Германските фирми в България - недоволни от корупцията, доволни от бизнес дестинацията

Германските фирми в България - недоволни от корупцията, доволни от бизнес дестинацията


България привлича германските фирми с традиционната си дружелюбност, мотивираната работна ръка и ниските данъци, но и има и неща, с които ги плаши. Анализ на Кристофер Неринг за "Дойче веле".


"България можеше да се развива много по-успешно, ако 10% до 20% от благосъстоянието на страната не влизаха в джобовете на малцина избрани. Прекалено много пари изтичат по неясни канали, а истинско наказателно преследване няма, за присъди по обвинение в корупция изобщо да не говорим", казва Мартин Котее, регионален директор за Югоизточна Европа на германската фондация "Фридрих Науман".


Всяка година той публикува своята "Черна книга" с най-фрапантните случаи на данъчни разхищения в България - твърде парлива материя и от политическа гледна точка. "Защото парите на тукашните данъкоплатци прекалено често се прахосват съвсем съзнателно", добавя Котее.
Недоволни от размерите на корупцията и от начина, по който се борят срещу нея в България, са и много германски фирми. Актуално проучване на Германско-българската индустриално-търговска камара показва, че 47% от германските компании са много недоволни от борбата срещу корупцията в България. Други 34% са по-скоро недоволни и само 2% от анкетираните заявяват, че са по-скоро доволни. Много доволни са нула процента. На пръв поглед това е една унищожителна оценка.


Оценките на германския бизнес


Като цяло обаче германският бизнес е много доволен от дейността си в България: цели 97% от германските компании, развиващи дейност в страната, биха инвестирали повторно, а 50 на сто от тях дават на България най-висока или втора по степен оценка като място за правене на бизнес. "На пръв поглед тук се крие някакво противоречие: от една страна, има недоволство от корупцията и правовата държава, а от друга - много високо одобрение на бизнес дестинацията", казва за ДВ ръководителят на Германско-българската индустриално-търговска камара в София Митко Василев.


"Но корупцията е все пак само един от множество различни фактори. Нашият опит показва, че германските фирми остават почти незасегнати от проблема с корупцията. С други думи - оценките от анкетата отразяват по-скоро общото недоволство в страната", посочва Василев.


Данните за търговията са ключ към обяснението на това противоречие: Германия е търговски партньор номер 1 за България, а през първата половина на 2021 година стокооборотът между Германия и България е нараснал с близо 650 милиона евро спрямо същия период на 2019 година, т.е. спрямо периода отпреди пандемията. Подобно развитие не се забелязва в редица други страни. Освен това германските фирми изтъкват като предимство на България традиционната дружелюбност към Германия, високо мотивираната работна ръка, ниските разходи за труд и ниските данъци. С други думи - процъфтяващият бизнес и ниските разходи, изглежда, са по-важни за германските компании в България от корупцията и върховенството на закона.


"Румъния и България да не се слагат в един кюп"


По-различна е ситуацията в съседна Румъния. "Не бива Румъния и България да се слагат в един кюп", казва ръководителят на Германско-румънската индустриално-търговска камара Себастиан Метц. "Общото за двете страни е типичната посткомунистическа корупция, съвместното им приемане в ЕС през 2007 година и механизмът за наблюдение от страна на ЕС. Но благодарение на предприетите в Румъния антикорупционни мерки положението там значително се подобри и аз не познавам нито една германска компания, която да е пряко засегната от проблема с корупцията", посочва Метц.


Същата оценка дава и Сорин Йонита, експерт по въпросите на корупцията от румънския мозъчен тръст "Експертен форум". Според Йонита разликата е в 15-годишните усилия за борба срещу корупцията, насърчавани от ЕС, и в създадената в Румъния Национална агенция "Антикорупция". "Забелязва се възпиращ ефект от нейната работа - особено в местната администрация и в работата ѝ с големи компании или с чужденци", добавя Йонита.


Този оптимизъм си личи и от допитване до германските фирми в Румъния: 25% от тях са много недоволни, 35 на сто - предимно недоволни, 29% - предимно доволни, а 12 на сто са много доволни от борбата срещу корупцията и престъпността в Румъния.


"Германската икономика не е в състояние да превъзпитава"


През следващите години предстои ЕС да отпусне огромни суми за преодоляване на икономическите последици от пандемията. От Възстановителния фонд България очаква да получи близо 12 милиарда евро. Полза от тях се надяват да извлекат и германските компании в страната. Но страхът, че милиардите от ЕС могат да потънат по неясни канали, е много силен.


По повод на очакваните средства от Възстановителния фонд Източната комисия на германската икономика излезе през септември със своя позиция за Югоизточна Европа. В нея като "важни фактори за устойчивия икономически успех и готовността на германските фирми да инвестират" са посочени спазването на правилата, прозрачните решения, върховенството на закона и превенцията на корупцията.


Но как да стане по-ефективна борбата срещу корупцията в Югоизточна Европа? Представителите на германската икономика предпочитат да не дават рецепти. В документа на Източната комисия се казва само, че германските компании трябва да бъдат за пример със своята политика на нулева толерантност спрямо корупцията. А експертката за Югоизточна Европа Аня Квиринг посочва, че все пак "не бива да се очаква от германските фирми да превъзпитават".


От друга страна, в Източната комисия на германската икономика смятат, че е грижа основно на ЕС чрез механизми за мониторинг да оказва натиск над правителствата в региона. А както показват различните резултати през последните години в България и Румъния, въпросните механизми за мониторинг не са гаранция за ефективна превенция на корупцията. Или, както обобщава Мартин Котее: "Ще изминат още редица години, докато блатото на корупцията започне бавно да пресъхва."


Заглавието е на "Дневник". Оригиналното заглавие е "Германските фирми в България: корупцията е маловажна, щом бизнесът върви?"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  А доволни ли са от цените на ел.енергия и газ?

 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2927 Разстроено

  "Прекалено много пари изтичат по неясни канали, а истинско наказателно преследване няма, за присъди по обвинение в корупция изобщо да не говорим" - и понеже "бизнес дестинацията" ги кефи, ТЕ, неподкупните, почтени фирми се приспособяват, прилепват, свикват с БГ климат и обстановка. Зер, нЕма работа, нЕма пИчалба. От констатации, с които всички са наясно, файда няма, защото келепирът е по-важен. Със сигурност германските, а и не само те, инвеститори са прокарали нЕкой и друг канал, по който си прибират процентите, които им остават като "ясен" бонус. Докато средата за бизнес само се опакова, а не се промени, няма да има доволни от всичко.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1149 Весело

  "Като цяло обаче германският бизнес е много доволен от дейността си в България: цели 97% от германските компании"

  Естествено, че ще са доволни - къде другаде в Европа ще намерят работна ръка за жълти стотинки ...

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 4. 4 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 662 Неутрално

  "Като цяло обаче германският бизнес е много доволен от дейността си в България: цели 97% от германските компании"Естествено, че ще са доволни - къде другаде в Европа ще намерят работна ръка за жълти стотинки ...
  —цитат от коментар 3 на Taiga


  В Русия

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  Над 5 000 немски предприятия има у нас (на всеки 20 km2 по една), от които над 2 000 имат търг. представителства у нас.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Доволни от корупцията са само корумпираните!
  Дано сложим край на бойковщината в икономиката!

 7. 7 Профил на el_comendante
  el_comendante
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Данъците са ниски само за чуждите фирми. За месните хич не са такива.

 8. 8 Профил на Случаен минувач
  Случаен минувач
  Рейтинг: 61 Неутрално

  "Ще изминат още редица години, докато блатото на корупцията започне бавно да пресъхва."
  Гутен таг уважаеми господа. Моля проследете откъде вървят тръбите, които захранват това блато. Ще ви подскажа, вероятно няма и да ви изненадам. Едната тъгва от Масква, другата някъде от около вашата градинка. Така сте се спазарили. Разбираме ви, не е лесно да се възроди нация, сравнена със земята след ВСВ. Има си цена. Но хайде поне да не се сочим с пръст. Не и като знаем много добре причините за тово положение.
  Поздрави на фрау Меркел и хер Вебер. Не знаят чудесно, питайте ги.

 9. 9 Профил на Страшавел Тиквунчев Бибитков
  Страшавел Тиквунчев Бибитков
  Рейтинг: Разстроено

  Дори в Румъния, България стана нарицателно за корупция. Това е абсолютен факт.

 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Българските фирми в Германия също са недоволни от корупцията там, ачестно казано повече ме е грижа за проблемите на българските фирми, отколкото на германските такива.

 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  А доволни ли са от цените на ел.енергия и газ?
  —цитат от коментар 1 на telqk


  Не знам дали са доволни , но и у тях е същото !Ето нещо , което споделя въпросният журналист :"Българите действат максимално прагматично“, казва в интервю за германската медия RND Мартин Котее, регионален директор на фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа със седалище в София. Котее, който вече се е ваксинирал в България, определя като „много умна стъпка“ пускането на зелени коридори за ваксиниране на всички желаещи. "

 12. 12 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#10] от "svoboden":

  То проблемът е, че тия лоши германски фирми са един доста голям работодател. И фирми като Либхер правят и нещо с добавена стойност. Кои са съответните им български работодатели? Градуса, Вълка...кой?
  А един от сериозните бг инвеститори в Германия са Бобокови. Да ни пука ли за тяхното мнение?

 13. 13 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#11] от "doroteus":

  Тази фондация стои в основата на герберастията - не ми я хвали.

 14. 14 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1200 Любопитно

  "Но корупцията е все пак само един от множество различни фактори. Нашият опит показва, че германските фирми остават почти незасегнати от проблема с корупцията. С други думи - оценките от анкетата отразяват по-скоро общото недоволство в страната", посочва Василев.

  С една дума ние не сме се сблъсквали с корупцията, но една жена каза, че била голяма ...

 15. 15 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#11] от "doroteus":Тази фондация стои в основата на герберастията - не ми я хвали.
  —цитат от коментар 13 на telqk


  Не , тя стои в основата на червените и отчасти - ДПС !

 16. 16 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Този Кристофер Неринг не беше ли германчето, дето се опита да списва впечатленията си тук, ака Немец. Фондация Фридрих Науман оставям без коментар.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 17. 17 Профил на esb12648395
  esb12648395
  Рейтинг: 22 Любопитно

  "германските фирми остават почти незасегнати от проблема с корупцията"

  Тоест, нито една немска фирма не е имала сблъсък с корупцията, но реват и мучат задето чули, че обществените поръчки се печелят от "наши хора", пък те искали също да лапат от тая софра - може би чрез дипломатически натиск. Ето къде ги стяга чепикът ...

 18. 18 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Заглавието е на "Дневник". Оригиналното заглавие е "Германските фирми в България: корупцията е маловажна, щом бизнесът върви?"

  И защо Дневник смени оригиналното заглавие? Манипулация?

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Аз така и не можах да разбера сега има ли няма ли корупция :)

  Щото всички се оплакват от нея, ама никой не я е виждал или поне не си признава. :)

  Туй за германските фирми :)

 20. 20 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Видиш ли Дойче Зеле - спирай да четеш.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  "Много доволни са нула процента. На пръв поглед това е една унищожителна оценка."
  Айде герберите да почват да плюят. Каквото и да правите, оценката няма да се промени, докато не ви изгребат до дъно.

 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  Да се махат!! Веднага!!
  Да си ходят в германия. Първото нещо, за което питам, преди да купя стока или услуга е дали не е немско. Зарекла съм се, че спирам да пълня гушата на най-богатите европейци.
  Сменила съм много коли, немска не съм карала, няма и да карам.

  Любовта ще спаси света!!!
 23. 23 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Докато съдебната система не бъде реформирана, така, че да се премахне сталинистката структура на обвинението и поста на главен прокурор, който, при премахване на йерархичната структура на прокуратурата, фактически ще се дублира от поста на министъра на правосъдието, който и да смени Гешев, винаги постът главен прокур ще виси като Дамоклев меч над съдебната система и истинската борба с корупцията ще зависи от една личност. А това последното е недопустимо защото създава предпоставки за абсолютна власт и корупция. Ролята на Висшия съдебен съвет също трява да бъде преразгледана като начин на избиране, отчетност и възможност за отзоваване. Мажоритарна избирателна система и възможност за отозваване на народните избраници също трява да имаме. А всичко това без конституционни промени не може да стане. Ето за тези неща, които не са квантова физика, трябва да бъдат питани кандидатите за народни представители в предизборната кампания, а не после да се чудим, че "Пременил се Илия, погледнал се пак в тия".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK