От джихада към реда - в Кабул талибаните прохождат като полицаи

От джихада към реда - в Кабул талибаните прохождат като полицаи

© Associated PressРахимула е прекарал 13 години в редиците на талибанските бойци. Днес заедно с полицейския си патрул той трябва да стои на контролен пост или да обхожда улиците на Кабул, за да залавя "крадци, убийци, хора, които пият вино".


Подобно на останалата част от талибанското движение, той преживява този колеблив преход от всекидневие, изпълнено с насилие, война и бунт, до предизвикателствата пред гражданската администрация на страната. Полицаят е начело на "автомобил и осем мъже", които отговарят за поддържането на реда и за борбата срещу дребната престъпност в сектор, наречен "полицейски район 10", в центъра на афганистанската столица.


"Работата не е рискована", отсъжда веднага 28-годишният бивш боец. "Да се сражаваш беше наистина опасно", казва мъжът, родом от провинция Вардак, западно от Кабул. Той разказва, че се е присъединил към талибаните, когато е бил още юноша, "за исляма и за страната си".
Днес "талибанската полиция" в града наброява 4000 мъже, обяснява Афез Сираджудин Омери, говорител на полицията в Кабул, седнал зад волана на прашна стара Корола, докато по радиото в колата му се чуват религиозни песнопения. "По време на предишното правителство дневно се съобщаваше за 300-400 престъпления, днес получавам информации за около петнайсет", пресмята държавният служител. Оценката му няма как да да бъде проверена.


Недвусмислени послания


Талибаните отправиха недвусмислени послания към населението, като четирите трупа на похитители, обесени на строителен кран в западния град Херат, или крадците, изложени на показ в Кабул с боядисани в черно лица.


За няколко седмици, признават жителите на Кабул, многобройните кражби и отвличания са намалели.
Докато управляваше страната между 1996 и 2001 г., ислямисткото движение, което прилага едно от най-строгите тълкувания на шериата, властваше с терор, като практикуваше пребиване с камъни, публични екзекуции на стадиони, бой с камшик насред улицата или отсичане на ръце. Двайсет години по-късно, тези мерки за момента не са възобновени.


Да спират коли, да отварят багажници, да разпитват шофьорите... По време на патрулирането някои полицаи изглежда още се чувстват неуверени. Те изглеждат и объркани от зрелището, което представлява животът в столицата, твърде далеч от техния живот в селските райони, които са много по-консервативни.


Да се укриеш ли да избягаш


В "талибанската" версия полицейското облекло вече не включва панталон и яке, а традиционна афганистанска туника "шалвар камиз".


Тази дреха е от син плат за военно облекло, цветът на униформите на техните предшественици. Малко е останало от предишната афганистанска полиция, създадена и обучена от международните сили. С идването на талибаните преди седем седмици повечето полицаи избягаха от постовете си.


Опасявайки се от отмъщение и издевателства, много от бившите високопоставени служители са се укрили или са избягали от страната, особено малцината жени полицайки. Но Кари Сайед Хости, говорителят на министерството на вътрешните работи, сега ги кани да се върнат на работните си места, защото, както казва, "те познават добре работата си". "В момента е в ход програма за обучение и ще има професионалисти във всички области", уверява министерският служител.


Поддържането на реда, сигурността, борбата с корупцията и защитата на цивилните всъщност са част от водещите обещания на талибаните. 34-годишният Мавлави Шакер, командир на "10-и район" в Кабул, ръководи 200 мъже и се занимава с "проблеми на сигурността, правни спорове и престъпни прояви". "Не е любимата ни работа, но е наша отговорност", признава командирът с голям черен тюрбан, седнал в кабинета си в полицейското управление.


На стената още може да се види емблемата на полицията на бившето правителство, а до нея - талибанското знаме. Преминаването от всекидневие, белязано от крайно насилие, към това на сдържаност, на поддържане на реда, е предизвикателство за младите талибански новобранци.


Но 25-годишният Яхия Мансур, който отговоря за КПП в западен Кабул, уверява, че той и другарите му са там преди всичко, "за да служат на хората". "Преди служехме като водим джихад, сега градим страната си", заявява младият мъж, като същевременно признава, че дори да не съжалява за битките, духът на "свещената борба" му липсва. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3259 Неутрално

  "Рахимула е прекарал 13 години в редиците на талибанските бойци. Днес заедно с полицейския си патрул той трябва да стои на контролен пост или да обхожда улиците на Кабул, за да залавя "крадци, убийци, хора, които пият вино".
  ==============
  Рахимула е изтрещял.
  13 години са тежка присъда.

  Еретик
 2. 2 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Просто единия вид тормоз ще се замени с друг вид тормоз. "Талибанно-институционален", така да се каже.
  Тоя с кърпата и брадата какво ще направи, ако някой бие жена, задето не е забулена , според законите на шариата или, ако някой посмее да каже някой виц, който "г-н полицая" сметне за "оскърбителен" и "неморален" , м ? :)
  Някак не свърззвам цивилизованото значение на думата "полицай" с брадат мъж с партизанси вид, кърпа на главата, калашник и образование 4-ти клас, религиозно училище :)

 3. 3 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Дам,.. либералчността ви подготвя как ще се обрязвате и носите роба в скоро време.

  Сблъсък на цивилизациите.


  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 4. 4 Профил на kym56649701
  kym56649701
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Скоро и в Западна Европа.

 5. 5 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#4] от "kym56648701":

  В Англия вече е факт

 6. 6 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Просто единия вид тормоз ще се замени с друг вид тормоз. "Талибанно-институционален", така да се каже.Тоя с кърпата и брадата какво ще направи, ако някой бие жена, задето не е забулена , според законите на шариата или, ако някой посмее да каже някой виц, който "г-н полицая" сметне за "оскърбителен" и "неморален" , м ? :)Някак не свърззвам цивилизованото значение на думата "полицай" с брадат мъж с партизанси вид, кърпа на главата, калашник и образование 4-ти клас, религиозно училище :)
  —цитат от коментар 2 на debruckere


  ..., едва ли е ходил на училище, камо ли да е завършил 4-ти клас. Разбирам,че съотнасяте към нашите стандарти, но там времето и времената са други.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Любопитно

  До коментар [#4] от "kym56648701":В Англия вече е факт
  —цитат от коментар 5 на Quo Vadis?


  Кое "вече е факт" в Англия?

 8. 8 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#2] от "debruckere":
  “Някак не свърззвам цивилизованото значение на думата "полицай" с брадат мъж с партизанси вид, кърпа на главата, калашник и образование 4-ти клас, религиозно училище :)”
  =====
  Не е с Калашник, а с М16 или М14, любезно подарена от щедрия американски данъкоплатец.

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4080 Весело

  Не знам откъде накъде ще ходят талибаните, но определено новините не са окуражаващи.......

 10. 10 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 422 Неутрално

  "...за исляма и за страната си"
  Да ви го таковам на религията, бате!

 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Да създаваш ред не е толкова лесно, като създаването на хаос.
  Доста ще има да се потрудят.

 12. 12 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Полицаи, на които им липсва духът на "свещената борба".

 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3259 Неутрално

  До коментар [#11] от "atmanpg":

  "Да създаваш ред не е толкова лесно, като създаването на хаос.
  Доста ще има да се потрудят."
  =======
  Техният ред доста прилича на нашата представа за хаос, та може и да го постигнат бързо.

  Еретик
 14. 14 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#2] от "debruckere":“Някак не свърззвам цивилизованото значение на думата "полицай" с брадат мъж с партизанси вид, кърпа на главата, калашник и образование 4-ти клас, религиозно училище :)”=====Не е с Калашник, а с М16 или М14, любезно подарена от щедрия американски данъкоплатец.
  —цитат от коментар 8 на Nedyalko Lazarov


  Добре, след като за Вас най-важното е какво държи, а не общата картинка и след като ще се хващате за думата, позволете ми да Ви поправя. Оръжието му е НЕ Е М16, а по-точно m16a4. Служил съм в морския флот и правя разлика между АК 47 и М16. В огромния си случай обаче този тип религиозно-военизирани режими по света са въоръжени с всякакви разновидности на "Калашников" по съвсем обясними причини-като започнем от цена, лесно производство, достъпност и т.н.
  Дали е "любезно подарен" този автомат на този брадат индивид от "щедрия американски данъкоплатец" е доста спорно. Според мен е подарен от пишман-"армията" на бившето пишман-"правителство" на Афганистан. И впрочем въобще не съм убеден, че бившите не са си правили тайно сметките с тия брадатите...

 15. 15 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Ехо юнаци, под тази статия не трябва ли да пише "платена реклама" на брадатия интернационал. Като свършиха добрите бойци за свобода в Сирия, дойде времето на галантните талибани, въвели ред в размирен Афганистан, който може би в следващата статия ще прочета, че 20 години е бил под руска, а не американска окупация.

 16. 16 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  "крадци, убийци, хора, които пият вино".

  Всички под един знаменател.

 17. 17 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":

  В някой градове има шериятска полиция

 18. 18 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":

  В някой градове има шериятска полиция

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Убийците ще ловят убийци.

 20. 20 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#8] от "Nedyalko Lazarov":

  M4, да сме точни, но принципно съм съгласен с коментара ви :)

 21. 21 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  Ах, колко са добри тези талибани!...

 22. 22 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 610 Любопитно

  Аллллахх Акбаррр!!!

  Марс е изконна Американска територия!
 23. 23 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ядосан Октопод":

  Признавам небрежността си. Разбира се М4. Не съм голям специалит.

 24. 24 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ядосан Октопод":

  Признавам небрежността си. Разбира се М4. Не съм голям специалит.

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":В някой градове има шериятска полиция
  —цитат от коментар 17 на Quo Vadis?  До коментар [#7] от "vassilun":В някой градове има шериятска полиция
  —цитат от коментар 18 на Quo Vadis?


  В кои градове?

 26. 26 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#25] от "vassilun":

  Рединг например

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK