Местни избори в Италия - Салвини е под натиск от други крайнодесни, левицата чака победи

Местни избори в Италия - Салвини е под натиск от други крайнодесни, левицата чака победи

© Associated PressОчаква се кметските избори в най-големите градове в Италия в неделя и понеделник да покажат, че отслабва хватката на Матео Салвини вдясно, а левите да победят в най-важните състезания.


Частичните избори за парламент в тосканския град Сиена също ще бъдат наблюдавани отблизо, тъй като в тях се крие ключът към бъдещето на лидера на Демократическата партия (ДП) Енрико Лета, който е един от кандидатите.


Около 12 млн. избиратели ще имат право да избират кметове на Рим, Милано, Неапол и Торино и повече от 1000 по-малки центъра, в първия тест за настроенията на избирателите, откакто Марио Драги стана премиер през февруари.
Салвини, който изглеждаше в неудържим възход, когато изведе партията си, "Лига" като триумфиращия играч на изборите за Европейски парламент през 2019 г., се сблъска със спадаща популярност, а партията рискува да бъде изпреварена от десния си съюзник, "Братята от Италия". "Тези избори за кмет ще изпробват баланса на силите вдясно, но бих бил предпазлив да правя изводи от тях за националната картина," каза Лоренцо Прелиаско, ръководител на фирмата за избори и политически анализи YouTrend.


Салвини е изправен пред нарастваща вътрешна опозиция от страна на по-центристките политици в "Лига" и


претърпя голям удар тази седмица,


когато един от най-близките му помощници подаде оставка, след като беше замесен в скандал с наркотици.


Според последните социологически проучвания Лигата е загубила част от подкрепата си - от 34%, спечелени на европейските избори, до около 20%. Сега е приблизително на ниво с "Братята от Италия" и ПД.


"Лига" и ДП са и в правителството за национално единство на Драги, заедно с Движението "Пет звезди", което е с около 16%, докато "Братята от Италия" са в опозиция. Десният алианс, който включва "Форца Италия" на Силвио Берлускони, води на национално ниво, но подкрепата му е най-силна в малките градове и села и се очаква кандидатите му да загубят в повечето от големите градове, за да бъдат спечелени.


Проучванията на общественото мнение, публикувани преди да бъде наложено затъмнение две седмици преди гласуването,


сочат победи вляво от центъра в Рим, Милано и Неапол,


докато развръзката в Торино изглежда по-трудно предсказуема. Ако нито един кандидат не получи 50% от гласовете на първия тур в неделя и понеделник, балотаж между първите два ще се проведе две седмици по-късно.


В столицата се очаква бившият министър на икономиката Роберто Гуалтиери от ПД да измести досегашната Вирджиния Раджи от "Пет зведси", но почти сигурно ще се наложи балотаж. Това вероятно ще бъде между Гуалтиери и кандидата на десницата Енрико Микети, местен адвокат и радиожурналист, като Раджи се очаква да достигне едва до на трето място.


Действащият кмет от лявоцентристите в Милано Джузепе Сала, изглежда, върви към преизбиране, вероятно без да е необходимо балотаж.


На частичните избори в Сиена лидерът Лета, който през март се отказа от академична кариера в Париж, за да оглави партията, търси място в парламента и повиши залога, като заяви, че ще се откаже от поста, ако загуби. Очаква се той да надделее в традиционната крепост на ПД, но Прелиаско на YouTrend предупреди, че резултатът не трябва да се приема за даденост. "Избирателната активност на тези междинни избори обикновено е много ниска, но десните избиратели могат да бъдат мотивирани от възможността да изгонят Лета от ръководството на ПД," каза той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Обаче как липите етикета "крайнодесен" на всеки "враг" ..... естестве6, ако ви питам кое му е крайнодясното на Салвини, надали можете да отговорите ....

 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Само Салвини ще оправи положението с идващата цигания от Африка!! Удри бае Салвини😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Повечето от така наречените "крайно десни" вдъщност проповвдват доста леви (да не кажа комунистически) идеи за икономиката и обществото. "Дясното" им е по отношение на "чуждите" елементи.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  С тези левичарски статии, вестникът спокойно може да се прекръсти на Работнически Дневник.

 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  С левите в Европа отдавна стават странни неща. За тях, наследници на великите европейски революции, вече е характерно унилото пораженчество, нежеланието да се бият и в пряк, и в преносен смисъл. Вдигащи някога плебса на битка с потисниците и тираните, готови да вземе оръжието в ръце за защита на всеки подложен на потисничество народ, създали в годините на Втората световна война партизанските отряди, които се биеха с нацистите, те обърнаха целия свой политически темперамент във филантропия.

  Днес европейските леви са способни единствено да делят спечелените не от тях пари и да раздават държавни помощи на всички подред, включително и да издържат маргиналите.

  Започвайки някога с широк обществен протест против паразитиращите богаташи, днес те виждат своето призвание в изхранването на паразитите от другия обществен полюс. И вече не е ясно могат ли въобще да предложат нещо на своите народи. Когато през 1990 г. в целия свят комунистите претърпяха поражение, ни се струваше, че социалистите ще поемат от тях щафетата.  По континента се понесе „ляв марш“ и във водещите страни на Европа на власт дойдоха социалистите. Изглеждаше, че всеки момент те ще докажат своята историческа правота в спора с „десните“ и с „ултра-левите“. Всичко обаче завърши с позор и поражение. След като поеха кормилото на политическото управление, европейските леви, така и не успяха да кажат накъде трябва да се върви. Нещо повече, тяхната политика се оказа по-дясна, отколкото политиката на техните предшественици.

  Във Франция те отстъпиха пред фашистите, в Англия се превърнаха в сателити на САЩ, в Германия се сляха с „черните“, заплашвайки Съюза с остатъците от партията на Хонекер, а в Италия не успяха да спечелят срещу „новите десни“ на Берлускони, който симпатизираше на Мусолини.  Целият си патос сведоха до безгранична „толерантност“, до абсолютизация на правата на всеки и на всички малцинства, като образа на потиснатия пролетарий и селянин в техните действия бе заменен с образа на напушения с марихуана хомосексуалист, или мюсюлманина-бандит.

  Вдигнали народа през XVIII век в защита на правото на човека на свобода и развитие, днес те станаха защитници на „правата“ на маргиналите и дегенератите. Вместо провъзгласената идея за създаване на справедливо и свободно общество, те станаха глашатаи на съхраняването на пороците на съществуващото.

  Възможно е тук да играе определена роля и историческата умора, свързана с двестагодишната възраст. Но изглежда, че корените са по-дълбоко. Зад тази дегенерация стоят стогодишни спорове и повече от стогодишно двусмислие на социалистическата идея.

  Едни мислеха как да променят света, а други мислеха как само малко да го ремонтират, т.е. да го реформират. После това разделение залегна в основата на класическите разлики между тях, на границата на XIX-XX век, като отначало се обърна в деление на революционна и опортюнистична социалдемокрация, а след това на комунисти и социалдемократи.

  Първите бяха носители на утопията, а другите проповядваха приспособяване към съществуващото. Впрочем в трактовката на понятието „утопия“ с времето се утвърди едно ограничено разбиране. „У-Топос“ (несъществуващо място), което започна да се разбира като „това, което го няма и не може да го има“. А някои автори пък нарекоха утопия „преждевременно открита истина“.  Съвременните социалисти на Запад потънаха в ежедневието. Те се придвижваха напред, когато пътя им прокарваше руският комунизъм, като ледоразбивач, който разчистваше пътя към бъдещето и поемаше върху себе си тежестта от движението към поставената цел.

  Социалистите понякога помагаха, но по-често ругаеха за „щетите“, които нанася движението му, а често се присъединяваха и към неговите противници. Ледоразбивачът обаче започна да замръзва, започна да замръзва и изчистения от него път, по който се носеха социалистите, гордеейки се със своето равномерно движение напред. И се оказа, че те не са способни да поемат щафетата на това движение, а сами могат да плават само там, където вече няма лед. Оказа се също, че социалистите не могат да предложат своя визия за бъдещето.

  Потънали в постмодерността, от всички идеи на старата европейска левица те наследиха само една, правото на всеки да живее така, както намери за добре, т.е. наследиха идеята за множеството истини.  В крайна сметка това се обърна в отказ от какъвто и да било проект за бъдещето, в отказ от единни ценности и от каквато и да била мобилизираща идея. От една страна, това беше признание за правото на представителите на други култури да не се адаптират към европейската култура, да не се интегрират в културата на Европа. А от друга страна, се превърна в слабост на европейския свят, на европейския културно-исторически код.

  Лишен от смислени послания, този свят нищо не можеше да противопостави на културата на „варварите“, заредена със смисъла на самобитните им ценности.

  Ако в рамките на един културно-исторически тип, една цивилизация признава правото на всеки да живее и да се моли по-своему, значи признава правото на другите култури да не се интегрират в основната култура. И тогава рано или късно се оказва, че няма към кого и към какво да се интегрират. Европейските леви по същество станаха десни, а десните по-скоро леви.

  Днес виждаме, че Социалистическата партия на Франция подкрепя украинския нацизъм, а Националният фронт на Марин Льо Пен,подкрепя сражаващите се антифашисти в Донбас.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Повечето от така наречените "крайно десни" вдъщност проповвдват доста леви (да не кажа комунистически) идеи за икономиката и обществото. "Дясното" им е по отношение на "чуждите" елементи.
  —цитат от коментар 3 на DDR


  За тях всеки, който не иска да пълни Европа с пълчища черни и мюсюлмани, е крайнодесен. Едва се възпират да не го нарекат и нацист или фашист.

 7. 7 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Нещата са съвсем нормални. Хората вече не гласуват за политики, а за месии. Някой непознат да дойде да ни оправи. И когато този непознат дойде, опознае го и не ни оправи, гласуваме за следващия непознат

 8. 8 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Интересно как не се споменава нито веднъж Джорджа Мелони, която е голямата “звезда” в момента. Лятото във всички книжарници биографията ѝ беше на първо място по продажби и изглежда хората много я харесват, съдейки по коментарите, които съм чувал от разни случайни познати, по телевизиите и вестниците.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 9. 9 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  https://www.facebook.com/PetarNizamovNews/videos/2318776188390093/

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 10. 10 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Ляво/дясното квалифициране вече е условно и в повечето случаи напълно подвеждащо.
  Както виждаме глобалистката финансова хидра (транснационалния олигархичен капитал) не се притеснява да инвестира в деклариращи лява ориентация проекти и зелени еко-платформи.
  Реалното разделение си остава на системни и несистемни играчи.
  Вълната на новото време сред избирателите е силно антисистемна, което води до постоянен изгрев на нови такива формации. Системната финансова олигархия, която притежава институциите, медиите, парите и средствата за манипулация и въздействие успешно дискредитира противника, което води до бърз залез на старите и изгрев на нови.

 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Някой, който е наясно с положението, да обясни, защото от тази статия нищо не разбрах.
  Защо Пет звезди настигат Салвини?!?!

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  И спрете с тези “леви” и “десни”, повече ме интересува кои са против гей браковете и мигрантите и кои са ЗА.

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#1] от "Alex Ivanov":

  Ами иска мангизите от Севера да не се дават на Юга.Демек иска бедните да го духат.
  Това си е чисто дясно.

 14. 14 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 766 Неутрално

  И спрете с тези “леви” и “десни”, повече ме интересува кои са против гей браковете и мигрантите и кои са ЗА.
  —цитат от коментар 12 на hope


  Левите винаги са педали,щото педализмът е против статуквото...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK