Досиетата "Пандора" съживиха "българския" скандал с финансовия министър на Сърбия

Синиша Мали

© MF Republike Srbije

Синиша МалиФинансовият министър на Сърбия Синиша Мали си е купил 24 луксозни апартамента на българския черноморски бряг, използвайки две офшорни компании на Британските Вирджински острови. Само единият от имотите се води на негово име, а сделката е станала с помощта на бургаска адвокатка по времето, когато Мали бе кмет на Белград.


Това съобщава изданието KRIK в публикация, свързана с Досиетата "Пандора", за които съобщи в неделя вечер международна мрежа за разследвания. В проекта участват стотици журналисти от цял свят, включително българската платформа Bird, която към момента не е публикувала нищо за България, макар във "Фейсбук" да пише за 200 българи и половин милиард лева. Атанас Чобанов, който е част от тази платформа, участва в сръбското разследване.


То не е ново в разкритията за апартаментите в курорта "Св. Никола" - за тях изданието писа през 2015 г. и Мали го обвини в лъжа, като на специална пресконференция дори заяви, че "ако докажете, че съм собственик на тези апартаменти, всичките са ваши, веднага ще ги получите". Имотите се оценяват общо на около 5 милиона евро, което е много над законните му лични доходи по това време.
Мали потвърди за 24-ия апартамент, но отрече да стои зад офшорните Brigham Holding & Finance Inc. и Etham Invest & Finance Corp., купили останали 23. Всъщност той е останал техен собственик и след като е станал кмет и не е докладвал това на Агенцията за предотвратяване на корупцията в Сърбия.


Президентът Александър Вучич на няколко пъти открито защити Мали и обвини журналистите в лъжа.


Сега документите по "Пандора" показват, че финансовият министър категорично е бил собственик - а не само директор, както се знаеше досега - на споменатите две фирми, регистрирани от Trident Trust на негово име. Brigham Holding & Finance Inc. и Etham Invest & Finance Corp. са купили две български фирми - Erma 11 и Erul 11, които са притежавали апартаментите.


Сделките са от 2012 и 2013 г., а през 2017 г. Бивол.бг пише, че адвокатката Ана Панайотова, която представлява Мали, е искала Агенцията по вписванията да я впише със задна дата като собственик и управител на споменатите две офшорни фирми.


По това време Мали е финансов съветник на вицепремиера Александър Вучич и на тази позиция отговаря за преговорите с Обединените арабски емирства за капиталови инвестиции в приватизацията на националния авиопревозвач JAT и водения от правителството на Сърбия строителен проект "Белград на вода".


Графика за схемата, с която според KRIK е извършена сделката в България.

© Edin Pašović, OCCRP

Графика за схемата, с която според KRIK е извършена сделката в България.


Продавач на апартаментите в България е компания на Сърджан Дабич, бивш баскетболист и директор в сръбското поделение на "Лукойл". В началото на века като служител на Агенцията за приватизация и директор на центъра за организиране на търгове Мали надзирава приватизацията на най-големите държавни компании, включително веригата бензиностанции Beopetrol, купени през 2003 г. от "Лукойл", пише днес KRIK.


Два от апартаментите в "Св.Никола" са продадени почти веднага - през 2013 и 2014 г., за общо 120 000 евро, те не са и най-големите. После Мали се оттегля като собственик и през август 2014 г. - месеци след като става кмет - ги прехвърля на Ана Панайотова, която продала още няколко апартамента. Но през 2015 г. белградският кмет продължава да се появява като свързан с имотите, тъй като има документ от офшорна фирма с негов подпис с решение да се предостави финансов отчет за дъщерната компания в България. Мали настоява, че подписът е фалшифициран.


Същата година Агенцията за предотвратяване на корупцията започва разследване и потвърждава, че има данни, сочещи, че Мали е замесен в пране на пари, контролирайки със съпругата си поне 45 банкови сметки и средства, надхвърлящи официалните му приходи, както и тези на Ана Панайотова. Главната прокуратура на Сърбия прекрати разследването с мотив, че не е установила доказателства за престъпни действия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK