На живо

Коронавирусът по света: Жертвите в Русия наближават 1000 на ден, делът на ваксинираните остава малък

Коронавирусът по света: Жертвите в Русия наближават 1000 на ден, делът на ваксинираните остава малък

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Франция може да удължи извънреднопото положение до 31 юли догодина

Френското правителство ще поиска от парламента удължаване на извънредното положение, наложено заради пандемията, до 31 юли следващата година, като част от усилията на властите за справяне с продължаващата криза, породена от коронавируса, съобщи днес правителственият говорител Габриел Атал, цитиран от "Ройтерс".


Удължаването на извънредното положение ще означава, че правителството ще запази правомощията си да удължава или възстановява ограничителни мерки като използването на здравен пропуск за достъп до места като ресторанти, барове и кина.


Извънредното положение и изискването за здравен пропуск изтичат на 15 ноември.


"Има риск от възобновяване на епидемията, който не може да бъде пренебрегнат", заяви Атал пред журналисти след правителствено заседание. "Трябва да останем бдителни до следващото лято", допълни той.

Жертвите в Русия наближават 1000 на ден, делът на ваксинираните остава малък

Русия регистрира рекорд на смъртните случаи, свързани с новия коронавирус, второ поредно денонощие, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.


Това стана в условия на бързо увеличаване на новите заразени, небрежно спазване на противоепидемичните мерки и бавна ваксинационна кампания. Кремъл поиска от властите да ускорят темпото на ваксинациите. Руският оперативен щаб за борба с новата инфекция съобщи днес за 984 смъртни случая, свързани с коронавируса, през последното денонощие. Досегашният рекорд от 973 починали бе поставен едва вчера.


Този месец страната редовно регистрира нови рекорди по смъртни случаи. Броят на новозаразените за един ден също се задържа близо до пиковите стойности.


Днес оперативният щаб съобщи за 28 717 нови случая през последното денонощие срещу 28 190 вчера.
Над 219 хиляди души са починали от коронавируса в Русия според оперативния щаб. Страната е на първо място по този показател в Европа. При това държавната статистическа агенция Росстат, която включва в своята статистика и починалите, при които вирусът не е считан за основна причина за смъртта, отчита близо два пъти повече смъртни случаи - около 418 хил..


Потвърдените заразени в Русия, с население от 144 милиона души, са над 7.861 млн.. Страната е на пето място в света по този показател след САЩ, Индия, Бразилия и Великобритания. Руското правителство обясни резкия ръст на заразените и починалите, наблюдаван от миналия месец, с бавните темпове, с които върви ваксинационната кампания, отбелязва "Асошиейтед прес".


Само 47.8 млн. руснаци, около една трета от населението на страната, са получили поне една доза ваксина. 42.4 млн. души са напълно ваксинирани, съобщи вчера АП.


Въпреки влошаването на епидемичната обстановка, Кремъл изключи налагането на локдаун в национален мащаб и делегира на регионалните власти правомощията за взимане на решения за затягане на ограниченията. На места мерките бяха затегнати. В столицата Москва и втория по големина град в страната Санкт Петербург обаче търговските обекти работят на практика без ограничения и не се следи строго за спазването на изискването хората да бъдат с маска на лицето.

Сингапур затвори кафенетата и моловете за неваксинирани

В Сингапур влизат в сила нови ограничения за неваксинираните, предаде ТАСС, цитирана от БТА. "Засилването на мерките цели да защити лицата, които не са се ваксинирали, както и да намали натоварването на здравната система на републиката", се подчертава в изявлението на междуведомствената група за борба с COVID-19.


По нареждане на правителството, от днес, 13 октомври, право да посещават кафенета, молове, туристически обекти, увеселителни паркове и други имат само преминалите пълен курс на ваксинация, две седмици след поставяне на втората доза. Освен това неваксинираните ще могат да купуват само храна за вкъщи. Досега им се позволяваше да посещават разположени на открито зони за хранене.


Властите оставят в сила и други ограничения, въведени в средата на август. Без ваксинация или отрицателен PCR тест е забранено посещението на спортни зали, фитнес салони, концерти, изложби и кина. На 10 август, когато равнището на ваксинация на жителите на Сингапур достигна 80 на сто, властите започнаха подготвителен етап за живот с COVID-19, когато вирусът ще премине от разряда на пандемиите към този на ендемиите.


На тази дата бяха отменени много социално-икономически ограничения, предимно за напълно ваксинираните. Към този момент дневния брой на заразените беше около 20-30 души, но след отмяната на ограниченията той започна да нараства стремително и в момента се регистрират до 3000 нови случая на ден. Правителството обаче подчертава, че не планира връщане на локдауна и вместо това ще се ограничава с целенасочени мерки.


По данни на сингапурското министерство на здравеопазването в почти 99 на сто от случаите заразените не изпитват никакви симптоми или понасят заболяването в лека форма, сходна с остра респираторна инфекция.
В Сингапур, с население от 5.6 млн. души, от началото на пандемията са потвърдени над 132 хил. случая на коронавирус и 183 починали от COVID.


Коронавирусът по света: Жертвите в Русия наближават 1000 на ден, делът на ваксинираните остава малък

© Associated Press

Великобритания отчете съживяване в някои сектори заради свалянето на ограниченията

Великобритания отчете съживяване на икономическата активност с растеж от 0.4 на сто през август, основно в туризма, ресторантьорството, изкуството и развлеченията, благодарение на премахването на всички здравни ограничения, свързани с пандемията, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.


Брутният вътрешен продукт (БВП) е бил движен най-вече от преките услуги за потребителите, каквито са туристическите, които пострадаха силно по време на пандемията и дългите месеци на затваряне.
Хотелиерството, ресторантьорството, изкуството и развлеченията са допринесли най-много в сектора на услугите през август, докато търговията на дребно и здравните услуги са забавили темп, обяви днес Националната статистическа служба в месечния си доклад.


БВП обаче продължава да е с 0.8% под предпандемичното си равнище. Юлските данни за икономическия растеж са преразгледани към свиване от 0.1 на сто спрямо предварително отчетеното увеличение от 0.1%. Тази корекция се дължи на по-ниското производство на превозни средства, но и на петрол и газ заради периода на техническа поддръжка в инфраструктурата и на изчисляването на активността в сферата на здравеопазването. Строителният сектор отчита свиване и продукцията продължава да е с 1.5% под предпандемичното си ниво.


В промишления сектор, който страда от липса на работна сила, полупроводници и оборудване заради световната логистична криза и последиците от Брекзит, изоставането продължава да е най-голямо.
Отделна статистика, публикувана днес от британската служба, сочи, че общият износ на стоки, без благородните метали, е спаднал с 4.6%, а вносът се е свил с 3.1% през август.
За трите месеца до август 2021 г. е отчетен търговски дефицит от 4.2 млрд. лири (-5.5 млрд. лири).

Украйна регистрира втория най-голям брой починали

Украйна регистрира втория най-голям брой смъртни случаи, свързани с коронавируса, за едно денонощие от началото на пандемията, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.


Днес украинското министерство на здравеопазването съобщи да 471 починали. Смъртните случаи, свързани с коронавируса, в страната са били повече само на 7 април тази година - 481. Броят на новите заразени в Украйна също нараства през последните седмици. Днес здравното министерство съобщи за над 16 300 потвърдени случая през последното денонощие.


От началото на пандемията в Украйна, с население от 41 млн. души, са били регистрирани 2.59 млн. заразени. Страната е на 19-о място в света по този показател. Смъртните случаи доближават 60 хиляди.

Сърбия е премълчала за 2/3 от починалите през 2020 г. според разследване

Властите в Сърбия са били в течение, че 10 хил. смъртни акта са издадени за починали заразени с коронавирус през 2020 г., но са съобщили за едва 3300. Това сочат статистически данни на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN), публикувани от англоезичния ѝ сайт Balkan Insight.


През май тази година здравният министър Златибор Лончар създаде комисия за смъртността, свързана с COVID-19, и тогава броят на жертвите бе увеличен - набъбна от малко над 3000 до 10 356. Данните обаче бяха оповестени през юни тази година.


Според сръбския статистически институт (и негови отговори до BIRN) обаче издадените смъртни актове, в които се посочва болестта като причина, са именно 10 356. С други думи, реалният брой е бил известен още преди съставянето на комисията. И миналата година имаше публикации на BIRN за смъртност в пъти над регистрираната през пролетта, но властите отричаха.

В Белград има напрежение между политиците и здравните експерти в оперативния щаб и скептицизъм към официалната информация. Авторитетният епидемиолог Предраг Кон например говори от седмици в подкрепа на затягане на мерките след седмици с по 7000 или 8000 души на ден, но властите дълго отхвърляха този сценарий.

Други инфекционисти в Сърбия виждат манипулация в данните и в момента. За телевизия N1 Зоран Радованович заяви вчера, че реалният брой смъртни случаи на ден е "между 120, 140, 150", а тези данни "се скриват". "Днес вече не е време за мерки, а за отчаяние и търсене на отговорност."


В последната седмица официално обявените заразени за ден остават над 6000, вчера починалите са 53-ма. Здравното министерство обаче не променя официалната статистика за под 9000 починали от началото на пандемията.


Коронавирусът по света: Жертвите в Русия наближават 1000 на ден, делът на ваксинираните остава малък

© Associated Press

Лондон остава без фойерверки и тази Нова година

Известните в цял свят новогодишни фойерверки в Лондон са отменени за втора година заради "несигурностите, причинени от COVID", предаде Би Би Си.


В Англия (която управлява ограниченията против вируса различно от други части като Северна Ирландия и Шотландия) ограниченията бяха отменени почти изцяло. Въпреки това кметът на Лондон Садик Хан реши събитието все пак да не се състои.


Ще има възможности за празненство на площад "Трафалгар", но подробностите предстои да се обявят. Обикновено близо 100 хил. души се събират в центъра в очакване на Нова година и фойерверките.

ЕС и Русия ще обсъдат взаимното признаване на сертификатите си

Русия и ЕС ще обсъдят условията, при които могат да признаят взаимно ваксинационните сертификати за коронавирус. Това съобщи агенция "Интерфакс", като цитира здравното министерство.


Това става след изявлението на европейския посланик в Москва миналата седмица, че Русия многократно е отлагала изискваните от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) проверки, нужни, за да се одобри ваксината "Спутник V" в Европейския съюз.

САЩ премахват мерките по сухопътните граници за ваксинирани

Съединените щати ще премахнат ограниченията по сухопътните си граници с Канада и Мексико за напълно ваксинирани чужденци в началото на ноември, предаде "Ройтерс".


Това е първата знакова промяна на режима за ограничаване на несъществени пътувания между САЩ, Канада и Мексико, който е в сила от началото на пандемията. Тя ще бъде в сила от другия месец и ще създаде възможност пътуващите от Мексико и Канада, които са напълно имунизирани срещу коронавирус, да посещават приятели или роднини или да влизат като туристи по земя и вода.

Русия регистрира днес пореден рекорд на смъртните случаи, причинени от новия коронавирус, предаде "Асошиейтед прес". Агенцията отбелязва, че това е станало в условия на бързо увеличаване на новите заразени и бавна ваксинационна кампания.


Руският оперативен щаб за борба с новата инфекция съобщи вчера за 973 починали от коронавируса - най-големия брой от началото на пандемията. Този месец страната постоянно регистрира нови рекорди по смъртни случаи. Броят на новозаразените за един ден също се задържа близо до пиковите стойности.
Днес оперативният щаб съобщи за 28 190 нови случая.


Над 218 хил. души са починали от коронавируса в Русия според оперативния щаб. Страната е на първо място по този показател в Европа. При това държавната статистическа агенция Росстат, която включва в своята статистика и починалите, при които вирусът не е считан за основна причина за смъртта, отчита близо два пъти повече смъртни случаи - около 418 хиляди.

Отново рязко се увеличават заразените и жертвите в Турция

Случаите на COVID-19 в Турция се увеличават с темп, надминаващ пика на епидемията през април тази година, пише БТА.


През последните 24 часа са установени 33 860 новозаразени с коронавируса, което е увеличение с около 5000 за няколко дни, по данни на турското здравно министерство.


Броят на жертвите само за един ден от 188 души се повиши до 237 души. 30 110 са излекуваните.


През изминалото денонощие са били направени 357 636 теста.


Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа посочи на редовния брифинг днес, че напоследък се наблюдава застой във ваксинационния процес.


Коронавирусът по света: Жертвите в Русия наближават 1000 на ден, делът на ваксинираните остава малък

© Associated Press


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2257 Неутрално
 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#1] от "dfjftriktrcdt":

  Лошо нема, важното е че нашата инсталация за производство на ваксини вече работи на 100% и сме спасили стотици милиони животи.

  =====
  20.03.2021 12:57

  До няколко месеца в България ще е готов завод за ваксини. Това каза премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов във видео във Facebook.

  "Обещах пред ЕК да изпратим веднага на какъв етап е нашата база. За наша радост, вие сте мислили далновидно и когато другите започват да правят, ние да сме на етап монтиране на машини. Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България“, каза Борисов


  „Много държави ще си отдъхнат. Дори да стартират днес другите, ще са с 16 месеца след нас, а ние за 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи", заяви премиерът.

  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  Само това мислене в рамките на 'стотици милиони' ми се струва дребнаво. Трябва по-мащабно да се работи - в 'стотици милиарди' поне.

  કટાક્ષ
 5. 5 Профил на digitalmarketing
  digitalmarketing
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Нормално, в много държави след масовото убождане са в пикови стойности. Светът като смъртни случаи на ден е с по-големи дневни стойности от същото време миналата година, когато нямаше ваксини.

  Северна Македония имат 130 случая и 6 починали при 35 % набодено население. Великобритания при 68 % набодено население имат 40К новозаразени и 190 смъртни случая или в процентно съотношение спрямо населението - равен брой починали почти на милион и в пъти повече заразени на милион.

  Населението на Северна Македония е 34 пъти по-малко от това на Великобритания.

  Сингапур строшиха собствения си рекорд за смъртност вчера с 11 починали при 82 % набодено население.

  Искам ковидистите да дадат обяснение за тези цифри, нищо повече не желая от тях, единствено отговор с обяснение.

 6. 6 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#5] от "digitalmarketing":

  Много е нисък процента на хората със завършен ваксинационен цикъл - не знам вече 4-ти бустер ли трябва, белким завърши тоз цикъл.

 7. 7 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Гола вода са в Турция..

  До коментар [#1] от "dfjftriktrcdt":

  Асъл гола вода са Американците. Пандемията показа че здравната система на хамериканците за ... не става. Това че пишеш такива групости показва че не познаваш отблизо здравната система на Турция. Много по добра е даже и от тромавата система на много старни на ЕС.

 8. 8 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  В Русия новозаразените са по-малко отколкото в Турция, а починалите 5 пъти повече. Защо така?

 9. 9 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 829 Неутрално
 10. 10 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  В Русия новозаразените са по-малко отколкото в Турция, а починалите 5 пъти повече. Защо така?
  —цитат от коментар 8 на half truth


  И в двете пропаднали държави лъжат поголовно за всичко,надпреварват се в лъжите и манипулациите,в Турция с ислямски ентусиазъм лъжат,а в Русия с болшевишки .

  shlshlshlshl
 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#5] от "digitalmarketing":

  Стига с тия слабоумни манипулации, погледнете графиката на умрелите в Англия: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/uk/ - пролетта, преди масовата ваксинация са 10 пъти повече умрели на ден и то при тотален локдаун. А днес няма никакви мерки, учениците си ходят на училище и има 10 пъти по-малко умрели. Като 95% от умрелите са неваксинирани!!!

 12. 12 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#8] от "half truth":

  Щото в Русия , както и в България , както и на много други места не тестваме много-много. И затова заразени уж няма ама има ужасно много умрели.

 13. 13 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Гола вода са в Турция..До коментар [#1] от "dfjftriktrcdt":Асъл гола вода са Американците. Пандемията показа че здравната система на хамериканците за ... не става. Това че пишеш такива групости показва че не познаваш отблизо здравната система на Турция. Много по добра е даже и от тромавата система на много старни на ЕС.
  —цитат от коментар 7 на elturco


  За това ли всички турски лекари отиват да учат и специализират в САЩ,а Турция копира анериканската зравна система..Ти не познаваш как работи американската здравна система бе мозък..Турция е гола вода,купуват ваксини от Китай,защото нямат собствена,а САЩ е лидер в производството на ваксини,лекарства и иновации в медицината.Нобелисти във всички области са американци,включително и в медицината.Турция е H2O във всичко.Западът хрантути Турция от столетия насам...Резил за Анадола.

  shlshlshlshl
 14. 14 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#1] от "dfjftriktrcdt":Лошо нема, важното е че нашата инсталация за производство на ваксини вече работи на 100% и сме спасили стотици милиони животи.=====20.03.2021 12:57До няколко месеца в България ще е готов завод за ваксини. Това каза премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов във видео във Facebook."Обещах пред ЕК да изпратим веднага на какъв етап е нашата база. За наша радост, вие сте мислили далновидно и когато другите започват да правят, ние да сме на етап монтиране на машини. Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България“, каза Борисов„Много държави ще си отдъхнат. Дори да стартират днес другите, ще са с 16 месеца след нас, а ние за 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи", заяви премиерът.
  —цитат от коментар 3 на Ан Он


  Браво на България,защото има специалисти,макар държавата да не ги подпомага.

  shlshlshlshl
 15. 15 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#1] от "dfjftriktrcdt":

  Сравни население от 85,5 милиона с 6,88 милиона, заболели 34000 с 3500 и 237 починали с 93.
  Не мога да си обясня патологичната омраза към тази държава.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 16. 16 Профил на digitalmarketing
  digitalmarketing
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#12] от "m17":

  Поредната глупава опорка, която веднага оборвам с невероятна лекота.

  Словакия като тестваха 3.6 млн. души, откриха 57 500 положителни теста. Което е процент и половина някъде от всички тествани.

  Да, ама процент и половина не звучи стряскащо и затова спряха да тестват масово и там.

  Ние сме с най-високият процент тестове на милион население от всички балкански държави и сме с почти същия брой като Германия, например.

  Източник: https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries - Tests/1M Pop

  Писна ми да ви оборвам тъпотиите всеки ден...

 17. 17 Профил на digitalmarketing
  digitalmarketing
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#11] от "m17":

  Тази опорка също оборвам с лекота.

  Окей, приемаме, че там ваксинацията е свалила нивото на смъртността. А какво стана със смъртността в Сингапур след масовата ваксинация. Би ли погледнал графиките?

  Благодаря предварително.

 18. 18 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  И преди и след масовата ваксинация разпространението на вируса продължава, а вече и с по-заразен вариант и по-бързо.
  И много ваксинирани и неваксинирани еднакво го разпространават и и се разболяват.
  Мерките- локдаун, свалени, частични и кво ли не са политически и не почиват на реални медицински данни. Ако утре икономиките сгънат до кръв и освободят всичко и рсимки ще четеш други статистики при същия хал с вируса.

  https://alexberenson.substack.com/p/so-much-for-vaccine-generated-herd

 19. 19 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 873 Неутрално

  [quote#13:"dfjftriktrcdt"][/quote]

  Ваксината на Пфайзър-Бионтех май турчин я изобрети???

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 20. 20 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#14] от "dfjftriktrcdt":

  > Браво на България,защото има специалисти

  Има.

  Специалисти по усвояване на обществени средства.

  И дърдорене на празни приказки докато си прибираш процента.

  કટાક્ષ
 21. 21 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 875 Весело

  До коментар [#20] от "Ан Он": И ти май си от усвоителите? Кк се строи бункер за половин милион???

 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  "Властите в Сърбия са били в течение, че 10 хил. смъртни акта са издадени за починали заразени с коронавирус през 2020 г., но са съобщили за едва 3300"?!


  Нали все трябва да са най-ВЕлики.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 23. 23 Профил на digitalmarketing
  digitalmarketing
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  "Лондон остава без фойерверки и тази Нова година"

  Еее, колко тъжничко, поредната супер опорка на ваксърите пада. Ма там нали няма ограничения, нали всички са набодени и си връщат свободата и нормалния живот?

  Защо ги е страх да се съберат 100К на площада? Значи на стадионите може 80-90К, ама на площада за Нова година не може....

  Колко доказателства още искате, че ако ще 101 % набодени да има, няма да имате предишния си живот?

 24. 24 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1603 Любопитно

  "Сърбия е премълчала за 2/3 от починалите през 2020 г."

  Не знам при нас какъв процент от заразените се отчитат (предимно тези, които влязат в болница) и какъв процент от починалите?

 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  "Шумадийци, Сър"!!!
  Без изненади!

 26. 26 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  Нормално, в много държави след масовото убождане са в пикови стойности. Светът като смъртни случаи на ден е с по-големи дневни стойности от същото време миналата година, когато нямаше ваксини.Северна Македония имат 130 случая и 6 починали при 35 % набодено население. Великобритания при 68 % набодено население имат 40К новозаразени и 190 смъртни случая или в процентно съотношение спрямо населението - равен брой починали почти на милион и в пъти повече заразени на милион.Населението на Северна Македония е 34 пъти по-малко от това на Великобритания.Сингапур строшиха собствения си рекорд за смъртност вчера с 11 починали при 82 % набодено население.Искам ковидистите да дадат обяснение за тези цифри, нищо повече не желая от тях, единствено отговор с обяснение.
  —цитат от коментар 5 на digitalmarketing


  О-о-о, дойдохме си на думата за Сингапур. Цели 11 починали, малей.

 27. 27 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Нормално, в много държави след масовото убождане са в пикови стойности. Светът като смъртни случаи на ден е с по-големи дневни стойности от същото време миналата година, когато нямаше ваксини.Северна Македония имат 130 случая и 6 починали при 35 % набодено население. Великобритания при 68 % набодено население имат 40К новозаразени и 190 смъртни случая или в процентно съотношение спрямо населението - равен брой починали почти на милион и в пъти повече заразени на милион.Населението на Северна Македония е 34 пъти по-малко от това на Великобритания.Сингапур строшиха собствения си рекорд за смъртност вчера с 11 починали при 82 % набодено население.Искам ковидистите да дадат обяснение за тези цифри, нищо повече не желая от тях, единствено отговор с обяснение.
  —цитат от коментар 5 на digitalmarketing


  Това в началото просто не е вярно. В края на януари смъртните случаи превишиха 17 000 не ден, после в пика на следващата вълна през май-юни най-високите стойности бяха порядъка на 15-16 хиляди, а сега са под 12000. Получава се една малка разлика от цели поне 30% по-ниски пикови нива при сегашната вълна.

 28. 28 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1683 Весело

  [quote#13:"dfjftriktrcdt"]
  —цитат от коментар 19 на proventuss
  Ваксината на Пфайзър-Бионтех май турчин я изобрети???[/quote]

  Турчин, отраснал, обучен и работещ в ... Германия. Тази дребна подробност има огромно значение.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 29. 29 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 379 Неутрално

  В един кюп сме с другите "умни" държави- Турция, Русия, Сърбия, Украйна. Супер...

 30. 30 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Весело

  "Русия и ЕС ще обсъдят условията, при които могат да признаят взаимно ваксинационните сертификати за коронавирус."

  Това ще е интересно ако се получи, хем не им одобряват ваксината, хем им признават сертификатите😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 31. 31 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Така ще е , като не употребяват редовно ракия.

  Комунистите са виновни!
 32. 32 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Тука някакви плоскоземци черипикват данни от Сингапур и Северна Македония, а вчера в България има повече смъртни случаи от Италия, Белгия и Холандия взети заедно.

 33. 33 Профил на pacioglu
  pacioglu
  Рейтинг: 58 Неутрално

  До коментар [#27] от "kmat":

  Какъв край на януари бе, момче?

  Говоря ти за миналата година по това време и за сега, това е сравнението. Виж стойностите от миналата година без ваксини и от тази с ваксини.

  Как са нещата, м?

  Хипохондрици, оставете ни да живеем спокойно!
 34. 34 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1522 Весело  До коментар [#22] от "hamiltonf":
  По велики от северо-македонците нЕма. То и северомакедонци няма, ама да ползваме повода за един стар но актуален и днес виц,
  Какво ще остане ако изкъпем един македонец?!
  Как какво, един чист българин.

  Тиква под наем.
 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#17] от "digitalmarketing":

  А какви бяха мерките преди масовата ваксинация и сега, след масовата ваксинация? Отделно, абсурдно е да говорим за "промени" когато говорим за 5-7 човека на ден, то ако ковида влече само в едно общежитие на работници и статистиката се деформира. Затова има смисъл да се гледат само големи държави с много заболели и починали

 36. 36 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#16] от "digitalmarketing":

  Забравете тестове, заразени и сие измислени мерки, те са толкова относителни че няма никаква надеждност в тях.Единственото меродавно са заетите болнични легла (трудно измеримо) и умрелите на ден, седмица, месец (лесно за мерене). И при какви мерки са - пълен локдаун (затворени градове, затворени магазини, затворени офиси, децата вкъщи) или както е сега в цяла западна европа - нормален живот, стадионите пълни, кръчмите пълни, децата си учат. И точно тук си личи ефекта от ваксинирането - хората си живеят нормално а няма много умрели.И умрелите са предимно неваксинирани.

 37. 37 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#36] от "m17":

  Хайде малко да намалим лъжите, а? Пълни кръчмите като се изисква сертификат и холандците пиеха на фонтана. Това не е живот и много добре го знаете, но много добре ви плащат.

  По темата сърбежите намаляват бройката за да не плашат хората и това е национално-отговорно поведение в случая. У нас точно обратното дай да уплашим бабичките че да се обесят по спирките, да скочат през балконите че да не им плащаме пенсиите , но най-вече да извием ръцете на ЕС да ни даде повече пари. Точно преди една година Толуп Толупов с това се похвали - вашият "умен" вожд. "Чудесно", но забравихте че вие сте избрани да служите на род и родина, а не да ги загробвате за едни 2 милиарда отгоре! Свободата не може да се купи. Смъртността макар и завишена и нищожна за да има каквито и да е ограничения.

  Един Българин
 38. 38 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  До коментар [#25] от "selqnin":
  по принцип тезите ти са смешни и по навик са ти наплющяли минуси, плюса е от мен

  Тиква под наем.
 39. 39 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Великобритания при 68 % набодено население имат 40К новозаразени и 190 смъртни случая или в процентно съотношение спрямо населението - равен брой починали почти на милион и в пъти повече заразени на милион.
  —цитат от коментар 5 на digitalmarketing


  Починали от ковид във Великобритания и България за последната 1 седмица:

  Великобритания : 66% ваксинирано население - 792

  България: 19% ваксинирано население - 586

  Населението на Великобритания е 9.6 пъти по-голямо от това на България

  792 / 9,6 = 82

  В България можеха да са умрели 82 души, вместо 586, ако бяхме ваксинирани колкото Великобритания.

  За последната 1 седмица в Бъпгария 504 човека са умрели заради глупостта да не се ваксинират.

 40. 40 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Сингапур строшиха собствения си рекорд за смъртност вчера с 11 починали при 82 % набодено население.
  —цитат от коментар 5 на digitalmarketing

  Починали от ковид в Сингапур и България за последните 14 дни:

  Сингапур: 78% ваксинирано население - 95

  България: 19% ваксинирано население - 1 181

  В България умират 13 пъти повече хора.

  Гъстотата на населението в Сингапур е 124 пъти по-висока отколкото в България.

  Прави впечатление, че не си много умен.

 41. 41 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Починали от ковид в Израел и Русия за последните 21 дни:

  Израел: 65% ваксинирано население - 358

  Русия: 31% ваксинирано население - 18 202

  Отнесено към броя на населението, ако в Русия бяха ваксинирани колкото в Израел, щяха да са живи 12 653 души.

  Само за последните 3 седмици.

 42. 42 Профил на digitalmarketing
  digitalmarketing
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#41] от "Явор":

  Израел, население 9 млн. души, ваксинирано население 61 % (спад от 64 %) - смъртни случаи от Ковид в последните 14 дни - 265. Смъртност на милион население последната седмица - 11.

  Парагвай, население 7 млн., ваксинирано население 28 % - смъртни случаи от Ковид в последните 14 дни - 14 (3 в последните 7 дни). Смъртност на милион последната седмица - 0.4.

  Ваксините НЕ РАБОТЯТ! Прави впечатление, че не си особено умен.

 43. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#37] от "Един Българин":

  Разбира се че се изисква сертификат докато има много неваксинирани. А в държави където е достигната 80-90% вече няма нужда от сертификати, примерно в Дания.

 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Любопитно

  "ЕС и Русия ще обсъдАт взаимното признаване на сертификатите си"

  Такива ли неграмотници наемате?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Израел, население 9 млн. души, ваксинирано население 61 % (спад от 64 %) - смъртни случаи от Ковид в последните 14 дни - 265. Смъртност на милион население последната седмица - 11
  —цитат от коментар 42 на digitalmarketing

  Средна смъртност от ковид на 1 милион човека:

  Израел: 65% ваксинирано население - 853 души

  България: 19% ваксинирано население - 3 183 души

  Смъртността в България е 3,7 пъти по-висока отколкото в Израел.
  Гъстотата на населението в Израел е 7 пъти по-висока отколкото в България.

  https://ourworldindata.org/covid-vaccinations
  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

 46. 46 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Починали от ковид в Израел и България за последната 1 седмица:

  Израел: 65% ваксинирано население - 87

  България: 19% ваксинирано население - 586

  Гъстотата на населението в Израел е 7 пъти по-висока отколкото в България.

  Ваксините работят.

 47. 47 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#42] от "digitalmarketing":

  Стига глупости, как въобще може да вярвате на данни от Парагвай и подобни държави. Въобще не гледайте данните за такива държави, няма никакъв смисъл.

 48. 48 Профил на digitalmarketing
  digitalmarketing
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#43] от "m17":

  За пореден път днес ти смазвам опорката. В държави където са 80-90 % набодени няма нужда от сертификат ли?

  https://www.wantedinrome.com/news/where-in-italy-is-the-covid-green-pass-required.html

  https://www.euronews.com/travel/2021/10/12/green-pass-which-countries-in-europe-do-you-need-one-for

  Докога бе, момче?

 49. 49 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1522 Любопитно

  Яворе, днес много закъсня за работа, да не би да не си си платил тока и да са ти резнали жицата?!
  Да кажеш нещо за онова на нещо на конци- Кунчев , защото уж е вапцано и спазва мерките , та взе че се разболя, а ако не е вапцано - защо не се е вапцало с така прокламираната от него течност ?! Труден отговор, нъл?!

  Тиква под наем.
 50. 50 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Починали от ковид в Уругвай и България за последните 20 дни:

  Уругвай: 75% ваксинирано население - 15

  България: 19% ваксинирано население - 1 431

  Използваните ваксини в Уругвай са AstraZeneca, Pfizer и Sinovac

  https://ourworldindata.org/covid-vaccinations
  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  1431 / 15 = 95

  Очаквам антиваксърите да ни обяснят как това е защото здравната система на Уругвай е 95 пъти по-добра от нашата.

 51. 51 Профил на digitalmarketing
  digitalmarketing
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#47] от "m17":

  Значи Явката може да помпа данни от Уругвай, аз не мога от Парагвай, така ли?

  Не може да взимаме данни от бившите съветски, в Сърбия лъжели, в Турция лъжели, от Латинска Америка не може, от бившите комунистически не може, от африканските не може, е, значи има 20 държави в света, разбира се, всички в невероятно красивия и неоткачил ЕС.

  Що всички ваксъри не ходите за гъби в гората, там няма Ковид поне, а и ще ни лишите от безсмисления си вой по форуми....

 52. 52 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6091 Неутрално

  И на мен ми направи впечатление, при толкова много заразени в Сърбия, малко починали - значи добре работи здравната система.

 53. 53 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  > Засилването на мерките цели да защити лицата, които не са се ваксинирали

  Ха Ха Ха.

  Голяма грижа кипи за тия дето не искат ДОБРОВОЛНО да си боцнат БЕЗПЛАТЕН медикамент.

  કટાક્ષ
 54. 54 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Положението в Уругвай (75% ваксинирани) към момента:

  390.234 приключени случая
  382.844 оздравели (98.5%)
  6.064 починали (1.5%)

  Положението в Парагвай (28% ваксинирани) към момента:

  460.244 приключени случая
  443.856 оздравели (96,5%)
  16.207 починали (3,5%)

  https://ourworldindata.org/covid-vaccinations
  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

 55. 55 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Починали от ковид в бивши соц държави и България за последната 1 седмица:

  Словакия 42% ваксинирани - 62
  Словения 50% ваксинирани - 29
  Унгария 59% ваксинирани - 100
  Чехия 56% ваксинирани - 27
  Латвия 48% ваксинирани - 62
  Естония 54% ваксинирани - 21

  България 19% ваксинирани - 586

  В България умират 12 пъти повече хора.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  Очаквам антиваксърите да ни обяснят как здравните системи на бившите соц държави са 12 пъти по-добри от българската.

 56. 56 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#21] от "angeles":

  > Как се строи бункер за половин милион???

  За половин милион можеш да си вземеш само двустаен апартамент в Софийско.

  https://www.youtube.com/watch?v=-RPPcbvSbnA

  કટાક્ષ
 57. 57 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6091 Неутрално

  Апетитът идва с яденето - колкото и да им повишат заплатите, все ще им се вижда малко.

 58. 58 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#55] от "Явор":

  > В България умират 12 пъти повече хора.

  Дай една справка на общо заминали на милион глави от населението.

  Това кой го пишат на КОВИД, кой не е бошлав работа.

  કટાક્ષ
 59. 59 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ан Он":


  До няколко месеца в България ще е готов завод за ваксини. Това каза премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов във видео във Facebook.

  "Обещах пред ЕК да изпратим веднага на какъв етап е нашата база. За наша радост, вие сте мислили далновидно и когато другите започват да правят, ние да сме на етап монтиране на машини. Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България“, каза Борисов


  „Много държави ще си отдъхнат. Дори да стартират днес другите, ще са с 16 месеца след нас, а ние за 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи", заяви премиерът.

  Това не бива да отмине ей така!
  Боко Методиев заслужава короната за най-безогледен лъжец на Републиката!
  Първа и неделима награда!

 60. 60 Профил на digitalmarketing
  digitalmarketing
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#54] от "Явор":

  А защо услужливо не си добавил, че населението на Парагвай е два пъти по-малко от това на Уругвай, а Уругвай имат почти същия брой заболели?

  Услужливо не си добавил и това, че през последните 7 дни, починалите в Уругвай са 6, а в Парагвай 3, след като в Уругвай са ваксинирани 80 %, а в Парагвай 28.

  Защо манипулираме данните, Явка?

  Притеснява ли те факта, че в Парагвай не мрат, въпреки че не са ваксинирани? Късаш ли се от яд, плачеш ли?

 61. 61 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#1] от "dfjftriktrcdt":Сравни население от 85,5 милиона с 6,88 милиона, заболели 34000 с 3500 и 237 починали с 93.Не мога да си обясня патологичната омраза към тази държава.
  —цитат от коментар 15 на proventuss


  Ало,чети това което съм написал.В Турция се манипулират данните,доказа се преди месеци,че се премълчават истинските данни на заразените.Ето,чети и се ограмоти.https://www.dw.com/bg/турция-премълчава-по-40-000-нови-инфекции-на-ден/a-55733369

  shlshlshlshl
 62. 62 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  [quote#13:"dfjftriktrcdt"]
  —цитат от коментар 19 на proventuss
  Ваксината на Пфайзър-Бионтех май турчин я изобрети???[/quote]

  Германски турчин,роден и учил в Германия.с немска техника и лаборатория.Въоросът е в Турция какво се прави????ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО и ИСЛЯМСКИ ПРАЗНОДУМИЯ...То и в САЩ живеят много националности,но учат в американски университет и работят с американски технологии.

  shlshlshlshl
 63. 63 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Апетитът идва с яденето - колкото и да им повишат заплатите, все ще им се вижда малко.
  —цитат от коментар 57 на Тsonkooo


  Не е точно така.Повишаванто на заплатите не е достатъчно на фона на по-голямата инфлация.Ако си първокурсник по икономика ще ти пишат двойка без много да те жалят...

  shlshlshlshl
 64. 64 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  До коментар [#59] от "Alexander97":

  напротив
  ко си беше на власт заводът щеше да е готов
  ся питай ПРЕМИЕРА СТЕФАН ЯНЕВ СЕНКАТА

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ан Он":До няколко месеца в България ще е готов завод за ваксини. Това каза премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов във видео във Facebook."Обещах пред ЕК да изпратим веднага на какъв етап е нашата база. За наша радост, вие сте мислили далновидно и когато другите започват да правят, ние да сме на етап монтиране на машини. Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България“, каза Борисов„Много държави ще си отдъхнат. Дори да стартират днес другите, ще са с 16 месеца след нас, а ние за 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи", заяви премиерът.Това не бива да отмине ей така!Боко Методиев заслужава короната за най-безогледен лъжец на Републиката!Първа и неделима награда!
  —цитат от коментар 59 на Alexander97


  Така е,за това Боко го изритаха от властта и повече няма да помирише премиерското кресло.Българска ваксина има,но тя не е заслуга на тогавашното или сегашното българско правителство,а на сътрудничеството на БАН с френския институт Пастьор,който финансира проекта,а не на турския институт амджик домуз...

  shlshlshlshl
 67. 67 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Сингапур е световен финансов център, а такъв се става когато няма малоумници в управлението. Тук е обратно, в управлението властват малоумниците.

 68. 68 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1079 Весело

  .....Отново рязко се увеличават заразените и жертвите в Турция....

  Ами, така е, като се отказаха от истамбулската конвенция!

 69. 69 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  защо услужливо не си добавил, че населението на Парагвай е два пъти по-малко от това на Уругвай?
  —цитат от коментар 60 на digitalmarketing

  Абе, ти тъп ли си?
  Парагвай население - 7 360 000
  Уругвай население - 3 520 000

  Виж процентно смъртността, какво значение има кой има повече население?

  Средна смъртност от ковид на 1 милион човека:

  Уругвай: 75% ваксинирано население - 1 738 души

  Парагвай: 28% ваксинирано население - 2 237 души

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

 70. 70 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2635 Любопитно

  До коментар [#65] от "digitalmarketing":

  Разбирам да беше частен изолиран случай, но тези ограничения се налагат във водещите икономики по света. Късмет, че живееш в страната на андрешковците, та дори и да наложат ограничения, ти пак няма да ги спазваш, защото контролната функция на държавата я няма.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 71. 71 Профил на digitalmarketing
  digitalmarketing
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#69] от "Явор":

  На Уругвай исках да напиша, грешка.

  Ако така ще гледаме от началото на пандемията, мога лесно да ти сравня набодените на към 60 % унгарци или чехи, едните с 3150 на милион смъртност, другите с 2843.

  Парагвай с 2237 май са далеч зад тях, а?

  Ваксинките нещо не работят много, много, а тепърва чакаме зимата в Европа ;) Да не стане някоя вълничка нещо само, нещо локдаунчета?

 72. 72 Профил на digitalmarketing
  digitalmarketing
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#70] от "Consumer":

  И като се наложиха тези ограничения във Великобритания, Гърция, Словения, Швейцария, Италия, Испания, Германия, кво, спряха Ковида ли?

  Преди ваксините, мерките ви бяха тренда да дуднете и нон стоп ви оборвахме с данни за заразени и починали в държави без почти никакви мерки, а ония с мерките умираха като мухи.

  Не разбираш ли, че тези мерки НЯМА КАК ДА ПОМОГНАТ, не го ли осъзнаваш? А дори и хипотетично да помагат, в момента, в който се отпуснат, и айде....

 73. 73 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  До коментар [#11] от "m17":Тази опорка също оборвам с лекота.Окей, приемаме, че там ваксинацията е свалила нивото на смъртността. А какво стана със смъртността в Сингапур след масовата ваксинация. Би ли погледнал графиките?Благодаря предварително.
  —цитат от коментар 17 на digitalmarketing


  Да си чувал нещо за схоластиката на малките числа? Ако 11 починали е рекорд, не ги мисли. Тук благодарение на безхаберието и антиваксърството на Радев, Кацаров и Денков можем само да мечатаем за 11 починали на ден.

 74. 74 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  За последната 1 седмица в Бъпгария 504 човека са умрели заради глупостта да не се ваксинират.
  —цитат от коментар 39 на Явор


  И заради безхаберието на антиваксъритеРадев, Кацаров и Денков.

 75. 75 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  "На 10 август, когато равнището на ваксинация на жителите на Сингапур достигна 80 на сто, властите започнаха подготвителен етап за живот с COVID-19, когато вирусът ще премине от разряда на пандемиите към този на ендемиите.

  На тази дата бяха отменени много социално-икономически ограничения, предимно за напълно ваксинираните. Към този момент дневния брой на заразените беше около 20-30 души, но след отмяната на ограниченията той започна да нараства стремително и в момента се регистрират до 3000 нови случая на ден."

  Сингапурските здравни власти имат ли обяснение на това развитие на нещата!? В България още върви в ефир нелепата и лъжлива реклама на нашето министерство на здравеопазването, според която при 70% ваксинация на населението, видиш ли сме щели да се справим с новия коронавирус. В Сигнапур вече са над 80% ваксинирано население, но данните им от последните няколко седмици сочат, че те не са се справили с разпространението на вируса. Освен ръст на заразени има и ръст на смъртните случаи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 76. 76 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  До коментар [#41] от "Явор":Израел, население 9 млн. души, ваксинирано население 61 % (спад от 64 %) - смъртни случаи от Ковид в последните 14 дни - 265. Смъртност на милион население последната седмица - 11.Парагвай, население 7 млн., ваксинирано население 28 % - смъртни случаи от Ковид в последните 14 дни - 14 (3 в последните 7 дни). Смъртност на милион последната седмица - 0.4.Ваксините НЕ РАБОТЯТ! Прави впечатление, че не си особено умен.
  —цитат от коментар 42 на digitalmarketing


  Това се нарича тенденцизно боравен с данни. Търси се целенасочено някаква справка, която ни отърва, като се игнорират другите. Ако не е Парагвай ще е Монголия, Суринам, Камбоджа....Избира се и времеви период, който да ни отърва. 14 дни е смешно малка извадка. Какво пречи да сравняваме Израел с България? Няма да е съвсем точно, но ще е доста по-адекватно от ПАрагвай. Най-вече Израел при площ около 20% от тази ба България има 9 млн население. Сещаш се за каква гъстота на населнието става дума. Като прибавим и , че един голям процент от територията е пустиня тази гъстота нараства още повече. А това има отношение към заразяването. Парагвай от своя страна при площ 4 пъти по-голяма от тази на България има 7 млн население. Или с с точни числа гъстота на населението на паргавай е 15 души на кв. км. В Обезлюдяваща се България е 63.1 на кв. км. А в Израел е 323,2 на кв. км. Но за това не ти отърва да мислиш

 77. 77 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  До коментар [#40] от "Явор":
  До коментар [#54] от "Явор":

  Мисля, че тук е добре да се отбележи, че в Южна Америка най-развитата държава (както и с най-добро здравеопазване) е Уругвай. В Азия пък най-развитата държава с най-добро здравеопазване (даже и в целия свят) е Сингапур. В Южна Америка най-малко смъртност от COVID-19 има Уругвай, а в Азия - Сингапур. Убеден съм, че тази ниска смъртност освен високи нива на ваксиниране се дължи и на добре работещите местни здравни системи, болници, медицински персонал.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 78. 78 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#19] от "proventuss":

  въпроса за етнос е само в главите на расистите, турчин бил ама къде работи?
  те и САЩ повечето открития не са от индианци...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 79. 79 Профил на Ivan Savov
  Ivan Savov
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#75] от "Иво":

  В Сингапур умират около 10 човека дневно, у нас около 90.
  Освен тая подробност, те не се справят с пандемията.

 80. 80 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2635 Любопитно

  До коментар [#72] от "digitalmarketing":

  Ограничителните мерки са единствено и само да принудят професори по медицина като теб, които слава богу в нормалните държави са малцинство, да се ваксинират.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 81. 81 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2630 Весело

  До коментар [#80] от "Consumer":

  у нас от малки учат децата да се пазят от течение, та вирОс не ги лови.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 82. 82 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  До коментар [#41] от "Явор":Израел, население 9 млн. души, ваксинирано население 61 % (спад от 64 %) - смъртни случаи от Ковид в последните 14 дни - 265. Смъртност на милион население последната седмица - 11.Парагвай, население 7 млн., ваксинирано население 28 % - смъртни случаи от Ковид в последните 14 дни - 14 (3 в последните 7 дни). Смъртност на милион последната седмица - 0.4.Ваксините НЕ РАБОТЯТ! Прави впечатление, че не си особено умен.
  —цитат от коментар 42 на digitalmarketing


  И не знам откъде черпиш данните си -не даваш линк. Но тук, където уж ги обновяват всеки ден, дават общо умрели от ковид в Парагвай 16,206. А в Израел 7,920. И това при много при всички условности относно отчитането в Парагвай и огромните разлики в гъстота на населенеито

 83. 83 Профил на Ivan Savov
  Ivan Savov
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#77] от "Иво":

  Относно Сингапур. Може и да е така, но едва ли здравната им система е 13 пъти по-добра. Освен това, говорим за 124 пъти по-голяма гъстота на населението.
  Много по-вероятно е смъртността да е толкова по-ниска поради нивото на ваксинация, дисциплина и спазване на мерки.

 84. 84 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1649 Любопитно

  "Властите в Сърбия са били в течение, че 10 хил. смъртни акта са издадени за починали заразени с коронавирус през 2020 г., но са съобщили за едва 3300"?!Нали все трябва да са най-ВЕлики.
  —цитат от коментар 22 на hamiltonf


  Не разбрах, поинал от инфаркт, инсулт, катастрофа, метнал се от 9тия етаж, но с ковид, от какво е умрял?

  Англия... ''по-ниското производство на превозни средства'' - какви МПС пък правят още на острова!!?!?

 85. 85 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  До коментар [#74] от "galapagas":

  Не са ви виновни Радев и Кацаров. Има едни професори и доценти, дето са за бой и най-големия виновник е Борисов,че не осигури ваксини, когато всички искаха да се ваксинират.

 86. 86 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Абе, Борисов нали щеше да произвежда ваксини в Разград. Какво стана, продаваме ли вече.

 87. 87 Профил на iox58564048
  iox58564048
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Тъй като се споменава Сингапур, ето една интерсна статия:

  https://www.moh.gov.sg/covid-19/vaccination/vifap

  "The Vaccine Injury Financial Assistance Programme for COVID-19 Vaccination (VIFAP) provides one-time goodwill financial assistance to persons recommended to receive the COVID-19 vaccines under the National Vaccination Programme who experience serious side effects that are assessed to be related to COVID-19 vaccines administered in Singapore.

  To qualify for the VIFAP, individuals must be a Singapore Citizen, Permanent Resident or long-term pass holder who has received the COVID-19 vaccination in Singapore, and experienced a serious side effect that required inpatient hospitalisation, or caused persistent incapacity or disability, or was fatal. The serious side effect must be assessed by a doctor to be related to the individual’s COVID-19 vaccination.

  The VIFAP will give greater peace of mind to persons taking the vaccination, as we work towards as high a coverage of COVID-19 vaccination as possible in Singapore."

  Това е една от "най-бедните" схеми които съм виждал но пак е нещо.....В България няма такива неща разбира се...

  В Обединеното Кралство работят по проблема с обещетенията тъй като тяхната програма (съдадена през 1979 между другото) не покрива Ковид ваксините (защо ли...:) ):

  https://bills.parliament.uk/bills/2926

  Фондове за компенсация на странични ефекти има и в много други страни (около 20 - повечето в европа) но за там не знам дали Ковид ваксините се покриват.

  https://www.who.int/bulletin/10-081901.pdf

  Програмата Ковакс също има такава програма:
  https://apps.who.int/gb/COVID-19/pdf_files/2021/25_02/COVAX.pdf

  При уж 2-3 случая на тежки странични ефекти за България говорим за 30-на случая. Вместо да затваряме бизнеси/да се правят лотарии със смарт часовници/20 лева ваучери и т.н. просто трябва да се отделят едни 50 милиона като начало и да се направи такъв фонд/програма който да обещетява справедливо пострадалите (не фиксирани суми а имайки впредвид 1) загуба на доход и 2) възраст.

 88. 88 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#51] от "digitalmarketing":

  Не знам защо се вълнувате - всички или ще се ваксиниране или ще преболедувате. Разумните общества се ваксинираха и вече си гледат живота, простите като нашпето ще го преболедуват и край. Недостатъка е че ще има много умрели ама на антиваксърите не ви пука, на ваксинираните също не ни пука така че всички сме ок. Няма начин да паднат мерките без ваксинация или преболедуване щото дори сега има лудница в болниците и това принуждава политиците да действат. Това накратко е положението и то не зависи от мен или вас или дори управляващите, това е реалността.

 89. 89 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2007 Весело

  "Сърбия е премълчала за 2/3 от починалите"

  Нали Сърбия използва руски ваксини. В тяхната листовка пише колко да премълчават.

  подпис
 90. 90 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#86] от "Роси":

  > Абе, Борисов нали щеше да произвежда ваксини в Разград.
  > Какво стана, продаваме ли вече.

  Вече сме спасили "стотици милиони животи".

  કટાક્ષ
 91. 91 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#86] от "Роси":

  Е нали го изчегъртахте и него и неговите калинки, какви ваксини чакате от него?

 92. 92 Профил на vcv531078293
  vcv531078293
  Рейтинг: 142 Неутрално
 93. 93 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#85] от "Роси":

  Така е , виновен е Борисов че не е магьосник и не може да щракне с пръсти и да се появят ваксини за всички и то каквито искат и когато ги искат. Странно как всички други държави успяха - опа, ама и при тях беше така ама това не им попречи да се ваксинират. Само на простия Ганьо му пречи всичко.

 94. 94 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 943 Весело

  До коментар [#90] от "Ан Он":

  >Вече сме спасили "стотици милиони животи".

  ...и благодарение на което, построихме "половин милиард километри магистрали"

 95. 95 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#75] от "Иво":

  Разберете че "заразени" много зависи кой колко и как тестват. Единствения меродавен критерии са умрелите. И Израел е 10 пъти по-добре от България !!!

 96. 96 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#43] от "m17":За пореден път днес ти смазвам опорката. В държави където са 80-90 % набодени няма нужда от сертификат ли?https://www.wantedinrome.com/news/where-in-italy-is-the-covid-green-pass-required.html https://www.euronews.com/travel/2021/10/12/green-pass-which-countries-in-europe-do-you-need-one-for Докога бе, момче?
  —цитат от коментар 48 на digitalmarketing


  А какво стана с кучетата? Преди всички бяха "набодени на кучета" а сега са само набодени, сигурно затова не ги хваштат ваксините.

 97. 97 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#90] от "Ан Он":

  Няма нужда от никакво спасяване, който иска - да боледува и да умира, негов си проблем. Скоро ще вкарат сертификатите масово и ваксинираните (и живите преболедували) ще си гледаме живота нормално. А каръците (предимно неваксинирани но и малко ваксинирани) ще се редят пред болниците.

 98. 98 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#92] от "vcv531078293":

  > В България умират 12 пъти повече хора.

  Да кажем че в България годишно има по 20000 смъртни случая на милион .

  Дай статистика на другите упоменати държави, да видим къде точно мрат само по 1700 на милион годишно (12 пъти по-малко) ?

  કટાક્ષ
 99. 99 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#95] от "m17":

  > Единствения меродавен критерии са умрелите

  Така е.

  > И Израел е 10 пъти по-добре от България !!!

  Я дай справка дето се вижда че в Израел умират само по 2000 на милион годишно ?

  કટાક્ષ
 100. 100 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1649 Любопитно

  До коментар [#88] от "m17":

  ''Разумните общества се ваксинираха и вече си гледат живота'' - в Испания, Италия, Германия, Франция, Израел, Малта, да не би да може да отидеш (дори вакиснниран с 8 игли от 'сяка ''ваксина'') без маска в магазина!??!
  С тея парцали, живот, викаш, а?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK