Бордът на МВФ подкрепи Кристалина Георгиева, но САЩ ще я следят отблизо

Бордът на МВФ подкрепи Кристалина Георгиева, но САЩ ще я следят отблизо

© ReutersИзпълнителният съвет на Международния валутен фонд изрази в понеделник пълното си доверие в изпълнителния директор Кристалина Георгиева, след като прегледа твърденията, че тя е притискала служителите на Световната банка да променят данните в полза на Китай.


Но министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън уведоми Георгиева, че тя ще следи отблизо изследванията на МВФ и ще оценява всички нови факти или констатации, и призова за изпреварващи стъпки за укрепване на целостта и достоверността на данните в МВФ.


24-членният борд на фонда и Министерството на финансите издадоха публикуваха обширни изявления след едноседмични маратонски срещи относно действията на Георгиева като главен изпълнителен директор на Световната банка, което постави под въпрос продължаването на нейната работа начело на МВФ.
Георгиева, български икономист и първият човек от развиваща се страна, оглавил фонда, категорично отрече твърденията. Тя приветства одобрението на борда в специално свое изявление и каза, че е доволна, че членовете му са се съгласили, че обвиненията срещу нея са неоснователни.


"Това очевидно беше труден епизод за мен лично, каза тя. Искам обаче да изразя своята непреклонна подкрепа за независимостта и почтеността на институции като Световната банка и МВФ; и моето уважение към всички, ангажирани със защитата на ценностите, на които са основани тези организации."


Георгиева беше спечелила подкрепата на Франция и други европейски правителства миналата седмица, но представители на САЩ и Япония настояха за по -задълбочен преглед на твърденията според източници, запознати по въпроса, цитирани от "Ройтерс".


Въпросът беше осъдителният доклад, изготвен от адвокатската кантора WilmerHale за борда на Световната банка относно нередности в данните в отменения понастоящем доклад на Doing Business на банката.


Докладът на фирмата твърди, че Георгиева и други висши служители са упражнявали "неоправдан натиск" върху банковия персонал, за да направят промени така, че да повишат класирането на Китай в доклада, точно докато банката търси подкрепата на Пекин за голямо увеличение на капитала.


Георгиева категорично отрече твърденията, които са за събития от 2017 г., когато тя беше главен изпълнителен директор на Световната банка. Тя стана управляващ директор на МВФ през октомври 2019 г.


Бордът заяви, че информацията, представена по време на прегледа - която включва срещи с адвокати на WilmerHale и Георгиева - не е доказала категорично, че тя е играла погрешна роля в доклада Doing Business.


Европейските правителства поискаха бързо разрешаване на въпроса преди годишните срещи на МВФ и Световната банка тази седмица, където Георгиева и президентът на Световната банка Дейвид Малпас водят дискусии за глобалното възстановяване от пандемията COVID-19, облекчаване на дълговете и усилия за бързи ваксинации.


Съединените щати и Япония, страните най -големи акционери на фонда, предупредиха срещу преждевременно потвърждаване на доверието в лидера на МВФ, казва един от източниците на "Ройтерс".


Йелън разговаря с Георгиева в понеделник за "сериозните въпроси", повдигнати от разследването, и подчерта ангажимента й да "запази почтеността и доверието на Световната банка и МВФ", се казва в изявление на Министерството на финансите във Вашингтон.


Докато докладът "повдига легитимни въпроси и опасения", Министерството на финансите заяви, че е съгласно с други членове на борда, че "липсват допълнителни преки доказателства по отношение на ролята на изпълнителния директор, няма основание за промяна в ръководството на МВФ".


Йелън каза на Георгиева, че докладът на WilmerHale показва необходимост акционерите да бъдат бдителни в защитата на почтеността на двете институции, и каза, че МВФ трябва да поднови ангажимента си за спазване на прозрачността и за защита на сигнализиращите за нередности.


Без значение кой е виновен за променените данни, настоящите и бившите служители от двете институции казват, че скандалът е накърнил репутацията им на изследователи, повдигайки много важни въпроси за това дали тази дейност е подложена на влияние на страните членки.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK