Четвърти път за седмица бордът на МВФ ще обсъжда Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева

© Reuters

Кристалина ГеоргиеваИзпълнителният съвет на Международния валутен фонд се събира днес за четвърти път тази седмица по проблема с обвиненията срещу управляващия директор Кристалина Георгиева, че е използвала в полза на Китай неправомерен натиск над служители, докато бе №2 в Световната банка.


Според "Ройтерс" във Вашингтон членовете на борда ще разговарят отново отделно с нея и с адвокатската кантора, изработила по поръчка от Световната банка доклада с твърденията. Текстът, анализът и заключенията в него са документ само на кантората, а не на банката. В него обвинения се отправят и към тогавашния президент на СБ Джим Йон Ким и към бившия български финансов министър Симеон Дянков, участвал в изработването на класацията Doing Business.


Това става по-малко от 48 часа след 5-часово заседание по същата тема, завършило със съобщение, че ще се иска допълнителна информация.
Медии, следящи отблизо събитията, твърдят, че ръководството на МВФ е под натиск да приключи по един или друг начин ситуацията преди началото на годишната среща на МВФ и СБ, която започва в хибриден формат в понеделник и продължава до неделя с различни доклади, публикации, форуми и пресконференции.


Източник на "Ройтерс" казва, че ако има решение за бъдещето на Георгиева, то няма да се появи преди понеделник.


Бившият финансов министър и премиер на Великобритания Гордън Браун я подкрепи в "Туитър", като я нарече "изключителен международен служител, който работи забележително като еврокомисар и зам.-председател на Европейската комисия, изпълнителен директор на Световната банка и сега - ръководител на МВФ".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK