Бизнесът в България е вдигнал най-много в ЕС цените през август

Бизнесът в България е вдигнал най-много в ЕС цените през август

© ReutersИндустриалните цени в България са скочили през август най-много спрямо предходния месец в сравнение с всички останали страни от Европейския съюз. Според данните на "Евростат" на месечна база инфлацията е 4.1%.


Ускоряването на цените при българския производител се регистрира отчетливо от юли насам, защото в периода март - юни те се повишават на месечна база в рамките на 0.9-1.3%. В момента темпото на поскъпването е над 4 пъти спрямо това от април 2021 г.


В ЕС по инфлация при производителя спрямо предходния месец следват Дания (+3.1%) и Латвия (+2.6%).
На годишна база българският показател (+17.1%) далеч не е най-лошият. Спрямо август 2020 г. най-голяма инфлация регистрират Ирландия (+54.8%), Белгия (+23.9%), Дания (+23.8%) и Естония (+22.3%).


Средно за ЕС цените на производител са се повишили за година с 13.5% в Е и с 13.4% в еврозоната.


Безспорно разходите за енергия са водещата причина - за година тя е поскъпнала при бизнеса с 31.2% в ЕС. С 14.7% следва инфлацията при компоненти и материали за производство.


Инфлацията в индустрията на ЕС от 2015 г. насам (плътната синя линия)

Инфлацията в индустрията на ЕС от 2015 г. насам (плътната синя линия)

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK