Злоупотреби и корупция -в какво обвиняват австрийския канцлер Курц

Злоупотреби и корупция -в какво обвиняват австрийския канцлер Курц


Австрийският канцлер Себастиан Курц е "централната фигура" по обвиненията в злоупотреби, корупция и даване на подкупи, твърди прокуратурата. Всички наказуеми деяния били "извършени в името на неговия личен интерес", разказва "Дойче веле".


Напреженията в управляващата коалиция между Австрийската народна партия (АНП) и Зелените нарастват. Докато АНП иска да запази коалиционното управление, поведението на Зелените все още не е съвсем еднозначно. По-малкият коалиционен партньор се съмнява в дееспособността на канцлера Курц и смята да проведе нови консултации с шефовете на парламентарните фракции.


И докато ръководството на АНП застава зад канцлера Себастиан Курц, някои водещи политици от партията изразяват критика. Сред тях са министър-председателите на провинциите Форарлберг и Щирия - Маркус Валнер и Херман Шютценхьофер. Валнер заяви, че обвиненията срещу австрийския канцлер са "тежки", а според Шютценхьофер, силата на обвиненията е "невъобразима".


"Човекът, който взима всички важни основни решения"
В заповедта за претърсване на прокуратурата, която обхваща 104 страници и бе публикувана в пълен размер в австрийското списание "Профил", Себастиан Курц е наречен "централната фигура" по обвиненията в злоупотреби, корупция и даване на подкупи. Всички наказуеми деяния били "извършени основно в името на неговия личен интерес".


В документа се казва още: "От множеството анализирани съобщения в чата става ясно, че той (Курц - б.ред.) е човекът, който взима всички важни основни решения, изпълнявани впоследствие от неговия най-тесен кръг от съветници".


Конкретното обвинение срещу канцлера Курц е, че с пари на ръководеното от консервативната АНП Министерство на финансите от 2016 година насам са били финансирани обяви в един вестник, като в замяна на това изданието публикувало благоприятни за Курц резултати от допитвания. Твърди се, че този план е помогнал на Курц да поеме лидерската роля в собствената си партия, а после и да стане канцлер.


Според прокуратурата това се доказва чрез многобройни текстови съобщения на близки и доверени лица на сегашния канцлер. До 2017 година Курц беше външен министър, а през май 2017 пое лидерската роля в АНП. На предсрочните парламентарни избори през октомври 2017-та неговата Народна партия стана първа сила, а Курц - федерален канцлер.


Курц, който яростно отрича обвиненията в корупция, не желае да се откаже от канцлерския пост. "Надявам се, че и занапред ще запазим стабилната ситуация в нашата страна", каза той и обяви, че АНП продължава да подкрепя сегашното правителство, с което страната преминала през трудна фаза - включително и поради пандемията.


Опозицията не желае предсрочни избори


И трите опозиционни партии - Социалдемократическата партия на Австрия, Партията на свободата и най-малката НЕОС смятат обвиненията срещу Курц за съществени и настояват за оставката му. Социалдемократите и Партията на свободата обявиха също, че ще внесат искане за гласуване на вот на недоверие срещу канцлера.


В сегашната ситуация опозицията вижда паралели с т.нар. афера "Ибиса". В същото време обаче тя не желае предсрочни избори. "Това, че АНП е затънала в корупция, не означава, че в Австрия трябва да провеждаме избори на всеки две години", каза лидерката на социалдемократите Памела Ренди-Вагнер.


Във вторник австрийският парламент ще се събере, за да гласува внесения от опозиционните партии вот на недоверие срещу Себастиан Курц.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK