Кои са WilmerHale, съставили доклада с твърдения срещу Кристалина Георгиева

Адвокатите, внесли доклада, поръчан от Световната банка.

© Дневник, WilmerHale

Адвокатите, внесли доклада, поръчан от Световната банка.От близо две седмици Кристалина Георгиева е обект на критики и подкрепа, след като Световната банка аргументира прекратяването на докладите Douing Business и с доклад на американската адвокатска кантора "УилмърХейл". Това дори не е документ на Световната банка, а авторите изрично заявяват в него, че заключенията, анализът и препоръките в него са само на техни и той не се занимава с качествата на Doing Business.


Георгиева, която сега е управляващ директор на Международния валутен фонд, директно е заявила, че написаното е фалшиво и невярно и тя никога не се е занимавала с неправомерно влияние върху данните за Китай при изработването на доклада, както се твърди в доклада. Съмнения във валидността на текста изказаха уважавани икономисти като Джоузеф Стиглиц, Джефри Сакс, Никълъс Стърн и Шанта Девараджан. Някои от тях обвиниха политически сили в САЩ, че стоят зад цялата история. "УилмърХейл" междувременно казаха, че работят по втори доклад, който по-подробно да анализира отговорността на конкретни хора по времето, когато Георгиева е главен изпълнителен директор в банката.


Коя, всъщност, е кантората, изработила доклада?
WilmerHale е името, под което е известна голямата адвокатска фирма "Уилмър, Кътлър, Пикъринг, Хейл енд Дор" (Wilmer Cutler Pickering Hale and Dorr,). Към нея са се обърнали на 20 януари 2021 г. от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) - кредитиращата институция на Световната банка. Там поискали да разберат как се е стигнало до нередности с данните в докладите Douing Business през 2018 и 2020 година за Китай, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Азербайджан.


Екип на кантората с над 1000 служители е работил дискретно, събирайки около 5 милиона документа. Прегледани са близо 80 хиляди от тях, имащи отношение към случая и са проведени интервюта с над 30 настоящи и бивши служители на банката. Интервюта е имало с Кристалина Георгиева, която по време на събитията е главен изпълнителен директор на Световната банка - пост, създаден специално за нея от президента на банката Джим Йон Ким. Разговаряно е и с Ким, като вниманието се е насочило към кампанията за увеличаване капитала на СБ, за което е отговаряла Георгиева. Тя самата обяснила, че ако увеличаването се провали, банката "щеше да изпадне в много големи проблеми". Участието на Китай в този процес било много важно.


В последвалите дни се разбра, че в текста са спестени части от разговора с Шанта Девараджан, който е участвал в съставянето на Douing Business и изрично е заявил, че на него и екипа му не е оказван никакъв натиск. Под въпрос остава и как обобщаването на заключенията от хилядите документи и десетки интервюта се е събрало в по-малко от 15 страници.


Кой представи доклада


Но не е под въпрос, че WilmerHale е една от десетте най-добри кантори в САЩ през последните няколко години. Ето, например, кои са четиримата адвокати, от чието име е представен докладът.


Роналд Макен започва кариерата си през 1997 г. като помощник прокурор в столичния окръг Колумбия в офиса на прокурор Ерик Холдър, който през през 2009 г. ще стане министър на правосъдието и главен прокурор на САЩ в администрацията на Барак Обама. В края на 2009 г. Обама назначава оттеглилият се на частна практика Макен за главен прокурор на окръг Колумбия - пост, на който той остава 5 години, най-продължителният мандат от 35 години.


Матю Джоунс представлява корпорации и физически лица, засегнати от действия на администрацията, вътрешни разследвания и разследвания на Конгреса или главната прокуратура в сложни случаи с обвинения в корупция в САЩ и чужбина, нарушаване на икономически санкции, пране на пари, търговия с вътрешна информация, конфликт на интереси и др.


Джордж Варгези е инвестиционен банкер в Ню Йорк преди да се отдаде на правото. Той се присъединява към екипа на WilmerHale през 2019 г. след 14 години като помощник главен прокурор за район Масачузетс и окръг Колумбия, като през последните 7 години е специализирал в случаи, засягащи националната сигурност (например, бил е един от водещите прокурори в разследването на атентата срещу маратона в Бостън през 2013 г., както и на опитал да убие президента Обама). Във Вашингтон също е в секцията за национална сигурност, където тясно работи с разузнаването и по въпроси като шпионаж, санкции, международен и вътрешен тероризъм.


Емили Старк има значителен опит в случаи за корупция (вкл. проверки, провеждани от Световната банка), оценка на риска, вътрешни разследвания в цял святправни съвети за корпорации и организации как да спазват и контролират стандартите за борба с корупция и пране на пари; участва в независими екипи за мониторинг, назначени от министерството на правосъдието.


Досттъчно е още да добавим, че партньор в WilmerHale е бившият директор на ФБР Робърт Мюлър, който прекъсна частната си практика, за да оглави разследването по обвиненията за руска връзка срещу президента Доналд Тръмп. През миналата година той получи от The American Lawyer една от най-авторитетните награди в САЩ за цялостен принос към правораздаването. През 2019 г. година тя бе връчена на Джейми Горелик, а през 2018 г. - на Бил Лий, и двамата партньори в същата кантора.


Президентът Бил Клинтън назначи през 1994 г. Горелик за зам.-министър на правосъдието и зам.-главен прокурор и в продължение на 3 години тя заемаше тази втора п оважност позиция в министерството. Преди това тя рботи като главен правен съветник в Пентагона, години след това е член на комисията ,разследвала атентатите от 11 септември, а междувременно е в бордовете на някои от най-известните корпорации. Бил Лий е с десетилетия опит в разследвания и защита интересите на компании отмащаба на "Епъл". Едно от първите му участие и в разследването Иран-Контри през 80-те години по времето на президента Роналд Рейгън.


Кантора на над 100 години


Казано накратко, WilmerHale е голяма и мощна кантора за големи и мощни клиенти.


Тя се появява през 2004 г. от сливането на две кантори. Бостънската Hale and Dorr е основана през 1918 г., а Wilmer, Cutler & Pickering - в окръг Колумбия през 1962 г. Първата е представлявала американската армия в изслушванията по времето на маккартизма през 50-те години и е давала правни съвети на Ричард Никсън през 1974 г. в делото САЩ срещу Никсън, в което президентът единодушно е осъден да предаде тайните записи, които е правил в Белия дом. От втората кантора са имали правни съветници на президентите Джими Картър и Бил Клинтън и са представлявали швейцарск ибанки в дела за печалби от Холокоста и германск икомпании, обвинени в използване на робски труд по време на нацизма. Преди обединяването в една фирма адвокати на двете кантори са участвали в разследване финансите на скандално рухналите корпорации Enron и Worldcom.


WilmerHale има репутация на кантора, привличаща юристи, които отиват да работят или идват от служба в обществената администрация и в частност във федералното правителство. Няколко адвокати от фирмата отидоха да съветват Джо Байдън още в края на 2020 г., т.е преди да встъпи в длъжност, а после останаха в Белия дом или отидоха в агенции като ФБР.. От февруари насам Алехандро Майоркас е директор на Департамента за вътрешната сигурност на САЩ след помалко от 5 години работа за WilmerHale. Стефани Авакян, една от партньорите, е бивш директор на отдела за прилагане на решенията в американската комисия по борсите и ценните книжа (SEC), а сега работи за кантората.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Кой пие тука и кой плаща???

  Много гъсти кълчища оплитат случая.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  До коментар [#1] от "дедо Андро":

  Най-вероятно е възникнала идеята за избор на нов управляващ на МВФ с разбирания съответстващи на тези на новата американска администрация за ограничаване ролята на Китай. Просто връзките са доста ярко очертани.

 3. 3 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 103 Любопитно

  ......че заключенията, анализът и препоръките в него са само на техни и той не се занимава с качествата на Doing Business.
  —цитат от коментар 0


  Тук някой е бързал да напечата текста, без да го провери, че е непълен.

  Не съм крал
 4. 4 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2271 Неутрално  Ами СБ е сакала пápe от Китай.
  Он пък е сакал да го избутат нагоре.
  "Ша дам, ами вие също ше требе да дадате!"

 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4351 Весело

  "Тя самата обяснила, че ако увеличаването се провали, банката "щеше да изпадне в много големи проблеми". Участието на Китай в този процес било много важно."

  Кристалина "не толерира" Китай, тя само е казала в прав текст, че или Китай трябва да се представи като "добър и стабилен" или световната банка оттича в канала.... Какво друго да се коментира?😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Весело

  До коментар [#1] от "дедо Андро":

  А да видим, дедо.....!
  Тая статия е като "в кошер".....
  Като почнеш от ФБР....та чаааак до тогавашните съветници в белия дом.
  Ние с теб ще мълчим, а защитниците на "най великата демокрация......ще я оправдават...... Кой както може..... 😁

  Bukalemun
 7. 7 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2271 Неутрално  От гледна точка на извънземните СБ и адвокатите са свършили една и съща работа: доставили са текст, а са получили пари.
  Журналистите пък доставят текст относно адвокатите и СБ.

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  До коментар [#3] от "prinz":

  Тук някой е бързал да напечата текста, без да го провери, че е непълен
  ======
  А това в статията малко ли е...?

  "От втората кантора са имали правни съветници на президентите Джими Картър и Бил Клинтън и са представлявали швейцарск ибанки в дела за печалби от Холокоста и германск икомпании, обвинени в използване на робски труд по време на нацизма."

  Това и още няколко подобни....
  След прочита на статията....човек настръхва....

  Накрая.....след като международното доверие към СБПР се намалява стремглаво....другарите решават да сменят тактиката....
  Почварт да молят Китай за пари.....но как....!?.... По втория начин....
  Наемат хора които да разгърнат тая дейност....между които е и г-жа Кристалина Георгиева.....
  Това са нещо като лобистите на МВФ....
  Почнали са да го обмислят още от 1994.....в статията го пише....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Весело

  До коментар [#7] от "Нинов":

  И накрая какво излиза, Нинов....!
  През последните години на МВФ му е трябвало да бъде оглавено от добър и убедителен оратор.....
  Качества които една Лагарт почти не притежаваше.... :)

  Bukalemun
 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Много ясно, че ще напишат това което им поръчват. В САЩ е имало и къде, къде по-скандални “разкрития”.

 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  САЩ се опитват да превземат ръководството на СБ и поради това са се захванали с атака към най-слабата и незащитена брънка.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  "Там поискали да разберат как се е стигнало до нередности с данните в докладите Douing Business през 2018 и 2020 година за Китай, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Азербайджан."

  Кристалина може и да не е виновна в смисъл на оказване на натиск, но се е провалила като административен ръководител.

  подпис
 13. 13 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2091 Любопитно

  "кантора, привличаща юристи, които отиват да работят или идват от служба в обществената администрация и в частност във федералното правителство. Няколко адвокати от фирмата отидоха да съветват Джо Байдън още в края на 2020 г., т.е преди да встъпи в длъжност, а после останаха в Белия дом или отидоха в агенции като ФБР."

  Кантора, която не би си позволила да атакува човек на толкова висока позиция без железни аргументи.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  "WilmerHale има репутация на кантора, привличаща юристи, които отиват да работят или идват от служба в обществената администрация и в частност във федералното правителство."

  Е наши хора са :)

  Вие ни правите услуги докато сте в администрацията, после като се смени администрацията, ние ви вземаме на работа и така до следващия президент демократ, който ще ви вземе на работа, за да ни правите пак услуги. :)

 15. 15 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2478 Весело

  Нека отбележа, че тези, които осъждат тричането на кучета в България, със завидна лекота се опитват да тричат една българка. Целта, разбира се, е възпитателна - с тричането на КГ тричащите дават безопасен пример на останалите висши мениджъри какво е това "правилно поведение на съвременния етап".
  Жалко и смешно!
  Апропо - казусът не е прецедент! Предишното тричане се случи на Карлос Гон. Него наистина успяха да го завъртят много добре.

  Мараба, С-ДС доносници!
 16. 16 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2478 Весело

  "кантора, привличаща юристи, които отиват да работят или идват от служба в обществената администрация и в частност във федералното правителство. Няколко адвокати от фирмата отидоха да съветват Джо Байдън още в края на 2020 г., т.е преди да встъпи в длъжност, а после останаха в Белия дом или отидоха в агенции като ФБР."Кантора, която не би си позволила да атакува човек на толкова висока позиция без железни аргументи.
  —цитат от коментар 13 на etty1


  Железността на такъв тип аргументи се доказва по един-единствен начин - чрез преминаване през съдебна процедура. Засега няма никаки признаци коментираният доклад да стане база за предявяване на съдебни претенции към КГ.
  Ерго - вземете си железните аргументи и си ги заврете на място, където ще Ви доставят максимално удоволствие. Понеже съдебната зала очевидно не става за завиране - елезарите не изпитват никаква нужда да се видят с адвокатите на КГ там. А това е несъмнен косвен белег за металното съдържание на документа с "железните" аргументи.

  Мараба, С-ДС доносници!
 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Сталинистка Банка не e най-слабата, а апетитна,
  за крупните инвеститори.

  До коментар [#11] от "Храбър":

  САЩ се опитват да превземат ръководството на СБ
  и поради това са се захванали с атака към най-слабата
  и незащитена брънка.

 18. 18 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2164 Любопитно

  А в тази случка не са ли замесени едни 650 млрд. специални права на тираж? Има значение кой ще ги разпределя...

  Сам съм, други няма...
 19. 19 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#2] от "daskal1":

  Даскале , доколкото разбрах, президентът на фонда е наредил в оценката на Китай да бъде включен и Хонконг и от там рейтингът на държаватасе вдига. Според мен, това е законно, тъй като Хонконг вече е част от Китай.

 20. 20 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Това е някакво самоизяждане в левите редици, подобно на боричканията в БСП, което, ако не друго, дава надежда за midterm elections през 2020 г., че ще се спасим от днешния непоносим маразъм, по примера на спасението от вече напълно маргинализиращото се БСП. Достатъчно е да прочетеш имената на свръхлеви лица, такива като конкуриращите се кой да е по-турболиберал—Джозеф Стиглиц и Джефри Сакс (с последния даже съм имал нещастието лично да се срещна)—като защитници на пионката, за да разбереш за какво иде реч. Ако не друго, ясно се демонстрира на кого въпросната се подмазва, за да я употребява. За съжаление, междувременно, преди САЩ да се върнат към нормалността, разни сателити като България ще паднат като колатерална жертва, с решаване на северномакедонския въпрос в наш ущърб, реверсиране на решенията ни във връзка с истанбулската конвенция, както и налагането без съпротива на всякакви пагубни за нас зелени сделки и какви ли още не турболибералии от всякакъв род. Не че съм затъгувал толкова за ГЕРБ с неговия клиентелизъм, впил се дълбоко в държавата. Слугуването на турболибералния ред, което се задава в България, обаче, още по-малко ми е на сърце. Приемането на Северна Македония и особено на Сърбия в това им състояние в ЕС, ще е краят на България. Всяко движение в тази насока, преди реформиране на Русия, ще е смърт за нас.

  Разбира се, това, че САЩ може да се върнат към нормалността през 2022 г., може да се окаже само сън, защото в развалата са се включили свръхмилиардери като Блумбърг, който организира преврата от 13 Март, Петък, 2020 г., нарочно натрапил измислен проблем, за да постигне политическите си цели, вкарвайки света в невиждана криза, с помощта на приятелчетата си от Ройтерс и Асосиетед прес.

  Наблюдаваното боричкане в средите на левите очевидно е за надмощие в отношенията им със съратниците им хунвейбини от Ухан. По-консервативните леви тук явно са в настъпление. Цялото това упражнение обаче ще е нахалост, ако централната власт в лицето на Ши Джинпинг е все така силна, както когато успя да потуши преврата през 2020 г., преврат, който, за съжаление успя в САЩ.

 21. 21 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  Щото не са познавали Киро

  от Канада

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 22. 22 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Четиримата световноизвестнио икономисти, които защитиха Георгиева, също ли работят за Китай? Възможно е, разбира се. А изявленията на един от авторите на класацията, който казал в интервютата, че на екипа му не е оказван натиск, случайно ли са били пропуснати? Съвпадение, може би? Истината е, че всичко прилича на мръсни игри и подливане на вода. А тези, които от първата секунда скочиха да кряскат наисузт за "Сталинка на ГЕРБ" и подобни, изглеждат все по-нелепо. Нито знаем за какво става дума, нито реално има как да разберем. И аз не харесвам Георгиева по принцип, но това не значи че в конкретния случай не й спретват милиционерска разработка...

 23. 23 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1302 Весело

  С 3 дена разлика авторът, Петър Карабоев, ни представя две големи адвокатски фирми от САЩ : "Morgan Lewis & Bockius, LLP" и "WilmerHale"

  Абстрахирам се кои личности се защитават или обвиняват от тях, сравнявам единствено начина по който са представени фирмите. Двата текста изобщо не се свенят да кажат недвусмислено кои са добрите и кои лошите! Е по тенденциозни статии е трудно да се напише!

  Толкова за непредубедеността на другаря Карабоев :) В най-добрите традиции на социалистическата пропаганда!

 24. 24 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Знаем, как се водят борбите в тази институция.
  Георгиева може да бъде доволна, че не й спретнаха компромат с млад камериер или пиколо от някой хотел, та да я орезилят на стари години.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  "Някои от тях обвиниха политически сили в САЩ, че стоят зад цялата история."

  Републиканци или демократи? Или и едните и другите, щото Китай е враг на всички.
  Ми кой плати на кантората?
  В крайна сметка Кристалина ли е на мушката или китайците? Или и двете?

 27. 27 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Колкото фон Ляен оглавява Евросъюза, толкова и Георгиева е водача на фонда.
  Демек - никак.
  Те са формалните лидери, восъчни фигури и послушници, избрани именно, защото нямат никакви лидерски качества и не би им хрумнало да се еманципират от задкулисните си управлители.
  Грешката, която Големите финансови акули допуснаха с оня отворко Строс Кан, който в един момент взе да се прави на разбирач и да плямпа недопустимости, та се наложи да го озаптяват с компроматни истории никога вече няма да се повтори.

 28. 28 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 387 Неутрално

  През 1958 Веселинка (Лина) Георгиева, племенница на „комуниста“ Кимон Георгиев, се е омъжила за барон Едмонд Ротшилд.
  За две години брак, Лина успява да скара Едмонд с родинините му.
  През 2019 година Кристалина (Лина) Георгиева я правят директор на МВФ...
  ... довиждане МВФ!

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 29. 29 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Г-жа Кристалина Георгиева е завършила „Политическа икономия и социология“ във ВИИ „Карл Маркс“ през 1976 г.
  Тези от Световната Банка и МВФ сами са си направили харакири, като са я назначили за Главен изпълнителен директор ...

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 30. 30 Профил на Бони и Клайд
  Бони и Клайд
  Рейтинг: 154 Неутрално

  До коментар [#1] от "дедо Андро":Най-вероятно е възникнала идеята за избор на нов управляващ на МВФ с разбирания съответстващи на тези на новата американска администрация за ограничаване ролята на Китай. Просто връзките са доста ярко очертани.
  —цитат от коментар 2 на daskal1


  "Към нея са се обърнали на 20 януари 2021 г. от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) - кредитиращата институция на Световната банка. Там поискали да разберат как се е стигнало до нередности с данните в докладите Dоing Business през 2018 и 2020 година за Китай, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Азербайджан.
  Чукча?! Или? Четем ли, или?

 31. 31 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Кристалина Георгиева е само брънка , макар и доста важна , от една много по-голяма и мощна финансова система .
  Прави ми впечатление , че САЩ удрят здраво навсякъде където Китай се опитва да влезе. Защото осъзнаха все пак , че не Русия е основния проблем , а имено Китай .
  Затова съм убеден , че ако големите собственици на капитали са решили да жертват един служител за сметка на други интереси ,за които малцина знаят , то те ще направят тази жертва дори да се казва и Тръмп , а не Георгиева.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2594 Весело

  МВФ не е самостоятелна институция , а придатък на финансово министерство на САЩ По общо това е институция за контрол на централните банките по света от страна на САЩ. От тези принудителни услуги на МВФ , извън са Китай , Виетнам , Индия ,Иран а отскоро и Русия . Отношенията се обвързват с кадрови назначения през банките в правителствата . Нормално е МВФ да иска определени сделки за фирми на САЩ , да се търсят признаване на права - например ЛГБТ ..и тн . Както и да бе направила Кристалина , ....някой в САЩ смята че не се справила с дадени политически задачи .. Предния директор (Строс Кран) - не го ли махнаха за "сексуални намеци"...ти да видиш морал !:))) След като финансите на САЩ са - пълен бардак, защо някой да очаква че нещо по различно става във МВФ ?:)

 34. 34 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 647 Любопитно

  А такааа......и що ми изтрихте коментара модераторчетата на сайта...?
  Какво обидно има в определението мъж с фигура на метла...кажете де...?

 35. 35 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 647 Любопитно

  ...............такъв тип мъжка фигура е потенциално податлива на "забавления" с мъже от "другия бряг"....не виждам нещо лошо в това....
  На мен ЛГБТ общността не ми е чужда...даже напротив...
  А вие сте едни яки мъжкари........и не търпите такива мнения...така ли..?

 36. 36 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  Да обобщим дискусията...

  Робовладелци, роботърговци, джендъри, мендъри и пр. милиардери и просто трилионери също не са единна маса - плетат интриги, ритат се по кокалчета под масата, подливат си вода и други хитрости и простотии.

  Тая Демокрация и тоя Пазар се оказаха по-големи измишльотини от социализма и дори от неговия Първи икономически закон*...

  --------
  заб.* - помните ли я тази ГРАНДИОЗНА соц-тъпня. Че Първият икономически закон бил "все по-пълно задоволяване на все по-нарастващите нужди на социалистическия труженик" - нещо от сорта. Много се дивях що за Закон може да е туй, да не говорим за икономически.
  Но капитализъмът тръшна социализъмъ по ВСИЧКИ показатели.

 37. 37 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Колкото и да не ми е приятна кристална, съм сигурен че просто искат да я махнат. Китай е 31място в доклада. Къде да ги сложи? На 300 ли? Студената война срещу Китай е факт.

 38. 38 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  Цитат:
  Екип на кантората с над 1000 служители е работил дискретно, събирайки около 5 милиона документа. Прегледани са близо 80 хиляди от тях, имащи отношение към случая

  --------
  Не съм имал пряк поглед от работата на колегите в САЩ, но съдейки по книги, филми и дописки направо премалях. Представяте ли си за КАКЪВ хонорар става дума!?

  Някой има ли инфо горе-долу какъв е бил размерът?

 39. 39 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Ясно е, че зад скандала се крие икономическият сблъсък САЩ-Китай. Американците искат да използват МВФ като оръжие, а Кристалина е направила точно обратното. Макар че е смешно да говорим за 7 места в ранклистата и то извън топ 50, т.е. в небитието. Тези 7 места нямаше да са никакъв проблем, ако скандалът се беше случил преди 10 години, когато Китай още беше "партньорът", а не "врагът". Но днес посоката на вятъра се е сменила и Кристалина се е оказала в грешната позиция.

  Тази адвокатска кантора явно е доста влиятелна, има доста връзки с властта и не е ясно чий интерес се опитва да прокара. Кантората дава само събития, но не и мотив на престъплението - защо Георгиева ще си жертва мястото на водещ световен икономист, за да качи със 7 места и без това затънали в блатото държави, основно износителки на газ и петрол? Какво би спечелила Георгиева от такава измама? Ето това адвокатите от Уилмър не казали, но смело обвиняват...

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 40. 40 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  Тази адвокатска кантора явно е доста влиятелна, има доста връзки с властта и не е ясно чий интерес се опитва да прокара.
  —цитат от коментар 39 на Lou


  Прелетях над дописката - интересът е ачик-ачик написан - всичките действащи имена май са свързани ПРЯКО с Демократическата партия - сл. те ровят нещо, но е очевидно, че искат да отстранят Кристалина, смятайки я или за тръмпистка или за китаистка.
 41. 41 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#40] от "Аскет":

  Не съм убеден, че твърдо Демократите стоят зад атаката. Тръмп и Републиканците започнаха конфликта още преди няколко години. Георгиева беше избрана по времето на Тръмп. Възможно е Демократите да са решили да продължат с антикитайската политика, но като чета точно статията, адвокатската кантора винаги е имала представители в държавната администрация. Без значение от цвета на партията вътре. Просто Кристалина е имала нещастието да не подкрепи американската позиция срещу Китай, настъпала е мотиката.

  Едно време Марк Тулий Цицерон защитавал младеж, обвинен в убийството на баща си. Полза от осъдителна присъда имали племенникът на убития и едно от прожетата на диктатора Сула. Цицерон излязъл и просто задал един прост въпрос - Кой има полза от престъплението? Оказало се, че синът нямал никаква материална полза, а племенникът имал. Днес Кристалина е обвинена, че е излъгала в полза на Китай, но никой не пита - кой има полза от скандала? Кой има полза от свалянето й? Каква полза има тя от извършването на подобно деяние, за да си рискува кариерата? Работата много мирише, ама много.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 42. 42 Профил на Кнб
  Кнб
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Интересно че е пропуснато да се спомене че 1/5 от адвокатите на кантората във Вашингтон са свързани с Харвардската юридическа школа, в тесни отношения с Харвард бизнес скуул. А това ще че Кристалинка се обвинява че е сложила Беларусия малко преди санкциите, Украйна, Армения преди нахлуването на Азербайджан след Китай като възможност за правене на бизнес, ще го оставим като вън от темата. Макар че точно за това става дума, не оказвайки натиск върху подчинените Китай трябва да е след Беларусия.

 43. 43 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 763 Неутрално
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2091 Любопитно

  До коментар [#16] от "Манчо":

  "вземете си железните аргументи и си ги заврете на място, където ще Ви доставят максимално удоволствие" - виждате ми се доста изнервен от разкритията на "Уилмър и Хейл". Така и трябва. Всеки, който има какво да крие, е естествено да иска да се "завре" някъде, ако е виновен, най-добре в затвора.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 46. 46 Профил на Марияна Бачева
  Марияна Бачева
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#2] от "daskal1":

  Ами като е ясно защо Георгиева не се маха?

 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  До коментар [#46] от "Марияна Бачева":

  Защо да се маха? При тези финансови и политически облаги на подобни постове хората не се махат, те се договарят и продължават.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK