Чехите наказаха Бабиш и изхвърлиха комунистите от парламента за пръв път от 1948 г.

Чехите наказаха Бабиш и изхвърлиха комунистите от парламента за пръв път от 1948 г.

© ReutersЧешките избиратели изгониха комунистите от парламента в събота за първи път от края на Втората световна война, като оставиха без депутати партията, чийто предци управляваха централноевропейската страна от 1948 г. до Кадифената революция през 1989 г., поставила началото в демокрацията.


Комунистите затвориха десетки хиляди в лагерите за принудителен труд през 50-те години на миналия век и брутално репресираха дисидентите като драматурга - и по-късно президент - Вацлав Хавел, но останаха в парламента след революцията.


На изборите тази седмица Комунистическата партия на Бохемия и Моравия взе 3.62% от гласовете, като почти всички участъци съобщиха за резултати под 5%, необходими за влизане в парламента. Това може да се окаже последната глава за историята на партия, която постепенно се сви и защото застаряващите й членове намаляват.
"Това ме радва, много ме радва", каза за Ройтерс 69 годишният Иржи Грюнторад, бивш дисидент, подписал декларацията на дисидентската Харта 77 и вкаран в затвора от 1981 до 1985 г. от комунистическите власти.. "Но се случи твърде късно."


"Това беше една от последните комунистически партии в света, освен китайската и кубинската, които запазиха името си. Другите поне се преименуваха и започнаха да се държат малко по-различно."

Избирателите нанесоха поражение на партията ANO на премиера Андрей Бабиш като дясноцентристката опозиционна група "Заедно" постигна в изненадващ добър резултат. Този блок вече обяви, че е готов на преговори за коалиция с лявоцентристката коалиция "Пирати"/"Кметове". Двете групи заедно ще контролират 108 от 200 депутатски места. При преброени бюлетини в 99.97% от секциите "Заедно" получава 27.78%, ANO е с 27.13%, а "Пирати"/"Кметове" - 15.60%.


След 1989 г. комунистите се стремяха да привлекат възрастните граждани и чехите от работническата класа, но те никога не срещнаха разбиране сред по-младите избиратели и не успяха да се дистанцират от историята на партията с тоталитарни управници, които задушаваха свободата.


"Много съм разочарован, защото това е наистина голям провал", каза лидерът на Комунистическата партия Войтех Филип, който подаде оставка тази вечер


Въпреки призивите на обществеността да го направи, Хавел се противопоставяше на забраната на партията, която се обяви против членството на страната в Европейския съюз и НАТО и поддържа топли връзки с Русия и Китай.


Комунистите се задържаха предимно в изолация след 1989 г., въпреки че си сътрудничиха с други партии, търсещи допълнителни гласове за приемане на закони в парламента. Те бяха близки и до сегашния президент Милош Земан.


Партията възвърна влиянието си през 2018 г., когато Бабиш - бивш член на Комунистическата партия - започна да разчита на тях, за да допълни подкрепата на правителството на малцинството си със социалдемократите.


Това беше най-голямото доближаване на партията до властта след 1989 г., но изглежда също така ще се окаже техният заключителен акт като политическа сила в страна от бившия съветски блок.


"Щастлива съм, че тази ера вече приключи - не само за тези от нас, които все още сме живи, но и за тези, които починаха и които бяха преследвани от режима", каза 74 -годишната Хана Палкова, която напуска страната, заплашена от спецслужбите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK