Питайте Световната банка - Кристалина Георгиева дистанцира себе си и МВФ от скандала

Питайте Световната банка - Кристалина Георгиева дистанцира себе си и МВФ от скандала

© ReutersКристалина Георгиева дистанцира себе си и Международния валутен фонд, който оглавява, от скандала с твърдение за манипулиране на данни в Световната банка по времето, когато тя бе вторият човек в управлението на тази международна финансова институция. Това стана на първата ѝ пресконференция, след като управителният съвет на МВФ ѝ гласува единодушно подкрепа след проверка на случая. САЩ обаче добавиха в отделно съобщение, че макар да няма достатъчно убедителни доказателства за нейни прегрешения, страната ще следи отблизо действията ѝ в оставащите 3 години от мандата ѝ.


Запитана какви поуки си е взела от случилото се, тя веднага изтъкна, че проблемите са единствено около спорната поредица доклади Doing Business и нямат нищо общо със сегашната ѝ работата и проучванията на МВФ. "И подчертавам, че нашият борд бе пределно ясен в подкрепата си за изключителните качества на нашия персонал и почтеността на нашите изследвания."


Тя продължи да говори за системите за проверки на всеки продукт на МВФ на различни нива, така че да съответства максимално на очакванията на страните членки.

"В този конкретен случай най-важният урок за мен е, че в големи организации винаги трябва да се има предвид, че може да има хора, които не се чувстват напълно включени и не виждат врата, на която да почукат, за да изразят притесненията си, каквито и да са те." След което Георгиева отново продължи да говори само за такива механизми в МВФ, как ги е подкрепяла "от цялото си сърце" и как след случилото се тази подкрепа се е увеличила още повече.


Факторът "Кристалина"
Въпросът изникна още веднъж по време на пресконференция и бе повдигнат от "Файненшъл таймс".


"Бордът на МВФ свърши чудесна работа (в отхвърлянето на обвиненията - бел. ред.), но това не означава, че не разбирам по-широкото послание - служителите да могат винаги да се обърнат към ръководителите си или към ответните канали в институцията им, за да сигнализират своето несъгласие или загриженост. В целия си професионален живот съм се борила за това", отвърна Георгиева.


Тя описа завръщането си в Световната банка през януари 2017 г. в контекста на "бъркотия, страх сред персонала", а само 9 месеца по-късно служителите са отчели значително повишение на доверието към ръководството и това било наречено факторът "Кристалина". Иска ми се да знаех тогава, че има недоволни хора, както е описано в доклада (на американската адвокатска кантора - бел. ред.), допълни Георгиева. Тя каза, че ще говори за нуждата служителите на МВФ да не си мълчат, ако имат проблем, на срещата им понеделник.


Питайте Световната банка - Кристалина Георгиева дистанцира себе си и МВФ от скандала


В интервю за "Ройтерс" във вторник Кристалина Георгиева също настоя, че проблемите са единствено около спорната поредица доклади Doing Business и нямат нищо общо с работата й в МВФ. "Търсете проблема от другата страна на 19-а улица", каза тя вчера след въпроса на "Файненшъл таймс", имайки предвид, че централите на МВФ и СБ са една срещу друга на тази улица във Вашингтон.


Георгиева прогнозира, че случилото се няма да се отрази на десетилетията тясно сътрудничество между МВФ и СБ. Част от подкрепилите я призоваха да се разследват действията на сегашния президент на банката Дейвид Малпас. Един от поддръжниците ѝ - нобелистът по икономика Джоузеф Стиглиц, обвини като поръчители на атаката срещу нея Малпас и Марк Уайсброт, един от директорите на Центъра за икономически и политически изследвания на СБ.


Малпас не е коментирал външния доклад, обвинил Георгиева в лобиране в полза на Китай през 2017 г., освен че текстът говорел сам за себе си.


"Обичам банката и обичам фонда. Това са институции близнаци, помагащи на своите членове... Имаме много, много големи предизвикателства, за справянето с които нашите институции са най-добри и работят съвместно", допълни тя. Става дума за борбата с пандемията от COVID-19, климатичните промени, високата задлъжнялост на развиващите се страни и съвместните оценки на финансовия сектор, обяснява "Ройтерс".


"Компромисен лидер"?


Но "Файненшъл таймс" публикува коментар, че "Георгиева" е запазила поста си, обаче споровете вътре в Изпълнителния борд на МВФ (твърди се, че САЩ и Япония са имали резерви до последно, а те са най-големите акционери) са показали, че облаците не са се разнесли над главата ѝ и тя остава "компромисен" лидер.


След 8 продължителни заседания по случая бордът заяви, че обвиненията "не демонстрират убедително директорът [на МВФ] да е играла неправилна роля". Във FT твърдят, че според източници, запознати с хода да обсъжданията, гласуването е било оспорвано и крайният резултат се дължи на позицията на европейски държави. Джанет Йелън, финансовата министърка на САЩ, разговаря с Кристалина Георгиева след това и според съобщението е казала, че министерството ѝ ще "оценява всякакви нови факти и разкрития".


Питайте Световната банка - Кристалина Георгиева дистанцира себе си и МВФ от скандала


Проверката в Световната банка продължава и публичността на случая според критици накърни доверието към МВФ, независимо дали Георгиева е действала правилно или не, коментира "Файненшъл таймс".


Изданието дава пример с коментара "впечатляващата култура в МВФ като институция, която съществуваше в миналото, днес е съсипана", както го описал през уикенда икономистът Ерик Нилсен от "Уникредит" (и бивш служител на СБ и МВФ) пред клиенти на банковата група. Той поставя и въпрос доколко независими са климатичните политики на фонда.


Високопоставен служител на МВФ отхвърля подобни внушения и казва, че "изглежда, някои не приемат сериозно отговорността си да защитават доверието към институцията", както и че оневиняването на Кристалина Георгиева е резултат на прилагане на много високи стандарти.


В следващите шест до осем седмици се очаква приключването на втори доклад на WilmerHale - американската адвокатска кантора, наета от Световната банка за разследването. Той трябва да установи има ли конкретни служители на банката, които са вършили нередни неща. Заключенията трябва да бъдат предоставени на отдела за човешки ресурси и не е известно дали ще станат публично достояние.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 841 Неутрално
 2. 2 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2323 Любопитно

  "...по времето, когато тя бе вторият човек в управлението на тази международна финансова институция."

  Защо в скандала не се споменава първият човек в СБ ?

  I Want To Believe
 3. 3 Профил на Delta
  Delta
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Неприятно, когато се озовеш на фронта на атаката САЩ срещу Китай. Явно са тръгнали вабанк по всички фронтове без да го интересуват съпровождащите жертви. Скандалът с подводниците минава под същия знаменател.
  Съчувствам на г-жа Георгиева за този "приятелски огън". Не мисля, че нейната позиция е даминистраторска, да работи по някакъв правилник.

 4. 4 Профил на BIKER
  BIKER
  Рейтинг: 464 Неутрално

  САЩ - приятелски огън както винаги. Абе откак Байдън е президент, някаква агресия ги тресе във изпълнението на всичко, като не става ясно дали Байдън прави така или го подвеждат определени лобита и групи от хора. А Кристалинка трябва да се стегне и може би да организира едно хоро на 3ти Март на Таймс Скуеър в НЙ. Шегата на страна - там "горе" в СБ или МВФ или друга голяма институция духат едни ветрове, които ние изобщо не можем да си представим, няма миг в който някой да не подготвя нещо (донос, доклад, репорт, проуччване) срещу някой от хората, които са на тези позиции, така е в политичската игра на "тронове". Надявам се само България да не е с опетнен имидж след този случай и нещата за фонда и банката да са ОК, щото от тъова зависи мирът и спокойствието в много проблемни държави, а оттам и на целият свят.

  БСП и ДПС вън от политиката
 5. 5 Профил на zmuz
  zmuz
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ако Кристалина се измъкне и този път - трябва да бъде номинирана за "Оскар". То не беше генсекство в ООН, то не бяха скандали и увъртания. Сериал с продължения. За такива "успехи" се изисква сериозен талант. И ако този талант е налице - заслужава признание.

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  До коментар [#4] от "BIKER":

  " Шегата на страна - там "горе" в СБ или МВФ или друга голяма институция духат едни ветрове, които ние изобщо не можем да си представим, няма миг в който някой да не подготвя нещо (донос, доклад, репорт, проуччване) срещу някой от хората, които са на тези позиции, така е в политичската игра на "тронове"."

  Като е така, защо трябва да симпатизираме на такива, които въпреки че знаят много добре на какъв пост се оказват, се съгласяват да се кандидатират и дори се борят със зъби и нокти за него ? Горката Сталинка ! Жертва на " приятелски огън" !
  Дали Кристалина или някой друг, за страната ни има много малко значение кой точно ръководи МВФ или СБ ! Така или иначе всички играят по едни и същи правила в подобни институции, всички изпълняват една и съща политика и акционерите имат последната дума за свършеното от тях.......

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4682 Неутрално

  До коментар [#5] от "zmuz":

  Не ми се вярва да се измъкне! Според мен песента и е вече изпята. Искат да намерят по-елегантен начин за да я накарат да си ходи!

 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  много готина снимка

  вижда се истинското лице

  нима това е лице на виновен човек!...?

  ;)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 9. 9 Профил на
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Странното е, че на американски адвокатски кантори се възлагат разследвания.

  Тежестта на тяхното становище е колкото на всеки коментар тук, та дори и по-малко.

  Вероятността изводите им да са поръчани и платени е много по-голяма от вероятността Георгиева да е виновна.

 10. 10 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  "...по времето, когато тя бе вторият човек в управлението на тази международна финансова институция."Защо в скандала не се споменава първият човек в СБ ?
  —цитат от коментар 2 на 2.5


  Щото е американец, макар и от корейски произход.

  Сам съм, други няма...
 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4682 Неутрално

  До коментар [#9] от " ":

  "Странното е, че на американски адвокатски кантори се възлагот разследвания."

  Друго би било, ако разследвания се възлагат само на китайски адвокатски кантори! :-)

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5269 Неутрално

  Все по-неприятна ми става

 13. 13 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Просто елегантно анонсира, че знае нещо твърде интересно и ако продължават да я притискат, може и да реши да се изтърве пред някоя медия, но не американска. Общо взето, след това нейно изказване, може да се предположи, че сагата с оставката и приключи.

 14. 14 Профил на
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#9] от " ":"Странното е, че на американски адвокатски кантори се възлагот разследвания."Друго би било, ако разследвания се възлагат само на китайски адвокатски кантори! :-)
  —цитат от коментар 11 на vassilun


  Не ви разбрах, колега. Адвоктската кантора, независимо каква е, та дори и българска, може да изрази само становище. Изводите и нямат правна стойност - те подлежат на проверка и доказване. Адвокатските кантори нямат разследващ функции.

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Весело

  До коментар [#3] от "Delta":


  До коментар [#5] от "zmuz":

  Да,да Кристалина е много "умна" щом мисли,че може да седи на два стола!

 16. 16 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Радвам се, че около половината от коментарите подкрепят Кристалина Георгиева. Самоубийствената нагласа: "щом е българин и някой каже нешо лошо за него, значи е вярно" е време да бъде преодоляна. За мен е абсолютно непонятно как много хора решиха, че е виновна още при първите признаци за скандала. Но тя не се предаде - браво!

 17. 17 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Това което Кристалина и българите не разбират е, че САЩ смятат всички тези институции създадени след Втората Световна Война за техни. И че останалите страни са просто техни васали и трябва да слушат вожда, който има божествена мисия да поведе човечеството към светли бъднини (ако трябва и за косата).

  Това, което американците не разбират е, че българите (и най-вероятно Кристалина) са се нагледали на велики империи, които са смятали, че са вечни и непобедими. И които са си отишли бързо и окончателно. Което е една от причините ние по принцип като народопсихология да не си падаме да лижем чийто и да било дупет@. Просто знаем, че утре тези ще са просто глава в историческите книги. Ако американците искат послушковци трябва да изберат индиец - там в самата им хилядолетна култура е закодирано преклонение пред белия сахиб още от арийските нашествия.

 18. 18 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Сякаш тия организации са различни, нещо?!?! :)

  Това е все едно, аз в ресторанта:
  - Готвачът е пресолим ястието...
  Управителят:
  - Питайте, заместник-Готвача!

 19. 19 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#17] от "johnniewalker":

  "Това което Кристалина и българите не разбират е, че САЩ смятат всички тези институции създадени след Втората Световна Война за техни."

  Малка поправка - американците не смятат, че са техни. Те са техни и в голяма степен им гарантират световното господство.

 20. 20 Профил на
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Това което Кристалина и българите не разбират е, че САЩ смятат всички тези институции създадени след Втората Световна Война за техни. И че останалите страни са просто техни васали и трябва да слушат вожда, който има божествена мисия да поведе човечеството към светли бъднини (ако трябва и за косата).Това, което американците не разбират е, че българите (и най-вероятно Кристалина) са се нагледали на велики империи, които са смятали, че са вечни и непобедими. И които са си отишли бързо и окончателно. Което е една от причините ние по принцип като народопсихология да не си падаме да лижем чийто и да било дупет@. Просто знаем, че утре тези ще са просто глава в историческите книги. Ако американците искат послушковци трябва да изберат индиец - там в самата им хилядолетна култура е закодирано преклонение пред белия сахиб още от арийските нашествия.
  —цитат от коментар 17 на johnniewalker
  Познаването на работата на тези институции отвътре, както и гледната точка от тези позиции към световните финанси, е български национален капитал.

  Дано Георгиева да е широко скроен човек, да е великодушна и да е наясно, че човешките недостатъци нямат граници. Злоречието и пристрастията не са само български пороци.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  До коментар [#8] от "Николай Теллалов":

  Вие, като гледате Борисов, виждате ли лице на виновен човек. Не, само на нагъл.

 22. 22 Профил на Quest
  Quest
  Рейтинг: 243 Неутрално

  На криСталинка и се размина на косъм. Тепърва ще стане ясно какво я спаси при положение, че се коказа, че тя лично е притискала служители да нагласят данни така че Китай да се изкачи в класацията. Забележете, ПЕРСОНАЛНО е била намесена в оказването на натиск върху подчинен да ЛЪЖЕ. Не може да мине с твърдението - аз бях много нагоре, не ги знам фърфалаците долу какво правят - имат си преки началници и т.н. След този спасителен пояс тя вече е компрометирана и адски задължена на когото тряба. Тепърва ще стане още по послушна.

 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  До коментар [#22] от "Quest":

  Стрина Кристалина не лъже а вижда нещата под друг ъгъл!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  "....споровете вътре в Изпълнителния борд на МВФ (твърди се, че САЩ и Япония са имали резерви до последно, а те са най-големите акционери) са показали, че облаците не са се разнесли над главата ѝ и тя остава "компромисен" лидер."

  "И да не ми мътиш водата, пак ще те изям. Щото съм гладен."
  "Кристалина-Кристалище - лошо именище, дръжте да я изядем!"

 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#21] от "Роси":

  аз гадости не гледам

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 26. 26 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Кристалина още не е разбрала, че въртенето и на шиш тепърва започва.

 27. 27 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  До коментар [#13] от "rvr12572942":

  Пред Чайна Дейли или пред Раша Тудей ще направи изявление ?

 28. 28 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  На Кристалина явно й готвят уволнението, но засега поне се измъква. Има нещо гнило с тези бизнес класации на Световната банка, но не вярвам само Георгиева да е в кюпа. Замесени са доста хора.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK