Бъдещата кралица на Нидерландия би могла да сключи еднополов брак, обяви премиерът

Нидерландската принцеса Амалия. Снимката е архивна.

© Associated Press

Нидерландската принцеса Амалия. Снимката е архивна.Наследницата на нидерландския престол принцеса Амалия би могла да сключи еднополов брак и да запази престола.


Тази ситуация, която не е свързана с конкретно желание на Амалия да го направи, бе разяснена от нидерландския премиер Марк Рюте в отговор на въпрос в парламента, предаде Би Би Си.


Съобщеното от Рюте месеци преди Амалия да стане пълнолетна, е е важно, защото досега е смятано, че легализацията на еднополовите бракове, въведена през 2001 г., не може да се прилага за короната, тъй като е нужно да се осигури наследник.
В писмен отговор на депутатски въпрос от собствената му партия изпълняващият длъжността (в очакване да бъде съставено правителство) премиер обяснява, че обсъжданата ситуация е "чисто теоретична", но действително следващата кралица може спокойно да се ожени.


"Следователно кабинетът не смята, че наследник на трона или кралят трябва да абдикира, ако поиска да сключи брак с партньор от същия пол."


Марк Рюте,

и. д. премиер на Нидерландия


В книга, издадена през лятото, която не спекулира за личния живот на принцеса Амалия, се повдига темата какво ще стане, ако тя избере да се сключи брак с човек от същия пол, обяснява Би Би Си.


Въпросът от двамата депутати от либералната партия на Рюте е дали сегашните ограничения за брака в кралското семейство съответства на "нормите и ценностите на 2021 г.".


Рюте добавя, че е "плашещо сложен" въпросът какво би станало с наследяването на трона, ако еднополова двойка има дете чрез осиновяване или по друг начин. Премиерът обаче уточнява: "Да пресечем този мост, ако стигнем до него."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK