"Блумбърг" обвини Кристалина Георгиева в отстъпление в МВФ пред Бразилия

"Блумбърг" обвини Кристалина Георгиева в отстъпление в МВФ пред Бразилия

© ReutersСлужители на Международния валутен фонд, включително управляващият директор Кристалина Георгиева, са смекчили тона на оценката за екологичните рискове за бразилската икономика след като правителството на президента Жаир Болсонаро се е противопоставило на използвания език. Това се случило някъде в края на юли и засягало ключова годишна оценка, известна като консултации по Член IV с най-голямата латиноамериканска икономика.


Това твърди агенция "Блумбърг" в ново обвинение към Георгиева, потвърдено от служителин на фонда, но този път не за нейни действия в Световната банка, а след като през октомври 2019 г. оглави МВФ.


Агенцията описва, че на 30 юли 2021 .ръководството на фонда е дало съгласие за доклада на служителите, но е оттеглило одобрението няколко часа по-късно и след това е премахнало спорните фрази.
Редактирането на текст на документ е обичайна практика, свързана с диалог между персонала, ръководството и представителина на някоя от 190-те страни членки. Стандартно е и висшето ръководство да прегледа и подпише оценката, обяснява говорител на МВФ.


Но рядко се случва да бъде оттеглено вече дадено одобрение на текст за консултациите по Член IV. "Ръководството е взело решението, след като Георгиева се е срещнала с бразилския представител пред борда на фонда Алфонсо Бевилакуа, който няколко пъти се оплакал, че оценката на МВФ не обхващала националната политика за климата", пише "Блумбърг". Около 90 минути след одобряването на доклада ръководството на МВФ научило, че Бевилаку много иска да сподели възгледите си по въпроса.


Агенцията не посочва повече подробности какво се е случило, а сравнява окончателния доклад от 22 септември с "предишна версия" без да посочва дали тя е одобрената на 30 юли. Между двете има разлика, защото в окончателния вариант няма записан риск за бразилската суровинна индустрия от зачестяващи крайности във времето, докато в предишния пишело "Климатичните промени представляват макро-критичен риск за бразилската икономика".


Има и други отпаднали текстове от публично разпространения доклад, като "Блумбърг" говори за липсващи около 60 думи. Бразилия има - както всички останали страни - право да предотврати публикацията, но не се е възползвала от него.


Публикацията на агенцията съвпада със заседание на борда на МВФ за обсъждане на казуса с твърденията срещу Кристалина Георгиева на американска адвокатска кантора, засягащи работата ѝ в Световната банка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK