Разказващ за колониализма писател от Занзибар взе Нобелова награда за литература

Разказващ за колониализма писател от Занзибар взе Нобелова награда за литература

© Nobelprize.orgАбдулразак Гурна, писател, роден в Занзибар и живеещ във Великобритания, получава тазгодишната Нобелова награда за литература. Това обяви Нобеловият комитет.


Тя се присъжда за "безкомпромисното му и изпълнено със състрадание проникване в ефектите на колониализма и съдбата на бежанците в разлома между културите и континентите", заявиха представители на комитета.


Роденият през 1948 г. в семейство от арабски произход Гурна пристига във Великобритания като бежанец на 12 години. До скорошното си пенсиониране е професор по английски и постколониална литература в Кентския университет в Кентърбъри, където през 1982 г. защитава докторската си дисертация, преди това две години е лектор в университета "Байеро" в Кано, Нигерия. Публикувал е 10 романа и множество къси разкази. Пише, откакто е на 21 години. Английският му е белязан от следи от суахили (майчиния му език), хинди, арабски и немски.
Публикуването на романа му Paradise през 1984 г., след дълго пътуване в Африка, е пробивът му като писател. "Работата му е жива и много точна картина на друга Африка, не толкова позната на читателите - ивица край Индийския океан, белязана от робство и потисничество, британско, арабско, германско", защото районът е мултикултурен още преди глобализацията. Разказва за перспективата за колониализма през очите на местните жители, а не на колонизиралите, отбелязват от комитета.


Самият Гурна е автор на изследвания за постколониални писатели, включително Салман Рушди.


От началото на седмицата досега са раздадени и наградите за медицина, физика и химия, утре предстои и наградата за мир.Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK