"Всъщност аз съм Джеймс Бонд" - десният Петър Фиала може да е следващият премиер на Чехия

"Всъщност аз съм Джеймс Бонд" - десният Петър Фиала може да е следващият премиер на Чехия

© Associated PressПетър Фиала, който може да стане следващият чешки министър-председател, е бивш преподавател по политология, както и почитател на филмите за Джеймс Бонд, на литературата и на футбола. "Всъщност аз съм Джеймс Бонд", каза веднъж Фиала в интервю. "Бонд може да стреля добре, както и аз. Говори също няколко езика и е добре образован, и аз се надявам, че отговарям и на тези критерии", заяви той.


С брада и очила, Фиала, който грижливо пази личния си живот в тайна, сега изпълнява най-важната мисия в живота си, след като изведе дясноцентристкото обединение "Заедно" до победа с малка преднина на парламентарните избори през уикенда. "Заедно" победи центристката популистка партия АНО ("Действие на недоволните граждани") на министър-председателя милиардер Андрей Бабиш, на когото по време на цялата предизборна кампания проучванията предричаха крайна победа.


"Дадохме на Чешката република шанс за по-добро бъдеще. Това е промяна, ние сме промяна, вие сте промяна", заяви Фиала на привържениците си след изборите.
Обединението "Заедно" включва центристкия Християндемокатичен съюз - Чехословашка народна партия, десноцентристката партия ТОП 09 (Традиция, Отговорност, Просперитет), както и дясната Гражданска демократическа партия (ОДС), чийто председател от 2014 г. е Фиала. Той влезе в политиката през 2011 г. като научен съветник на тогавашния премиер, а година по-късно - и на министъра на образованието. Беше избран за депутат на парламентарните избори през октомври 2013 г., преди да се присъедини към ОДС месец по-късно и да стане неин председател през януари 2014 г. Фиала замени на този пост бившия премиер Петер Нечас, чието правителство беше свалено през 2013 г. на фона на скандал с любовницата на министър-председателя.


Прагматичен вярващ


Роден във втория по големина чешки град Бърно на 1 септември 1964 г., Фиала израства в консервативно семейство, където обядът се сервира точно по пладне, под звъна на църковните камбани. "В нашето семейство беше нещо естествено да имаш университетско образование, културен живот и да се интересуваш от обществени и политически въпроси", заяви веднъж той. "Бях отгледан в демократичен дух. За мен демокрацията и свободата са неща, които смятам за справедливи още от дете", каза Фиала.


Вероятният бъдещ премиер, който носи сако от 15-годишна възраст, има диплома по чешки език и литература, както и по история. Работил е като историк и журналист. След свалянето на комунистическия тоталитарен режим в бивша Чехословакия през 1989 г. Фиала става съосновател на катедрата по политология в Масариковия университет в Бърно - предмет, който дотогава е забранен. Той оглавява катедрата от 1993 до 2002 г., преди да започне да отговаря в продължение на две години за международните отношения и европейските изследвания.


Фиала, който през 2002 г. става първия в страната професор по политология, заема поста ректор на Масариковия университет от 2004 до 2011 г. Той е автор на няколко научни труда за политика, религия и история и понякога е критикуван, че е скучен и лишен от емоции. Прагматичен вярващ, той е кръстен през 1986 г., когато църквата още е преследвана от комунистическото правителство. "За мен вярата означава определено тълкуване на света, но тя няма отговор за всяка ситуация", каза Фиала в интервю.


"Основното е, че човекът създаден като свободно същество", добави той. Въпреки осанката си на професор, до 40-годишна възраст Фиала е бил активен футболист. Обича също тениса, стрелбата, ските и плуването. Почитател е и на джаза. През 1992 г. се жени за съпругата си Яна, с която имат три деца. Двамата се запознават по време на Нежната революция през 1998 г. и Фиала каза веднъж, че част от първата им любовна среща е била на гробище. "Моят личен живот се слива със социалния до такава степен, че се запознах със свободата и с бъдещата ми съпруга през ноември 1989 г. И оттогава обичам и двете", заяви той. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK