В Катар започна обратно броене преди старта на избори за "парламент"

В Катар започна обратно броене преди старта на избори за "парламент"

© Associated PressКатар се готви да избере повечето членове на своя законодателен орган - това са първите подобни избори там, които обаче едва ли ще променят баланса на властта в тази богата страна от Залива, управлявана от монархическата фамилия Ал Тани.


Досега всичките 45 членове на Маджлис аш шура - консултативен орган без особена власт, бяха назначавани от емира Тамим бин Хамад Ал Тани. На 2 октомври катарците ще могат вече да изберат 30 от неговите членове, а емирът ще посочва занапред само 15. Тази инстанция ще може да предлага нови закони, да одобрява бюджета и да сваля министри - правомощия, каквито нямаше преди.


При все че сред арабските държави в Персийския залив единствено Кувейт има избран парламент, експертите не очакват някакъв обрат в Катар, където политическите партии остават забранени. И подчертават, че тези избори се провеждат в страна, към която след около година ще бъдат насочени прожекторите във връзка с насроченото там Световно първенство по футбол. "Важно е да се разбере, че стремежът не е да бъде създадена конституционна монархия, а да се засили участието" в политическия живот, обяснява пред АФП Андреас Криг, експерт по въпросите на Персийския залив.
Наистина, макар Съветът да получава нови властови пълномощия, всемогъщият емир, чиято страна е първият световен производител и износител на втечнен природен газ, ще има право на вето. По време на предизборната кампания стените на градските сгради бяха изпъстрени с плакати, показващи кандидатите - всички с катарски народни носии. Проведоха се и няколко политически митинга. Държавната телевизия не излъчи никакви оживени дебати между кандидатите, а само кратки форматирани реклами.


"Разцепление"


Кандидатите - общо 284, от които само 28 жени, трябваше да бъдат одобрени от могъщото вътрешно министерство, което ги прецени според цяла серия критерии. За да участват във вота, избирателите трябва да изпълнят редица условия, например да гласуват в окръзите, където са живели семействата им през 30-те години.


И единствено потомците на местни жители, които вече са били поданици на Катар през 1930 г., имат право да гласуват и да се представят като кандидати. Това крие риска хора от голямото племе Ал Мура да не получат достъп до тези избори, което предизвиква оживени дебати из социалните мрежи. Тези избори "създадоха разцепление в обществото у нас и ние, младите катарци, бихме искали то да изчезне", оплака се например избирател от Доха, пожелал анонимност.


Въпреки всичко обаче представители на групи без достъп до вота като племето Ал Мура ще може да бъдат избрани от емира, който има право да назначи 15 членове на съвета, посочват експерти. Според дипломатически източници редица семейства и племена вече са провели вътрешни консултации, за да определят кандидата, който да бъде избран.


Няколко дни преди вота бяха свикани доброволци, които се обучават, готвейки се да организират изборната процедура, съобщиха местни медии. Катарците вече са събрали електорален опит, гласувайки на местни избори или по повод конституционни реформи. Изборите за членове на Съвета, планирани първоначално за 2004 г., неведнъж бяха отлагани. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK