Османи: Ако впишем българите в конституцията, София се отказва от подхода "един народ, две държави"

Македонският външен министър Буяр Османи

© Associated Press

Македонският външен министър Буяр ОсманиДен след като българският президент Румен Радев поиска македонските българи да бъдат вписани в конституцията на югозападната съседка, македонският външен министър Буяр Османи отново се застъпи за идеята.


Политически чувствителната в Скопие стъпка по принцип се подкрепя от премиера Зоран Заев, но с уговорка - тя може да стане преди влизането в Европейския съюз, а не веднага, за бъдат разблокирани преговорите с блока.


Вчера Радев говореше за нуждата да бъдат подписани двустранни протоколи (т. нар. протокол 5+1), а след това - да бъде изготвена пътна карта и включена в преговорната рамка, за да бъде свалено ветото. Той не уточни в какви области са протоколите, които по думите му се очакват през ноември. Според Османи българската и македонската страна вече са обсъдили пет от шест точки (не се уточнява дали говори за същите протоколи, които има предвид Радев):

- как ще се използва краткото име на Северна Македония
- преодоляването на словото на омразата
- работата на историческата комисия
- правата на малцинствата (най-вероятно - на македонските българи)
- ненамесата във вътрешните работи на другата държава.
Почти всички тези точки бяха изредени като области, в които премиерът Зоран Заев вече бе заявил, че е готов да направи отстъпки. Фокусът на Радев в коментарите му пред медиите след вчерашната среща със Заев преди форума на върха ЕС - Западни Балкани обаче бе върху правата на българите - както върху защитата им, така и върху нуждата да са част от конституцията и преброяването да отразява действителния им брой.


По думите на македонския външен министър (който е от етническия албански Демократичен съюз за интеграция, коалиционния партньор на социалдемократите на Заев) шеста точка е включването на българите в конституцията - идея, вече изразявана от български представители седмици преди приключилото вече преброяване на населението в страната (етническите данни от него няма да са достъпни вероятно в следващите месеци). Само преди две седмици той призова македонските българи да се самоопределят на преброяването.


Османи смята, че с подобна стъпка българите се отмятат от фразата "един народ, две държави" и съответства на позицията, че "в (Северна - бел. ред.) Македония има различни нации". Тук Османи повтаря споделяната и от ДУИ, и от социалдемократите теза - че няма проблем нито със записването на българите, нито с това на хърватската или други (споменавана от Заев е "австрийската") общност.


Министърът вероятно има предвид схващането, че исканията на България, свързани с македонската история, са посегателство върху македонската идентичност и внушават български корен на македонците, а, напротив, обозначаването на българите би поставило ясно разграничение.


В опозицията не мислят така


За властта в Скопие проблемът е по-сложен на дело, отколкото на думи. Конституцията вече бе "отворена" заради Преспанския договор, с който страната смени името си, опозицията и голяма част от привържениците ѝ трудно преглътнаха тази отстъпка. Притеснение има и сред управляващите, че след еднократния компромис заради решаване на историческия спор с Гърция този ход ще създаде нов, опасен прецедент и други държави ще отправят искания.


Решението, което предложи опозиционната ВМРО-ДПМНЕ - десет дни преди местните избори, на които вероятно ще постигне добри резултати, - е подкрепа за подобна мярка срещу реципрочност. Според лидера Християн Мицкоски македонците също трябва да бъдат вписани в българската конституция.


В македонската са записани множество "общности" - албанци, турци, власи, сърби, бошняци, роми. Те не се наричат малцинства, вероятно отчасти затова използваният от Радев термин бе "част от народ", но има още една причина: България не би могла да впише непризнаваното от нея "македонско малцинство", защото дори да го признаваше, няма такава практика за етническите групи в страната.


Много неизвестни


Това се опитва да обясни и Османи, по чиито думи българите "не признават други общности в преброяването" (всъщност човек може да се самоопредели ва преброяването, но сдружаването на етническа основа или даването на привилегии на нейна база не е част от конституцията).


Дори в кабинета на Заев да имаше консенсус, без гласовете на Мицкоски (които поне предизборно той няма да даде) не би се постигнало мнозинство от две трети в парламента, за да се промени конституцията. Засега дори не е известно каква част от записаните в двустранните протоколи и бъдещата пътна карта (в момента само София говори за два отделни документа - протоколи и пътна карта) ще трябва да бъде изпълнена, за да бъде свалено ветото и каква - в хода на преговорите с ЕС, нито дори дали при идване на редовно правителство то няма да промени българския подход.


Интерпретациите на предложенията на Радев в македонските медии междувременно варират. Те биват описвани в МКД като "нов правно обвързващ документ за македонските българи", а в "Дойче веле" - като "вредни за македонските граждани"; по този въпрос е цитиран самият Заев. Премиерът обясни след срещите си сутринта, че е разочарован и от Радев, и от България. Остро изявление по темата от пресслужбата на кабинета имаше и на английски.


Разделения за този подход има и в България и то често - по партиен признак. Особено видимо е това в реакциите на българските евродепутати. Илхан Кючюк (АЛДЕ) смята, че двустранният протокол може да осигури "допълнителни гаранции за двете страни", че Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество от 2017 г. ще се изпълнява в цялост, като даде "помощен инструмент". Андрей Ковачев от Европейската народна партия смята, че "лист хартия" не е достатъчен, Ангел Джамбазки от Европейските консерватори и реформисти се съгласява, но приветства стъпката като "добра".

Коментари (121)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Той този подход така или иначе беше малоумен, при положение че България може да претендира максимално за 60% от населението с български произход.
  Останалите са албанци, турци, цигани и сърби.

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  ... Османи смята, че с подобна стъпка българите се отмятат от фразата "един народ, две държави" и съответства на позицията, че "в (Северна - бел. ред.) Македония има различни нации" ...

  Ама каша!

  "Народ" е етническа категория.
  А "Нация" - политическа.

  Затова и приемането на реалностите за "две държави" предполага и "две нации", но не противоречи и не отменя "единия народ"!

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3170 Любопитно

  Това от "точките" е интересно - "ненамесата във вътрешните работи на другата държава".

  Явно въпросът за ОМО Илинден е поставен остро от нашите.
  А брат'чедите са готови да се откажат от "проекта".

 4. 4 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  Гърция колко години ги пече на бавен огън БЮРМ-оваците?! Избиха им от главите идеите за древногръцки произход. После им смениха знамето и името. Ние трябва само да повторим това, което направи Гърция. Тоест никакви отстъпки докато не направят това, което защитава нашият интерес!

  Бивш tww09306483.
 5. 5 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  Буяр Османи - типично македонско име.

  Комунистите са виновни!
 6. 6 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1326 Весело

  ми те така ще останат албанци българи и за цвят не осъзнати българи + атом други :D:D:D:D:d

  и къде отива македоската нация :D:D:D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 7. 7 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Българското правителство се запъва като магаре. И да има такъв отговор в преброяването в Македония, съм сигурен че под 1% от гражданите на Македония ще се самоопределят като българи. Безсмислено показване на мускули и балкански бабаитлък е поведението на българските власти по въпроса. македонците не се смятат за българи и е време да се примирим с това. важи простото правото на самоопределение - дали сме съгласни или не, имат право да се самоопределят ако щат и като марсианци, на мен ми е все едно. отношението на нашите правителства е 'няма не искаш, ще те бия докато започнеш да ме обичаш'... Радев просто се възползва от националистическите настроения в България в полза на предизборната си кампания...

  Истината ни прави свободни.
 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Представете си как ни мразят, щом дори и споменаването на нашите условия ги дразни.
  Да не говорим, че до този момент нищо не се направили.
  Но подходът на Гърция дава резултат, след 20 години ще са по-готови за диалог...

 9. 9 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Има държава Югозападно Българско, друга държава с основен град Скопие няма. Фонетичната система на българския и т.нар. "македонски" език е 100 % еднаква, а точно фонетичната система е същността на самобитността на един език.

 10. 10 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Голяма драма с тая Северна Македония ..:))
  Че и макетата са много зле е ясно, но и вярно е, че всъщност до разразилата се криза преди 1 година, правителството на Борисов не направи нищо, за да следи ответната страна дали спазва прословутия договор за Добросъседство от 2017..
  После се чудят защо отстрани не ни разбират и ни гледат с учудване защо българската държава се държи по този начин…

  Freedom of speech
 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3170 Весело

  Представете си как ни мразят, щом дори и споменаването на нашите условия ги дразни.Да не говорим, че до този момент нищо не се направили.Но подходът на Гърция дава резултат, след 20 години ще са по-готови за диалог...
  —цитат от коментар 8 на НеКой


  Те направо ме шашкат.

  Сега нали ЕС им каза, че за Западните Балкани ще спретне един фонд от 30 млрд.
  И те' ви новината в мАкедонско заглавие - цитирам по памет, но точно:
  На нас - пет държави - 30 млрд, а на България - 29 +6!

  Непоправими са, май ... Съвсем сбъркани ...

 12. 12 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#10] от "Petar Ivanov":

  И какво о това. Ако не бяха Патриотите, Борисов даже щеше да клекне.
  Важното е, че сме българи и трябва да си защитаваме позицията, сиреч историята, традициите, езика. Да не забравяме и вероятно ститиците хиляди жертви за тази малка земя.

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  До коментар [#7] от "Forest":

  "... Българското правителство се запъва като магаре. И да има такъв отговор в преброяването в Македония, съм сигурен че под 1% от гражданите на Македония ще се самоопределят като българи. Безсмислено показване на мускули и балкански бабаитлък е поведението на българските власти по въпроса..."!

  Значи, гражданите на Македония могат да са всякакви други, но не и българи?! Добре...! Ние бърза работа нямаме. Да ходят да се жалват където искат. Няма да им мине номера, както не мина с Гърция. Да ходят да си покзват мускулите и силата в Белград. И да не ни занимават със себе си...! И да се самоопределят на каквито искат. Не са интересни за никой.

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Един баща българин имал 2 сина. При стечение на обстоятелствата единият син отива да живее в Македония, а другият остава в БГ. След години, цялото семейство се събира на софра и започват споровете между двамата братя - единият: 'ние сме македонци' , а другият - 'не, ние сме българи' - и така до безкрай, докато в един момент бащата се ядосва и тропва с юмрук по масата: "Абе аз с един уй, две нации не съм създавал"

 15. 15 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#7] от "Forest":

  Като те чета теб, все едно чета с.македонски вестник.
  В този форум поне хиляда пъти са казвали на коментари, като твоите, че ние не искаме да стават българи или да го признават. Има две три изключения, които са капка в морето. С думи прости - искаме да спре кражбата /преиначаване до абсурдност/ на Нашата история и да спрат с насаждането на омраза. Ние всички знаем, че вече не са българи и не се чувстват такива, и са в право.
  Ако не вярваш, може да провериш, за да не говорим "на голо" и "мултиперспективно"

 16. 16 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Имат още много време за размисъл. Стига ние да не клекнем.

 17. 17 Профил на izoblichitel
  izoblichitel
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Ами така е, когато на сърбокомунизма му се дава да диша, легитимира се в ЕУ и се подписват документи, които да го вкарат вътре. Това следва.

  Octavian е антикомунист и се смее на номенклатурната имитация на псевдо опозоция от чичкови червенотиквеничета и комсомолската й редакция и цензори.
 18. 18 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 2009 Любопитно

  Какво пееше Тодор Колев?
  "И след мъглата, пак мъгла!"

  Заев обещава, че чак подписва, но... тия след Заев, на какво мнение са?
  Аз залагам, че наследниците му ще плюят България и българите, както винаги са го правили!

  Fu*k Your Opinion
 19. 19 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dimitar Kunev":

  не им признаваш езика, и аз не го признавам, но това си е тяхно право. българските политици си изсмукват от пръстите формални и дребнави аргументи, а причината е, че просто отговорят на настроенията на повечето българи, които не признават македонската нация и език. реалността е, че не можем да оспорим правото им на самоопределение, поне юридически. и аз смятам, че говорят на развален български и са се отказали от българския си произход, но това е без значение.

  Истината ни прави свободни.
 20. 20 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 296 Весело

  До коментар [#12] от "НеКой":

  Да, то от “патриотите” и без това нямаше голям смисъл освен да крепят правителството на Борисов и да участват и в някоя друга далаверка…
  И това с Македония им дойде като шестица от тотото, но въореки това пак не успяха дори и обединени да влязат в парламента и то два пъти ..хахах

  Freedom of speech
 21. 21 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Представете си как ни мразят, щом дори и споменаването на нашите условия ги дразни.Да не говорим, че до този момент нищо не се направили.Но подходът на Гърция дава резултат, след 20 години ще са по-готови за диалог...
  —цитат от коментар 8 на НеКой


  Нерде Гърция, нерде България :)

  Радев и новото правителство ще им свият сърмите, и още до Коледа ще започнат да правят отстъпки.

  Няма значение кои ще е в правителството - ЕС и САЩ ще свият сърмите и на ГЕРБ , и на БСП, и на ВМРО също няма да им се размине.
  А ДПС, ДБ и на Киро и Асен няма и какво да говори, те са готови да изпълнят всяка команда от Брюксел, Вашингтон, Лондон.

 22. 22 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Направо изпадам в умиление как САЩ и ЕС денонощно мислят за добруването на жителите на Македония и напират да ги приемат в ЕС. Чак сън не могат да спят.
  А само допреди 5-6 години говореха, че Македония не отговаря изобщо на условията и поне още 20 год. няма да може да покрие и минималните изисквания за прием.

 23. 23 Профил на izoblichitel
  izoblichitel
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Лично мнение, СРМ никога няма да влезе в Европскио Унион. зад българските позиции има и консервативен европейски прагматизъм, като на Холандия и Франция, който не намира за секси затънали до гуша в корупция и сърбоманско-албански съюзи голтаци.

  Също лично мнение, но СРМ няма да продължи прекалено дълго като държава. Мъчно ми е, но тяхното общество ще поиска връщане в югославия/сърбия и разбира се, присъединяване към албания.

  Българската вина? Че не води остра, европейска война със сърбокомунизма, който провали Балканите като територия на успешен живот. Вместо това се ограничихме само до някои, свенливо споделени гледни точки, при това не достатъчно гордо и уверено изречени.

  Изобщо не коментирам добитъка, който смята, че патриотарството било лошо нещо, като е така и не се поставя България най-отгоре, живейте си в имитативна европейско-руска колония.
  Не коментирам и т.нар. "дясна" опозиция, на които комунуидните ръководители и преса дават мило и драго за благоденствието на сърбокомунизма в съседната държава.

  България не се оказа достойна да защити Македония от метастазите на сърбоманския комунизъм. Нито пък се излекува от своята русняшка зависимост. Ами - резултатите следват.

  Octavian е антикомунист и се смее на номенклатурната имитация на псевдо опозоция от чичкови червенотиквеничета и комсомолската й редакция и цензори.
 24. 24 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#11] от "xm...":

  Представяш ли си какво ще бъде след като ги приемат в ЕС, което все някога ще стане.
  Ще пищят всеки път, когато държава с 6,5 мил. население /при тяхно 2 мил./вземе примерно милион евро повече. После ще е постоянен рев, че ги дискриминират, а на "татаро-монголите" дават повече и т.н.
  Ще ги налегне протяжен във времето реваншизъм, и напълно открита конфронтация.
  Когато едно дете расте с комплекс за малоценност, пораства с него и умира с него.

 25. 25 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Османи пренася готови рецепти от двойката Албания Косово, което е таралеж в гащите на Сърбия.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 26. 26 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#19] от "Forest":

  Българино, Вие българин ли сте? И не говоря за национално чувство, а за познаване на българския език - къде са Ви изреченията? Къде им е началото, краят, запетаите, стилът? Да не говоря за по-сложните правописни правила. Е, а после казват: Докъде докарахте държавата? С такива като Вас - до невежество.

 27. 27 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1880 Весело

  [quote#21:"Черноморец"][/quote]

  Кой бе втория мАж на първата дама ли? Ти се шегуваш...

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 28. 28 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Проблемите които България прави на Македония при влизането и в ЕС бяха една от причините за цветната революция през лятото на 2020 която организира САЩ на ГЕРБ и Борисов.
  САЩ приеха Македония в НАТО, и я искат и в ЕС за пълен котрол, и това съвпада и с желнието на Брюксел.
  А България се дървеше на това ... и последва удар по България - протестите 2020 подкрепени от Америкаскот посолство, Америка за България и медиите и, Христо Иванов и ДБ.
  Даже включиха Васил Божков от американския военен протекторат ОАЕ, да клати правителството - той се включваше от Дубай през БТВ (тогава част от американската СНН).

  Разклатиха БЪлгария, и въпреки че го оставиха ГРБ да доизкара мандата, вече е толкова отслабен ГЕРБ и Борисов, че на нищо не могат да повлият.

  Другите прегрешения на Борисов - Истамбулската , това е свързано и с подкрепата за БПЦ, потока, добрия икономически ръст на България за последните 3-4 години, и сравнително (с ЕС) приличното справяне с Ковид кризата (в Гърция сложиха СМС-и за излизане).

  Това са грехове пред Вафингтон и Лондон, които не се прощават.
  Добре че не пратиха "неизвестни снайпреисти" за Борисов, и за това благодаря да каже.

 29. 29 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 628 Неутрално

  ... Радев просто се възползва от националистическите настроения в България в полза на предизборната си кампания...
  —цитат от коментар 7 на Forest


  До коментар [#7] от "Forest":

  И ще спечели от това точно толкова, колкото и Шкембе воевода

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 30. 30 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#19] от "Forest":

  Разбирам добре това, което казваш. До преди примерно 20г. мислех по същия начин.
  Но самите "македонци" ми отвориха очите.
  Ако се замислиш, какви всъщност са претенциите от тяхна страна, ще стигнеш до извода, че всъщност те отричат нашата идентичност /пращат ни да си търсим корените някъде, от където не са. Пренаписват събития и присвояват личности, които са важна част от нашата идентичност и им придават диаметрално противоположно значение/, същото правят и с езика. Но темата е много дълга и е сложно да влизаме в изчерпателни обяснения. За това е важно да защитим тази позиция. Хубаво ще еда осъзнаят, с какво са им пълнили главите, за да ги държат далеч от нас. Ние преживяхме подобно нещо, /не всички разбира се/ с нашия катарзис що се отнася до съветската пропаганда. Много пъти и Аз и други колеги от форума са казвали, че ако допуснем РСМ, в този им вид ще си навлечем много по-големи неприятности след години, и няма да засягат само България.

 31. 31 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  Лично мнение, СРМ никога няма да влезе в Европскио Унион. зад българските позиции има и консервативен европейски прагматизъм, като на Холандия и Франция, който не намира за секси затънали до гуша в корупция и сърбоманско-албански съюзи голтаци. Също лично мнение, но СРМ няма да продължи прекалено дълго като държава. Мъчно ми е, но тяхното общество ще поиска връщане в югославия/сърбия и разбира се, присъединяване към албания. Българската вина? Че не води остра, европейска война със сърбокомунизма, който провали Балканите като територия на успешен живот. Вместо това се ограничихме само до някои, свенливо споделени гледни точки, при това не достатъчно гордо и уверено изречени. Изобщо не коментирам добитъка, който смята, че патриотарството било лошо нещо, като е така и не се поставя България най-отгоре, живейте си в имитативна европейско-руска колония. Не коментирам и т.нар. "дясна" опозиция, на които комунуидните ръководители и преса дават мило и драго за благоденствието на сърбокомунизма в съседната държава. България не се оказа достойна да защити Македония от метастазите на сърбоманския комунизъм. Нито пък се излекува от своята русняшка зависимост. Ами - резултатите следват.
  —цитат от коментар 23 на izoblichitel


  Много точен коментар. Просто няма какво да се допълни.

  Пазете се от доносника vesolr
 32. 32 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Много е хубаво, че Османи вече започна да говори за промяна на конституцията им! Още малко масажиране и ще осъзнаят, че не са и в позицията да поставят условия.

  Тъй де, жабата се вари бавно. Особено вардарската.

 33. 33 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 135 Неутрално

  Всички думи на Заев и Османи са поредното изхвърляне и нищоговорене.Заев обвързва това в някаква далечна перспектива,когато влезнат в ЕС.И двамата лъжци казват,че никога не са имали проблем с българите и почитането на техните права,но се знае че това никога не е било така ,а и сега не е по-различно.Унищожаването на българските свидетелства и артефакти,институционалното гонение на хората ,които се определят за българи,оспорването и фалшифицирането на българската история и култура,говора на омраза,закона за македонската национална чест и др.,говорят за почти непрекъснат от времето на 1-та св. война етноцид върху тези хора.Самото изчезване на преселилите се от Западните Покрайнини българи в СРМ е пряко доказателство за това.А за Заев и Османи нямало никакви проблеми с правата на българите в СМ.Малко им е ветото на тези клоуни,преживяващи на международна помощ и постоянно плачене и безсрамно просене по целия свят.

 34. 34 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1328 Весело

  Преди да отправя кардинални въпроси към България, Османи защо не даде отговор дали албанците в Македония са албанци, или все пак са арнаути?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 35. 35 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1328 Весело

  Това че Зайко бил разочарован, всъщност е добра новина. Притеснително е, ако би бил очарован. Така, ясно е и, че маските на югославяните падат една по една.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Толкова години, като повтаря София това, какво се промени. По-лошо става.

 37. 37 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1328 Весело

  До коментар [#28] от "Черноморец":

  Казал съм ти да намалиш безумните анализи.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 38. 38 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Каракачанката еба мамата на македоно-българските отношения за десетилетия напред.
  Сегашните затъват още по-дълбоко в кашата от лайна.
  Това е моето мнение.
  Насила хубост не става, е казал народът (от двете страни на границата).
  Сърбите направиха българите край Вардар македонци насила. Обратно българи трудно ще станат, докато има граница помежду ни. А най-лесно граница нямаше да има в ЕС.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 39. 39 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Много е странно, дето си умират от страх да не им се отнеме "идентичността"
  И най-важното - ако признаят, че бабите и дядовцита са се смятали а бълари, и още повече са имали документи, където е написано че са българи - значи край с "идентичността"

  Всъщнос това е край с лъжата, на която се подпираха вече 70 години.

 40. 40 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Османи да не би да казва, че българите не са вписани в конституцията на РСМ, защото по подразбиране са основната, държавнотворна народност?

  Всички знаем, че е така, но не е много европейско, пък и властта в Скопие не може да го признае гласно. Затова нека играем по правилата и да опитаме да бъдем добри съседи, вместо братски врагове, може пък и да се получат добре нещата.

 41. 41 Профил на kym56649701
  kym56649701
  Рейтинг: 12 Неутрално

  В РСМ са доста неграмотни по въпроса и трудно осъзнават разликата между народ, нация; говорят постоянно за некаква македонска идентичност, но не знаят етническа ли е тя, национална ли, културна ли. От това неразбиране тръгват и повечето им проблеми с България.
  Например, Путу Гули като е влах, те как го възприемат, като македонски революционер ли, като влашки ли, румънски ли? Той може да е едновременно влах и македонец според тях, но Гоце Делчев не може да е българин и македонец? Пълна каша е в главите им.

 42. 42 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Късно е за един народ,две държави...
  Едноса се промени,както и времето.

 43. 43 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Разбира се, че северняците не могат да се наричат българи. Те преобладаващо ще са албанци. Ще има обаче северняци с български паспорти, които няма да са албанци.

 44. 44 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6164 Неутрално

  Признаваме наличие на "македонци" само в РСМ. Извън тази измислена държава, такъв измислен народ не съществува.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 45. 45 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#32] от "мики маус":

  Вписването на българите в тяхната конституция няма да промени много нещата. Те и заради това са склонни да направят тази "отстъпка". Ще играят театър колко им е трудно и каква голяма жертва правят. Другите точки от нашите искания са важните.

 46. 46 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 644 Неутрално

  За съжаление "България не се оказа достойна да защити Македония от метастазите на сърбоманския комунизъм. Нито пък се отказа пък от своята русняшка зависимост"
  ДА СЪВСЕМ ТОЧНО.
  Но ако трябва да го кажем още по-точно как да се справиш със своята русняшка зависимост
  като на самите балгарски партии им харесва да са зависими от Кремъл?
  Те на тази зависимост се крепяха 70 години, тази зависимост и обожествяването на СССР им даваха хляба и останалите привилегии за тях и бащите им. Как да си признаят, като и в този форум има доста, които и днес като матросовци защитават паметника на Червената армия?

  С други думи и ние сме макар и в по-малка степен точно толкова заслепени като македонците. И ще ни трябват поне още 30 години да се приближим към нормалността. Щом не можахме навремето да се присъединим като унгарци, чехи и поляци към съпротивата срещу руския колониализъм то е ясно че не можем да защитим и Македония.

 47. 47 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  До коментар [#23] от "izoblichitel":

  "България не се оказа достойна да защити Македония от метастазите на сърбоманския комунизъм. Нито пък се излекува от своята русняшка зависимост. Ами - резултатите следват."


  Как да защитиш някого от нещо, в което той вижда своята идентичност ? Какво да направи България срещо едно сърбомаско общество, за което ние сме " татари", " фашисти", " окупатори" и т.н. и т.н. ? Каквото и да направим, все ще се тълкува като претенция срещу болната скалъпена македонска идентичност, която така и не разбра, че всъщност води към отделяне на албанците в РСМ към Албания, а българите ще се организират в това, което остава за тях......България е правила достатъчно за своите сънародници, водила е 4 войни с 2 национални катастрофи, така че много малко може да бъдем обвинявани в бездействие или малодушие, а сега правим това, което касае нас самите - не искаме да си подарим идентичността , езика и историята на едно болно общество ! Затова изобщо не смятам да се чувствам виновен или виновни в нещо заради една тоталитарна щгославска държава, а трябва да продължим напред като нация с достойнство ! А който иска да е македонец, сърбин или албанец в РСМ - прав му път ! Мина времето на саможертвата заради едни неблагодарници !

 48. 48 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4147 Неутрално

  Доколкото четох вчера, Радев е предложил българите в РСМ да се добавят към седемте изброени общности (етноса), никакъв проблем за "единния народ" дали са седем или осем.

 49. 49 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Техническият проблем на РСМ не е, че не им признават държавата и езика. Всички им ги признават. Само че, те искат да представят как са млада държава, но стара нация. С вековен език, история и култура. Да де, ама това просто не е вярно и такива измислици никъде не могат да се пробутат. Да си приемат, че са млада нация, с млад език и да си живеят живота. Другото е незащитима, обречена кауза, която на всички отгоре ги спъва и за разбирателство със съседите.

  А големият им проблем е, че тяхното общество наистина трябва да изживее своя катарзис, но то няма потребност, а политиците воля, за да го извършат. Имат да извървят ужасно дълъг и стръмен път, а се движат със скоростта на костенурка. Наистина не знам на какво се надяват, но без да направят усилия, поколения техни граждани ще страдат. Може би е добре по-рано да разберат, че така никога няма да стане, за да предприемат нещо. Макар че, може да не искат нищо да променят в живота и държавата си. Насила хубост не става, пък и всяка страна може сама да си определя посоката на развитие.

 50. 50 Профил на izoblichitel
  izoblichitel
  Рейтинг: 699 Неутрално

  да, така е, не съм добре запознат със позициите на унгарци, поляци и чехи, може и да намерим несъответствия с нашия светоглед, но е вярно, че има някаква опозиционност в политиките на тези държави към брюкселската бюрократщина - която наскоро прати и своята главатарка да си разменя цветя с вучич в белград.

  Изглежда ми, че и самият ЕС има да преживява своя ценностен катарзис, защото не може само анти-нацизма да е морална опора в една съвсем друга среда 75 години по-късно, в което гушкането с корупционни полудиктатори е мярка на равновесие в политическите среди.

  За съжаление "България не се оказа достойна да защити Македония от метастазите на сърбоманския комунизъм. Нито пък се отказа пък от своята русняшка зависимост"ДА СЪВСЕМ ТОЧНО.Но ако трябва да го кажем още по-точно как да се справиш със своята русняшка зависимосткато на самите балгарски партии им харесва да са зависими от Кремъл?Те на тази зависимост се крепяха 70 години, тази зависимост и обожествяването на СССР им даваха хляба и останалите привилегии за тях и бащите им. Как да си признаят, като и в този форум има доста, които и днес като матросовци защитават паметника на Червената армия?С други думи и ние сме макар и в по-малка степен точно толкова заслепени като македонците. И ще ни трябват поне още 30 години да се приближим към нормалността. Щом не можахме навремето да се присъединим като унгарци, чехи и поляци към съпротивата срещу руския колониализъм то е ясно че не можем да защитим и Македония.
  —цитат от коментар 46 на cpl40723722


  Octavian е антикомунист и се смее на номенклатурната имитация на псевдо опозоция от чичкови червенотиквеничета и комсомолската й редакция и цензори.
 51. 51 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 644 Неутрално

  до47.
  Имаме вина и то голяма.
  Вината ни започва от 1944та година насам. Защото до 44та година каквито и опити да прави Сърбия за промяна на манталитета на Македонските българи те са отстоявали своята българска същност. Достатъчно е да се видят кадри от посрещането на българските войски при "окупацията" на Македония.

  И пак и за кой ли път ще кажа - трагедията дойде когато българските комунисти се наведоха на Сталин и се съгласиха, че 2 милиона македонски българи не са българи. Тогава дойде и терора и насилието, на което българките комунисти не само не се съпротивляваха, те го одобряваха и дори тук караха насила българите от Пиринския край да се пишат македонци. И всъщност Бог ни опази да остане Перенския край българска територия само защото Сталин и Тито си развалиха отношенията.
  Ако работата беше останала до нашите комуняги днес и Пиринския край щеше да е извън България.
  Много грехове имат комунистите, но този за мен е основния.

 52. 52 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Весело

  До коментар [#34] от "Пипера е много лют":

  " Преди да отправя кардинални въпроси към България, Османи защо не даде отговор дали албанците в Македония са албанци, или все пак са арнаути?"

  А Османи за македонец ли се има или за албанец ? И коя е неговата първа родина ? РСМ или Албания ?

 53. 53 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Буяр Османи - типично македонско име.
  —цитат от коментар 5 на Крадливото ромче


  Боляр Османи! :)
  Глей какъв чипоноско е.

 54. 54 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  До коментар [#7] от "Forest":

  Айде да го кажа пак от вчера. Никой не иска северномакедонците да стават българи. Да се водят такива каквито се чувстват, антични и пр. техни измишльотини. Да говорят на каквато си искат посръбчена шльоковица, това също си е техен проблем, не наш. Но, нека ако обичат, да се извинят за геноцида над хората с българско самосъзнание след 1945 година та до ден днешен, да спрат да крадат и изопачават българската история, да спрат рушенето на български средновековни паметници и да изтриват надписите върху тях, да сложат край на териториалните си претенции спрямо България, да изчистят учебниците си от коминтерновските антибългарски лъжи за историята на България и за историята на Вардарска Македония до 1945 година, да спрат с масираната антибългарска пропаганда, режисирана както от Скопие, така и от Белград.
  Тогава и само тогава, РСМ може да се надява, че ветото ще падне.

  Пазете се от доносника vesolr
 55. 55 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  A ako си признаете, че сте БЪЛГАРИ и престанете да крадете и фалшифицирате историята, проблем изобщо няма да има. Обаче се опасявам, че управляващата в момента екс-юго-мафия ще трябва да слезе от сцената.

 56. 56 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Представете си как ни мразят, щом дори и споменаването на нашите условия ги дразни.Да не говорим, че до този момент нищо не се направили.Но подходът на Гърция дава резултат, след 20 години ще са по-готови за диалог...
  —цитат от коментар 8 на НеКой


  Бай Ганю се самоласкай като си фантазира, че се пак има някой на тоз грешен свят, който го е забелязал, не е последната дупка на кавала:) Щом го "мрази" - начи видим е Ганю, забележителен, велик едва ли не. Фасулковски блянове:)

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  Както вече много пъти го пиша, на макитата им е нужно време за почивка и размисъл. Колкото повече, толкова по-добре.
  Проблемът е защо Брюксел толкова често ни притиска и ни досажда? Да не са се влюбили в СМ? Малко вероятно, те не са толкоз емоционални. Положението по-скоро ги устройва, щото държи далеч още едни навлеци. На Евроатлантика и писна от навлеци. Натискът има друг смисъл. Предупреждава ни да внимаваме. България е на последно място в съюза по вернопоклонничество и верноподанство. Далеч сме от Евроатлантика и физически и духовно. То не че плачат за нас, но им се уронва имиджа на световна сила.

 58. 58 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  [quote#31:"greeneyes"][/quote]

  То се защитава човек който иска да го защитават. Добро насила ннне се прави. Колкото до нас какви сме е друга бира.
  Ние не искаме никакви отстъпки. Ние искаме истината. Там има българи. Да ги броят такива и точка. ННе може да има 200 000 паспорта а само 2 000 българи в Македоия.

 59. 59 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Османи си прай чисто и просто пишк@ с изтърсаческите глупости на великата българска външна политика, хеле от около година насам:)

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 60. 60 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Сервомакедонските шумадийски проксита ще шикалкавят до безкрай докато не се извърши правно и политическо осъждане на насилственото налагане, с геноцидни методи, на сервомакедонската идентичност върху българския народ във Вардарска Македония след 1913 г., което е същността, ядката на въпроса. И без правна и политическа реабилитация на всички жертви на геноцидните действия срещу българския народ във Вардарска Македония, от 1913 г. досега, помирение няма да има. За престъпленията срещу българския народ, извършени и извършвани и сега от великосръбския национализъм, във Вардарска Македония, след 1913 г. давност няма - те напълно отговарят на определението за геноцид на Kонвенцияta на ООН за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид. След като през 1913 г. българското население във Вардарска Македония е било мнозинство, а сега го няма, в резултат на целенасочени действия, как се нарича това явление освен геноцид?

 61. 61 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Пълен провал на българската дипломация. Включването на българите като малцинство и определянето на няколко хиляди македонци като такива слага край на претенциите на България към Македония. Тотален провал на дебелото прасе каракачанско и дебелия банкянски нерез

 62. 62 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  [quote#21:"Черноморец"][/quote]

  Какъв Радев , какви 2 лева.
  Нали като се появи Радев и оия пак започаха да се дуят с македоизма си. Даже и дата обявили - 14 декември сме щели да ги пуснем .

 63. 63 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Един баща българин имал 2 сина. При стечение на обстоятелствата единият син отива да живее в Македония, а другият остава в БГ. След години, цялото семейство се събира на софра и започват споровете между двамата братя - единият: 'ние сме македонци' , а другият - 'не, ние сме българи' - и така до безкрай, докато в един момент бащата се ядосва и тропва с юмрук по масата: "Абе аз с един уй, две нации не съм създавал"
  —цитат от коментар 14 на ykv43523606


  Това трябва да влезе в учебниците - и македонскте, и нашите, като се поизчисти малко от някои по-крайни думички. Но това е голата истина!

 64. 64 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Какви претенции можем да имаме към държава в която един процент се самоопределят като българи. Каква история, какви пет лева. Платиха ли сърбите на нашите национали предатели, или нашите са си толкова безакълни няма да има никакво значение. Ние и нашите интереси в Македония ще бъдат тотално отхвърлени от македонския народ и от партньорите ни.

 65. 65 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 632 Неутрално

  [quote#31:"greeneyes"]
  —цитат от коментар 58 на oua58686497
  То се защитава човек който иска да го защитават. Добро насила ннне се прави. Колкото до нас какви сме е друга бира.Ние не искаме никакви отстъпки. Ние искаме истината. Там има българи. Да ги броят такива и точка. ННе може да има 200 000 паспорта а само 2 000 българи в Македоия. [/quote]

  Чакайте сега - защо да не може някой македонец да има двойно гражданство и пак да си се чувства македонец, но с български корени? Нали не отричаме, че вече се е офрмила отделна македонска нация? Какъв е проблемътт и защо искаме да ги изкараме 200 хиляди българи? Всички са българи по произход /без албанците, турците и т.н., естествено/, но някои го осъзнават и признават, а други не. От това не следва, че всички от първата група ще се обявят за българи.

 66. 66 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Никой не иска от тях да се "обябяват" за каквото и да било.
  Ако искат да се пишат и патагонци.
  Те трябва да изпълняват Международния договор който подписаха през 2017ма година.
  Трябва да се държат с България кто с нормален съсед а не да ни горят знамената, да ни псуват всекидневно в пресата, да ни разрушават паметниците, само защото били български.
  Това може да го прави само една фашистка държава.
  И след всичко това сме оплювани, че не ги пускаме в ЕС.
  Ами да се цивилизоват и ще ги пуснем.

 67. 67 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  До коментар [#23] от "izoblichitel":

  Интересното е, че под теми за антибългарския режим в Скопие няма да видиш така наречените десни (които са в мнозинството си крайно леви). А тези, които се появяват са комунета пар екселанс като стюпида. Епизодичните прояваи като тези на препатилия са трагично антибългарски. Но определено ги няма крайно левите като гирляндата, германския вагон и останалите болшевики.

  Пазете се от доносника vesolr
 68. 68 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Кое е краткото име на Северна Македония?

 69. 69 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Кое е краткото име на Северна Македония?

 70. 70 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#55] от "ivanpopov":

  Еми аз и много други не искаме да признават, че са българи. Ми срам ще ме е, примерно Мицкоски да признае. Шегата на страна. Те от много години наистина не са българи и е безумно да има такива коментари от наша страна.

 71. 71 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Пълен провал на българската дипломация. Включването на българите като малцинство и определянето на няколко хиляди македонци като такива слага край на претенциите на България към Македония. Тотален провал на дебелото прасе каракачанско и дебелия банкянски нерез
  —цитат от коментар 61 на rexdog2004


  Зашо пропускаш Радев от списъка?

 72. 72 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#19] от "Forest":

  Дааа, но като чета този форум, се убеждавам за пореден път, че е прав онзи професор Христов с осемдесетте процента...
  И като държим вето за вечни времена, какво точно ще спечелим?
  Какво искаме всъщност - да мислят като нас?
  Първо - няма как да стане.
  Второ - не би трябвало изобщо да ни интересува какво мислят.
  Ние какво, нация от комплексари ли сме?
  Вместо да си отворим границите, като част от ЕС, ще спечелим съсед враг, на чиято територия ще е по-добре да не стъпваме.

 73. 73 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Трябва да се държат с България кто с нормален съсед а не да ни горят знамената, да ни псуват всекидневно в пресата.
  —цитат от коментар 66 на cpl40723722


  Как точно предлагаш да спрат да горят знамената и да псуват?

  Съгласна ли си да блокират членството ни в ЕС докато спрем да псуваме ЕС в пресата и по форумите?

 74. 74 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#67] от "greeneyes":

  Може личното им мнение да не съвпада с партийните линии. Все пак някои от изброените са си активисти.

 75. 75 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 982 Весело

  що е маке,все е лайно:)))

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на izoblichitel
  izoblichitel
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#67] от "greeneyes":

  не е сигурно, дали въобще съществуват или са някаква самовъобразила се холограма :))

  Octavian е антикомунист и се смее на номенклатурната имитация на псевдо опозоция от чичкови червенотиквеничета и комсомолската й редакция и цензори.
 78. 78 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#76] от "ddd palamudiy lefferski":

  Ти си "цветен" пример какво е македонизма.

 79. 79
  venelingeologia
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  До колкото тази изкуствено изградена нация (македонци) се води че съществува от 1944-45 година а България е една от най-старите държави в Европа самият опит да се поставя реципрочност между признаването наличието на българи в РСМ и на македонци в България е глупав и няма нищо общо с обективността на фактите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 82. 82 Профил на liberalche
  liberalche
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Първо трябва да помислите докъде сте готови да стигнем, заради тая Македония. Те са готови да не влизат в ЕС. Ние пък готови ли сме да излезем от ЕС, след като ни рекетират?

  След като се изясни това, можем да определим политика. И с нетърпение чакам политическите позиции за изборите. Това за мен е по-важно от което и да е в България.

 83. 83 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  ...Чакайте сега - защо да не може някой македонец да има двойно гражданство и пак да си се чувства македонец, но с български корени? Нали не отричаме, че вече се е офрмила отделна македонска нация?....
  —цитат от коментар 65 на kmat


  Отдделната "македонска нация" би могла да се заформи едва след 1944-та и то само и единствено в техните граници.
  Няма начин тази "македонска нация" да се зафорни и в рамките на България.
  За пореден път доказвате колко изкуствени са всичките ви опити за обосновка.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 84. 84 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  [quote#65:"kmat"][/quote]

  Исках да цитирам но нещо не стана.
  Станахме за песен и смешки.
  Казваш дедото българин , бащата македонец , унука българин.
  Става де . Гулема смешка. Крайно време е да започем със смешките.
  Значи българският прави македонец, македоскиот прави българин.
  Машшалла , аферим , булка.

 85. 85 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  През 1990-те беше неписано правило, че ако една страна иска да бъде част от Европа се отрича от всякакви подобни безумия като живата тито-идеология на РСМ, заявява я като част от престъпен режим и продължава на чисто. България се отрече от възродителния процес и обяви режима за пресъпен. Основен враг на идеята за Обединена Европа беше СССР и неговите "ценности", тоталитарната власт като такава.

  Това е извън Маастрихските критерии, но беше неписана задължителна стъпка. България получи покана за разговори, едва когато я предприе. Чехословакия, Полша, Словения и Унгария предприеха този курс първи, по-късно ние, Румъния и Хърватия. Беларус, Молдова, както и Скопие, застинаха в пост-съветско безвремие.

  Днес, в ерата на Меркел, основен враг на ЕС вече не е забравения СССР или Русия, нито тоталитарните идеологии, а са собсвените му членки, които най-ясно се бориха с това зло - Полша и Унгария. РСМ - все така живееща със старата си идеология, се възползва от това, че неписаните правила на 1990-те са забравени от елитите днес. Скопие умело върви напред без разграничаване от режима си до 1991, но с демонстративни прайдове и идеи като легализиране на марихуаната, пресоляване на политиката си със зелено; прозрачни пи-ар акции, умело изготвени от менторите в Белград и Москва, за да вкарат тази отломка от миналото, нереформирана, но хвърляща прах в очите на загубилия себе си ЕС. Кандидатура, която откроено се подиграва на ЕС.

  Веднъж в ЕС без реформи, булото от фалшива принадлежност към тези ценности ще падне и Европа ще види истинското лице на Скопие.

  Затова и разширението е тайно и по тъмна доба. Отворете например френския Фигаро - читателите са втрещени всеки път, когато (раззбира се, на нечелно мяссто) излезе новина по повод закъснялото приемане на РСМ и Албания. Под новината, че София блокира РСМ се четат мнения като "Отлично - поне някой защитава Европа" (https://www.lefigaro.fr/flash-actu/elargissement-de-l-ue-sofia-s-opposera-a-l-ouverture-de-negociations-avec-skopje-20201116 ), пренебрижимо малко чакат с нетърпение Скопие да започне разговори веднага.

  Много европейци добре осъзнават какво се случва и че ценностите и приоритетите на ЕС биват подменени. България е стара страна и нация, с традиции и ни прави чест да припомним на Европа, че универсалните човешки права са онази основа, без която, няма как да се продължи напред с бутикови и посредствени идеи като например легализирането на марихуаната. Това е фарс и подигравка с Европа, в която България е само един от потърпевшите.

 86. 86 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#19] от "Forest":Дааа, но като чета този форум, се убеждавам за пореден път, че е прав онзи професор Христов с осемдесетте процента...И като държим вето за вечни времена, какво точно ще спечелим?Какво искаме всъщност - да мислят като нас? Първо - няма как да стане.Второ - не би трябвало изобщо да ни интересува какво мислят. Ние какво, нация от комплексари ли сме?Вместо да си отворим границите, като част от ЕС, ще спечелим съсед враг, на чиято територия ще е по-добре да не стъпваме.
  —цитат от коментар 72 на dokoro


  Абе да построят пътя до адриатика , да вържем Черо море с Адриатика и да дадем а късо Босфора , пък ако искат да се пишат и патагонци. али а мирикаците и ЕС това им е болката.

 87. 87 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Той този подход така или иначе беше малоумен, при положение че България може да претендира максимално за 60% от населението с български произход.Останалите са албанци, турци, цигани и сърби.
  —цитат от коментар 1 на zxp53317185


  Всеки гражданин на Северна Македония трябва да бъде свободен сам да се определи какъв е!
  Българите в РСМ, трябва да имат нито повече, нито по-малко, същите права като другите малцинства!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 88. 88 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Българското правителство се запъва като магаре. И да има такъв отговор в преброяването в Македония, съм сигурен че под 1% от гражданите на Македония ще се самоопределят като българи. Безсмислено показване на мускули и балкански бабаитлък е поведението на българските власти по въпроса. македонците не се смятат за българи и е време да се примирим с това. важи простото правото на самоопределение - дали сме съгласни или не, имат право да се самоопределят ако щат и като марсианци, на мен ми е все едно. отношението на нашите правителства е 'няма не искаш, ще те бия докато започнеш да ме обичаш'... Радев просто се възползва от националистическите настроения в България в полза на предизборната си кампания...
  —цитат от коментар 7 на Forest


  Именно!
  Единственото нещо което постигна малоумният български национализъм са новите още по-големи порции омраза която изпитват не само македонците, но и всички съседи срещу нас!

  Точно в това се изразява целта на Кремъл и кремълските послушници в България - подклаждане на омраза между съседите на Балканите и стопиране на разширяването!
  Разбира се и македонците не са цвете за мирисане, но на тази вражда трябва да се сложи край!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 89. 89 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#50] от "izoblichitel":

  "Изглежда ми, че и самият ЕС има да преживява своя ценностен катарзис, защото не може само анти-нацизма да е морална опора в една съвсем друга среда 75 години по-късно, в което гушкането с корупционни полудиктатори е мярка на равновесие в политическите среди."

  Далеч са обществата в старите членки до такъв катарзис, но все пак понякога се прокрадват нотки на критичност, дори да не са добре аргументирани и да разочароват откъм това каква промяна се търси:

  https://www.politico.eu/article/oliver-varhelyi-eu-commissioner-enlargement-western-balkans-serbia-human-rights-democracy-rule-of-law/

  Унгарският комисар по разширението на ЕС е тези дни е под обстрел частично защото е "допуснал" България да има мнение интереси, което за някои в ЕП (вкл. наши депутати) е неприемливо, но по-интересна и по-силна е атаката към про-сръбските му позиции и за това, което се вижда в Брксел като неуместни действия, препоръки и анализи. Една голяма часст от екипа му са напуснали заради това. Което означава, че в ЕС има хора, които добре разбират какво е Белград днес и каква игра играе.

  Критиката е и към Урсула ФДЛ, че е ходила в Сърбия да я окуражава, когато тя очевидно върви по различен път. И това е добра стъпка към следващото ниво - да се появи разбиране в ЕС, че Скопие е същото, но в една тънка опаковка, изработена по дизайн на службите от същия този Белград. Това, че първата стъпка е налице е приятна изненада и България има време докато текат преговорите да приведе доказателства за връзките Москва-Белград-Скопие.

  В Европа очевидно нямат и идея какво се случва в Скопие и заемат наивни, първо-сигнални реакции, поради некоректното отразяване на казуса, вкл. и от български жирналисти като Георги Готев, старши в Еурактив, който пропусна хиляди възможности да преведе поне 1/3 от позициите ни. Когато един ден тази страна е кандидат, ще й се обърне повече внимание и истината ще лъсне, особено ако вместо Заев им се появи някои от ДПМНЕ.

 90. 90 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2417 Весело

  Каракачанката еба мамата на македоно-българските отношения за десетилетия напред.Сегашните затъват още по-дълбоко в кашата от лайна.Това е моето мнение.Насила хубост не става, е казал народът (от двете страни на границата). Сърбите направиха българите край Вардар македонци насила. Обратно българи трудно ще станат, докато има граница помежду ни. А най-лесно граница нямаше да има в ЕС.
  —цитат от коментар 38 на Athanatos


  ++++++++++++
  И съвсем заслужено българският народ изхвърли тази ксенофобска партийка от парламента!
  Нито омразата която насаждат към Македония им помогна, нито омразата към бежанците нито джендърската малоумна теория...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 91. 91 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#82] от "liberalche":

  "Ние пък готови ли сме да излезем от ЕС, след като ни рекетират?"

  Никой не ни рекетира.
  ЕС искат само да им дадат статус на кандидат-член, за да изпратят сигнал, че вратата е отворена. Такъв статус вече имат Турция, Сърбия и Черна гора. Планове за ефективно приемане няма, съответно никой не ни рекетира сериозно. Меркел е казала твърдо Не за слагането на срок от 2030, понеже не иска да се обезкуражават да правят реформи. Значи добре виждат, че има много за правене. Дори Меркел, която е от най-меките. Предложението за срок от 2030 е било на Словения, Унгария и България.

  Не се доверявайте на статии, които представят преднамерени анализи.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Има държава Югозападно Българско, друга държава с основен град Скопие няма. Фонетичната система на българския и т.нар. "македонски" език е 100 % еднаква, а точно фонетичната система е същността на самобитността на един език.
  —цитат от коментар 9 на Dimitar Kunev


  Стига с тези малоумни теории! По този начин карате и малкото българи там, да се отвратят и да сеж отрекат от нас!

  Всеки човек, всеки народ и всяка държава имат право на самоопределение!
  Никой не може да промени този базов принцип!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 94. 94 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#90] от "Рим":

  ВМРО затова и не влезнаха в парламента - заради антибългарската им политика по отношение на Македония. Ама от руски и сръбски агенти какво друго.

 95. 95 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  За албанците и Османи, Македония е вече завоювана земя...

 96. 96 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 516 Неутрално

  ислямистите напипаха заден вход за ес

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 97. 97 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1213 Весело

  "Всеки човек, всеки народ и всяка държава имат право на самоопределение!
  Никой не може да промени този базов принцип!"

  Ма, разбира се.
  Стига да не фалшифицира своя произход...

 98. 98 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2168 Гневно

  Тези на КОЙ дявол служат...какво по-добро от това двете " държави " да работят като една за общото благо и на двете.....Не трябва да се прави компромис извън единната общност, а формата е постижима!

 99. 99 Профил на xca581068688
  xca581068688
  Рейтинг: 29 Неутрално

  Значи най-добре да се договорим, че в Македония живеят българи, пък в българия - македонци и готово ;}}}

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK