Германска журналистка: България притежава невероятен потенциал

Сузан Еберлайн пред редакциите на "Дневник" и "Капитал" в София.

Сузан Еберлайн пред редакциите на "Дневник" и "Капитал" в София."В Германия ще ми липсват голямото желание на българите да общуват. А също така лютеницата и евтиният обществен транспорт", казва за "Дойче веле" германската журналистка Сузан Еберлайн, завърнала се наскоро от обмен в България.


Вие участвахте в обмен на журналисти в България. Защо избрахте точно България?


- Мисля, че България избра мен. След участия в Стокхолм и Рим по програмата "Еразъм", както и в други журналистически проекти в чужбина, исках отново да посетя една непозната страна, да я опозная и да работя като временна кореспондентка. Инициативата на Международната журналистическа програма (IJP) и на Фондация "Конрад Аденауер" (KAS) предлага точно тази възможност и затова кандидатствах. Югоизточна Европа, както и кирилицата бяха голямо предизвикателство за мен, което приех с голяма радост.
Какви са впечатленията ви от България и българите?


- България има 7000-годишна история и това се усеща много силно. Родена съм в ГДР през 1988 г. и в работата си в Тюрингия често работя върху теми, свързани с комунистическото минало и паметта. Затова беше много интересно да видя големите прилики между България и ГДР по времето на социализма и как пътищата им се разделят след падането на Берлинската стена. Преходът и трансформацията в България сякаш още не са довършени. Имам следните наблюдения: бившият комунистически елит все още заема важни позиции и влияе върху медиите, политиката и икономиката; младите и умни българи предпочитат да търсят късмета си в чужбина, като това изтичане на мозъци може да се усети особено в здравеопазването. Тези, които остават в страната, се надяват на ново начало, но чакат импулс отгоре, като по времето на социализма, когато държавата се е грижела за всичко и е нямало лична инициатива. Това все още си личи в България, въпреки че страната притежава невероятен потенциал.


Кое беше най-вълнуващото ви преживяване в България?


- Посещенията ми в парламента две седмици след изборите през юли бяха изключително вълнуващи. Сградата прилича на малък дворец, но обноските там не са много аристократични. Репортерите искат да ловят цитати и обграждат политиците като хищници плячката си и въпреки пандемията почти никой не спазва дистанция. За мен тези сцени перфектно символизираха политическия хаос, в който страната се намира в момента.


Друго много интересно събитие беше срещата с германския посланик Кристоф Айххорн, която организира ръководителят на медийната програма на Фондация "Конрад Аденауер" Хендрик Зитиг. Посланикът е бивш журналист и имахме много да си приказваме.


Кое беше най-хубавото място, което посетихте?


- Много ми хареса София, защото разходката из града е като пътуване назад във времето. Следи от дългата история се виждат навсякъде. Скалите в Белоградчик също много ме впечатлиха. Ходила съм и на Седемте рилски езера, които са просто магически. Знам, че са много популярни и масово посещавани, но когато бях там през седмицата, нямаше хора и успях да се насладя на пейзажа.


Кои предразсъдъци за България и българите бяха най-бързо разсеяни?


- Нямах никаква представа за България, нито пък някакви предразсъдъци. Може би си представях българите малко мълчаливи, което бързо беше опровергано. Повечето българи бяха много гостоприемни и любезни с мен.


България в момента е едва на 112-о място в класацията по свобода на медиите - последна от всички държави - членки на ЕС. Какъв беше Вашият опит със свободата на медиите в България?


- Това ми беше много любопитно, защото в Германия свързват този проблем най-вече с Полша и Унгария. В България политиката, бизнесът и медиите са много тясно обвързани. Малък брой предприемачи притежават голяма част от медиите и заглушават критичните гласове. "Дневник", като независим вестник, пише критично и затова е обект на силен тормоз и критики. Например като замразяват банковите сметки на вестниците или завеждат съдебни дела срещу редакционния екип, пречейки на журналистите да си вършат работата.


Как оценявате работата и качеството на българските медии? Как беше работата Ви в редакционния екип на "Дневник"?


- Мога да говоря само за редакционния екип на "Дневник": Журналистите там отразяват събитията независимо и критично и разчитат на сериозни източници, което определено ги прави една от качествените медии в страната. По време на престоя ми една от водещите теми бяха опитите за съставяне на ново правителство с мандата на партията на Слави Трифонов, на които се гледаше много критично.


Написахте седмична колонка за България във вестниците "Зюдтюрингер Цайтунг" и "Дас Фрайе Ворт". Колко голям беше интересът към вашите репортажи и към България като цяло?


- Изненадващо голям! Никога не бях получавала толкова много съобщения от читателите. Мнозина от тях ми писаха за техните собствени спомени от България и изразиха благодарност за моята колонка. Някои ми писаха, че, когато четат моите текстове, имат чувството сякаш те самите пътуват из България. Много съм доволна, защото регионален вестник като нашия, който повече отразява местни събития, обикновено няма кореспонденти и репортажи от чужбина. Мисля, че читателите се радваха да пътуват с мен из България.


Сузан Еберлайн с шефа на медийната програма на Фондация "Конрад Аденауер" Хендрик Зитиг

Сузан Еберлайн с шефа на медийната програма на Фондация "Конрад Аденауер" Хендрик Зитиг


Какво според Вас трябва да се знае за България в Германия?


- Че България не е само Слънчев бряг и Златни пясъци, а много повече! Тези два курорта определено не са за мен, защото не са автентични. Да, почиващите там изливат много пари в страната, но ще остане ли така в дългосрочна перспектива? Малко ме е страх, че евтиният манталитет на туризма по Черноморието слага имидж на цялата страна и ще изплаши чуждите туристи.


Бихте ли отишли отново в България?


- Без съмнение, да! Има още много вълнуващи теми, които бих желала да проуча. Също така бих искала да пътувам още повече из страната. Има още толкова много да се види!


Кои неща от България ви липсват в Германия?


- Голямото желание на българите да общуват и да разговарят. Те просто обичат да отделят много време за разговори - без значение колко спонтанно възникват или колко въпроси им задавам. Ще ми липсва и евтиният обществен транспорт. Обиколих страната предимно с автобус и влак, и то само за няколко лева. И много ще ми липсва лютеницата в Германия, но вече съм намерила рецептата в интернет.


Какъв съвет бихте дали на всеки, който пътува за България?


- Пътувайте не само за Черноморието, но и в София, във вътрешността на страната, ходете по планините. Свържете се с хората, задавайте им въпроси и се наслаждавайте на една многолика страна.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на julius
  julius
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Знаем, знаем.
  Ние сме царете на пропиляния потенциал!

 2. 2 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Дневник независима медия? Как ще е независима като се притежава от Прокопиев, който без да се прикрива подкрепя една от политическите формации в странта - ДБ. Защо манипулирате читателите си, че сте били независими?

 3. 3 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1023 Гневно

  Докато на власт са комундета и ДС-ченгета, оправия не може да има!

 4. 4 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  оуу нот агайн

  докато българите гледат какво става с дойяе веле..

  жерманците нямате шанс, бе дойчо

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Весело

  Много "харесвам" служебният позитивизъм на хора, които идват тук за броени дни...

 6. 6 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  "Имам следните наблюдения: бившият комунистически елит все още заема важни позиции и влияе върху медиите, политиката и икономиката..."

  !!!

 7. 7 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 599 Разстроено

  Има и общителни, но силно закъсали българи та някой може и да я огрее. Макар шансът да е почти нулев.

 8. 8 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 778 Неутрално

  България в момента е едва на 112-о място в класацията по свобода на медиите - последна от всички държави - членки на ЕС. Какъв беше Вашият опит със свободата на медиите в България?


  - Това ми беше много любопитно, защото в Германия свързват този проблем най-вече с Полша и Унгария. В България политиката, бизнесът и медиите са много тясно обвързани. Малък брой предприемачи притежават голяма част от медиите и заглушават критичните гласове. "Дневник", като независим вестник, пише критично и затова е обект на силен тормоз и критики.


  Тук спрях да чета.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 9. 9 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#3] от "pinoccio":

  Докато на власт са комундета и ДС-ченгета, оправия не може да има!
  —цитат от коментар 3 на pinoccio


  27 са само в комитета издигнала Румен Радев.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 10. 10 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Щом не пише че танцуването на масата ще и липсва , значи нищо не е видяла.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 11. 11 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#8] от "Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо":

  И аз спрях да чета до там. Как нагло лъжат журналистите от Дневник, че били независима медия.

 12. 12 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Да дойде в България да изживее един живот на минимална работна заплата и после да се пенсионира с 300 лв. пенсия и после да пише...

  ДБ=БКП
 13. 13 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 402 Любопитно

  тва гретатунберга на журналистиката ли е?

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Весело

  " По време на престоя ми една от водещите теми бяха опитите за съставяне на ново правителство с мандата на партията на Слави Трифонов, на които се гледаше много критично."?!  Нали бяха независими!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#6] от "plynii":

  Все едно не ни е ясно, че водата е мокра, а трябва някаква германска какичка да го потвърди за да излгежда правдиво...

 16. 16 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#11] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Завалийката, такъв хубав стаж да си изкара в прекрасната ни родина и никой да не и каже, че е работила за добър олигарх.


  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 17. 17 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 854 Весело

  Трогнати сме от мнението на 20 годишна стажантка, гастролирала за две седмици през редакцията на Дневника.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 18. 18 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#14] от "hamiltonf":

  Това е било само до Хари Потър и космонавтите.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 19. 19 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  а мен пък вече повече от половин век ме изумявя вътрешния и неподправен негативизъм на българите, вечно навъсени, неусмихващи се, често завистливи и все подозиращи в нещо лошо чужденците

 20. 20 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Страната е потенциална,
  но управата е скандална.

 21. 21 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#17] от "Daniboy":

  Грантодателите от фондацията дали ги интересува?🙄

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 22. 22 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Весело

  " "Дневник", като независим вестник, пише критично и затова е обект на силен тормоз и критики. "

  Редакцията - слагайте "trigger warnings" за такива неща, че пак щях да си разлея кафето върху клавиатурата.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 23. 23 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 778 Весело

  Сузан прилича на Меркел като мъничка.

  Първата снимка.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Момичето за нула време ни е разгадало и преценило. Защо много хора в България не могат или не искат. Как не се срамуваме, така да се говори за нас, като за някакви нещастни малоумници,изостанали от времето, които не могат да управляват живота си.

 25. 25 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#19] от "alg57373608":


  До коментар [#5] от "selqnin": а мен пък вече повече от половин век ме изумявя вътрешния и неподправен негативизъм на българите, вечно навъсени, неусмихващи се, често завистливи и все подозиращи в нещо лошо чужденците
  —цитат от коментар 19 на alg57373608


  Баце, ти си само за у Моленбек, там ще се срещнеш с такива усмихнати физиономии.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 26. 26 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3039 Неутрално

  Ако Дневник е независим ще направи интервю с всички партии кандидати за Народно събрание. Да представи гледните им точки, какви виждания имат за справяне с проблемите. Това може да помогне на много хора да се ориентират, а дори да отидат да гласуват.
  Де тази смелост!

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 27. 27 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#24] от "Роси":

  Росице, моля говори само за себе си.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 28. 28 Профил на kym56649701
  kym56649701
  Рейтинг: 24 Весело

  "В България политиката, бизнесът и медиите са много тясно обвързани. Малък брой предприемачи притежават голяма част от медиите и заглушават критичните гласове. "Дневник", като независим вестник"

  Ааааaахахаахахахаха не се сдържах и се регистрирах специално ... Дневник независим вестник?

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#8] от "Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо":

  То, че сте спрели да четете е ясно, ама защо продължавате да пишете денонощно. И то в Дневник. Ей това не мога да разбера. Безвъзмездно си жертвате ден след ден за да ни отваряте очите?

  Не ме търсете преди обяд
 31. 31 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Имам следните наблюдения: бившият комунистически елит все още заема важни позиции и влияе върху медиите, политиката и икономиката..." !!!
  —цитат от коментар 6 на plynii


  Жента е уцелила проблема от веднага!
  Но тъпогрозните тролове пак пишат за Прокопиев...

  Последните 12 години(и не само) на същият този елит им се даде възможност да изцоцат милиарди и да завладеят и най малкото село
  Г13 го няма, но номенклатурата му е жива и по силна от всякога

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Една птичка пролет не прави - само ще ти нацвъка балкона.

  Германците в Германия не познават по-различна България от онази, описвана с престъпност, корупция, задушлив дим, евтин алкохол на Слънчака и широко предлагане на наркотици по улиците. Една германка дошла, видяла, казала... Утре ще се забрави. Но затова пък лошите новини от България ще бълват всеки ден. И точно ние сме си виновни, че ги създаваме.

  П.С. Германката можеше поне да каже, че всяка втора дума на българина е за "майката", но явно немците няма да разбират смисъла. :)

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 35. 35 Профил на kym56649701
  kym56649701
  Рейтинг: 24 Неутрално

  "големите прилики между България и ГДР по времето на социализма и как пътищата им се разделят след падането на Берлинската стена"

  Да, след това ГДР беше анексирана и окупирана от ФРГ и пое по пътя на либералния фашизъм. Време е източногерманците да се пробудят и да извоюват свободата си.

 36. 36 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#34] от "Lou":

  Самите германци си търсят Слънчака и намират Слънчака, точно както от Испания намират само Ибиса и Майорка. Това са прагматични и резистентни към промяна люде, които искат 20 години да пазаруват в един и същ магазин и винаги да намират препарата за чистене на печката на същия рафт.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на kym56649701
  kym56649701
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#36] от "irobot":

  Самите ни курорти са проектирани и създадени точно по вкусовете на западния турист. Това търсят и това им се предлага, затова и ходят там.

 39. 39 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1437 Весело

  "Мога да говоря само за редакционния екип на "Дневник": Журналистите там отразяват събитията независимо и критично и разчитат на сериозни източници, което определено ги прави една от качествените медии в страната"

  Пхахахахахахахаха - добре моме - успя да ме разсмееш искрено.

 40. 40 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Пълни глупости.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 41. 41 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  До коментар [#37] от "mlmirow":

  Баш!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2387 Весело

  До коментар [#8] от "Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо":И аз спрях да чета до там. Как нагло лъжат журналистите от Дневник, че били независима медия.
  —цитат от коментар 11 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Хаха!
  Доста далеч сте стигнали в статията!
  Аз чета заглавието, първите няколко реда и коментарите.

  А иначе е традиция немкините да виждат голям потенциал в българите. Това го знаем.

 44. 44 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5024 Неутрално

  Интервюиращият, Кристофер Неринг от Дойче Веле, традиционно за медиата, за която работи, непрекъснато провокира младата журналистка да каже нещо лошо за България, а тя упорито отказва да го направи.
  Забележително изказване на германката.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 45. 45 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  Интервюиращият, Кристофер Неринг от Дойче Веле, традиционно за медиата, за която работи, непрекъснато провокира младата журналистка да каже нещо лошо за България, а тя упорито отказва да го направи.Забележително изказване на германката.
  —цитат от коментар 44 на Alarmstufe Rot


  Както колегите форумни списващи отбелязаха, потенцията (това е "потенциал" на испански), може да промие мозъка на една жена по-добре от всяка лява пропаганда.

 46. 46 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2387 Любопитно

  [quote#42:"nebido"][/quote]

  Малко е бледичка, но поне е нашенка от европейското село (по песен на НЛО).

 47. 47 Профил на milenmihailov
  milenmihailov
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До "Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо":

  "Кокорчо" е прякоря на Нанков.
  И прокопиев не е олигарх. За да си олигарх, трява да си близък или част от управляващите политици, и да черпиш обществен и държавен ресурс. По новият руски стандарт (тъй като там се роди тази дума), за да си олигарх трябва само да печелиш над определена огромна сума на ден. Нещо което не става без благословията на политическата класа и натам се разбира... И обикновенно имат медии обслужващи властта.
  Пример за такъв е Пеевски. Сравни им състоянията на двамата като собственост, и как Прокопиев с половин вестник "натопи Пеевски пред правителството на САЩ"...

 48. 48 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 947 Весело

  До "Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо":"Кокорчо" е прякоря на Нанков. ..
  —цитат от коментар 47 на milenmihailov


  Абе на бившото финансово министърче така му лепне, че като се каже Кокорчо, моментално става ясно за кого иде реч.
  Смееех!

 49. 49 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 997 Неутрално  Големият потенциал на България са " голямото желание на българите да общуват, лютеницата и евтиният обществен транспорт".


  С такъв потенциал, американците срещу нас да тичат няма да ни стигнат.
  Това не е потенциал, а пълната липса на такъв. За друг не прочетох.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 50. 50 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2425 Неутрално
 51. 51 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2387 Любопитно

  Една поправка - България има над 9000 годишна история. Така пише тук: :)https://www.dw.com/bg/най-древната-цивилизация-е-обитавала-българските-земи/a-15486505
  —цитат от коментар 50 на ivanpopov


  "Как може да бъде обяснен залезът на една толкова развита цивилизация като староевропейската? Харман смята, че причината се корени в слабо развитото военно дело на Дунавската цивилизация, което позволило на номадите, идващи от степите, да покорят и асимилират староевропейците."

  Май историята за пореден път се повтаря.
  Научили се европейците да живеят по европейски и толерантно, и идат номадите и им бутат цивилизацията.
  Сигурно и тогава е имало някакво глобално затопляне и някаква меркел, която ги повикала.
  Затова и Борис е направил най-голямата глупост с покръстването, защото еталонът за цивилизация, етика, и развитие, това е личната хармония + СИЛАТА, която дава отговорност и право да се разпореждаш със своя живот, и животът на народа ти.

 52. 52 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Браво за лютеницата! Само има няколко тънкости, дето най-добре ще ги прочетеш във форумите на бг мама. Там и младите, и порасналите момета знаят за какво пишат, изпитани рецепти от баба и мама и много, много личен опит. Иначе сайтовете често преписват един от друг.Тъкмо и български език ще научиш, не вреди. Nur Mut und komm wieder!

 53. 53 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Страната е потенциална,но управата е скандална.
  —цитат от коментар 20 на Michael Jordan


  Което не ни пречи да си ги избираме, пак и пак:) Май не е много интелигентно.

 54. 54 Профил на Ioana Ioncheva
  Ioana Ioncheva
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Аз лично харесвам тази медия. Интервюто не беше натоварващо, надявам се- не е и пресилено от интервюиращия. Ако наистина за една германка България изглежда така- чудесно. Това може само да радва българските уши, но не и да ги топли дълго. Откъм политиката в това интервю- няма да си позволя да коментирам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK