МВФ не подобри за България прогнозата си за възстановяване от кризата

МВФ не подобри за България прогнозата си за възстановяване от кризата

© ReutersБългария вероятно ще завърши годината с икономически растеж 4.5% от брутния вътрешен продукт (БВП), което при спад през 2020 г. с 4.2% от БВП би трябвало да означава завръщане на икономиката на нивата от преди пандемията.


За 2022 г. се очаква почти същият ръст - 4.4%, което обаче може да се тълкува и като предупреждение, че няма да се състои очакваният качествен отскок догодина от началото на реализирането на Плана за възстановяване и развитие, чиято цел е и да реформира икономиката. Българският план ще бъде внесен в Европейската комисия в петък, а страната вече пропусна заради бавното му подготвяне и преработване срока да получи първите средства още през 2021 г.


Прогнозният растеж се съдържа в доклада World Economic Outlook (WEO) на Международния валутен фонд, разпространен днес. Тази година той се нарича "Възстановяване по време на пандемия. Здравни проблеми, прекъсвания на доставките и ценови натиск".
На практика няма корекция спрямо пролетната прогноза на МВФ, когато бяха посочени по 4.4% ръст за тази и следващата година.


В текста е посочено, че прогнозираният растеж на българската икономика през настоящата и следващата година е с най-високия темп от 2013 г. Но също така в 5-годишната прогноза - при всичките условности на средносрочните изчисления - данните показват ръст с 2.8% от БВП за 2026 г., което може да е повод за обсъждане колко устойчив ще се окаже импулсът, създаден от възстановяването след пандемията.


Икономистите на МВФ са изчислили, че тази година инфлацията в България ще е 2.1%, което е чувствителен скок спрямо 1.2% през 2020 г. За догодина те очаква малко по-ниска инфлация от 1.9%, което би могло да се тълкува и като предупреждение, че ускоряването на ръста на цените през втората половина на 2021 г. няма да се забави чувствително през 2022 г. (Пролетната прогноза бе за 1% сега и 2% догодина.)


Спрямо други източноевропейски страни с валути, които не са обвързани с еврото, обаче България стои по-добре - за Румъния прогнозата е за инфлация от 4.3% сега и 3.4% догодина, за Унгария - 4.5% (3.6%), или Полша - 4.4% (3.3%), а за Турция да не говорим - 17% (15.4%). В Гърция, където продължават да почиват хиляди българи, е обратното - МВФ очаква дефлация от 0.1% за 2020 г. и лека поскъпване от 0.4% догодина.


Гърците биха могли да завидят на българите за безработицата, сочи докладът. Тя е 15.8% за 2020 г. и ще намалее официално до 14.6% догодина. В България прогнозата е за 5.2% безработни тази и 4.7% - през 2022 г., а това са показатели, по-скоро потвърждаващи, че работодателите трудно намират нови служители.


Като цяло МВФ леко коригира - спрямо юли - надолу прогнозата си за световната икономика - на ръст с 5.9% през тази и 4.9% през следващата година. Но от фонда подчертават, че възстановяването се случва сред растяща несигурност и сложни политически решения. Прекъсването на веригите за доставки се оказа по-продължително от очакваното и това повиши инфлацията в много държави.


Символичната корекция за 2021 г. прикрива сериозното забавяне в някои държави, най-вече развиващите се икономики с ниски доходи, където пандемията се влошава. При развитите държави стана по-несигурно да се прогнозира какво ще се случи в близко време, но пък изглежда по-сигурно, че икономики, разчитащи на добив и износ на суровини, ще спечелят повече от очакваното досега.


Тревога започва да създава разликата в темпото и откъсването напред на развитите икономики - общото им производство ще се върне догодина на нивото преди пандемията и ще има ръст от почти 1% през 2024 г. Развиващите и възникващи пазари обаче (без Китай) ще останат и през 2024 г. на 5.5% под нивото от преди пандемията.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  Значи прогнозите са добри и без да ни управлява ББ , за инфлацията прогнозата вече сме я усвоили и умножили поне по 3 .

 2. 2 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  До коментар [#1] от "Bai nik":

  Продалжаваме напрет

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Е как, бе те не чуват ли какво говорят от ПП и другите партии, че веднъж падне ли ГЕРБ такъв рай ще настане, пари ще има за всичко, щото вече не се краде. Какви хора само работят в МВФ. :)

 4. 4 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  До коментар [#3] от "realguru":

  Не стига само борисов, трябва да падне и гешеф. Преди това няма да има по-сериозен ръст и ще трябва да си работиш трол за пари от мафията, вместо да се занимаваш с нещо свестно. Сиреч при теб прогнозата си е сива, сива перспектива. Пред страната - в зависимост от изборите.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 5. 5 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Значи прогнозите са добри и без да ни управлява ББ
  —цитат от коментар 1 на Bai nik


  Да!
  Но от Спонсора на ДБ не пишат, че прогнозата се запазва. В заглавието ударението е на „не“. НЕ подобри прогнозата!
  Започнали са подготовка за съюз между ГЕРБ и ДСБ

  До коментар [#1] от "Bai nik":

 6. 6 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Вероятно ще се подобри когато ситуацията в държавата се стабилизира. На мен ми се струва малко нереалистично да се повиши тази прогноза без работещо правителство и редовен МС.

 7. 7 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Любопитно

  "Икономистите на МВФ са изчислили, че тази година инфлацията в България ще е 2.1%" 😂😂😂😂
  Предполагам, че тези икономисти никога не са плащали сметки за ток в Бг или влизали в Бг магазин. Интересно на какви данни са базирали това си проникновение?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  "Икономистите на МВФ са изчислили, че тази година инфлацията в България ще е 2.1%" 😂😂😂😂Предполагам, че тези икономисти никога не са плащали сметки за ток в Бг или влизали в Бг магазин. Интересно на какви данни са базирали това си проникновение?
  —цитат от коментар 7 на padrino


  Интересно ви е защото от дращене по форумите нямате време да четете!😀

 9. 9 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Според есенната прогноза на МФ, инфлацията декември 2021 спрямо декември 2020 ще 3.8%, но средногодишният хармонизиран индекс на потребителските цени ще е 2.1%.

 10. 10 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Възходът на България поприключи. Дали ще се завърне стабилността или хаосът окончателно ще превземе страната зависи от настоящите избори.

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5603 Неутрално

  Кристалина от високите си позиции на които е работила, никога не е помагала на България

 12. 12 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Възходът на България поприключи. Дали ще се завърне стабилността или хаосът окончателно ще превземе страната зависи от настоящите избори.
  —цитат от коментар 10 на xso16686927


  Нз страница 115 в доклада има една таблица с данни за възходите на всички страни по света. Възход има в Румъния, Полша, Унгария ... ние сме като Босна и Херцоговина.

 13. 13 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 964 Весело

  До коментар [#10] от "xso16686927":

  Ъ...за какъв възход говориш? За каква стабилност дращиш? По времето на Бай Тошо също е имало стабилност, ама да ти п@к@м на стабиУността. А знаеш ли колко е средногодишния растеж на икономиката през цялото време на всичките Бойкави управления та да говориш за възход? М? Ако не ме лъже паметта, 3.3 - 3.4%.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 14. 14 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":

  Падре, от чисто любопитство питам. Кога и къде си живял в БГ? Как си научил Български? До колкото разбирам, си израстнал в Италия. Ако не желаеш да отговаряш, няма проблем.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 15. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Весело

  [quote#8:"3biri"][/quote]

  Ти си май този който не чете. Направи ли ти впечатление, че те говорят за повишаването на цените в България от 2%

  "За догодина те очаква малко по-ниска инфлация от 1.9%, което би могло да се тълкува и като предупреждение, че ускоряването на ръста на цените през втората половина на 2021 г. няма да се забави чувствително през 2022 г. (Пролетната прогноза бе за 1% сега и 2% догодина.)"

  То само тока и парното скачат от Януари с 30%, но ти продължавай да се заблуждаваш с тези измислени доклади...😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":Падре, от чисто любопитство питам. Кога и къде си живял в БГ? Как си научил Български? До колкото разбирам, си израстнал в Италия. Ако не желаеш да отговаряш, няма проблем.
  —цитат от коментар 14 на tsyrvulan


  Аз отговорих преди няколко пъти, но няма проблем. Татко беше Българин и никога не е разговарял с мен на друг език. Още от момента в който започнах да чета винаги е имало и Български книги у дома. Имахме над 200 книги от Бг класици, Прочел съм всичко в оригинал. В началото беше неразбираемо за мен защо той "ме насилва", но като пораснах малко разбрах стремежа му. До около 15/16 годишен задължително трябваше да прочета поне по една Бг книга на месец след което той я дискутираше с мен или по скоро проверяваше дали съм я прочел😂
  У дома винаги се празнуваха както всички християнски, така и всички католически празници. Мама също винаги подъраше това му желани защото разбираше колко важно бе за него да не загуби духовната си същност.
  Това е, няма нищо невероятно. Просто един много горд Българин който винаги искаше да се знае от къде е дошъл и да остави тази си гордост в мен.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  До коментар [#3] от "realguru":

  То вие така сте минирали държавата,че много време ще трябва България да стане нормална държава. Но сега най-важно е , вас да ви държат по-далеч от властта.

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  До коментар [#3] от "realguru":То вие така сте минирали държавата,че много време ще трябва България да стане нормална държава. Но сега най-важно е , вас да ви държат по-далеч от властта.
  —цитат от коментар 17 на Роси


  Колко много? ;)

  Щото ГЕРБ не са на власт вече 6 месеца, а новото правителство един кораб не може да извади. :)

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  До коментар [#3] от "realguru":Не стига само борисов, трябва да падне и гешеф. Преди това няма да има по-сериозен ръст и ще трябва да си работиш трол за пари от мафията, вместо да се занимаваш с нещо свестно. Сиреч при теб прогнозата си е сива, сива перспектива. Пред страната - в зависимост от изборите.
  —цитат от коментар 4 на motochristo


  Дори и да не го махнете предсрочно, мандата му ще изтече след 3-4 години. После какво обаче? ;)

 20. 20 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 65 Весело

  Кристалина можеше да бутне и родните данни, а не само тези на Китай!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK