Руският нобелист за мир посвети наградата си на убитите 6 журналисти от "Новая газета"

Руският нобелист за мир посвети наградата си на убитите 6 журналисти от "Новая газета"

© ReutersДмитрий Муратов, който днес подели Нобеловата награда за мир с филипинската журналистка Мария Реса, заяви, че отличието всъщност е за шестимата негови колеги от "Новая газета", убити през последните години заради разкритията си.


"Работех, бях зает. Звъниха ми от Нобеловия комитет, но не вдигнах телефона. Още не съм успял да прочета и цялото съобщение. Ще ви отговоря така - това не е моя заслуга. Това е "Новая газета", цитира думите му ТАСС. "Това са тези, които загинаха, защитавайки правото на хората да имат свобода на словото. Те вече не са сред нас и, изглежда, са решили, че аз трябва да ги съобщя. Това са Игор Домников, Юра Шчекочихин, Анна Степановна Политковска, Настя Бабурова, Наташа Естемирова, Стас Маркелов. Това е истината. Така мисля. Истината. Това е за тях."


Покушенията срещу тях бяха извършени в периода 2000-2009 г., когато страната се управлява от Владимир Путин, като най-прочуто е убийството през 2006 г. на Политковска. Трима бяха убити през 2009 г., сред които Маркелов и Естемирова - той бе адвокат, а тя работеше като правозащитник и сътрудник на организацията "Мемориал" за разкриване зверствата на сталинизма, като междувременно сътрудничеха и на "Новая газета".
Ден преди обявяването на наградата в Стокхолм "Новая газета" разпространи пълнометражен документален филм по повод 15-годишнината от убийството на Политковска.Муратов е един от основателите на "Новая ежедневная газета" (днес "Новая газета") с колеги от "златните времена" от 80-те години в редакцията на "Комсомолская правда". Той оглавява редакцията от 1995 г. насам. През това време тя отразяваше войната в Чечения (Муратов е бил специален кореспондент там), световната и руската корупция, преследвания и нарушаване правата на човека, насилието срещу хомосексуални и извънсъдебни убийства в Чечения... Журналисти от "Новая газета" са носители на над 60 професионални награди, включително американската "Пулицър".


От Кремъл поздравиха нобелиста с думите на говорителя Дмитрий Песков: "Той последователно работи за своите идеали, привързан е към тях. Талантлив е и е смел. Разбира се, това е висока оценка."


Муратов съобщи веднага, че ще преведе част от паричната премия (около 1.14 млн. долара) на фондация "Круг добра" (Кръг на доброто), помагаща на деца с тежки и редки заболявания.


След разпадането на бившия СССР никой в Русия не е получавал Нобелова награда за мир. Последният носител бе Михаил Горбачов, а преди него тя е присъждана на Андрей Сахаров. Последните руснаци нобелисти са физиците Константин Новоселов и Андрей Гейм, отличени през 2010 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK