В Норвегия хем добиват нефт, хем опазват климата

В Норвегия хем добиват нефт, хем опазват климата


Норвежците искат да са "зелен шампион", но пък са най-големият износител на нефт и газ в Западна Европа. И именно на това дължат богатството си. Самите те залагат на вятър и вода. А норвежкият нефт се изгаря в чужбина, разказва "Дойче веле".


Още от малки норвежците биват възпитавани в любов към природата и се смятат за нейни приятели и защитници. От друга страна, благоденствието в Норвегия се дължи до голяма степен и на това, че там добиват нефт и газ. Затова нека попитаме как се съвместяват двете неща: възможно ли е хем да опазваш климата, хем да добиваш нефт?


Най-големият износител


"Когато става въпрос за климата, не бива да се забравя, че Норвегия е най-големият износител на нефт и газ в Западна Европа", казва Стайнер Винтер Кристиансен от норвежката "Климатична организация на бабите и дядовците".
"Моето поколение създаде това норвежко благоденствие именно чрез нефта и природния газ. Но ние имаме отговорност и в името на нашите деца и внуци трябва да кажем: Стига толкова!", казва 75-годишният норвежец. Според неговата организация норвежкото правителство трябва да спре издаването на нови лицензи за сондажи на нефт и газ. Той е категоричен, че добивът на тези суровини е бил добър за повишаването на благосъстоянието на страната, но не и за климата.


За да добием представа за богатството, с което разполага Норвегия, е достатъчно да хвърлим един поглед към най-големия държавен фонд в света - норвежкия "Пенсионен фонд чужбина", чиито активи възлизат на близо 1.2 трилиона евро. Само през първото полугодие на 2021 той е постигнал доходност почти 10 процента. Фондът инвестира в хиляди компании по света, но най-големите му приходи идват именно от бизнеса с петрола. Затова и го наричат "Нефтения фонд".


По пътищата - пълно с електромобили


А за да добием представа и за това какъв силен интерес имат норвежците към устойчивите решения, е достатъчно да застанем на която и да било пътна артерия в Осло и да си затворим очите. Ще установим, че макар трафикът да е не по-малко натоварен от който и да било друг голям европейски град, шумът от движението е значително по-слаб. Просто защото норвежците са световни шампиони в употребата на електрически коли. А ако съдим по резултатите от изборите, проведени на 13 септември, норвежците ще продължат да изискват от бъдещите си правителства да правят повече за защитата на климата.


И все пак си остава парадоксът с раздвоението между богатството, дължимо на нефта, и климатичното съзнание на норвежците. "Искаме да сме "зелен" шампион, но сме такъв само що се отнася до електромобилите", казва ръководителят на "Грийнпийс Норвегия" Фроде Плейм. Той добавя, че нито едно норвежко правителство дотук не е проявило достатъчно кураж да постави въпроса за добива на нефт, и се пита дали следващото ще има тази смелост.


Лидерът на социалдемократите и вероятен следващ премиер на страната Йонас Гар Стьоре заяви междувременно, че през това десетилетие Норвегия ще бъде изправена пред големи предизвикателства. "Ще трябва да вземем и някои много трудни решения", каза той на провежданите в момента преговори за съставяне на управляваща коалиция.


Норвежкият нефт се изгаря в чужбина


При изгарянето на изкопаеми горива като нефт се освобождава вредният за климата въглероден двуокис. Тъй като норвежкият нефт обаче се изгаря в чужбина, парниковите емисии се пишат на сметката на съответните страни - вносителки на суровини от Норвегия. Самата Норвегия пък покрива своите енергийни нужди изключително от възобновяеми източници като вода и вятър.


Затова и за Стьоре нефтът си остава на първо време източник на доходи, който не бива бързо да пресъхва. Той нееднократно е казвал, че нефтената и газовата индустрия трябва да се развиват, а не да се затварят. С крайна дата за това той не се ангажира, още повече че други страни доставчици като Русия, САЩ или Катар незабавно ще покрият глобалното търсене, ако Норвегия реши да се оттегли от пазара.


Природозащитникът Плейм пък подчертава в тази връзка, че един бързо извършен преход ще означава преимущества за страната. "Колкото повече отлагаме решаването на този въпрос, толкова повече ще нараства рискът за икономиката", твърди той. С решителни действия по отношение на нефтената индустрия Норвегия може да стане зелен шампион, какъвто иска да бъде, и същевременно да изпрати важен сигнал към другите страни, добиващи петрол, убеден е той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Аз мисля, че тези ресурси трябва да си се изразходят, а не да стоят безполезни в земята.

 2. 2 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ох, дано зелените вземат властта в Германия и да имат куража да изпълнят всичките си обещания още през първата година или най-късно втората.

  После като го избесят по площадите, целия свят ще види до къде водят тези зелени дивотии и колко лесно може да се разсипе дори икономика с размерите на Германската ако допуснеш зелени идиоти до властта. Ако не се стигне до нещо такова, такива изчадия като грета и компания ще ни тормозят и ще ни изяждат бавно с десетилетия и накрая ще стигнем до едно необратимо положение от което няма как да се спасим за да избегнем пещерния живот.

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 3. 3 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 687 Неутрално


  Норвежците могат да напрвят един ударен курс по западно-европейско ( даже евро-атлантическо) лицемерие....

  Хем изпомпват огромни количества газ и петрол, хем са позеленели до задушаване от покупката на свръхскъпи електрически коли като моделите на Тесла.

  И тъй като нефта и газта им се горят в други страни, Норвегия е зелена и въглеродно неутрална , докато например на Ганя му шокат ряпата да си затвори мините за въглища и ТЕЦ-овете и да стои на тъмно и студено зимата :)

 4. 4 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1404 Весело

  "В Норвегия хем добиват нефт, хем опазват климата"

  Да, ама искат да отнемат челядта на тия от "Факултето" ; "Филиповци" и Сливенската "Надежда"...😁😁

  Лоши норвежци!

  Fu*k Your Opinion
 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2846 Любопитно

  И все пак си остава парадоксът с раздвоението между богатството, дължимо на нефта, и климатичното съзнание на норвежците. "Искаме да сме "зелен" шампион, но сме такъв само що се отнася до електромобилите", казва ръководителят на "Грийнпийс Норвегия" Фроде Плейм. Той добавя, че нито едно норвежко правителство дотук не е проявило достатъчно кураж да постави въпроса за добива на нефт, и се пита дали следващото ще има тази смелост.
  —цитат от коментар 0 на Статията

  Къде тук се вижда парадокс? Нима е лупаво да осъществяваш печалба от собствените си активи, пласирайки незелената си продукция на онези, които са принудени да я закупят, тъй като не разполагат с такива активи? И след това - нима пък тези потребители на норвежките активи не осъществяват профит от своя страна, продавайки на норвежците инструмента им да станат "зелен шампион" - електромобилите?
  Тук няма нищо парадоксално - просто се практикува от всички важащата в момента пазарна икономика.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на ogo111079302
  ogo111079302
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Това със зелените политики е пълна лъжа. И това се знае. Просто след 50 г. запасите на нефт приключват и трябва да се търсят други решения. И се измисли зелената вълна. Не че няма замърсяване, но не е това причината да се минава на ел автомобили. Защото и те замърсяват.

 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#6] от "ogo111079302":

  За нефта и газ същото казваха и преди 50 години че ще свършат. Минаха 50 години и признаци за изчерпване не се забелязват. Едиствено тогава никой не беше обявил че СО2 е вреден и по европецки вече се нарича въглероден диоксид.

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Норвежците искат да са "зелен шампион", но пък са най-големият износител на нефт и газ в Западна Европа
  _______________
  То и ние сме шампион по бедност, горене на боклуци от "по-чисти" страни и сублимация на въглища от открити рудници с ефективни американски ТЕЦ-ове - дишаме всичко, изнасяме злато, дървета(вековни) и билки ...

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  До коментар [#3] от "praseta_mezeta":
  +++
  Да не говорим,че с поскъпването на тези ресурси норвежкия супер соц, удари кьоравото, както казват бабите!


  "В Норвегия хем добиват нефт, хем опазват климата"Да, ама искат да отнемат челядта на тия от "Факултето" ; "Филиповци" и Сливенската "Надежда"...😁😁Лоши норвежци!
  —цитат от коментар 4 на vova.josei_ki


  Естествено, имат практически неограничен ресурс за да отгледат неолиберални еничари за собствени нужди!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Аз мисля, че тези ресурси трябва да си се изразходят, а не да стоят безполезни в земята.
  —цитат от коментар 1 на 442


  да се използват за производство на пластмаси и друго такива работи -- хрумна ли ти?

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  ...вредният за климата въглероден двуокис. "

  Това нещо като въглероден диоксид ли е?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2143 Весело

  Кой вид индустрия ще им покрие приходите от нефт и газ, ако прекратят фобива и износа им. Реално, една огромна част от благосъстоянието на Норвегия се дължи на това, че подобно на петролните шейхове и за нея може да се каже, че е "бензиностанция "
  В общи линии последните няколко изречения от материала с лек хумор бих ги обобщил така > Производителят на оръжие вика че е за мир между народите, но тъй като има клиенти, пък и на негова територия няма конфликт, за сега няма да се лишава от приходи.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Весело

  Нека си зеленеят, колкото си искат. Може и на хлорофил да минат и няма да имат нужда от хранителни продукти. Пускат корени в земята и - пей сърце. Ама не щат. Пък и през деня ще изпускат кислород, ама нощем е СО2. Иначе с тези записи от нефт и газ, добре са си уредили живота.

 14. 14 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 234 Неутрално

  тъмнинната фаза на фотосинтезата не е само и изключително нощем. Викат ѝ тъй, щото нема нужда от светлина.

 15. 15 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Хем душата в рая и онуй до края, психоанамнеза за читателя.

 16. 16 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Разстроено

  Тъй като норвежкият нефт обаче се изгаря в чужбина, парниковите емисии се пишат на сметката на съответните страни - вносителки на суровини от Норвегия. Самата Норвегия пък покрива своите енергийни нужди изключително от възобновяеми източници като вода и вятър.


  Това не е само лицемерно, но и не е единственото норвежко лицемерие.

  В света се избиват всяка година около 1500 кита, от които 1000 са жертва на норвежците.

 17. 17 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  До коментар [#2] от "Henry":

  Ох, дано зелените вземат властта в Германия и да имат куража да изпълнят всичките си обещания още през първата година или най-късно втората. После като го избесят по площадите, целия свят ще види до къде водят тези зелени дивотии и колко лесно може да се разсипе дори икономика с размерите на Германската ако допуснеш зелени идиоти до властта. Ако не се стигне до нещо такова, такива изчадия като грета и компания ще ни тормозят и ще ни изяждат бавно с десетилетия и накрая ще стигнем до едно необратимо положение от което няма как да се спасим за да избегнем пещерния живот.
  —цитат от коментар 2 на Henry


  Споки, после ще измислят нещо друго, за да крадат безобразно много пари, обяснявайки на умнокрасивите лапнишарани, как се грижат за тях и за природата. Общо взето, винаги намират с какви "добри намерения" да прикрият алчността и кражбите си. То всеки можеше да се сети до каква катастрофа ще ни докарат. Те също го знаят, но не им пука, голямото крадене продължава.

 18. 18 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Чета и се смея, смея се и плача.

 19. 19 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3909 Весело

  До коментар [#5] от "дедо Андро":
  Дядо Вазов на Женски пазар:
  -Стрино, тези гъби не са за ядене, те са отровни.
  Шопкинята:
  -Е па они не са за яденье, они са за продаванье!

 20. 20 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  До коментар [#3] от "praseta_mezeta":

  Норвегия е зелена и въглеродно неутрална , докато например на Ганя му шокат ряпата да си затвори мините за въглища и ТЕЦ-овете и да стои на тъмно и студено зимата :)
  —цитат от коментар 3 на praseta_mezeta


  Не че нещо, но възобновяемите източници НЕ СА ЗЕЛЕНИ. Перките убиват милиони птици и създават ужасен шум, ВЕЦ убива живота по реката, а соларките се правят с редки и канцерогенни материали, които трудно се рециклират. Та това е САМО възобновяема енергия, но НЕ и зелена.

 21. 21 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Дефиниция на лицемерие. Но то повечето "зелени" инициативи са такива. Някои се възползват за сметка на мечтите за екология на масите...

 22. 22 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  До коментар [#6] от "ogo111079302":


  Това със зелените политики е пълна лъжа. И това се знае. Просто след 50 г. запасите на нефт приключват и трябва да се търсят други решения. И се измисли зелената вълна. Не че няма замърсяване, но не е това причината да се минава на ел автомобили. Защото и те замърсяват.
  —цитат от коментар 6 на ogo111079302


  Никакви запаси не приключват. Нефт има много. Това с "приключването" е също толкова голяма лъжа, колкото и зелените идиотии! Нефт може да се прави и от въглища, а такива има в изобилие.

 23. 23 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Така ,разбирам статията .
  Напреднали са ,развити си ,за хвалене са ..това ми е ясно .

  Но що за глупост е това “
  Норвежкият нефт се изгаря в чужбина”

  Това все едно някой да получи диария ,които е до теб в басейн и той да каже да ама аз си с*ах в гащите ..

  Планетата е една и глобалното затопляне се отразява на всички ,и всички го изпитваме ня гърба си .Чрез жеги ,студове ,катаклизми ,наводнения и прочие .

 24. 24 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Е то на норвежците и на датчаните странно им работят главите. Обичат да си падат по малоумщини а лицемерието им е национален спорт

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Весело

  " Норвежкият нефт се изгаря в чужбина

  При изгарянето на изкопаеми горива като нефт се освобождава вредният за климата въглероден двуокис. Тъй като норвежкият нефт обаче се изгаря в чужбина, парниковите емисии се пишат на сметката на съответните страни - вносителки на суровини от Норвегия. Самата Норвегия пък покрива своите енергийни нужди изключително от възобновяеми източници като вода и вятър."


  С това ли се успокояват норвежците ? Ние сме зелени, тровим другите, ама те да му мислят ! 🤦‍♂️😂

 26. 26 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  "При изгарянето на изкопаеми горива като нефт се освобождава вредният за климата въглероден двуокис"

  Автора на това гениално изречение може да си завърже един найлонов плик на главата за 10мин понеже с дишането освобождава вредният за климата въглероден двуокис.

 27. 27 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До 2 Хенри ,

  Ако не се стигне до нещо такова, такива изчадия като грета и компания ще ни тормозят и ще ни изяждат бавно с десетилетия и накрая ще стигнем до едно необратимо положение от което няма как да се спасим за да избегнем пещерния живот.


  Първо ,войната в Сирия казват че е започнала заради глобалното затопляне .Защото се е случила суша която идва веднъж на 1000 години и от там е тръгнало ..Давам ти пример до какво може да доведе глобалното затопляне .

  Второ има 4 компонента на глобалното затопляне .
  Цимент ,стомана ,пътуване с коли ,самолети и ядене ня месо ,тъй като животните трябва да пасат което види до изсичане на гирите ..

  Първите два компонента а именно стомана и цимент създават глобалното затопляне ,ако решим това ..ше има решаване проблема ..Според Безос тия производства трябва да се изнесат в космоса ..

 28. 28 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Дoičе Веле – мегафонът на крещящото лицемерие. Бетонните глави по това се познават, че не осъзнават иронията която сами създават.

  Winora forever
 29. 29 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  ...лицемерие....Хем изпомпват огромни количества газ и петрол, хем са позеленели до задушаване от покупката на свръхскъпи електрически коли като моделите на Тесла.И тъй като нефта и газта им се горят в други страни, Норвегия е зелена и въглеродно неутрална.
  —цитат от коментар 3 на praseta_mezeta


  Ми то е същото и за ел колите - производството на батерии е бая мръсен процес и консумира колосално количество енергия при което се отделят СО2 емисии колкото един съвременен дизел отделя за 120 000км. Ама всичко това се случва някъде другаде по света и така норвежците със своите ел автомобили (които са и яко субсидирани отгоре на всичко) са зелени и въглеродно неутрални.

 30. 30 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Никакви запаси не приключват. Нефт има много. Това с "приключването" е също толкова голяма лъжа, колкото и зелените идиотии! Нефт може да се прави и от въглища, а такива има в изобилие.
  —цитат от коментар 22 на stargate


  Тая технология я бяха разработили навремето в ЮАР, където нямат нефт ама имат много въглища. Излиза скъпичко ама поне не могат да те шантажират с ембарго и пр.
  Иначе с усъвършенстването на фракинга и хоризонталното сондиране за 10г се оказа, че от сума недостъпни дотогава седиментни формации можеш да си точиш нефт и газ при подходящата цена - запасите станаха на практика неизчерпаеми.

 31. 31 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Това с електромобилите също е пълно лицемерие. Реално решение е преминаване масово от автомобилен към ЖП транспорт. Той е много по-ефективен и екологичен и да, има как да се направи, НО икономическите последици ще са огромни ако спре автомобилната индустрия и всички съпътстващи я услуги, а хората ще станат много свободни, повече отколкото е здравословно.

 32. 32 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Трябва да помислят и за други основни приходи защото нефта не е неизчерпаем !!!

 33. 33 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Аз мисля, че тези ресурси трябва да си се изразходят, а не да стоят безполезни в земята.
  —цитат от коментар 1 на 442


  Петрлолът и газът са суровина за химическата промишленост. Ако не ги изгорим, ще има такива суровини за много по-дълго време. Най тъпото е да ги изгорим!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#2] от "Henry":

  С втората част не съм съгласен, според мен е точно обратното - ако разтегнем т.н. зелен прехоф в следващите десетилетия, ще имаме възможност да изградим технологиите и инфраструктурата от която се нуждаем.
  Разбира се, това няма особено значение защото дори Европа да стане въглеродно неутрална, Китай, Индия , Южна Америка и най-вече Африка нямат никакво намерение а и възможност да се съобразяват с тия "зелени глупости".

 35. 35 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  И откога СО2 стана вреден за климата?
  Благодарение на достъпната и евтина електроенергия и горива светът постигна икономически бум.Заради екоталибаните ще се върне в каменната ера.

 36. 36 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Така ,разбирам статията .Напреднали са ,развити си ,за хвалене са ..това ми е ясно .Но що за глупост е това “Норвежкият нефт се изгаря в чужбина”Това все едно някой да получи диария ,които е до теб в басейн и той да каже да ама аз си с*ах в гащите ..Планетата е една и глобалното затопляне се отразява на всички ,и всички го изпитваме ня гърба си .Чрез жеги ,студове ,катаклизми ,наводнения и прочие .
  —цитат от коментар 23 на keepwalking


  Аз не съм го изпитал на горба си глобалното затопляне. Даже в началото на октомври ми е доста студено.

 37. 37 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2942 Весело

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  Не - карбонов диоксид. СО2.

 38. 38 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#20] от "stargate":

  Написал си сериозни глупости или по-меко казано неверни неща. Доказани са само единични случаи на убийство на птици от перки; Живота по реката го убиват само малките вецове, които нямат индустриално значение и наистина трябва да се премахнат. Големите вецове са по язовирите, които помагат за размножаване на рибите. Фотоцентралите се правят основно от силиций, т.е. обикновен пясък, който няма как да е канцерогенен. Отделен е кардиналният въпрос дали изобщо човекът и специално въглеродният двуокис(не диоксид на български) е основният виновник за т.н. "глобално затопляне". Според мен това е голямата лъжа, както е писал тук и друг форумец. Няма глобално затопляне предизвикано от човешка дейност. Има затопляне като цикъл от "живота" на земята и човекът не е в състояние да го спре, дори да се върне обратно в пещерите.

 39. 39 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  До коментар [#25] от "samoedin":


  " Норвежкият нефт се изгаря в чужбинаПри изгарянето на изкопаеми горива като нефт се освобождава вредният за климата въглероден двуокис. Тъй като норвежкият нефт обаче се изгаря в чужбина, парниковите емисии се пишат на сметката на съответните страни - вносителки на суровини от Норвегия. Самата Норвегия пък покрива своите енергийни нужди изключително от възобновяеми източници като вода и вятър." С това ли се успокояват норвежците ? Ние сме зелени, тровим другите, ама те да му мислят ! 🤦‍♂️😂
  —цитат от коментар 25 на samoedin


  Само дето "вредният за климата въглероден двуокис" НЕ Е вреден за климата. :-) Парниковият ефект на 99 % зависи от водните пари, а не от въглеродния диоксид. Това учените много добре го знаят, ама голямо папане пада.

 40. 40 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  До коментар [#27] от "keepwalking":

  Защото се е случила суша която идва веднъж на 1000 години и от там е тръгнало
  —цитат от коментар 27 на keepwalking


  Войната в Сирия е започнала заради климатични промени, точно толкова колкото е започнала и заради износа на магданоСа на баба Роса! Пълни безкрайни глупости! американците искаха и овладяха петролните полета в северна Сирия. Още са там и ги пазят! Ако не знаете да ви кажа! Та това няма нищо общо с глобалното затопляне, извънземни, джуджетата и елфите!

 41. 41 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 424 Неутрално

  норвежкия нефт е евроатлантически и зелен и се изгаря в чуждбина и някак си по-приятно мирише

 42. 42 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  До коментар [#38] от "Oggie Petkov":

  Никакви глупости не съм написал. Перките убиват стотици птици и за това в началото алармираха еколозите. После тактично им запушиха устата с пачки. Също така перките създават ужасен шум, който е бич за живинките наоколо. Да не говорим, каква поддръжка искат, защото само едни дефект да се появи и цялата перка трябва да се подмени. Общо взето не са особено ефективни. Язовирите също прецакват брутално екосистемата по реките. Ако не го знаете, да ви го кажа. Никаква риба не се "размножава", напротив прекъсват миграцията на рибите нагоре по реките. А в панелите има тънък слой от тежки метали и ефективността им е особено ниска в северните държави, до ниво да са тотално безполезни през повечето време. Да възобновяеми източници на енергия са е, но НЕ СА зелени!

 43. 43 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#42] от "stargate":

  Ветрогенераторите убиват и огромно количество прилепи (тия животинки дето изяждат всяка нощ комари колкото собственото си тегло). Убиват ги не с удар ами от резкия спад в налягането зад перката дробове им се пръскат навътре.

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  "Още от малки норвежците биват възпитавани в любов към природата и се смятат за нейни приятели и защитници. "
  Като гледам, пишещите не са били така възпитавани, вероятно и децата си не възпитават така.

 45. 45 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#6] от "ogo111079302":

  В момента се разработват използуват около 30% от известните находища на нефт.
  За останалите просто разработка струва прекалено скъпо при сегашните цени и технологии. Шитаците правят всичко над 30-35$ на барел нерентабилно за експлоатация

 46. 46 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  До коментар [#44] от "Роси":


  "Още от малки норвежците биват възпитавани в любов към природата и се смятат за нейни приятели и защитници. "Като гледам, пишещите не са били така възпитавани, вероятно и децата си не възпитават така.
  —цитат от коментар 44 на Роси


  Като гледам си хванала вяра на дв, хахах Потресващо!

 47. 47 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#30] от "jazzdevil":

  Всъщност технологията е на поне 75 год. и Германия е използувала активно за направа на гориво през Втората световна война

 48. 48 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  До коментар [#2] от "Henry":

  ма, нали знаеш, колко бавно се готви на слаб огън?!?! А той слаб и скъп, щот ''зелен''

 49. 49 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#42] от "stargate":

  Вие някога приближавали ли сте индустриална перка? Очевидно не щото иначе щяхте да знаете че на практика не се чува. Първо защото мачтата е висока примерно 60-80-100 метра, второ се върти относително бавно, трето когато се върти вятъра вдига много по голям шум в околни дървета или скали.

 50. 50 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#43] от "jazzdevil":

  Стига глупости, минете покрай някоя перка и вижте дали има нещо умряло отдолу.

 51. 51 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#49] от "m17":

  Ти знаеш ли как се превръща ротационна скорост в линейна? Бавно се била въртяла пейката...15 оборота в минута (нищо работа) на върха на 50м перо се равняват на 280км/ч!!!

 52. 52 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#51] от "jazzdevil":

  Да, знам съвсем добре какво е ротационна и линейна скорост и даже съм влизал в перка 3МВ, 80метра (в основата на мачтата при електрониката, не съм се качвал нагоре.) И точно затова знам че не убива масово птици или прилепи или буболечки - много пъти съм минавал лично и никога не съм видял нищо умряло отдолу.

 53. 53 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  До коментар [#49] от "m17":

  До коментар [#42] от "stargate":Вие някога приближавали ли сте индустриална перка? Очевидно не щото иначе щяхте да знаете че на практика не се чува. Първо защото мачтата е висока примерно 60-80-100 метра, второ се върти относително бавно, трето когато се върти вятъра вдига много по голям шум в околни дървета или скали.
  —цитат от коментар 49 на m17


  това, че Вие не сте я чули, не значи че не се чува. :-) Явно си мислите, че съм си го измислил. хахах :-) потърсете в нета и четете.

 54. 54 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#49] от "m17":


  До коментар [#42] от "stargate":Вие някога приближавали ли сте индустриална перка? Очевидно не щото иначе щяхте да знаете че на практика не се чува. Първо защото мачтата е висока примерно 60-80-100 метра, второ се върти относително бавно, трето когато се върти вятъра вдига много по голям шум в околни дървета или скали.
  —цитат от коментар 49 на m17


  Гений , това , че не чуваш даден шум не значи , че той не съществува . Човешкото ухо чува шумове само в диапазона 20 Херца - 20 килоХерца . Има понятия като ултразвук и инфразвук .

  А това , че не го чуваш не значи , че той не уврежда и не влияе на организмите наоколо включително и човешките . 55. 55 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#53] от "stargate":

  Както споделих, няма нужда да търся и да гледам, лично съм бил около перки. А инфрата и ултра звуците може да си ги приберете там където не биха се чували и виждали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK