"Духовник във възход" показа, че влиянието на Иран в Ирак е ограничено

"Духовник във възход" показа, че влиянието на Иран в Ирак е ограничено

© Associated PressИракските шиитски милиции, които често се използват като пълномощник за съседен Иран, претърпяха поражение на изборите в Ирак, а шиитски духовник, който се обособи с възприемането на по-националистически подход, се очерта като най-силната политическа фигура в Ирак. Резултатите подчертават засилващото се разделение относно прекомерното влияние на Иран в страната; съюзниците на Техеран са отслабени в момент, когато Ислямската република иска да възобнови ядреното споразумение със световните сили и да започне диалог с регионалния си съперник Саудитска Арабия.


Това обаче засилва и напрежението сред шиитските фракции в страната, което може да усложни още повече предизвикателството за Ирак да балансира в съюзите си със САЩ и Иран в условията на американско-иранското противопоставяне.


Подкрепяните от Техеран милиции вчера оспориха резултатите, след като стана ясно, че броят на депутатите в техния парламентарен блок, коалицията "Фатах" ("Завоевание"), пада от 48 на 12 - 14. Блокът "Сайрун" ("Поход за реформи") на шиитския духовник Муктада Садр от своя страна увеличава мандатите си в парламента с поне 20, затвърждавайки статута си на най-големия политически блок в 329-местния парламент.
Сунитската фракция на парламентарния председател Мохамед ал Халбуси стана втора политическа сила - каквато през 2018 г. беше "Фатах" - а независимите кандидати печелят около 10 места. За пръв път в парламента ще бъдат представени кандидати, свързани с антиправителственото протестно движение от 2019 г.


Хади ал Амири, лидерът на коалиция "Фатах", определи резултатите като "измама". Абу Али ал Аскари, висш функционер на Катаиб Хизбула, едни от най-твърдолинейните милиции, верни на Иран, твърди, че е имало изборни машинации в ущърб на милициите.


Духовник във възход


Масовото разочарование от сегашната иракска политическа класа изглежда се е оказало от помощ за политическата коалиция на Садр на изборите, които бяха белязани от рекордно ниска избирателна активност.
Този 47-годишен проповедник, превърнал се от радикал в популист, се възползва от ширещото се негодувание срещу прекомерната намеса на Иран в Ирак чрез въоръжените милиции.


Садр е запомнен с оглавяването на съпротивата срещу американските сили, но през последните години той промени образи си и започна да се представя като националист, който се бори срещу корупцията и влошаващите се обществени услуги. Макар и да се радва на тесни връзки с иранския политически и религиозен елит, Садр критикува публично както иранското, така и американското влияние в страната. През последните години той критикуваше потока от иранско оръжие към шиитските милиции в Ирак.


Садр се ползва със симпатиите на милиони иракчани, включително на тези, които воюваха в редовете на неговите милиции "Армията на Махди", още от ранните дни на американската окупация. През 2014 г. той прегрупира бойците си под името "Бригади на мира" - "Сарая Салам" - и води битки срещу "Ислямска държава".


В понеделник вечер имаше празненства в Садр Сити, беден багдадски квартал, в който живеят около 3 милиона души и който е кръстен на бащата на духовника, аятолах Мохамед Садик Садр, убит през 1999 г. от предполагаеми агенти на Саддам Хюсейн.


Макар и мнозина да не излязоха да гласуват, завладени от общото чувство на апатия, добре смазаната политическа машина на Садр мобилизира лоялното ядро от негови последователи и се възползва от новото изборно законодателство, което раздроби избирателните райони. Дори и все още неокончателни, обявените резултати почти със сигурност ще дадат на Садр по-голямо влияние в правителството.


Муктада ас Садр

© Associated Press

Муктада ас Садр


Поляризиращата роля на Иран


Подкрепяните от Иран милиции, известни под колективното наименование "Сили за народна мобилизация" (СНМ), придобиха популярност и огромно влияние, след като изиграха ключова роля за разгрома на джихадистите от "Ислямска държава", започнал през 2014 година. Коалицията "Фатах", която е съставена от кандидати от СНМ, стана втора политическа сила на изборите през 2018 г., което беше възприето като индикация за засилващо се влияние на Техеран в Ирак.


Но въоръжените групировки започнаха все повече да се възприемат и като заплаха за държавната власт, а въпросът за оръжията, които са извън контрола на държавата, се превърна в проблемен. Когато в края на 2019 г. десетки хиляди хора в Багдад и преобладаващо шиитския Юг се разбунтуваха, разгневени от корупцията и иранското влияние, иракски милиции участваха в потушаването на вълненията с бойни патрони. Правозащитници ги обвиниха за поредица отвличания на демонстранти и млади активисти. Наскоро имаше няколко случая, когато маскирани бойци на шиитски милиции, въоръжени с картечници и ръчни противотанкови гранатомети, открито преминаваха с автомобилите си по централните улици на Багдад в зловеща демонстрация на сила, подчертаваща все по-голямата опасност, която непредсказуемите милиции, верни на Техеран, крият за Ирак.


"Партиите, които претендират да представляват СНМ, бяха наказани от обществото заради позициите си срещу движението "Тишрин", каза Нисан аз Зайер, независим кандидат, наричайки протестите от 2019 г. с името на месеца, в който те избухнаха. Аз Зайер беше кандидат от листата на движението "Имтидад", участниците в която бяха набрани от редиците на протестното движение; тя събра над 22 000 гласа в южната провинция Насирия, едно от огнищата на демонстрациите.


Ликвидирането на иранския генерал Касем Сулеймани и командира на иракските милиции Абу Махди ал Мухандис при американски удар с дрон през януари 2020 г. породи нов разкол сред милициите, който ги направи още по-непокорни и задълбочи различията между тях.


Какво предстои


Резултатът от изборите ще има вътрешни измерения и ще определи в значителна степен отношенията на Ирак със съседите му и САЩ през следващите четири години. Малко вероятно е Садр да успее да сглоби управленска коалиция без близките до Иран политически групировки. Всяка партия или коалиция, която иска да излъчи премиер и да състави правителство, първо ще трябва да събере мнозинство от поне 165 депутати в 329-местния парламент.


Сглобяването на подобна коалиция обаче най-вероятно ще отнеме месеци. Освен това Иран все още има значително влияние сред няколко шиитски блока и фигури и ще се опита да упражни натиск при преговорите.
САЩ и арабските държави от Залива ще очакват с нетърпение да разберат дали действащият министър-председател Мустафа ал Казими ще може да си осигури втори мандат.


Ал Казими, бивш началник на разузнаването, който е подкрепян от Вашингтон, успешно балансираше между американските и иранските интереси в Ирак. Той освен това беше домакин на няколко кръга преговори между регионалните противници Иран и Саудитска Арабия за намаляване на напрежението. Сега, докато Садр решава дали отново да предпочете Казими като компромисен кандидат, съдбата на тези преговори виси на косъм. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK