Досиетата "Пандора" включват двама "бивши политици" от България, ще са известни "до дни" (допълнена)

Досиетата "Пандора" включват двама "бивши политици" от България, ще са известни "до дни" (допълнена)

© Associated PressДвама политици от България са част от т.нар. Досиета "Пандора" - разкрития за финансови тайни на политици, бизнесмени и други по цял свят, извършвали сделки с обща стойност милиарди долари през офшорни сметки.


Това показва картата, достъпна на сайта на Международния консорциум на разследващите журналисти (чийто партньор е Bird.bg) след публикуваните снощи материали на базата на проекта Pandora Papers.


Имената ще бъдат оповестени във "във втората вълна" на публикация, в която ще има "бивши политици", каза в предаването "12+3" на "Хоризонт" Атанас Чобанов от Bird.bg. Те са свързани с партии, които са управлявали и които също са част от т. нар. задкулисие, което в България се считаше за "неформална власт".
За "българската следа" в друг скандал с финансовия министър и бивш кмет на Белград Синиша Мали, разпален от публикация на сръбския партньор на мрежата, КРИК, като част от Досиетата, четете тук.


Картата сочи и че от Балканите в списъка са политици и от съседните Румъния (двама) и Сърбия (четирима), както и от Черна гора (един). В Източна Европа най-много са украинците (38 политици).


Информация, цитирана от "Хоризонт", без да се споменава източник, сочи, че "174 от компаниите са свързани със собственици" от България.


Не се уточнява дали става въпрос за двамата споменати (но неназовани публично) политици.

Безпрецедентното международно сътрудничество е дало като резултат над 11.9 млн. документа, от които половината текстови, някои - с над 10 хил. страници (паспорти, банкови извлечения, данъчни декларации, корпоративни документи, договори за покупка на недвижимо имущество и много други).


Има и над 467 хил. таблици. Всички тези данни са събирани над две години и все още не е известно какво от тях изобщо ще може да се публикува или представи като база данни за публичен достъп в хода на работа, която вероятно ще отнеме години.


Двамата българи влизат в списък с 336 имена на политици и лидери - от краля на Йордания Абдуллах Втори до президента на Азербайджан Илхам Алиев, чешкия премиер Андрей Бабиш и фигури от близкото обкръжение на президента Владимир Путин - фигуриращи в документите.От думите на Чобанов следва, че ефектът върху България едва ли ще се ограничи с две имена. В масивите, добити от консорциума, става въпрос и за случаи, засягащи "пари, взети от българския данъкоплатец, и мисля, че ще надхвърлим милиард лева". Те не са свързани с български политици, но действията са под протекцията на "българския естаблишмънт", каза още Чобанов, без да навлезе в подробности. Над 200 лица, установени от България и започнали този офшорен бизнес, като някои от тях са с българско гражданство, фигурират според него в документите (в публикация на платформата му във "Фейсбук" по-рано пишеше "200 българи"). Част от тях имат "съвсем легитимен бизнес", вероятно направили офшорна фирма, за да "легитимират финансовите си потоци".


"Ще продължи с месеци" работата по това да се работи с документите и да "излизат като зайци" имена, сред които може да има и българи, каза още Чобанов.


Чобанов обяви, че на базата на наличните документи твърденията трудно може да се оборят, тъй като доказателства като копия от паспорти са материали, достатъчни "за съдебно производство".


Дейностите, за които става дума, невинаги сами по себе си са незаконни.


В много случаи обаче могат да отведат до укриване на данъци в размер на десетки милиони долари или повече, както вероятно е в случая с чешкия премиер Андрей Бабиш. Споменатият в документите министър-председател, на когото предстоят избори тази седмица, вече обвърза разкритията с "чешката мафия" и обясни, че разгласяването на случаите от 2009 г. се прави в "много интересен" момент.


Разследването, наречено от Международния консорциум на разследващите журналисти "най-голямото в историята", обхваща и над 130 милиардери от 45 държави, включително 46 руски олигарси, както и банкери, едри дарители на политици и партии, търговци на оръжие, "международни престъпници", поп звезди, ръководители на спецслужби и спортни гиганти.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK