Адвокатите на кралица Елизабет изскочиха от досиетата "Пандора"

Абубакар Багуду (с микрофон в ръка), клиент на престижната Farrer & Co.

© Скрийншот, YouTube

Абубакар Багуду (с микрофон в ръка), клиент на престижната Farrer & Co.Имотите за 67 млн. паунда (78 млн. евро), които управляващата кралските имоти във Великобритания компания е купила от семейството на азербайджанския президент Илхам Алиев, бяха основната "кралска връзка", бяха основният източник на вниманието на Бъкингамския дворец в досиетата "Пандора".


При това сделките с недвижима собственост в Лондон, свързвани със семейство Алиеви в последните години, според разтърсилия световния политически елит масив от милиони документи, достигат стойността от 400 млн. паунда за последните 15 години и станаха част от болезнената тема за вратичките в системата за деклариране на имоти в Обединеното кралство.


Зад тази история обаче остана скрита друга, която не уличава пряко кралското семейство, но засяга съпътствали целия живот на Елизабет Втора като монарх - адвокатите ѝ.
За 70 години на престола кралицата е работила с 14 премиери и с 9 лични секретари но нито веднъж не е сменяла елитната адвокатска кантора, с която работи - Farrer & Co.


Именно те са главните действащи лица в едно от разследванията от "Пандора", за което разказва "Гардиън" и което отвежда по стъпките на близък съдружник на обвиняван в кражба на милиарди долари африкански диктатор.


История за милиарди изчезнали долари


Абубакар Багуду е един от клиентите на "Фарър". Сочен е от Министерството на правосъдието на САЩ за основна фигура в кражбата на между 3 и 5 млрд. долара (до 7% от икономиката ѝ по това време) от нигерийската хазна.


Това става, докато Багуду е близък съратник на диктатора Сани Абача, управлявал до 1998 г.. След смъртта на Абача новото правителство го обвинява, че под негов надзор са задигнати огромните суми, по-късно проследени по верига от сметки, стигащи до Париж и Лондон.


Самият Багуду признава още през 1999 г., че е получавал средства от Абача, но няколко години по-късно постига споразумение с нигерийски съд - той връща 300 млн. от богатството си, а в замяна не признава, че е извършил нещо нередно (и може да задържи част от средствата си на Британските Вирджински острови). За всички тези години така и не бе доказано, че Абача е източил всички тези средства.


Нигерийският диктатор Сани Абача с папа Йоан Павел Втори, 1998 г.

© Associated Press

Нигерийският диктатор Сани Абача с папа Йоан Павел Втори, 1998 г.


Именно тук се появява "Фарър", работила с него още към 2010 г. Помага на Багуду да прехвърли заедно с брат си собстеността на 98 млн. евро от тръст на Британските Вирджински острови до сложни структури в Сингапур и островите Кук. Използвани са услугите на Asiaciti, семеен тръст в Сингапур за управлението на нова компания, т. нар. Blue Group, сложната структура с тръстове, създадена за тези средства.


Съмнения в Сингапур


"Фарър" след това продължава да участва в управлението на тръстовете и във връзката на семейство Багуду с Asiaciti. Адвокатската кантора обяснява, че клиентът им е отговорил на всички правни и регулаторни изисквани и това е било проверено; документите сочат, че е така, обяснява "Гардиън". Поискано (и получено) е и регулаторно разрешение от британската агенция за борба със сериозната организирана престъпност за прехвърлянето на средствата между двете юрисдикции.


В Asiaciti се появяват съмнения заради "спорното" минало Багуду. Във вътрешни документи обаче ръководителят на организацията обяснява, че сред "успокоителните" фактори, подпомогнали решението той да остане клиент, е решението на "престижна лондонска правна кантора", явно приела обясненията за ситуацията му, да работи с него.


Въпреки това през 2013 г. Asiaciti иска да се засилят проверките на заявките от Бадугу за достъп до средства от фонда; "Фарър" я разубеждава, като напомня изискванията на Багуду средствата да се управляват така, че да са достъпни за съпругата и децата му, които трябва "щедро да се поддържат в стила, с който са свикнали". Братът на Багуду също изразил недоволство и заявил, че засиленото наблюдение не е необходимо.


САЩ не са съгласни


През 2014 г. американското правосъдно министерство обръща внимание на активите на Багуду и твърди, че той е помогнал на Абача да задигне средствата чрез сложна мрежа от фалшиви компании, а част от парите прелял в сметки, които контролира. Става въпрос за "милиарди долара", изпрани включително през американски институции и с покупка на книжа. Активи за 500 млн. долара са конфискувани в САЩ, британските власти също съдействат, за да се блокира друга сериозна сума в Обединеното кралство. Правният спор за активите на семейство Багуду продължава и включва правителствата на Нигерия, САЩ и Великобритания.


И след това "Фарър" продължава да работи с Багуду, като между 2017 и 2018 г. получава от него такси в размер на 80 млн. долара.


"Фарър" обръща внимание, че не е извършено нищо нередно, а и клиентът не се е опиал да скре активите си (не е известно защо обаче са му били тръстовете). В последните години случаи като този обаче насочват вниманието не само към начина, по който престижни адвокатски кантори вземат решения, но и към безсилието на британските и американски правоохранителни органи, докато свързани със сериозна корупция хора по света ползват услугите им, за да скриват парите си.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK