Бордът на МВФ ще проведе "решително обсъждане" на случая с Кристалина Георгиева

Бордът на МВФ ще проведе "решително обсъждане" на случая с Кристалина Георгиева

© ReutersУправителният съвет на Международния валутен фонд ще заседава днес отново, след като е разговарял в началото на седмицата часове наред с Кристалина Георгиева по повод твърденията, че е оказвала натиск в Световната банка в полза на Китай. Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на източник, запознат с обсъжданията във фонда. Говорител на МВФ само казва, че бордът ще се събере "скоро" по тази тема и че "остава ангажиран с цялостен, обективен и навременен преглед".


"Ню Йорк таймс" отива по-далеч в оценката си за предстоящото заседание, като твърди, че "в петък съдбата на Кристалина Георгиева като управляваща директорка достига решаващ момент, когато бордът на фонда ще се срещне, за да реши дали тя да продължи да бъде лидер (...)".


"Блумбърг" твърди, че министерството на финансите на САЩ обсъжда дали да поиска Георгиева да подаде оставка, като се позовава на свои анонимни източници. Няколко души, "запознати с въпроса", казват за агенцията, че част от персонала на фонда с 2700 служители, били изгубили доверие в Георгиева.
Пресата в Аржентина, която води поредните много важни преговори с МВФ за финансово стабилизиране, представя малко по-различна картина. Според източници от делегация, завърнала се от Вашингтон, позицията на Кристалина Георгиева е "трудна, но не и терминална". Било по-вероятно бордът на фонда да поиска подробен одит на действията на управляващата директорка, което означавало, че съдбата ѝ може да бъде решена не по-рано от второто тримесечие на 2022 г.


5 часа разговор с адвокатите


Всряда тя се срещна с борда и за пореден път категорично отхвърли обвиненията, съдържащи се в доклад, поръчан от Световната банка, но засега представляващ само мнението на адвокатска кантора, провела разследване. В подробно изявление, копие от което е видял репортер на "Ройтерс", Георгиева заявява на борда на МВФ, че адвокатите от WilmerHale погрешно са описали действията ѝ като главен изпълнителен директор на банката и са я излъгали, че не е обект на разследването им.

"Идеята, че след почти 20 години в Световната банка изведнъж ще започна да оказвам натиск над персонала ѝ по неправомерен начин, за да променят информация в доклада, е скандално и невярно. Банката и фондът съществуват чрез нашите данни и анализи. Да се корумпират те е просто неприемливо", цитира "Ройтерс" откъси от текста.


Обсъжданията на борда в понеделник са продължили 5 часа във въпроси към адвокати от WilmerHale за разследването им. Скандалът заплашва репутацията на изследванията на МВФ и Световната банка. Източник на "Ройтерс" описва, че е проблемно разпространяването на заключенията на кантората с много кратко предизвестие към Георгиева и останалите засегнати.


Коя е кантората, изработила доклада за съставянето на докладите Doing Business, четете тук.


Георгиева също е насочила в сряда разговора към начина на провеждане на проверката, като заявила, че коментарите ѝ са извадени от контекст и че е била подведена от WilmerHale, че показанията ѝ ще останат поверителни. Освен това не ѝ бил даден шанс за прегледа дали правилно са отразени думите ѝ.

"Докладът на WilmerHale не характеризира акуратно моите действия във връзка с Doing Business 2018, нито обрисува точно моят характер или начинът, по който се държа в дългата си професинална кариера", цитира "Ню Йорк таймс" откъс от изявлението на Георгиева. "Имейлът от WilmerHale, с който бях поканена да свидетелствам, ясно заявяваше, че не съм обект на разследването и ме уверяваше, че изявлението ми ще бъде конфиденциално и защитено от правилата за персонала на Световната банка, които гарантират справедлив процес. Нищо от това не се оказа вярно."


Ключова роля в САЩ за отстранен от Георгиева


Дейвид Липтън е най-дълго задържалият се зам.-управляващ директор на МВФ.

© twitter.com/DavidLipton

Дейвид Липтън е най-дълго задържалият се зам.-управляващ директор на МВФ.


Бордът опитва да приключи проверката преди годишната среща на МВФ и СБ, зпочваща следващата седмица, допъва агенцията. Имам възможно най-дълбокото намерение да изпълня важната си мисия начело на МВФ, е заявила Георгиева, която е обект и на призиви да подаде оставка. Източници, запознати с обсъжданията в борда, казват за "Ройтерс", че държави от Европа, Близкия изток и Африка я подкрепят.


Засега САЩ - най-влителният член на фонда и банката, се въздържат от публични оценки на случващото се. Докато не приключи проверката в МВФ към същата позиция се придържат и другите влиятелни членове. Не коментира и WilmerHale.


"Ню Йорк таймс" обръща внимание на още един факт - дългогодишен служител и първи зам.-управляващ директор на МВФ, когото Георгиева е отстранила преди да изтече мандатът му във фонда, сега е сред водещите съветници на министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън. Става дума за Дейвид Липтън, за когото изданието смята, че ще има "значително влияние върху това дали г-жа Георгиева ще остане на поста си".

"Бивши служители на Световната банка са описвали Георгиева като поляризираща личност, но тя общо взето е харесвана в МВФ. Когато тя пое ръководството на фонда, бързо го преструктурира така, че получи повече пряк контрол над всекидневните му действия. Това включваше и отстраняването на Дейвид Липтън."


Георгиева пое поста на 1 октомври 2019 г., а съобщението за аттеглянето на американеца е от 7 февруари 2020 г. Липтън временно изпълняваше длъжността управляващ директор на МВФ след напускането на Кристин Лагард на 2 юли 2019 г. Първи заместник на ръководител на фонда е пост, който той заемаше от септември 2011 г.


За завръщането му в американската администрация за пръв път бе съобщено на 2 февруари 2021 г., т.е. година след като мандатът му в МВФ бе съкратен с година и половина и медиите пишеха директно, че Георгиева го е уволнила. Липтън започва кариерата си като икономист в МВФ през 1981 г., като тя прекъсва през 1993-1998 г., когато е заместник-министрите на финансите по международнте въпроси в администрацията на президента Бил Клитън, а после работи в хедж фонд и Citi Bank. Бил е специален помощик и на президента Барак Обама и част от Националния икономически съвет и Съвета за национална сигурност в Белия дом.

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Сигурно в МВФ ги дразни акцентът на Георгиева.Твърд акцент,типичен за агент на КГБ.

 2. 2 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  "и са я излъгали, че не е обект на разследването им."
  Разбирай,ако не са я излъгали,тя е щяла да може да ги излъже.
  Балкански инат и епична наглост.

 3. 3 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 586 Любопитно

  Къде е Методиев Борисов да коментира издънките на своите герберски протежета в международни институции:
  -Кристалина Георгиева в МВФ има сериозен проблем с легитимността си като Директор на тази организация;
  -Николай Младенов в ООН, не декларирал офшорната си фирма на Сейшелските острови пред същата планетарна организация.
  #НегативенМеждународенИмиджГарантираноОтГерб

 4. 4 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  Нали бордът искаше премахването на възрастовото ограничение, за да изберат именно нея.

 5. 5 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Къде е Методиев Борисов да коментира издънките на своите герберски протежета в международни институции:-Кристалина Георгиева в МВФ има сериозен проблем с легитимността си като Директор на тази организация;-Николай Младенов в ООН, не декларирал офшорната си фирма на Сейшелските острови пред същата планетарна организация. #НегативенМеждународенИмиджГарантираноОтГерб
  —цитат от коментар 3 на save_knforest


  В последните дни Методиев се е покрил и не можем да му слушаме простотиите.
  Греда след греда удря Методиев напоследък.
  Герджиков,Георгиева,Младенов..
  Отникъде взорът му надежда не види.
  ,😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Ирина Бокова, Кристалина, Никито Младенов - три Бойкови протежета, заемали викоки постове в авторитетни международни институции, след които трябва да се отварят прозорците и да се пръска с Glade.

  Пак се прославихме...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Нямам си на идея как човек се издига до върха на две такива чудовищни бюрократични машини, но съм сигурна, че се изискват забележителни качества (освен, разбира се, политическите игри). Това, че е жена и българка, ме кара да “й стискам палци”.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 8. 8 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Нямам си на идея как човек се издига до върха на две такива чудовищни бюрократични машини, но съм сигурна, че се изискват забележителни качества (освен, разбира се, политическите игри). Това, че е жена и българка, ме кара да “й стискам палци”.
  —цитат от коментар 7 на Gretel


  Заради такива българи-тарикат със ,"забележителни качества" американците отказват да ни отменят визите...

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2165 Неутрално  Значи бълг. форумни експерти са в тотална грешка ако си мислят, че Кристалина е кадър на Бойко.

  Обратното е много по-вероятно: Баце да е кадър на Кристалина... както Георги Димитров е бил кадър на Сталин.

 11. 11 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#6] от "Norman Granz":“ Пак се прославихме.”——Не бой са, Грънчо. Никой няма да направи връзка между тебе и някой успял човек. И котката ти сигур не си признава в маалата, че ти я раниш.
  —цитат от коментар 9 на Gretel


  И когато янките опандизят Георгиева ще продължиш ли да я възприемаш като "успяла".

 12. 12 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  До коментар [#8] от "makemydayy":

  В България хората искат да са тарикати, а не балъци. Проблем е когато тарикатите станат много и почнат да си пречат.

 13. 13 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  Дилма Русев се сгромоляса от високия пост, сега и Кристалина Георгиева, а може и да е избрана за бушон.

 14. 14 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Любопитно

  Да се твърди, че Кристалина Георгиева е стигнала тези позиции в СБ и особено в МВФ с протекции от Борисов /или от който и да било български политик/ е тежко непознаване на материята, граничещо с откровена глупост.
  Въпреки това скандала с може би най-успешния българин в международна институция е много неприятен, честно казано, не знам дали на Георгиева, независимо дали има или няма някаква конкретна вина, ще й се размине.

 15. 15 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  Дилма Русев се сгромоляса от високия пост, сега и Кристалина Георгиева, а може и да е избрана за бушон.
  —цитат от коментар 13 на Тsonkooo


  Дилма Русев едва ли знае пет бълг. думи накръст.

 16. 16 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Поръчана е. Срещу Чичо Сам шансовете ѝ не са добри. Ударила го е на молби и обяснения, ама те на никого не са помогнали, когато е поръчан.

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#13] от "Тsonkooo":

  “Дилма Русев се сгромоляса от високия пост, сега и Кристалина Георгиева, а може и да е избрана за бушон.”

  Дилма Русев е българка, колкото и Джон Атанасов. 😆

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Значи бълг. форумни експерти са в тотална грешка ако си мислят, че Кристалина е кадър на Бойко.Обратното е много по-вероятно: Баце да е кадър на Кристалина... както Георги Димитров е бил кадър на Сталин.
  —цитат от коментар 10 на Нинов


  Разбира се,че Георгиева не е кадър на Методиев.
  Тя започва да пълзи в международните институции,далеч преди мутрата да бъде назначен за политик.
  Но безспорно между тях двамката имаше симбиоза.
  Методиев размахваше някакви приятни оценки за дейността си изготвени му именно от МВФ..

 19. 19 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  До коментар [#18] от "makemydayy":

  Възиква въпрос, кога Баце е размахвал оценките от МВФ?

  Преди или след Кристалина да иде там?

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#18] от "makemydayy":

  “Георгиева ... започва да пълзи в международните институции,далеч преди мутрата да бъде назначен за политик.”

  Да не забравяме, че той я предложи за еврокомисар - след фиаското на Румяна Желева, която беше нещо като Анастас Герджиков в пола. Изкара два мандата като еврокомисар, все по времето на Бойко. Преди това не е заемала високи международни длъжности.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2833 Любопитно

  " след като е разговарял в началото на седмицата часове наред с Кристалина Георгиева по повод твърденията, че е оказвала натиск в Световната банка в полза на Китай." - след неоправданото "доверие" разговорите са ясни, НО как ли са протичали първите "разговори" при нейното успешно митарстване из световните институции. Още повече, че от българска страна е повсеместно мълчание - за началото, за пътя, за Оспехите на Кристалина. Загатването и, че пандемията е "икономически въпрос", при всичката загриженост на хорицата за едното здраве, дали не е наклонило в повече ползите за нЕкои по веригата?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 22. 22 Профил на ВACКО ПEТPOВ
  ВACКО ПEТPOВ
  Рейтинг: 56 Неутрално

  До коментар [#13] от "Тsonkooo":

  “Дилма Русев се сгромоляса от високия пост, сега и Кристалина Георгиева, а може и да е избрана за бушон.”

  Дилма Русев е българка, колкото и Джон Атанасов.
  —цитат от коментар 17 на Norman Granz


  Абе мани ги тея миячи на чинии.

 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  До коментар [#11] от "makemydayy":

  Нещо сте на "военната пътека" по отношение на Герогиева. Явно сте доста далеч по проблематиката, никой няма намерение да я обвинява в подсъдни дела, поне в САЩ, просто искат по-удобен управляващ и като мажоритарен член могат да го направят.
  Разбирам, завиждате, но не така. И да я уволнят, тя е осигурена пожизнено с пенсиите си от ЕС и МВФ. Финансовото и състояние се оценя на 7 милиона долара, с доказани доходи от работата и като икономист в Световната банка 1993-2010, и след това в ЕС и МВФ
  ПП
  И, за ваше сведение, българският акцент като този на Георгиева на английски (или друг чужд език) няма нищо общо с руския, ние сме част от "Балканския бунд" в това отношение.

 24. 24 Профил на Lara Balevaa
  Lara Balevaa
  Рейтинг: 14 Неутрално
 25. 25 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Винаги съм казвал, че живота е колело. Тя подхлъзна Бокова, сега някой пуска нея по пързалката. Така е с куклите, само кукловода знае кога са нужни и кога излишни.

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#23] от "daskal1":

  Даскале, няма съмнение, че Кристалина е жена с изключителни способности - МИТ, Харвард, от 30 години в престижни международни институции (от 11 на високи ръководни длъжности) - казвам това баз капка завист; радвам се, че има и други успели българи освен Кристо и Кабаиванска.

  Но … тази симбиоза с един криминален субект силно разколебава възхищението ми от нея, а както намеква и Нинов, не се знае кой кого е лансирал (и защо).

  Дилма Русев - понеже стана дума - също беше свръхуспяла по нейната си линия: глава на огромна държава, но си отиде опозорена.

  Истинският успех е, когато успелият успее да опази интегритета си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#18] от "makemydayy":Възиква въпрос, кога Баце е размахвал оценките от МВФ?Преди или след Кристалина да иде там?
  —цитат от коментар 19 на Нинов

  След.
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/11/11/4137935_borisov_citira_izbiratelno_doklad_na_mvf_v_podkrepa_na/

 28. 28 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#23] от "daskal1":

  Кристалина /?/ Георгиева - набор 1953.
  България-до 1989-див комунизъм,желязна завеса.
  Като как е възможно,когато разстрелваха на границата,младежите,напускащи комунистическия рай,нашто момиче да прави кариера на Запад,
  Освен с много мощна институционална подкрепа от комунетата това е невъзможно.

 29. 29 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1809 Весело

  Бордът опитва да приключи проверката преди годишната среща на МВФ и СБ, зпочваща следващата седмица, допъва агенцията. Имам възможно най-дълбокото намерение да изпълня важната си мисия начело на МВФ, е заявила Георгиева, която е обект и на призиви да подаде оставка. Източници, запознати с обсъжданията в борда, казват за "Ройтерс", че държави от Европа, Близкия изток и Африка я подкрепят.
  —цитат от коментар 0 на статията


  На призивите да си подаде оставката
  другарката Сталина отговаря накратко казано с:
  Няма!
  Е сега ще видят, какво значи български инат?!?
  По нашите земи, каквито и тъпизми да извърши някой управляващ,
  след като му поискат оставката обикновено не си я подава.
  Та ще гледаме български цирк на световно ниво!

 30. 30 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#26] от "Norman Granz":

  Както се казва
  "Постът задължава"

 31. 31 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#26] от "Norman Granz":

  Както се казва
  "Постът задължава"

 32. 32 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#26] от "Norman Granz":

  Както се казва
  "Постът задължава"

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  Нямам си на идея как човек се издига до върха на две такива чудовищни бюрократични машини, но съм сигурна, че се изискват забележителни качества (освен, разбира се, политическите игри). Това, че е жена и българка, ме кара да “й стискам палци”.
  —цитат от коментар 7 на Gretel


  Този иначе нормален коментар, е събрал съответните минуси. Лилавите другари не обичат по-успелите от тях българи.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 35. 35 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Дамата е вече в тежест на репутацията на МВФ независимо дали е виновна или не. Трябва да я отстранят, защото иначе ще им остане лепкаво петно и съмнение в нечисти игри. То не че ги е нямало и преди, но трябва да демонстрират готовност моментално да решават кризите.

 36. 36 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#23] от "daskal1":Кристалина /?/ Георгиева - набор 1953.България-до 1989-див комунизъм,желязна завеса.Като как е възможно,когато разстрелваха на границата,младежите,напускащи комунистическия рай,нашто момиче да прави кариера на Запад,Освен с много мощна институционална подкрепа от комунетата това е невъзможно.
  —цитат от коментар 28 на makemydayy


  Абсолютно! Също както Атанас Атанасов стана окръжен порокурор в Разград по време на възродителния процес.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  "Скандалът заплашва репутацията на изследванията на МВФ и Световната банка."

  Това е най нелепата част от статията. И досега МВФ и СБ нямаха добра репутация по света! Точно обратното, репутацията им беше по скоро лоша.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Борда ще изрита каката в името на това да си запази топлите местенца и милиони долари годишни бонуси.

  Всеки, който я защити става токсичен. Въпрос на политика и принципи.

  Никой няма да отиде в огиня да се бие за една съмнителна лелка от Източна Европа с основателни съмнения, че е работила за Китай. ЦРУ имат инфо, но си траят.

  нещата са дебели и не много за пред хората и вестниците.

 39. 39 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Нямам си на идея как човек се издига до върха на две такива чудовищни бюрократични машини, но съм сигурна, че се изискват забележителни качества (освен, разбира се, политическите игри). Това, че е жена и българка, ме кара да “й стискам палци”.
  —цитат от коментар 7 на Gretel


  Нямаш си на идея, но ѝ стискаш палци! Стискай. Такива като нея разчитат на такива като тебе.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 40. 40 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Болшевишката престъпничка Сталинка. Червен отпадък.

  ... с двеста...
 41. 41 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Още един повод за "гордост" - българката криСталинка ще срине МВФ.

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 42. 42 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#8] от "makemydayy":В България хората искат да са тарикати, а не балъци. Проблем е когато тарикатите станат много и почнат да си пречат.
  —цитат от коментар 12 на Нинов


  В България не си пречат, защото не са тарикати, а балъци, мислещи се за тарикати. Затова краят им е все такъв като на Бокова, КриСталина, Брендо и т.н.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 43. 43 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Георгиева си заминава, след като завърши „решителното обсъждане”.

 44. 44 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Ще стане точно така, както в нашия ВСС при избирането на Гешев. Лобито на САЩ ще надделее и ще изхвърлят Кристалина. Хората не са харчили милиони за кампания по медиите и "експертни оценки" за да се провалят на финалната права.

  Ето и авторитетния НЮ Таймс включиха, и там са летяли милиони за статии. Несериозни хора са на високи постове в МВФ, иначе само един факт трябваше да им светне лампата:
  През проблемната 2018г Китай е на 78мо място, 2021г. 27мо място. Как става така, че когато не се манипулира оценката, Китай отива много по-напред? Ако има някаква манипулация то тя е била в ущърб на Китай.

  Станалото е следното - уволнили са високопоставен експерт 2018г. и той почва да лъже като разпран, затова и само от тази година са "нарушенията". Всеки уволнен е готов със всички сили да разобличи работодателите си, иначе излиза, че е некадърник.

 45. 45 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Сега вече, Борисов "ще го набие с двеста" и на МВФ!
  😁😁

  Fu*k Your Opinion
 46. 46 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2217 Любопитно

  А дали в случая не са намесени и онези 650 млрд. специални права на тираж. Май има значение кой ще ги раздава?

  https://bnr.bg/post/101516824/zapochva-nai-golamoto-razpredelenie-na-specialni-prava-na-tiraj-v-istoriata

  Сам съм, други няма...
 47. 47 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Доколкото ми е известно до сега не е имело случай, да тръгнат да сменят някоя от шефовете на СБ или МВФ и да не са го “решително обсъдили”.

 48. 48 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Хахахаха ....
  С една дума американците са искали да сринат Китай в рейтинга, пък китайците са натиснали Кристалина и тя не е посмяла и сега е между два воденични камъка.
  Как не е изнасилила още някое младо пиколо в хотела си само не знам?
  Каубойска му работа.

 49. 49 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#48] от "georgievb":

  Според мен Кристалина ще падне невинна жертва във войната между световните сили. САЩ ще я изритат не защото е виновна, а за да дадат пример на хилядите чиновници в ООН, МВФ и СБ, че те още са хегемона и да се съобразяват с този факт. Прави впечатление, че по стар демократичен обичай, я няма позицията на Китай. Както я нямаше позицията на Орбан, който беше сатанизиран седмици заради закон. Демократичния свят не обича чуждото мнение, за да не се види колко е манипулирал хората в поредицата от стаии по дадена тема.

 50. 50 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  " "Блумбърг" твърди, че министерството на финансите на САЩ обсъжда дали да поиска Георгиева да подаде оставка, като се позовава на свои анонимни източници. Няколко души, "запознати с въпроса", казват за агенцията, че част от персонала на фонда с 2700 служители, били изгубили доверие в Георгиева."

  Ако Сталинка наистина е сгазила лука, нещо, което аз лично не мога да преценя от информацията, с която разполагам, в САЩ ще действат без компромиси по въпроса, там не си поплюват в подобни казуси..........

 51. 51 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  "Идеята, че след почти 20 години в Световната банка изведнъж ще започна да оказвам натиск над персонала ѝ по неправомерен начин, за да променят информация в доклада, е скандално и невярно. Банката и фондът съществуват чрез нашите данни и анализи. Да се корумпират те е просто неприемливо", цитира "Ройтерс" откъси от текста.
  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Ха-хааааааа

  Тази Другарга до последно има илюзията, че се намира в България
  и дава изявления пред някоя Мисирка от ПРАС-"медиите"
  НЕ БИЛА КОРУМПИРАНА и НЕ КОРУМПИРАЛА,защото БИЛО
  "ПРОСТО НЕПРИЕМЛИВО" ?!?!?!?!

  Медийният и всщкакъв друг комфорт за свързаните с ГЕРБ
  САРАИТЕ и Русия КОРУМПЕТА от страна на минедии и Прикриватурата
  доведе до там,че да изгубят те всякакво чувство за вина и за нормалнист

  Г Н У С

 52. 52 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Весело

  До коментар [#37] от "Иво":

  " Това е най нелепата част от статията. И досега МВФ и СБ нямаха добра репутация по света! Точно обратното, репутацията им беше по скоро лоша."

  Защо Кристалина Георгиева се е натискала да оглави организация с лош имидж според тебе, Иво ? Нейният нали е бил брилянтен до даден момент ? Или не съвсем ?

 53. 53 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  Сигурно в МВФ ги дразни акцентът на Георгиева.Твърд акцент,типичен за агент на КГБ.
  —цитат от коментар 1 на makemydayy


  Нали? Съвсем друго нещо е харманлийския акцент на Румен Радев. Той е високо оценен в Главната квартира на НАТО.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 54. 54 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  До коментар [#48] от "georgievb":Според мен Кристалина ще падне невинна жертва във войната между световните сили. САЩ ще я изритат не защото е виновна, а за да дадат пример на хилядите чиновници в ООН, МВФ и СБ, че те още са хегемона и да се съобразяват с този факт. Прави впечатление, че по стар демократичен обичай, я няма позицията на Китай. Както я нямаше позицията на Орбан, който беше сатанизиран седмици заради закон. Демократичния свят не обича чуждото мнение, за да не се види колко е манипулирал хората в поредицата от стаии по дадена тема.
  —цитат от коментар 49 на otrqdnik


  Те са демократи....какво чуждо мнение. Правилна е линтията само на най-големия демократ, всичко друго е крива линия. Имперска му работа Дарт Вейдър във Уошингтона.

 55. 55 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 885 Неутрално

  В тия институции дори само съмнението за далавери и корупции е причина за оставки и отстраняване.
  Така че баба Сталина ще се наслаждава на пенцията си.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 56. 56 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  Нали? Съвсем друго нещо е харманлийския акцент на Румен Радев.
  —цитат от коментар 53 на Alarmstufe Rot


  Румен Радев и акцентът му инат точно толкова общо с Харманли,

  колкото Кристалина Гербгиева с НЕПОДКУПНОСТТА и с ПОЧТЕННОСТТА.

 57. 57 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#20] от "Norman Granz":

  Вице президент на Световната банка ниска длъжност ли е? Нали тя ни пробута недоразумението пицко.

 58. 58 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#51] от "Hawaii":

  Когато нарочат някой, свързан с ГЕРБ, веднага заемате противната страна. Забравяте, че сте българи.
  ГНУС!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 59. 59 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  [quote#53:"Alarmstufe Rot"][/quote]

  А нещо за акцента на шкафчо ще споделите ли! Щото аз само конграчулейшънс и сахер съм чувАл от неговите пословични чуждоезикови познания.

 60. 60 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Любопитно

  До коментар [#56] от "Hawaii":

  А с какво имат общо?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 61. 61 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1155 Весело

  Русия е на 28-мо място в Doing Business, което за империята зад океана е направо престъпление.
  Преди такива държави като Япония, Испания, Китай, Франция, Швейцария и т.н. Дори Китай е на 31-во място.
  Направо не знам при това положение Кристалина защо още не си е направила сепиуко или поне да се обеси собствено ръчно пред Белия дом?!?
  Уахахахаха.....

  https://www.doingbusiness.org/en/rankings

 62. 62 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Любопитно

  До коментар [#56] от "Hawaii":

  Иначе е показателно как дебългарските никове скачате в защита на кремълското назначение, обитаващо Дондуков 2 в момента.
  ГНУС!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 63. 63 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  До коментар [#51] от "Hawaii":Когато нарочат някой, свързан с ГЕРБ, веднага заемате противната страна. Забравяте, че сте българи.ГНУС!
  —цитат от коментар 58 на Alarmstufe Rot


  Когато УЛИЧАТ В КОРУПЦИЯ някой СВЪРЗАН с ГЕРБ,

  веднага заемаме ПРОТИВНАТА НА КОРУПЦИЯТА СТРАНА.

  И не забравяме че и

  ПЕЕВСКИ, и
  БОРИСОВ, и
  КриСТАЛИНа

  са българи

 64. 64 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3141 Любопитно

  До коментар [#56] от "Hawaii":Иначе е показателно как дебългарските никове скачате в защита на кремълското назначение, обитаващо Дондуков 2 в момента.ГНУС!
  —цитат от коментар 62 на Alarmstufe Rot


  Това което написах е че Радев има толкова общо с Харманли

  колкото Гербгиева с НЕПОДКУПНОСТТА и ПОЧТЕННОСТТА

  "защита" на кого и от какво е ????

 65. 65 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Русия е на 28-мо място в Doing Business, което за империята зад океана е направо престъпление. Преди такива държави като Япония, Испания, Китай, Франция, Швейцария и т.н. Дори Китай е на 31-во място. Направо не знам при това положение Кристалина защо още не си е направила сепиуко или поне да се обеси собствено ръчно пред Белия дом?!? Уахахахаха.....https://www.doingbusiness.org/en/rankings
  —цитат от коментар 61 на georgievb


  Дуинг бизнес е класация на световната банка, което е нещо различно от МВФ.

 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#37] от "Иво":" Това е най нелепата част от статията. И досега МВФ и СБ нямаха добра репутация по света! Точно обратното, репутацията им беше по скоро лоша." Защо Кристалина Георгиева се е натискала да оглави организация с лош имидж според тебе, Иво ? Нейният нали е бил брилянтен до даден момент ? Или не съвсем ?
  —цитат от коментар 52 на samoedin


  Само един, аз от къде мога да знам това!? Питай я нея самата? Иначе за мен Кристалина никога не е имала добър имидж (репутация). Най-малкото защото е близка до Боко Тиквата.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1830 Весело

  Дилма Русев се сгромоляса от високия пост, сега и Кристалина Георгиева, а може и да е избрана за бушон.
  —цитат от коментар 13 на Тsonkooo

  О, да, наистина, и Дилма беше протеже на банкянския, нали така?
  Абе, откъде ви намират такива, направо не е истина...

 68. 68 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1830 Весело

  Да се твърди, че Кристалина Георгиева е стигнала тези позиции в СБ и особено в МВФ с протекции от Борисов /или от който и да било български политик/ е тежко непознаване на материята, граничещо с откровена глупост.Въпреки това скандала с може би най-успешния българин в международна институция е много неприятен, честно казано, не знам дали на Георгиева, независимо дали има или няма някаква конкретна вина, ще й се размине.
  —цитат от коментар 14 на boevbisser

  +++
  Когато си прав, прав си!
  Клкото до вината на Георгиева, истината ще изплува, сигурен съм.

 69. 69 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#63] от "Hawaii":

  Кого се мъчиш да убедиш? Себе си? Ако дебългарите бяхте срещу корупцията, щяхте да сте и против Радев, и против Киро и Асен, но не сте.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 70. 70 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3141 Любопитно

  До коментар [#56] от "Hawaii":Иначе е показателно как дебългарските никове скачате в защита на кремълското назначение, обитаващо Дондуков 2 в момента.ГНУС!
  —цитат от коментар 62 на Alarmstufe Rot


  Ха-хаааааа

  Таваришче,

  Без да се усетиш СЕ ИЗДАДЕ, че това Червено-РУСКИТЕ-ГЕРБо-САРАЙски

  Никове СТЕ ЕДНО, както СА ЕДНО ЧОРБАДЖИИТЕ ВИ,

  и че който не пее в хора ви и не защитава

  Червено-РУСКАТА-ГЕРБо-САРАЙска КОРУПЦИЯ и БЕЗСРАМИЕ

  е от ДБ !!!!!!!!!!!!!!

  Дето се казва - Коментарът е излишен

 71. 71 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#58] от "Alarmstufe Rot":


  До коментар [#51] от "Hawaii":Когато нарочат някой, свързан с ГЕРБ, веднага заемате противната страна. Забравяте, че сте българи.ГНУС!
  —цитат от коментар 58 на Alarmstufe Rot


  Забравяте, че сте българи...

  Когато стане дума за ПОЧТЕННОСТ и "МИСКИНЛЪК",
  ЗАБРАВЯМ ПОНЯТИЕТО НАЦИОНАЛНОСТ!

  Fu*k Your Opinion
 72. 72 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Дуинг бизнес е класация на световната банка, което е нещо различно от МВФ.
  —цитат от коментар 65 на 3biri


  Така е... Но сега разследват Георгиева за периода когато беше главен изпълнителен директор в СБ. Не знам дали МВФ прави собствени класации, но едва ли.

  Сам съм, други няма...
 73. 73 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1297 Весело

  Айде, Сталинка вече да се прибира, щото си изпя бодрите комсомолски песновки. Да идва да помага на мачопатрона си, че бая го закъса завалията...

 74. 74 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1830 Весело

  [quote#66:"Иво"][/quote]
  Викаш, могъщият Бойко, въпреки съпротивата на целия финансов свят, насила им я натресе за директор на СВФ и СБ?
  Смех...

 75. 75 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Работата на Кристалина прилича на работата на заека (дали е с шапка или без шапка). Все едно - ще изяде шамарите. Иначе аз вярвам, че тя няма общо с рейтинга на Китай. Дори напротив - била се възпротивила на настояването президента на СБ Джим Йон Ким да се включи в рейтинга на Китай и икономическа област Хонконг, което би довело до ръст в класацията на Китай.

  Сам съм, други няма...
 76. 76 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#51] от "Hawaii":Когато нарочат някой, свързан с ГЕРБ, веднага заемате противната страна. Забравяте, че сте българи.ГНУС!
  —цитат от коментар 58 на Alarmstufe Rot


  Герберите защото не забравяте, че сте българи ли построихте газопровод на Путин за над 3 милиарда, измъкнати от джобовете на всички българи??? Кое ви е българското? Да ограбвате България ли????
  Големи патриоти ставате когато ви настъпят! През другото време за вас България е само виме, от което да доите.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 77. 77 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#74] от "Toshko Afrikanski":

  И ти не си ме разбрал Тошко. Казвам, че Боко и Кристалина бяха много близки в миналото, мисля, че са близки и днес. Но Боко е малка и незначителна пешка (играеща често ролята на клоун и шут) в световната политика. Той няма силата и влиянието да сложи Кристика като шефка на МВФ. Или пък да я сложи на ръководната позиция в СБ, която заемаше преди това.

  Ако питаш мен, как Кристилина стигна до този висок пост, който заеме в момента, според мен най-вече ЕС й помогна за това. Тя има подкрепа и на редица държави в Азия и Африка. Апропо, това е споменато в статията под която коментираме в момента.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 78. 78 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#77] от "Иво":
  Георгиева стигна до този пост по същите причини, по които и оня муньо Станишев стана шеф на ПЕС - защото е удобна и "консенсусна", а не заради някакви нейни огромни качества като финансист.
  И да, прав си - с подкрепата на по-малките държави.

 79. 79 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Весело

  До коментар [#70] от "Hawaii":

  Хаха-хааааа.
  Тавариш, как само се издаде, че дори не си и от ДБ, а от Партията -майка БКП.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 80. 80 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Весело

  До коментар [#76] от "quatro_4x3":

  От "газопровода на Путин" миналата седмица България получи авансово 800 милона транзитни такси. Вие, дебългарите съвсем "забравихте" този факт. Важното е да плюете, защото друго не можете.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 81. 81 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Няма никакви индикации, че лъже. Нито това, че комуннистка, нито това, че Китай е комунистически, нито това, че е преподавала комунизъм, нито това, че е назначила племенника си да наглежда работата. Нищо бе нищо не говори за това, че е виновна.

 82. 82 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#80] от "Alarmstufe Rot":

  Моият дял кой го взе?

 83. 83 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Любопитно

  До коментар [#82] от "blondofil":

  Кой е твоият дял?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 84. 84 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Нямам си на идея как човек се издига до върха на две такива чудовищни бюрократични машини, но съм сигурна, че се изискват забележителни качества (освен, разбира се, политическите игри). Това, че е жена и българка, ме кара да “й стискам палци”.
  —цитат от коментар 7 на Gretel

  Много български деца завършили в САЩ влачèха куфарите по света да раздават кредити от името на МВФ за якакви смеши заплати . Америкаското общество живее на кредити
  Китай много се е пазил да взема кредити защото става зависим от американската политика Договаряш по висок кредитен рейтиг и договаряш кредити Политика на възможото Така че Кристалиа си е свършила работата По малко зависими от парите о все пак зависими Между другото и ние така се оправяхме иначе да си държат парите България си има един бюджет в банките и не и трябват кредити
  Тоя уволнен заместник се опитва да прецака вече сключените кредити Американците се съдят за каквото им скимне
  Само предполагам

 85. 85 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Нали бордът искаше премахването на възрастовото ограничение, за да изберат именно нея.
  —цитат от коментар 4 на Тsonkooo


  Трябваше им човек да ги измъкне от батака Измъкна ги и сега искат да я махат

 86. 86 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#44] от "otrqdnik":
  И аз така смятам. Конфликтът е започнал като личен с уволняването на този съмнителен субект от кликата на клинтънитито-обаамитите (известни с '''кристалната си честност:)) Прекалено голяма самостоятелност си е позволила и кой знае на чии още интереси пречи. Този Липмън цъфнал при Йелен, което също навява някои..мисли.

 87. 87 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2437 Весело

  До коментар [#48] от "georgievb":
  Каубойска му работа...
  >>> Не обиждайте каубоите. Те си изкарват прехраната с честен труд, а и решават конфликтите с юмрука или пищова пред салуна. Такива мазни фатки са присъщи на други.

 88. 88 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Толкова малко информация, а толкова много компетентни коментари.

 89. 89 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#29:"vagabond66"][/quote]

  И с какво е по лоша от тоя дето цял живот е бил заместик?
  Да докажат с какво е ощетила иституцията?
  Нека тоя да даде кредити на държави които не ги искат.

 90. 90 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#11] от "makemydayy":

  “ И когато янките опандизят Георгиева ще продължиш ли да я възприемаш като "успяла".”
  ——
  Тъй тъй, къф успех е да са издигнеш до върховете на две от най-мощните финансови институции в света? Суета сует.
  И вярно, че в Янкистан опандизват началниците по подозрения, че неправилно са подредили участници в класации. Там нема лабаво

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 91. 91 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  До коментар [#66] от "Иво":

  "Само един, аз от къде мога да знам това!? Питай я нея самата? Иначе за мен Кристалина никога не е имала добър имидж (репутация). Най-малкото защото е близка до Боко Тиквата."

  Аз се радвах, че българка оглави организация от подобен тип ! После видях колко е куха като човек, а сега вече ми е безразлична...........

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK