С пари от чужбина молдовско село се пробуди за нов живот

С пари от чужбина молдовско село се пробуди за нов живот


Бившата съветска република Молдова е бедняшката колиба на Европа. Редица населени места са обезлюдени. Село Волинтири също страда от масовия отлив на хора. Но има и поводи за нова надежда, разказва "Дойче веле".


Гледката e идилична - под гигантска топола, която е на повече от 100 години, жителите на селото седят върху бали сено и се наслаждават на фолклорен концерт.


Село Волинтири е разположено на около 100 километра от молдовската столица Кишинев, но изглежда така, сякаш се намира на края на света. Асфалтиран път, който да го свързва с централната артерия между Кишинев и Одеса, няма.


Емигранти финансират облагородяването на родното село
Откакто република Молдова обяви независимост от СССР преди 30 години, много села от този вид просто изчезнаха от картата на страната. Според последното преброяване от 2014 година на територията на Молдова има около 300 села без жители. Експертите смятат, че досега още поне 150 са последвали съдбата им. Почти половината от четиримилионното население на Молдова живее и работи в чужбина - най-вече в страните от Европейския съюз и Русия.


Новите метални сергии на пазара във Волинтири също са дарение

Новите метални сергии на пазара във Волинтири също са дарение


"Според последното преброяване тук има 3600 жители, но де факто днес са останали само 3000", казва и кметът на Волинтири Игор Хинку. Той ни води до центъра на селото, където има пазар за местни селскостопански продукти. "Обърнахме се към бивши жители на селото, които вече живеят в чужбина, за да ни помогнат да създадем този пазар", казва Хинку.


Много от емигрантите откликнали на призива за солидарност, а един бивш жител на селото дори изработил безплатно металните сергии за пазара.


Корупцията и клиентелизмът в Молдова са повсеместни


Парите за инфраструктурни проекти в Молдова не достигат. Затова много села не успяват да осигурят на жителите си подходящи условия за живот. Решенията обикновено идват от активни и ангажирани кметове и от самото население. Политическият клиентелизъм и корупцията често спъват развитието. Защото от партийната принадлежност на кмета нерядко зависи дали държавата ще отпусне необходимите финансови средства или не.


Борбата срещу корупцията и клиентелизма е сред приоритетите на новата проевропейска президентка Мая Санду. На парламентарните избори на 11 юли за първи път в историята на бившата социалистическа република президентският пост бе спечелен от проевропейски настроена реформаторка, чиято партия "Действие и солидарност" успя да спечели пълно мнозинство. Така Санду надделя над проруските сили на бившия президент Игор Додон.


В село Волинтири помагат и на деца в неравностойно положение, които от години не получават подкрепа от държавата. "Тук се грижим за 20 деца от социално слаби семейства, те получават храна и организираме различни занимания за тях. В спешни ситуации могат и да пренощуват тук", казва Людмила Кочебан. Откакто центърът е отворен през 2007 година, той не е бил ремонтиран. Затова неговата ръководителка Кочебан се обръща към германското посолство в Кишинев и получава финансиране в размер на около 13 600 евро. "Това е много значима помощ за нас - приютяваме деца, които идват тук след училище и не искат да се прибират вкъщи, защото не се чувстват в безопасност там", обяснява тя.


Един германец помага за подобряването на живота във Волинтири


Германецът Клаус Епе оказва помощ на жителите на Волинтири

Германецът Клаус Епе оказва помощ на жителите на Волинтири


Културата във Волинтири също се развива. В културния център на града е създаден музей, който разказва историята на известната оперна певица Мария Биешу. В музея срещаме доктор Клаус Епе от германското сдружение SES, което се ангажира с проекти в селото от септември 2020 година насам. Роденият в Дюселдорф Клаус Епе е добре познат на всички жители на Волинтири. В библиотеката в културния център той е направил щанд с немски книги, освен това е организирал състезания за най-чиста улица и турнир по шах за деца.


"Заедно с жителите искаме да развием проекта за Волинтири като едно умно и зелено село, който да даде надежда на хората за бъдещето им, така че да останат в родината си. Доброволният ангажимент е много важен и се надявам, че дългосрочното развитие на селото ще е икономически гарантирано."


Една от идеите, които той би искал да реализира заедно с хората от Волинтири и две местни екологични организации, е проект за рециклиране и нова фабрика за биогаз. Друга идея е да се организира асоциация на фермерите, за да могат те сами да продават продуктите си. В селото има възможности за създаване на работни места - макар и в скромни мащаби. "За да развием този регион, искаме да стимулираме добрите отношения на новото правителство на Молдова с ЕС и Германия", казва Клаус Епе.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  Това не е никаква изненада!Ако районът / като този случай/ е беден в държава с нисък стандарт на живот само с регулярни преводи на емигрантите отвън може да има някакво по-поносимо ниво на живот!

 2. 2 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 595 Неутрално

  В Молдова има много добра "руска салата" и бира "Кишинев е ТОП!

 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  Село в Молдова? Каузата е предварително обречена.

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 686 Весело

  .... В музея срещаме доктор Клаус Епе от германското сдружение SES,

  Преди са се срещали с едно друго германското сдружение наречено SS.

 5. 5 Профил на Pravednik
  Pravednik
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Дали има няколкостотин евро за да си построят метални бараки и вече антируската клоака Дойче Веле ореваха орталъка дето се вика, че им спасили животите и едва ли не цъфнали и вързали благодарение на тяхната помощ. Това ако е "напредък", здраве му кажи. По време на СССР този регион беше известен като "лозницата на Европа" и всичките приходи от хазната на Москва отиваха във винарните , а сега са супер зле, както сме и ние благодарение на пропадналата демокрация и капитализъм. :(

  Няма живот без болка.
 6. 6 Профил на esb12648395
  esb12648395
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Молдова в тоя си вид нема бъдеще и по-добре да бъде поделена между България, Румъния и Украйна. Тоест, последната да получи рускоезичното Приднестровие като компенсация за Крим може би. Разбира се, първо самата Украйна следва да стане двуезична държава, каквато де факто и е.

 7. 7 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1369 Любопитно

  И какво очакват да постигнат с тия пазарски сергии при положение, че селото е изолирано и няма асфалт до него? Съседите ще си продават едни на други краставици и така ще забогатеят?

 8. 8 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Все едно статията е писана за България...
  Още в началото като прочетох "Молдова е бедняшката колиба на Европа"...
  Само дето в Молдова се борят реално със съвецкото влияние и законът им против комунистическите паметници, комунистическата идеология и комунистическите символи се спазва. Отделно в Молдова се надяват на едно по -близко сътрудничество с Румъния, която е най-бързо развиващата се икономика в Европа от доста години. Все пак молдовците говорят на влашки също като румънците (влахите), а и едно време са били една държава (Княжество Влахия и Молдова)...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 9. 9 Профил на Pravednik
  Pravednik
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Молдова в тоя си вид нема бъдеще и по-добре да бъде поделена между България, Румъния и Украйна. Тоест, последната да получи рускоезичното Приднестровие като компенсация за Крим може би. Разбира се, първо самата Украйна следва да стане двуезична държава, каквато де факто и е.
  —цитат от коментар 6 на esb12648395


  Няма как да стане това, при положение, че Молдова е руска територия - част от Великата Руска империя, която се простира от Молдова и Беларус, чак до Камчатка и Кавказ. България трябва час по - скоро да признае руската република Транснистрия и да въоръжи бесарбаските българи, които да се бият на страната на братята руснаци. Бесарабия е била и ще бъде винаги чат от нашата майчина държава - Русия. :)

  Няма живот без болка.
 10. 10 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Браво. Надявам се и много български села и градчета да се съживят също.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 11. 11 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Цитат:
  Корупцията и клиентелизмът в Молдова са повсеместни
  Симион Циохина, Дойче веле

  -----
  Т.к. темата корупция е абсолютно ЗАБРАНЕНА в т.нар. бели, десни, развити, пазарни, демократични и жълтопаветни държави, те избиват копмлексите си от УЖАСЯВАЩАТА корупция при тях с непрекъснати дописки за мижавата корупция в "изостаналите" държави...

  Примерно -
  U.S. Navy hit by another international bribery scandal
  Federal agents are investigating a new U.S. Navy corruption case that has strong echoes of the Fat Leonard scandal, with a defense contractor facing accusations that he delivered cash bribes and bilked the Navy out of at least $50 million to service its ships in foreign ports, according to recently unsealed court records.
  https://www.msn.com/en-xl/news/other/u-s-navy-hit-by-another-international-bribery-scandal/ar-AAP6l8x?ocid=msedgntp

  --------
  И ния скандалчета за милиони, милиарди и трилиони, минават и заминават, ей-тъй - между другото се съобщава за тях, но НИКОГА не се тегли извод, че съответната държава е прогнила, корумпирана и пр.

 12. 12 Профил на esb12648395
  esb12648395
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#9] от "Pravednik":

  Нещо не ти се получават провокациите, "умнокрасив" трольо.

 13. 13 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3833 Неутрално

  Като нашите възрожденци навремето - разбират, че най-стойностното е това, което направиш за родината.

 14. 14 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2858 Любопитно

  Оф........като чуя тия мантри за "зелените села " се хващам за кобура :)

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 812 Неутрално  До коментар [#15] от "EU Fighter":

  Мизерник , гледай си мизерната Европа . И не забравяй за зимата да си построиш печка от саксии на свещно гориво ,да си залепиш фолио на прозорците и да си носиш зимните дрехи в къщи .

  Ето в Германия Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe ( Федералната служба за защита и помощ при аварии ) показва какво да са прави, като ви изключат тока и газа . Или като си спрете тока и Газа , защото ви е скъпо .

  Те: https://twitter.com/BBK_Bund/status/1443516558232461314 17. 17 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#16] от "bxr35608444":

  През зимата при мен е 20 градуса. Притеснявай се за теб !

 18. 18 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#7] от "jazzdevil":

  Е как, я нашия готвач от Стакевци дето тренирал занаята по Шпицберген ,как съживи според ДВ Северозападна България Е така и в Молдова

  ГоШо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK