Питайте Световната банка - Кристалина Георгиева дистанцира себе си и МВФ от скандала

Питайте Световната банка - Кристалина Георгиева дистанцира себе си и МВФ от скандала

© ReutersКристалина Георгиева дистанцира себе си и Международния валутен фонд, който оглавява, от скандала с твърдение за манипулиране на данни в Световната банка по времето, когато тя бе вторият човек в управлението на тази международна финансова институция. Това стана на първата ѝ пресконференция, след като управителният съвет на МВФ ѝ гласува единодушно подкрепа след проверка на случая. САЩ обаче добавиха в отделно съобщение, че макар да няма достатъчно убедителни доказателства за нейни прегрешения, страната ще следи отблизо действията ѝ в оставащите 3 години от мандата ѝ.


Запитана какви поуки си е взела от случилото се, тя веднага изтъкна, че проблемите са единствено около спорната поредица доклади Doing Business и нямат нищо общо със сегашната ѝ работата и проучванията на МВФ. "И подчертавам, че нашият борд бе пределно ясен в подкрепата си за изключителните качества на нашия персонал и почтеността на нашите изследвания."


Тя продължи да говори за системите за проверки на всеки продукт на МВФ на различни нива, така че да съответства максимално на очакванията на страните членки.

"В този конкретен случай най-важният урок за мен е, че в големи организации винаги трябва да се има предвид, че може да има хора, които не се чувстват напълно включени и не виждат врата, на която да почукат, за да изразят притесненията си, каквито и да са те." След което Георгиева отново продължи да говори само за такива механизми в МВФ, как ги е подкрепяла "от цялото си сърце" и как след случилото се тази подкрепа се е увеличила още повече.


Факторът "Кристалина"
Въпросът изникна още веднъж по време на пресконференция и бе повдигнат от "Файненшъл таймс".


"Бордът на МВФ свърши чудесна работа (в отхвърлянето на обвиненията - бел. ред.), но това не означава, че не разбирам по-широкото послание - служителите да могат винаги да се обърнат към ръководителите си или към ответните канали в институцията им, за да сигнализират своето несъгласие или загриженост. В целия си професионален живот съм се борила за това", отвърна Георгиева.


Тя описа завръщането си в Световната банка през януари 2017 г. в контекста на "бъркотия, страх сред персонала", а само 9 месеца по-късно служителите са отчели значително повишение на доверието към ръководството и това било наречено факторът "Кристалина". Иска ми се да знаех тогава, че има недоволни хора, както е описано в доклада (на американската адвокатска кантора - бел. ред.), допълни Георгиева. Тя каза, че ще говори за нуждата служителите на МВФ да не си мълчат, ако имат проблем, на срещата им понеделник.


Питайте Световната банка - Кристалина Георгиева дистанцира себе си и МВФ от скандала


В интервю за "Ройтерс" във вторник Кристалина Георгиева също настоя, че проблемите са единствено около спорната поредица доклади Doing Business и нямат нищо общо с работата й в МВФ. "Търсете проблема от другата страна на 19-а улица", каза тя вчера след въпроса на "Файненшъл таймс", имайки предвид, че централите на МВФ и СБ са една срещу друга на тази улица във Вашингтон.


Георгиева прогнозира, че случилото се няма да се отрази на десетилетията тясно сътрудничество между МВФ и СБ. Част от подкрепилите я призоваха да се разследват действията на сегашния президент на банката Дейвид Малпас. Един от поддръжниците ѝ - нобелистът по икономика Джоузеф Стиглиц, обвини като поръчители на атаката срещу нея Малпас и Марк Уайсброт, един от директорите на Центъра за икономически и политически изследвания на СБ.


Малпас не е коментирал външния доклад, обвинил Георгиева в лобиране в полза на Китай през 2017 г., освен че текстът говорел сам за себе си.


"Обичам банката и обичам фонда. Това са институции близнаци, помагащи на своите членове... Имаме много, много големи предизвикателства, за справянето с които нашите институции са най-добри и работят съвместно", допълни тя. Става дума за борбата с пандемията от COVID-19, климатичните промени, високата задлъжнялост на развиващите се страни и съвместните оценки на финансовия сектор, обяснява "Ройтерс".


"Компромисен лидер"?


Но "Файненшъл таймс" публикува коментар, че "Георгиева" е запазила поста си, обаче споровете вътре в Изпълнителния борд на МВФ (твърди се, че САЩ и Япония са имали резерви до последно, а те са най-големите акционери) са показали, че облаците не са се разнесли над главата ѝ и тя остава "компромисен" лидер.


След 8 продължителни заседания по случая бордът заяви, че обвиненията "не демонстрират убедително директорът [на МВФ] да е играла неправилна роля". Във FT твърдят, че според източници, запознати с хода да обсъжданията, гласуването е било оспорвано и крайният резултат се дължи на позицията на европейски държави. Джанет Йелън, финансовата министърка на САЩ, разговаря с Кристалина Георгиева след това и според съобщението е казала, че министерството ѝ ще "оценява всякакви нови факти и разкрития".


Питайте Световната банка - Кристалина Георгиева дистанцира себе си и МВФ от скандала


Проверката в Световната банка продължава и публичността на случая според критици накърни доверието към МВФ, независимо дали Георгиева е действала правилно или не, коментира "Файненшъл таймс".


Изданието дава пример с коментара "впечатляващата култура в МВФ като институция, която съществуваше в миналото, днес е съсипана", както го описал през уикенда икономистът Ерик Нилсен от "Уникредит" (и бивш служител на СБ и МВФ) пред клиенти на банковата група. Той поставя и въпрос доколко независими са климатичните политики на фонда.


Високопоставен служител на МВФ отхвърля подобни внушения и казва, че "изглежда, някои не приемат сериозно отговорността си да защитават доверието към институцията", както и че оневиняването на Кристалина Георгиева е резултат на прилагане на много високи стандарти.


В следващите шест до осем седмици се очаква приключването на втори доклад на WilmerHale - американската адвокатска кантора, наета от Световната банка за разследването. Той трябва да установи има ли конкретни служители на банката, които са вършили нередни неща. Заключенията трябва да бъдат предоставени на отдела за човешки ресурси и не е известно дали ще станат публично достояние.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK