Разширяването на ЕС все пак ще в декларацията за срещата със Западните Балкани

Разширяването на ЕС все пак ще в декларацията за срещата със Западните Балкани

© ReutersЛидерите в Европейския съюз все пак ще препотвърдят гаранциите за бъдещо членство (с използването на евфемизма "перспектива") на шестте балкански държави, които не са в блока.


Това казват за "Ройтерс" двама представители на ЕС, чиито имена не се споменават, ден преди срещата евролидерите с колегите им от Западните Балкани. От публикацията на агенцията следва, че няма да бъде включен друг спорен елемент - посочване на крайна дата за приемане на всички тези страни, за който настояваше Словения. Допреди години за "краен срок" се посочваше 2025 г. В проекта Любляна се налагаше да остави 2030 г., но тези дипоматически усилия, пише "Ройтерс", не са се увенчали с успех.


Само преди седмица агенцията разказа за продължили през септември разногласия дали изобщо да се включат думи като "перспектива" (още по-малко "разширяване") в декларацията. Има държави, които не подкрепят разширяването (Франция, Нидерландия и Дания често биват посочвани по този начин). Тяхната нагласа бе причина дипломати да твърдят за "Ройтерс", че в декларацията на срещата в Словения - която по принцип не е с основна тема разширяването - дори няма да има гаранции за европейското бъдеще на региона.

По информация на "Дневник" от източници в Брюксел Италия, която стои твърдо зад разширяването, и източноевропейски страни са оказвали натиск за оформянето на декларацията така, че да съдържа поне избраната в крайна сметка (и посочена от агенцията) фраза: "препотвърждава се... недвусмислената подкрепа за европейска перспектива".

Снощи БТА писа, като цитира свои източници в ЕС, че на срещата няма да бъдат поемани нови ангажименти за разширяването, макар че ще се препотвърди европейското бъдеще на региона. Според цитирания дипломат вместо твърдите дати за начало на преговори за присъединяване ЕС ще предложи 30 млрд. за развитието на региона.


Разнопосочни сигнали
За "Ройтерс" друг представител на ЕС казва, че декларацията не решава проблема, защото въпреки съгласието по нея препятствията пред разширяването остават дори за изпълнилите критериите. "Има, разбира се, много проблеми, но не можем да кажем, че вратата е затворена."


Дания, Нидерландия и Франция често изразяват опасения от "български и румънски сценарий" при приемането на нови членки, както източноевропейски работници пристигнаха във Великобритания и подхраниха настроенията, отчасти довели и до Брекзит.


В хода на споровете между държавите членки обаче ЕС изпращаше разнопосочни сигнали. По същото време председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обикаляше Западните Балкани и приветстваше извършени (на места - спорни) реформи или изразяваше подкрепа за европейската перспектива. Сред блокиращите процеса в момента е и България заради спора ѝ със Северна Македония.


"Подкрепа от САЩ за Западните Балкани"


Вчера Белият дом съобщи, че американският президент Джо Байдън е обсъдил с Фон дер Лайен редица важни европейски теми в телефонен разговор. Двамата разговарят часове преди вечерята на лидерите от ЕС, на която ще бъдат обсъждани и регионални и глобални въпроси, които пряко засягат блока - включително споразумението на САЩ, Великобритания и Австралия в Индо-Тихоокенския регион, разгневило Франция.


Покрай другите обсъжданите теми Белият дом изтъква, че Байдън е изразил в разговора "силна подкрепа" за продължаването на присъединителния процес в ЕС за държавите от Западните Балкани.


Това заяви миналата седмица в телефонен разговор с журналисти и заместник помощник държавният секретар Габриел Ескобар, обяснил преди две седмици, че България прави "грешка", като блокира хода на преговорите със Северна Македония и Албания. Посланикът на Вашингтон в Скопие от своя страна каза преди седмица, че САЩ ще се включат в спора с България, без да навлезе в подробности.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дамаджан Печиджибров
  Дамаджан Печиджибров
  Рейтинг: 14 Неутрално

  А какво е мнението на Киро -премиера?

 2. 2 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2339 Весело

  Посланикът на Вашингтон в Скопие от своя страна каза преди седмица, че САЩ ще се включат в спора с България, без да навлезе в подробности.
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

  С други думи: Сега възпитателят ще дойде в детската градина и ще накаже капризното дете :)
  Слава богу:)))

  "Чуждестранен агент"
 3. 3 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  От текста
  "Дания, Нидерландия и Франция често изразяват опасения от "български и румънски сценарий" при приемането на нови членки, както източноевропейски работници пристигнаха във Великобритания и подхраниха настроенията, отчасти довели и до Брекзит."

  Това наистина е сериозен въпрос. При отваряне на пазара на работната ръка квалифицирани и неквалифицирани хора от новите членки масово ще емигрират към Западна Европа. Това се наблюдаваше не само за България и Румъния, но и за Прибалтика. Такава емиграция прави по-трудна за достигане базовата цел на ЕС, а именно достигане на сравнително изравнен жизнен стандарт във всички страни членки.

 4. 4 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  "Само преди седмица агенцията разказа за продължили през септември разногласия дали изобщо да се включат думи като "перспектива" (още по-малко "разширяване") в декларацията...... Байдън е изразил в разговора "силна подкрепа" за продължаването на присъединителния процес в ЕС за държавите от Западните Балкани."

  Брюксел е склонен да покаже морковче, колкото да не е без нищо, но за янките е жизненоважно да измъкнат Балканите от руско-китайско влияние.
  Само че Европата има друг проблем. Как ще изкара зимата? Май ще правим молебен за топла зима. Аз съм съгласен.

 5. 5 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  Пичове, всеки ден трябва да благодарим на международното положение, българските и европейските политици от началото на века, дето успяха да ни вкарат навреме в клуба на успеха.
  Защото други нови членове май скоро няма да има.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Весело

  Как ЕС ще се "разширява",когато отдавна е почнал да се разпада? Възможно ли е едновременно да се разширяваш и да се разпадаш?!

 7. 7 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":

  Как ЕС ще се "разширява",когато отдавна е почнал да се разпада? Възможно ли е едновременно да се разширяваш и да се разпадаш?!
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Мечти, мечти)) Това значи че е организъм е жив. Нали знаете, че в Путенланд сега има такъв израз: "отрицательный рост". И нищо.

  "Чуждестранен агент"
 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#7] от "putinxujlo":

  Как се превежда това на български?

 9. 9 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 902 Неутрално

  направо да въвеждат визи и най вече на онези на който незнайно защо им викат македонци :) , и ще видите колко набързо ще си решим проблемите с РСМ.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 10. 10 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":

  отрицателен прираст

  "Чуждестранен агент"
 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Весело

  До коментар [#10] от "putinxujlo":

  Нещо като отрицателна лихва!

 12. 12 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":

  Ако ти удобно, нека така:)

  "Чуждестранен агент"
 13. 13 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Ако се проследи внимателно политиката на САЩ спрямо ЕС, може да се направи извода че на САЩ силен ЕС не е нужен ( въпреки декларациите). Няма как да подкрепяш приемането на проблемни маргинали, като това което е останало извън ЕС от Балканите и да желаеш доброто на Европа. Само за сравнение - САЩ подкрепяха Брекзит, а сега покрепят приемането на тези държави. Все едно ЕС да подкрепи излизане на Калифорния от САЩ и горещо да подкрепи приемане на Мексико към САЩ.

 14. 14 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 116 Неутрално

  Тези срещи за Западните Балкани бяха определени от един германски политик като "пътуващ цирк" ,което не е далеч от истината.А истината е,че трябва да има желание на всичките членове на ЕС за разширение.Трябва и Западните Балкани да направят много болезнени реформи и видим напредък в тях,а не да се опитват да използват международното положение ,или лобита в отделни страни и да чакат чудото да се случи.Няма да се случи и ще загубят години за да разберат това.Ще разберат,че фразата "Европа ще ни храни,а НАТО ще ни брани" не е точна и че няма безплатен обяд нито в ЕС, нито в НАТО.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 17. 17 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  До коментар [#14] от "lii07621540":

  Всички от югославското минало така са закърмени и възпитани. Да бозаят от две крави, ако може и от трета даже и четвърта. Преди от СИВ, Общият пазар и така наречените необвързани страни. Сега от ЕС, Русия, САЩ, Китай.

 18. 18 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Декларации и меморандуми на килограм. Реални действия - нула. Напънът на янките да вкарат шест марионетни държавички, след като съдействаха за Брекзит, е повече от прозрачен.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Пак ще се повторят стари мантри и файда никаква. :)

 20. 20 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 707 Разстроено

  По-неграмотно заглавие?!?, 😴🙃🤮🤮🤮🤮

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#14] от "lii07621540":Всички от югославското минало така са закърмени и възпитани. Да бозаят от две крави, ако може и от трета даже и четвърта. Преди от СИВ, Общият пазар и така наречените необвързани страни. Сега от ЕС, Русия, САЩ, Китай.
  —цитат от коментар 17 на dorn  До коментар [#17] от "dorn":

  Усещаш ли се каква глупост си изтропал?!

 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  "Само преди седмица агенцията разказа за продължили през септември разногласия дали изобщо да се включат думи като "перспектива" (още по-малко "разширяване") в декларацията. Има държави, които не подкрепят разширяването (Франция, Нидерландия и Дания често биват посочвани по този начин). Тяхната нагласа бе причина дипломати да твърдят за "Ройтерс", че в декларацията на срещата в Словения - която по принцип не е с основна тема разширяването - дори няма да има гаранции за европейското бъдеще на региона."

  Имаме новина. Франция, Нидерландия и Дания не подкрепяли заширяването. Значи не е само България. А ни се внушаваше как сме били единствените и как щели сме да бъдем подложени на натиск заради Македония.

 23. 23 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1545 Весело

  До коментар [#21] от "deaf":

  Не видях ти да си изтропал нещо умно.
  А пък аз имам лични впечатления от сърбежите от времето на Югославия. Бяхме на едни обучения в Полша ( Ягелонски университет) по програми за обмен на студенти. Та там имаше и едни югославчета от Ниш. Как само се надуваха и перчеха със своите марки и паспорти - можели с тях навсякъде да ходят и да работят. Разбира се това тогава си беше истина. Само че като казваше един познат германец през 90-те - счупиха хубавата държава. Това беше тогава в един разговор за Чехословакия, но с пълна сила важеше и за Югославия. Разбира се, за нас е по добре че я няма ( Югославия), че откакто я създадоха след WW1 и до разпадането си, външнополитическата тежест на България за Балканите беше много малка.

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#23] от "dorn":

  Глупост е да наричаш търгуването с всички,(както е правила Югославия),"бозаене от две крави"! Лошо ли е да търгуваш едновременно и с Изтока,и със Запада? И с Третият свят.
  А днес Сърбия икономически продължава да е по-добре от България...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK