Пред Европа, ЦРУ и агенцията за развитие на САЩ талибаните усилиха натиска за легитимност

Пред Европа, ЦРУ и агенцията за развитие на САЩ талибаните усилиха натиска за легитимност

© ReutersМесец и половина след пълното изтегляне на Запада от Афганистан Съединените щати за пръв път имаха пряка среща с ръководството на талибаните, което никой още не е признал.


Хуманитарни помощи, отказ от пряко сътрудничество срещу "Ислямска държава" и проучване на условията за легитимност, сваляне на международни санкции и достъп до резервите на афганистанската централна банка - списъкът от теми, обсъждани по време на преговорите на американците.


Имаше и други срещи - например с британски и европейски представители, оказали също така натиск върху талибаните да направят правителството си по-представително.
Не по-малко внимание обаче привлече в световните и регионални медии съставът на американската делегация. Тя бе предвождана от заместник-директора на ЦРУ Дейвид Коен.


В нея бяха и представители на Агенцията на Съединените щати за международно развитие (USAID). Те разговаряха с обявения от талибаните за външен министър Амир Хан Мотаки.


"Не ви признаваме, но..."


Всички участници в тези срещи побързаха да предупредят, че те не означават признаване на талибаните и на новообявената Ислямска република Афганистан съответно за новите управници и нов държавен строй на страната, в която до август управляваше международно признато, подкрепяно от САЩ правителство.


Сред резултатите от тази среща обаче бе и обявеното от талибаните намерение на САЩ да предоставят хуманитарна помощ на Афганистан.


Предстои Вашингтон да потвърди това. Ако е вярно, агенцията по развитие на Съединените щати припознава талибаните като събеседник, през чиито създадени структури за управление на Афганистан ще трябва да минат новите помощи.


"Можем да се справим сами"


Още в събота говорителят на талибаните Забихулла Муджахид, който е и заместник-министър на информацията, обясни и че движението му иска от САЩ да бъдат разблокирани милиарди долари от резервите на централната банка, които сега са на американска територия. Засега САЩ не са склонни да направят такава крачка.


Талибаните все пак обявиха, че се отказали предложение за сътрудничество със САЩ за справяне с "Ислямска държава - провинция Хорасан"; след пълното изтегляне на Вашингтон и съюзниците му организацията стана основният враг на групировката, върнала се на власт в Афганистан 20 години след като бе свалена.


Според говорителя на политическото бюро в Доха Сухейл Шахин Кабул може да се справи сам с групировката. При това според катарската телевизия "Ал Джазира", поддържаща интензивни контакти с ръководствата и на талибаните, и с американски представители, цитира източници, според които делегацията на Вашингтон е предложила на афганистанската страна "формула за координация" в разузнаването, включително това да бъдат използвани американски бази в региона за удари срещу "Ислямска държава - провинция Хорасан".


Това става дни след атентата с десетки жертви и ранени хазари срещу джамия в Кундуз, за който групировката пое отговорност. Местният "клон" на "Ислямска държава" смята талибаните за доведени от САЩ управници на Афганистан.


От гледна точка на САЩ срещата е била "откровена и професионална" според говорителя на Държавния департамент Нед Прайс, а Вашингтон държи на позицията си, че талибаните ще бъдат съдени по-скоро по делата, отколкото по думите си. САЩ обясняват, че основен момент в разговорите са били сигурността, тероризмът и човешките права, а и безопасното евакуиране на американци - приоритет за САЩ след критики от републиканци, че повечето изведени от страната всъщност бяха афганистанци.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK