Балканите и ЕС се срещат днес, за да не говорят за най-важното (но гледат и към България)

Балканите и ЕС се срещат днес, за да не говорят за най-важното (но гледат и към България)

© ReutersСреща, която "не е за разширяването" на ЕС към Западните Балкани, разпали дебат дали разширяването има бъдеще. "Ройтерс" първо обяви, а после се поправи, че блокът дори ще спре да гарантира, че евроинтеграцията на региона е даденост, на европейско-балканското заседание на лидерите, организирано от Словения тази сутрин с уговорката, че ще се говори за сътрудничество по принцип. "Свободна Европа" написа, че Франция и Германия искат да върнат визите за Сърбия и Албания заради твърде много злоупотреби.


В София и Скопие вниманието - разбираемо - ще бъде насочено основно към срещите на президента Румен Радев с премиера Зоран Заев и лидерите на Франция и Германия, Еманюел Макрон и Ангела Меркел. Въпросът за разширяването на ЕС със Западните Балкани обаче далеч не се изчерпва с българското вето.


Ангажиментът за разширяване се появи на подобна среща в Солун още преди 18 години. Оттогава три балкански държави - България, Румъния и Хърватия - влязоха в ЕС. От тях само Хърватия е от Западните Балкани и то се присъедини преди 8 години. Двете започнали преговори - Сърбия и Черна гора - не отварят нови глави, макар Подгорица да напредва по-успешно. При това, каквито и алтеранативи да търси ЕС, именно разширяването остава най-важната декларирана цел за Западните Балкани, а сякаш тя все повече се отдалечава.
Дебатът от последните седмици изправи блока и съседния на България регион отново пред трудния въпрос: работят ли изобщо отношенията между Европейския съюз и Западните Балкани в сегашния си вид?


"Дневник" обобщава основните притеснения за връзките на ЕС и Западните Балкани, възникнали около срещата, и очакванията за днес в търсене на отговора на този въпрос. Нагласите и притесненията си за тези отношения изразиха за изданието и експерти от региона.


Важното за България


Северна Македония сама се възприема като най-подготвената да отбележи някакъв напредък по пътя към евроинтеграцията. Комисията също е на това мнение, но държави като България (която чрез ветото си най-шумно изразява проблема заради двустранния спор) смятат, че Скопие първо трябва да изпълни условията на София.


На този фон ЕС - а и Съединените щати - търсят пробив в българо-македонските отношения, застинали покрай изборния цикъл в България, а отскоро - и покрай местните избори в Северна Македония. Съединените щати поне два пъти дадоха сигнал, че търсят решение по неофициални канали. Еврокомисарят за разширяването Оливер Вархеи се впусна в няколко дипломатически совалки между София и Скопие от началото на лятото. Конкретният израз на това усилие засега са две срещи на Радев и Заев, една след друга и преди заседанието, организирани с различни посредници:

- от 7:30 ч. еврокомисарят за разширяването Оливер Вархеи и словенският премиер Янез Янша (Словения държи ротационното европредседателство на Съвета) канят Радев за обща среща със Заев;


- от 9:00 ч. е срещата на Радев и Меркел с Макрон и Заев.


Какво могат да постигнат тези срещи? Нищо, ако се съди по коментарите от президентството в София. В почивните дни вицепрезидентът Илияна Йотова настоя на позицията, че няма промяна в политиката на България, тъй като поставените пред Северна Македония условия не са изпълнени. Служебното правителство от своя страна се позовава на декларацията, приета от 44-тия парламент, ограничаваща възможността да се одобряват преговори със Скопие, ако не са изпълнени условията.


Едновременно с това поканата от Меркел и Макрон за Радев и Заев е знак, че Франция и Германия за пореден път се обединяват преди ключова европейска среща в опит да търсят приемливо за всички решение. Намесата им на най-висок ониво в синхрон обикновено дава резултат. Пример в последната година бе трудният дебат с Полша и Унгария за механизма "пари срещу законност", който бе приет и успя да мине на Европейския съвет въпреки изричната съпротива на Варшава и Будапеща след разговори с всички заинтересовани партньори.


Какви думи ще се използват


Поне на думи обаче Северна Македония не изчерпва българския интерес на Западните Балкани. София декларира и по време на председателството си през 2018 г. си значението, което отдава на евроинтеграцията на Западните Балкани. Образът ѝ на водещ застъпник на процеса, по-късно поет от други държави, пострада от ветото за Северна Македония, но интересът най-малкото продължава да се заявява.


Да се говори за "европейска перспектива" или за "разширяване", бе големият спор за заключителната декларация за днешната среща, който се пренесе в европейски медии и световни агенции. Първата фраза бе част от заключителните документи в София и Загреб; по време на българското европредседателство новата стратегия на ЕС за Западните Балкани бе оспорена от Испания, защото добавянето на Косово към списъка за разширяване предполага, че става въпрос за държава, а Мадрид не признава, че е така. Към това се добавиха и скептично настроените към разширяването и накрая "европейска перспектива" изглеждаше като по-приемлив вариант за всички.


Около тези думи в Брюксел имаше същински сблъсък - от Италия и Австрия, подкрепящи "разширяване", до Франция, Дания и Нидерландия, които се показват открито скептични.


Висар Джамбази, изследовател и проектен мениджър в института Democracy for Development в Прищина, припомня, че отвъд Сърбия и Албания (които бяха засегнати в публикацията за визите на "Свободна Европа") "преди всичко все още има една държава на Западните Балкани, която не ползва безвизов режим в Шенгенското пространство: Косово. Макар страната да е изпълнила всички необходими критерии, все още очаква зелена светлина от Съвета."


От коментари на запознати с хода на преговорите брюкселски експерти в местни медии и социални мрежи следва, че въпросът за визите - и без това деликатен заради трайната липса на консенсус за Косово - най-вероятно изобщо няма да се повдигне по тази причина като политически чувствителен, но неспособен да произведе консесус.


Пари вместо дата


Самата Словения, месеци след като пое председателството на ЕС, побърза да предупреди, че срещата "не е за разширяването". Така, въпреки декларацията, която ще се приеме, основният въпрос пред лидерите на теория остава: какво да се направи, за да получи регионът алтернативна утеха?


Със сигурност в декларацията няма да има точен ангажимент за датата, до която държавите ще бъдат приети. Допреди няколко години се говореше за 2025 г. Словения предложи 2030-а преди срещата, но се сблъска със съпротива.


В съобщението, с което се оповести официално срещата, се появи и алтернативата: нов пакет от 30 млрд. евро, облечен в думите Икономически и инвестиционен план (EIP). Той се описва като "сериозен инвестиционен пакет", който ще "генерира по-устойчив, зелен, цифров растеж с фокус върху хората, от който ще имат полза регионът и Европа като цяло". Идеята е:

- ЕС да предостави 9 млрд. като грантове за икономическо възстановяване и зелен преход, регионално сътрудничество и подобряване на конвергенцията с ЕС;


- ЕС да помогне за привличане на публични и частни инвестиции с подкрепата на Инструмента за гаранции на Западните Балкани, който има потенциал да мобилизира 20 млрд. евро.


Помагат ли "алтернативите на разширяването", които Европа предлага на Западните Балкани, когато то не може да продължи? Берлинският процес е пример, че отговорът би могъл да е "да", но те не могат да преодолеят основния проблем, който именно създава напрежение - в Солун преди 18 години вратата към разширяването бе отворена, а почти никой не бива допуснат дори да се доближи до нея.


"В последните две десетилетия единствената политика към региона е разширяването. Днес дори на тази политика се пречи по добре известни причини. Политиката на ЕС за разширяването постоянно е спъвана от интереси на държави членки. Липсата на обща позиция за разширяването сериозно накърни доверието към Западните Балкани."


Висар Джамбази,

изследовател


Отвъд думите: свърши ли се с разширяването


Оптимизмът около поддръжката за разширяването, която все пак се очаква днес, отвежда до парадокс: какво изобщо носи тази "битка за думи" на Западните Балкани и на пауза ли е разширяването? Под заплаха ли е?


"Политиката на разширяване не е мъртва, но скоро ще бъде, ако водещите страни, особено Франция и Германия, не направят нещо за него. Последният шанс - или по-точно последният зов за събуждане - за ЕС ще са френските избори догодина," смята Джамбази.


"Не мисля, че е на пауза," казва Сърджан Цвиич от "Отворено общество" и тръста за анализи Balkans in Europe Policy Advisory Group (BiEPAG). Но той отчита, че фрустрацията сред проевропейски настроените граждани е "огромна".


Проблемът според него е другаде. Реформира се само методологията на разширяването (по искане на Франция през 2019 г., когато тя спря Северна Македония и Албания), но не и начинът да се вземат решения. Според него нуждата от гласуване с единодушие при всяка стъпка на кандидатите спъва в най-голяма степен процеса.


"Това е проблем, защото не може да наградите тези, които заслужават да бъдат наградени и са постигнали напредък, но не можете да санкционирате и отбелязалите демократичен срив в последните години. Преди да имаме квалифицирано мнозинство на междинните етапи, колкото и да реформираме процеса, не може да постигнем промяна."


Сърджан Цвиич,

изследовател


В този формат с квалифицираното мнозинство експертът вижда полза и за България. Той би позволил на политиците да се противопоставят на отварянето на първите глави в преговорите за вътрешнополитически причини, ако това е целта, но процесът ще продължи. По много циничен начин ще се укротят популистите, които искат да продължат да се преструват, че дадени въпроси са изключително важни, въпреки че не са, но процесът ще продължи.


По думите му, у държавите остава инструментът да не се ратифицира присъединяването, ако смятат интересите си застрашени, но отделните етапи на преговорите няма да стават жертва на изборите в държавите членки.


Разнопосочни сигнали


Разминаващите се послания на европейски дипломати, независимо от крайния вид на декларацията, повдигнаха отново въпроса за комуникацията на Брюксел (а и на държавите членки) със Западните Балкани.


Председателят на комисията Урсула фон дер Лайен преди дни бе на обиколка в региона. Тя похвали усилията на Сърбия да осъществява реформи, а всъщност Белград преминава през срив на върховенството на закона и месеци по-рано не успя да отвори нито една нова преговорна глава. Тя повтори и че Тирана и Скопие са готови за преговори в ЕС - както и в редица официални доклади - но Европейският съвет не показва, че мисли така. Първо несъгласни бяха Франция, Дания и Нидерландия, които още са скептични. След това гласът им утихна, за да нададе своя друг играч - България.


"ЕС прави ужасно лоша услуга (на Западните Балкани - бе. ред.), но разбирам позицията, в която се намира," каза за "Дневник" Цвиич. От една страна, тя трябва да окуражава държавите в региона. От друга, "фактът, че окуражават режима в Сърбия, преминаващ през пълно превземане на държавата и заприличващ на копие на Унгария, определено наранява най-напред популярността на ЕС в страната."


Същевременно, продължава той, съюзът вече е потвърждавал многократно позицията си за отваряне на преговори с Албания и Северна Македония и няма полезен ход, "ако имате съпротивата само на една държава, която е напълно неоправдана и неразбираема дори в голяма част от членките".


Това не е особеност само на Фон дер Лайен. При посещението си в Белград германският канцлер Ангела Меркел поиска "реформи" миналия месец и увери, че Сърбия има място в съюза, но преди това бе обвинявана, че заради интереса да има стабилност на Балканите е поддържала незаинтересован от демокрацията режим дълги години (т.нар. <a href="https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/09/15/4253502_merkel_namekna_v_tirana_che_obshtiiat_pazar_e_po-vajna/"> стабилокрация</a>, каквато се създаде не само в Сърбия, <a href="https://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/05/2948507_stabilokrati_na_balkanite_-_kakvo_postigna_zapadut/"> но и в България</a>). По време на балканските обиколки Меркел е принудена да повтаря, че пътят към ЕС е дълъг, но не би могла да каже колко.<br />

© Associated Press

Това не е особеност само на Фон дер Лайен. При посещението си в Белград германският канцлер Ангела Меркел поиска "реформи" миналия месец и увери, че Сърбия има място в съюза, но преди това бе обвинявана, че заради интереса да има стабилност на Балканите е поддържала незаинтересован от демокрацията режим дълги години (т.нар. стабилокрация, каквато се създаде не само в Сърбия, но и в България). По време на балканските обиколки Меркел е принудена да повтаря, че пътят към ЕС е дълъг, но не би могла да каже колко.


В тези сигнали Висар Джамбази вижда друг проблем: празната реторика. Според него, ако ЕС не се възползва от следващите два месеца и не надскочи практиката на повтарящите се, гръмки фрази, "може и да загуби региона". "Последната визита на Урсула фон дер Лайен в Сърбия илюстрира това най-добре. Макар че Сърбия наскоро бе втора в The Global Organized Crime Index заради мащаба на организираната престъпност, Урсула фон дер Лайен не изрази никаква критика към Вучич и автократичния му режим."

В проекта на днешната декларация, видян снощи от "Свободна Европа", личат следите на порочния кръг. Брюксел окуражава държавите, дори реформите им да са скромни и достатъчни само за плахи стъпки напред в евроинтеграцията и те чуват години наред, че са подготвени, но отделни държави им пречат да продължат и те не правят дори тези стъпки. Сега Европейският съвет иска отново Западните Балкани да гарантират, че ще укрепят върховенството на закона, ще се борят с корупцията и организираната престъпност, ако искат да са в ЕС.

Рискува ли ЕС да загуби Балканите


Още един повтарящ се мотив от последните години е опасението, че комбинацията между намаляващия интерес на много европейски държави към разширяването е и отстъплението на демокрацията може да доведе Западните Балкани дотам напълно да загубят интерес към ЕС. Според Цвиич обаче лидерите, които говорят за загубен интерес към ЕС, може би в действителност никога не са се интересували от членството.


"Способността за влияние остава много голям. ЕС е единственият международен играч, който може да прави добро или лошо време на Западните Балкани."


Сърджан Цвиич,

изследовател


Според Джамбази въпросът е двете страни да осъзнаят, че имат полза от интеграцията. "Нужно е да отбележим, че интеграцията на Западните Балкани в ЕС е от взаимна полза," казва Джамбази. "Във все по-многополюсен свят, с променящи се съюзи и приоритети, Западните Балкани трябва да са приоритет за ЕС предвид различни геостратегически фактори като сигурността и незаконната миграция."

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 683 Неутрално

  България опакова "разширяването", а изглежда Макрон харесва тази инсталация.

 3. 3 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 765 Неутрално


  Радев ако спихне днес пред Меркел и Макрон, не само ще е национален предател, ами ще загуби и изборите (85% от българите подкрепят ветото срещу Македония).

  А и новия господар отвът Атлантика натиска да клекнем на макетата, става интересно......


 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#3] от "praseta_mezeta":

  Дългосрочния интерес на България е Македония да влезе в ЕС и да няма граници между двете страни ,тогава щат не щат македонците няма как да създават повече проблеми ,защото ще са контролирани от европейските институции .

 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#4] от "Bai nik":",защото ще са контролирани от европейските институции ."

  Колкото контролираха барба Ганьос! Те не могат себе си да контролират.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#7] от "doctor.no":

  Така е за разлика от БХ, който не разбира(нужни са двама преводачи веднъж на български после на банкянски) но усеща когато го праскат но като истински комунист стоически мълчи!

 9. 9 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  да си приемаме албанците отделно, а нацитата сърби и макета в комплект, като им уврат главите де

 10. 10 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Северномакедонците не са изпълнили абсолютно нищо от изискванията, за сметка на това продължават с рушенето на паметници и репчене така че - ВЕТО!

 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  Ха-хаааааа

  Според Руските и ГЕРБаджийските Никове,
  след като Русия и Сърбия НЯМАТ ДУМАТА по разширяването на ЕС,
  според тях България и Българските Президент и Правителство
  следва ДА ИЗПЪЛНЯТ МЕРАЦИТЕ НА РУСИЯ и СЪРБИЯ
  а именно - ДА НЕ ДОПУСНАТ Македония и Албания в ЕС
  оставяйки ги в РУСКО-СЪРБОМАНГОВСКА орбита

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Нито стъпка назад по отношение на братята ни около Вардар!

 13. 13 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1326 Гневно

  Северномакедонските медии днес:

  "БОРИСОВ: Диктаторът Радев на днешната среща ще излъже още веднъж, а генерации млади македонци и албанци сега мразят България"

  https://denesen.mk/borisov-diktatorot-radev-na-deneshniot-samit-ushte-ednash-kje-izlaze-a-generacii-mladi-makedonci-i-albanci-sega-ja-mrazat-bugarija/

 14. 14 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#13] от "Virgin":

  Това днес.
  Вчера са заявили, че Ванга е македонка. https://denesen.mk/pasoshot-na-baba-vangja-izdaden-vo-bugarija-narodnost-makedonka/
  Утре какво ще е?

 15. 15 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Северномакедонските медии днес:"БОРИСОВ: Диктаторът Радев на днешната среща ще излъже още веднъж, а генерации млади македонци и албанци сега мразят България"https://denesen.mk/borisov-diktatorot-radev-na-deneshniot-samit-ushte-ednash-kje-izlaze-a-generacii-mladi-makedonci-i-albanci-sega-ja-mrazat-bugarija/
  —цитат от коментар 13 на Virgin


  Ми да си стоят със сръбите извън ЕС...
  Ние не бързаме...

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3190 Весело

  До коментар [#1] от "Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо":


  Очертава се, според последни дипломатически сведения, че ще набият канчето на Заев и ще му искат гаранции, че ще спазва - той и тези след него, разписаните двустранни споразумения и договор. А Радев не може да избяга и на милиметър от ветото, все пак, сложна президентска надпревара се очертава...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  До коментар [#1] от "Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо":

  Къде е бойко ти?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Ясно е, че започнатото от Боко по отношение на Македония скоро официално ще бъде пълен провал, със всички последствия за България - външнополитическа изолация, тържество на македонизма, национално унижение, поради необходимостта да се приемат неща, които досега мълчаливо не се приемаха от България.

  Тиквата вече даде отбой и отново мимикрира, като каза, че вече бил за приемането на Македония. Изсулва се от собствената си позиция като "пръдня от гащи", защото тя вече му носи само негативи. Затова негативите ще останат само за България, а Тиквата гордо ще се яви на избори и ще обяснява как други са виновни.

  Боко е абсолютно жалък.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 19. 19 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Ясно е, че започнатото от Боко по отношение на Македония скоро официално ще бъде пълен провал, със всички последствия за България - външнополитическа изолация, тържество на македонизма, национално унижение, поради необходимостта да се приемат неща, които досега мълчаливо не се приемаха от България. Тиквата вече даде отбой и отново мимикрира, като каза, че вече бил за приемането на Македония. Изсулва се от собствената си позиция като "пръдня от гащи", защото тя вече му носи само негативи. Затова негативите ще останат само за България, а Тиквата гордо ще се яви на избори и ще обяснява как други са виновни.Боко е абсолютно жалък.
  —цитат от коментар 18 на Боян Таксиров


  При това изнесе личните си фобии и кошмари от Радев на международно ниво, с цел отслабване на позициите на българския президент, който е там да защитава българската кауза.
  Това е национално предателство.

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  До коментар [#18] от "Боян Таксиров":

  Този скапан манджурляк го забъркаха Буда,Иван(Дончо) , ДС и други агенти В УСЛУГА НА Кремъл!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  До коментар [#18] от "Боян Таксиров":

  Има пълна умисъл в поверяването на външно министерство на Катето и Георг, и двамата без нужното образование, опит и неговорещи езици.
  Другата нелепост след подписване на заветния договор за добросъседство е да се оставят спорните въпроси на историците от двете страни, това изначале беше обречено на провал.
  Естествено и Каракачанката на поста военен министър и оставен да си говори каквото иска беше допълнителен катализатор на този провал.
  Ползи от това вади Русия, за която е неизгодно западните балкани да са в НАТО и ЕС

 22. 22 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Нацизмът на македонизма, унищожил десетки хиляди българи не е представен пред света. Повдигаме булото само с искане за премахаване езика на омразата, вместо да искаме разследване и покаяние за хилядите избити.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  " Среща, която "не е за разширяването" на ЕС към Западните Балкани, разпали дебат дали разширяването има бъдеще. "

  Не виждам защо ЕС дава празни надежди на страни като Сърбия, например, за които на всички е ясно, че отдавна се е ориентирала към руско - китайската сфера на влияние ! Как ще влезе в ЕС, как ще се разоръжават паравоенните и формирования в близост до Косово, в Босна и Херцеговина никой европейски дипломат не е коментирал досега.......

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4241 Неутрално

  До коментар [#3] от "praseta_mezeta":

  "85% от българите подкрепят ветото срещу Македония"

  Не са 85, а са 80%! Същите 80% по проф. Иво Христов, които не искат и да се ваксинират!

  В интерес на България е всичките ни съседи да са в ЕС! Включително дори и Турция, която засега е най-далече заради Ердоган!

 25. 25 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2185 Разстроено

  ... Според Цвиич обаче лидерите, които говорят за загубен интерес към ЕС, може би в действителност никога не са се интересували от членството.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Един от тях е със сигурност президентът на западната ни съседка Ал. Вучко. Той от години говори с "ентусиазъм" за членството, а всеки негов ход води към истинско отдалечаване.
  И за съжаление ражда огромен евроскептицизъм у народа.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4241 Любопитно

  Нито стъпка назад по отношение на братята ни около Вардар!
  —цитат от коментар 12 на selqnin


  И по този начин, викаш ше си създадем приятели, а не врагове! И албанци и македонци много ще ни заобичат, защото не ги допускаме да ЗАПОЧНАТ преговори за членство в ЕС?! Това е точно поведение на "братя"?!

 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3692 Весело

  " дновременно с това поканата от Меркел и Макрон за Радев и Заев е знак, че Франция и Германия за пореден път се обединяват преди ключова европейска среща в опит да търсят приемливо за всички решение. "

  Ми то и ние сме за това РСМ да започне преговори с ЕС, само дето искаме да се откажат от плагиатството на нашия език, история и идентичност, ама това " само" май ще забави комшиите с години.........

 28. 28 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#3] от "praseta_mezeta":Дългосрочния интерес на България е Македония да влезе в ЕС и да няма граници между двете страни ,тогава щат не щат македонците няма как да създават повече проблеми ,защото ще са контролирани от европейските институции .
  —цитат от коментар 4 на Bai nik


  Да бе, чакай. Дреме им на европейските институции.

 29. 29 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  До коментар [#14] от "realismisthename":

  за руснаците е българка, дори имат дума "вангувам" - пророкувам.

 30. 30 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  това с паметниците точно сега, заплахи при преброяването, президентът има силен коз.

 31. 31 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  И по този начин, викаш ше си създадем приятели, а не врагове! И албанци и македонци много ще ни заобичат, защото не ги допускаме да ЗАПОЧНАТ преговори за членство в ЕС?! Това е точно поведение на "братя"?!
  —цитат от коментар 26 на vassilun

  Няма вариант, при който северномакедонците да ни заобичат.
  При отстъпки от наша страна ще се възвеличаят колко са велики, и ще ехидничат колко сме.....

 32. 32 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  До коментар [#12] от "selqnin"
  Проблемът е там, че те не ни смятат за братя. Контактувал ли сте с македонци?

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 33. 33 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  И по този начин, викаш ше си създадем приятели, а не врагове!
  —цитат от коментар 26 на vassilun


  Всъщност, те никога не са ни били приятели, по простата причина, че цялата им измислена държава и измислена история има за основа омраза към България и българите. И ако това не се промени, следващото поколение нама да помни рушенето на паметници и заличаването на надписи.

 34. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Албания и Черна гора вече заявиха ясно,че ако не бъдат приети в ЕС,ще се привържат към САЩ. Искрено им пожелавам това да стане.

 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  Тяхното "важно" въобще не е нашето ВАЖНО !
  :-) пак ще плещят оптимистични и направо мистични еко-зелени и ваксарски глупости, докато ние виждаме само вдигане на цените

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#12] от "selqnin"Проблемът е там, че те не ни смятат за братя. Контактувал ли сте с македонци?
  —цитат от коментар 32 на kvasimodo


  дори хората от благоевградско намусено казват, че сме ги оставили 40 години под турско след като ние вече сме бил свободни, а не зная как ще се оправдаваме пред тези в РСМ за 140 години ... все едно колко войни сме изгубили и колко национални катастрофи сме преживели - трудно ще ни простят, че докато сме били свободни, те са били под чужд гнет. Говорил съм и с албанци от РСМ - с тях разговора е доста по-нормален

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Дневник, дължите извинение, за мега рейка, който поддържахте с месеци, че само България спирала разширяването.

  Всъщност е точно обратното- без българското председателство, този процес никога нямаше да започне.

  А да обвиняваш себе си, когато си обект на непредизвикана агресия, от страна на (дебилния и слаботелесен, носещ един шамар живот) комшия е тежка форма на психическо разтройство.

 38. 38 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 356 Неутрално

  [quote#26:"vassilun"][/quote]

  Албанците са изнервени, но ни разбират. Македонците говарят злобно и с омраза към нас и преди ветото. Тоест нищо няма да стане по-зле, няма на къде. Отдели някога време и разгледай стари коментари по исторически теми от "македонци" и пресата им.
  Когато гърците ги блокираха, почти нямаше негативни статии за това при тях. Виж какво става сега.
  Тук говорим за държавна политика на противопоставяне и насаждане на омраза. Или не си вникнал в темата и не си правил опити да се запознаеш с матеията или имаш някаквивъншнни стимули за това.
  Ако не направим опит това да се промени поне на институционално ниво, последствията ще са много по-лоши. Дори сме много меки в обвиненията и твърде закъсняли.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 40. 40 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#14] от "realismisthename":

  В случая са прави, ама същевремено са и седнали под кривата круша, на дебела сянка и има да чакат да ги огрее.
  Що ли? Комунистичестия режим в България е обявен за престъпен и паспорти от него време не важат. Все пак има още живи да помнят, че коминтерна упорито опитва да денационализира България на разни , македонски, тракийски, шопски, добруджански и други етноси.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 41. 41 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#4] от "Bai nik":

  Нищо подобно. Интересът на средния българин е да има граница, българските граждани да я преминават с лична карта и помахване с ръка, докато т.нар. "северно македонци", да са на тежък визов режим.

  В Охрид да се кланят на нашите туристи като на падишаси, а пъстървите в ресторанта да вървят по евро парчето.

  Паспортът да стане минимум 10 000 евро (официална държавна такса) а парите да се ползват за благоустройство.

 42. 42 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 845 Любопитно

  До коментар [#36] от "dark'star":

  “дори хората от благоевградско намусено казват, че сме ги оставили 40 години под турско след като ние вече сме бил свободни,”

  То си е до манталитет. Явно тези са баш, най- по-по, абе истински българи, щото винаги си търсят оправдание. Що аджеба, никой от Южна Добруджа, не му е хрумвало да се муси, че след Балканската война, заради тези македонци, попадад под камшика на румънските чокои и изселниците от македонско власи?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 43. 43 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#32] от "kvasimodo":

  Аз съм контактувал с македонка. Естествено че не ме смяташе за брат, щото иначе щеше да е неудобно, неприлично и неприемливо😜

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 44. 44 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Радев формално е поканен за тая среща, защото няма кой друг. Истинските срещи е провеждал Бойко Борисов като лидер на опозицията и вероятен победител на изборите.И в междунроден план фиаското на Радев е пълно. Нещата с казуса щяха отдавна да се разплетат, ако не го бяха докарали на власт. получи се, както и всичко друго, като с кораба.

 45. 45 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  Като чете разумен човек някои от коментариите, се чуди откъде е тази поза на мъжественост......

 46. 46 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#45] от "Николай Бучков":

  Нещо не разбрах? Вие безполов ли сте или пребивавате на другия бряг? Вярно че сега е модерно, ама на Балканите модните някои от тенденции закъсняват или въобще не намират почва.
  Както казваха навремето:
  - Преди мъжете носиха потури и имаха мъдури,
  сега с дънки и имат трънки.

  Човече, явно те стягат дънките;) отпусни се де.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 47. 47 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1962 Весело

  До коментар [#41] от "klecho":

  +1

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 48. 48 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5777 Любопитно

  Целта на срещата е да нашокат канчето на Заев за неговото твърдоглавство!

  Кой е той, че ще спира разширяването на ЕС в западните Балкани?

  ДБ: Време е да спечелим България
 49. 49 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#26] от "vassilun":

  Явно не знаеш, че в политиката НЯМА любов. Има интереси. На кой му пука дали гражфанитр на измислрната държава ще ни обичат?!? Тезо трритории винаги са били населени с българи и наш национален интерес е да защитим тази теза!

 50. 50 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 167 Неутрално

  Нищо добро не може,да се очаква от безбожници,отцеубийци и предатели.
  Нито са се покаяли,нито са се осъзнали и смирили.Агресия,крясъци,интриги,
  открита враждебност.За какво добросъседство въобще говорим,
  тези ренегати хибридно воюват с България.

 51. 51 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Нека на тази среща сега Р.Радев да каже "Да ,сваляме ветото през ноември" и после на гласуването през ноември "Бам, вето". Нека се порадват и те, да попразнуват. И се почустват така както тези югославски лисугери ни разиграват 20 години с обещания и целуфки, и после пренаписват паметниците ни и сквернят гробовете на дядовците ни. И всичко това не е насочено към народа на Северна Македния. А към държавният им апарат който се е учил и все още работи като югославски орган за правораздаване на измислици под шипковия храст.

 52. 52 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Страхотен аанализ! Чеервената нишка - приказките на Сърджан от отвореното общество на старчето! А действителността е съвсем различна, виждат я и птичките, вижда я и Сърджан, знае и действителните цели, ама ако ги каже гласно, ще си търси друга работа.

 53. 53 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Страхотен аанализ! Чеервената нишка - приказките на Сърджан от отвореното общество на старчето! А действителността е съвсем различна, виждат я и птичките, вижда я и Сърджан, знае и действителните цели, ама ако ги каже гласно, ще си търси друга работа.

 54. 54 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Радев е подходящия човек за тези разговори.
  Заев няма да се справи.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 55. 55 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1962 Весело

  До коментар [#42] от "Bullet":

  Щото тия в Добруджа са научени да бачкат. По македонско - трудна работа...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 56. 56 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Истинските срещи е провеждал Бойко Борисов като лидер на опозицията и вероятен победител на изборите.
  —цитат от коментар 44 на nik_77.


  Мхм, така е, така е...Аз чух че дошли извънземните и затва са викнали Баце да проведе среща контакт да направи дет са вика

 57. 57 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#14] от "realismisthename":

  Сам по себе си документа е верен. Но това е следствие от усилията на коминтерна да създаде отделна македонска нация, чийто плодове берем сега. Баба Ванга е македнока по паспорт защото БГ властите са писали това, а не че се е определяла за нещо различно от българка.

  На моя чичо Асен от Разлгог, като е бил 12 годишно дете са му дали лична карта с националност македонец. Без да го питата разпитват къв е що е - просто си я взел така- попълнена и подпечатана от училище. Той много се е очудил ама като видял и други с неговия проблем си я турл в джоба След 4-5 години му издали паспорт с националност "българин" пак без да го питат къв е

 58. 58 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#39] от "protoger":

  Фактът на споменаването тук на двата договора ясно показва, че и Гърция и България са убедили останалите от ЕС, че те не се спазват.

 59. 59 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#46] от "Bullet":ама на Балканите модните някои от тенденции закъсняват или въобще не намират почва.

  Не бъди така категоричен. Само един поглед към Белград и премиера г-н Ана Бърнабич опровергава това.

 60. 60 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1065 Весело

  За да разведри атмосферата, Радев може да предложи пред Меркел и Макрон на Заев да обяви и Наполеон и Бисмарк за македонци, което да се изучава в училищата. После може да разкаже и историята на Владо Черноземски, който свършил една полезна работа в Марсилия.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 61. 61 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1065 Весело

  Между другото, не е лошо да се повдигне и на европейско ниво въпросът, как Белград в момента се опитва да фабрикува шопски и торлашки етноси, които били повече сръбски, и по този начин да заявява индиректно (засега) териториални претенции. По този начин е изфабрикувана и т.нар. "македонска народност", която днес вече е нация със своя измислена "история", "език" и прочее.
  Единствените окупирани от Шумадия територии, които тя още не е върнала, са Поморавието и Воеводина.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 62. 62 Профил на neighborfromhell
  neighborfromhell
  Рейтинг: 587 Неутрално

  И всичко това не е насочено към народа на Северна Македния. А към държавният им апарат който се е учил и все още работи като югославски орган за правораздаване на измислици под шипковия храст.
  —цитат от коментар 51 на nix1130


  Ха ха ха Не е насочено към хората, а към върха на държавата. Смешно. Държавното ръководство е най -малко засегнато от ветото. Хората са най -подходящите.
  Вие не наричате държавното ръководство „измислено“, а хората и езика.

 63. 63 Профил на neighborfromhell
  neighborfromhell
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#57] от "nix1130":

  Това беше направено и в Македония. Веднъж сте били писани като сърбин, после като българин и после като грък. Никой не те попита какъв искаш да бъдеш. Едва след 45 г. те можеха да се изразяват свободно.

 64. 64 Профил на phfire
  phfire
  Рейтинг: 23 Весело

  Запада няма шанс с диваците от балканите. Тук си е едно голямо село.

 65. 65 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#62] от "yhr161079419":

  От както пишеш във форума, все обвинения на ощо основание.
  Ето ти реципрочност.
  Кой ни нарича татари, монголи и фашисти, правителството ви или хората покрай Вардар?

 66. 66 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#59] от "voodoo_child":

  Србете не са добър пример;)

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 67. 67 Профил на izoblichitel
  izoblichitel
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Свободно като българин ли имаш предвид?

  Че аз имам приятел от Струмица, в чието семейство не са им дадени паспорти през целия период 1944-1991 защото са българи и не са искали да бъдат част от измислен етнос с фалшива комунистическа история.
  Лъготите типично.

  До коментар [#57] от "nix1130":Това беше направено и в Македония. Веднъж сте били писани като сърбин, после като българин и после като грък. Никой не те попита какъв искаш да бъдеш. Едва след 45 г. те можеха да се изразяват свободно.
  —цитат от коментар 63 на yhr161079419


  Octavian е антикомунист и се смее на номенклатурната имитация на псевдо опозоция от чичкови червенотиквеничета и комсомолската й редакция и цензори.
 68. 68 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#63] от "yhr161079419":

  Викаш първо сте били правени сърби, после българи. Тоест преди сърбите сте били македонци? И втори въпрос - къде във вашите учебници сърбите са представени като окупатори?
  Вчера ти писах, да вземеш да прочетеш някои неща преди да коментираш, а ти се покри.
  И още един въпрос /знам, че ще отговориш с въпрос, защото друго не можеш да измислиш/ - Къде сте били македонците, когато са се водили възстания срещу турската власт за освобождение, при положение, че тези в борби всички участници по самоопределение /по документи, не по мултиперспективност/ са българи?

 69. 69 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Къде сте били македонците, когато са се водили възстания срещу турската власт за освобождение, при положение, че тези в борби всички участници по самоопределение /по документи, не по мултиперспективност/ са българи?
  —цитат от коментар 68 на truder


  Не са българи, македонци са, всички документи са фалшификати. Аз така прочетох в македонския форум.

 70. 70 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#69] от "courage.tcd":
  Най - интересното, е че документи, които показват противоречията им, са публично достъпни там и в музеите им. Винаги ми е смешно като видя знамето на ВМРО ДПМНЕ - където се мъдри лъв с царка корона. /Че кога бяха царство?/ В знамено си имат българска връзка и нагло отричат същото. Чел съм, че лъва, като символ сме го откраднали от тях естествено.

 71. 71 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 546 Неутрално

  [quote#62:"yhr161079419"][/quote]

  "Ние" наричаме държавното Ви у-во измислено, защото се основава на свободите и ценностите на Европейската общонст САМО НА ДУМИ. "Ние" имаме новини на турски, имаме турска партия на малцинствата имаме работещи джамии, синагоги, църкви имаме ПРАВО на самоопределяне. и право всеки да говори на арменски, гръцки, турски, цигански и каквото си там иска.
  Да, вашето държавно истройство е измислено защото не дава тези права на гражданите си , а те го исакт. И вашето държавно устройство прави всияко това с пряка насочесност към едно малцинство в държавата ви.
  И ако България прилагаще същите механизми към турци или гърци щяхме да си имаме същите проблеми от Турция или Гърция каквито "Вие" сега имате

 72. 72 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 731 Неутрално

  НИКАКВИ ОТСТЪПКИ!
  ДА.

  Обаче ако толкова им е домиляло на ЕС и САЩ да набутат това ненормално и мразещо племе в ЕС
  да сменят правилника според който се приемат нови членове.
  Тогава ние ще си останем с ветото, а отговорнстта да набутат тая фашистка държава ще е на тези, които го направят.

  Некога в България не е запалено нито едно чуждо знаме, никога не са събаряни паметници, никога не са трити надписи по църкви и манастири.
  НИКОГА В БЪЛГАРСКАТА ПРЕСА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАНИ ИЗРАЗИТЕ КОИТО И ДО ДНЕС УПОТРЕБЯВАТ МАКЕДОНСКИТЕ ФАШИСТИ ЗА БЪЛГАРИЯ
  Като си я искат такава - фашистка и мразеща - да си я приемат.

 73. 73 Профил на neighborfromhell
  neighborfromhell
  Рейтинг: 587 Неутрално

  [quote#62:"yhr161079419"]
  —цитат от коментар 71 на nix1130
  "Ние" наричаме държавното Ви у-во измислено, защото се основава на свободите и ценностите на Европейската общонст САМО НА ДУМИ. "Ние" имаме новини на турски, имаме турска партия на малцинствата имаме работещи джамии, синагоги, църкви имаме ПРАВО на самоопределяне. и право всеки да говори на арменски, гръцки, турски, цигански и каквото си там иска.Да, вашето държавно истройство е измислено защото не дава тези права на гражданите си , а те го исакт. И вашето държавно устройство прави всияко това с пряка насочесност към едно малцинство в държавата ви. И ако България прилагаще същите механизми към турци или гърци щяхме да си имаме същите проблеми от Турция или Гърция каквито "Вие" сега имате[/quote]

  Изглежда никога не сте били в Македония. Всичко това и много други права имат всички малцинства у нас. В противен случай всички членове на ЕС биха били против започване на преговори, не само България.

 74. 74 Профил на neighborfromhell
  neighborfromhell
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#65] от "truder":

  Представителите на държавата не ви наричат ​​така. Вие ни наричате сърбомани, маймундонци, цигани, промити мозъци ... Както тук, във този форум, и ние имаме развалени глави, които ви наричат ​​унизителни имена.

 75. 75 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#74] от "yhr161079419":

  Знаех си, че няма да отговориш, а ще сучиш, ама вие биете негрите...
  Нашите коментари към вас са си направо възпитани и в добрия тон, ако се сравняваме с тези по вашите форуми.

  Отговори другарче на въпросите ми, моля те!

 76. 76 Профил на neighborfromhell
  neighborfromhell
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#68] от "truder":

  Ето какво пише за това време. Как се определяше националността.

  Nationality in early-20th-century Macedonia was a matter of political convictions and financial benefits, of what was considered politically correct at the specific time and of which armed guerrilla group happened to visit the respondent's home last. The process of Hellenization at the end of the 18th and the beginning of the 19th century affected only a limited stratum of the population, the Bulgarian Revival in the middle of the 19th century was too short to form a solid Bulgarian consciousness, the financial benefits given by the Serbian propaganda were too tempting to be declined. It was not a rare occurrence for whole villages to switch their nationality from Greek to Bulgarian and then to Serbian within a few years or to be Bulgarian in the presence of a Bulgarian commercial agent and Serbian in the presence of a Serbian consul. On several occasions peasants were reported to have answered in the affirmative when asked if they were Bulgarians and again in the affirmative when asked if they were Serbs. Though this certainly cannot be valid for the whole population, many Russian and Western diplomats and travelers defined Macedonians as lacking a "proper" national consciousness.

 77. 77 Профил на neighborfromhell
  neighborfromhell
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#76] от "yhr161079419":

  Тя трябва да бъде прочетена изцяло, а не само парчетата, които харесвате.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Macedonia


 78. 78 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Заев да спре да хитрува на дребно и да почне да мисли, като политик. Иначе, до никъде няма да стигнем.

 79. 79 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#76] от "yhr161079419":

  То в уикипедия и баба пуска статии. А и цитата, дето не си посочил източника, е едобавен много скоро бе. Я иди в "Британика".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK