И метанът трябва да се ограничи за спасяването на климата

Животновъдството, енергетиката и отпадъците са най-големите източници на емисии от метан

© Associated Press

Животновъдството, енергетиката и отпадъците са най-големите източници на емисии от метанПовече от 20 нови държави ще се присъединят към усилията на САЩ и Европейския съюз за намаляване на емисиите на метан с 30% до 2030 г., съобщи Ройтерс, като се позова на собствени източници. Това ще подсили нововъзникващото глобално партньорство преди неговото стартиране на срещата на високо равнище на ООН по климата в Глазгоу по-късно този месец.


Нигерия, Япония и Пакистан са сред 24-те нови страни, подписали глобалния ангажимент за метана, който беше обявен за първи път от САЩ и ЕС през септември с цел да се стимулират бързите действия по климата преди началото на срещата на високо равнище в Шотландия на 31 октомври. Някои от най-застрашените от глобалното затопляне държави в Африка и в Пасифика, включително Микронезия, също ще се включат в усилието.


Макар и по-рядко споменаван от СО2 като замърсител, допринасящ за промените в климата, метанът може да окаже значително въздействие върху енергийния, селскостопанския и отпадъчния сектор, които произвеждат по-голямата част от емисиите на този газ.
Заедно с деветте инициатора, сред които Великобритания, Индонезия и Мексико, партньорството вече покрива 60% от световния БВП и 30% от глобалните емисии на метан.


Специалният пратеник на САЩ по изменението на климата Джон Кери и изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс ще представят новите партньори на съвместно събитие в понеделник и ще обявят, че повече от 20 благотворителни организации, включително тези, ръководени от Майкъл Блумбърг и Бил Гейтс, ще мобилизират над 223 млн. долара в подкрепа на усилията.


През седмиците, предхождащи срещата на върха на ООН по климата, САЩ ще се ангажират с други големи държави, емитиращи метан, като Индия и Китай, за да ги призоват да се присъединят и да гарантират, че "основата на подкрепата продължава", каза служителят.


"Незабавно въздействие"


Метанът е парников газ, който има най-голяма роля за изменението на климата след въглеродния диоксид (CO2). Той има по-висок потенциал за улавяне на топлина от CO2, но се разгражда в атмосферата по-бързо.


В доклад на Обединените нации, публикуван през август, се казва, че "силно, бързо и устойчиво намаляване" на емисиите на метан в допълнение към намаляването на емисиите на CO2 може да окаже незабавно въздействие върху климата.


Съединените щати трябва да освободят регулациите за петрол и газ за метан през следващите седмици, а Европейският съюз ще представи подробно законодателство за метана по-късно тази година, съобщава Ройтерс.


Лари Крамер, президент на фондация "Уилям и Флора Хюлет", която е допринесла за фонда с 200 млн. долара, казва пред Ройтерс, че парите "ще помогнат за ускоряване на действията по климата" и че намаляването на метана е най-бързият начин за постигане на целта от 1.5 градуса.


Дърууд Зелке, президент на базирания във Вашингтон Институт за управление и устойчиво развитие, заяви, че партньорството е "чудесно начало" за фокусиране на вниманието на света върху необходимостта от намаляване на метана. "Остава един ход, за да се предпази планетата от катастрофа - възможно най-бързото намаляване на метана от всички източници".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK