"Духовник във възход" показа, че влиянието на Иран в Ирак е ограничено

"Духовник във възход" показа, че влиянието на Иран в Ирак е ограничено

© Associated PressИракските шиитски милиции, които често се използват като пълномощник за съседен Иран, претърпяха поражение на изборите в Ирак, а шиитски духовник, който се обособи с възприемането на по-националистически подход, се очерта като най-силната политическа фигура в Ирак. Резултатите подчертават засилващото се разделение относно прекомерното влияние на Иран в страната; съюзниците на Техеран са отслабени в момент, когато Ислямската република иска да възобнови ядреното споразумение със световните сили и да започне диалог с регионалния си съперник Саудитска Арабия.


Това обаче засилва и напрежението сред шиитските фракции в страната, което може да усложни още повече предизвикателството за Ирак да балансира в съюзите си със САЩ и Иран в условията на американско-иранското противопоставяне.


Подкрепяните от Техеран милиции вчера оспориха резултатите, след като стана ясно, че броят на депутатите в техния парламентарен блок, коалицията "Фатах" ("Завоевание"), пада от 48 на 12 - 14. Блокът "Сайрун" ("Поход за реформи") на шиитския духовник Муктада Садр от своя страна увеличава мандатите си в парламента с поне 20, затвърждавайки статута си на най-големия политически блок в 329-местния парламент.
Сунитската фракция на парламентарния председател Мохамед ал Халбуси стана втора политическа сила - каквато през 2018 г. беше "Фатах" - а независимите кандидати печелят около 10 места. За пръв път в парламента ще бъдат представени кандидати, свързани с антиправителственото протестно движение от 2019 г.


Хади ал Амири, лидерът на коалиция "Фатах", определи резултатите като "измама". Абу Али ал Аскари, висш функционер на Катаиб Хизбула, едни от най-твърдолинейните милиции, верни на Иран, твърди, че е имало изборни машинации в ущърб на милициите.


Духовник във възход


Масовото разочарование от сегашната иракска политическа класа изглежда се е оказало от помощ за политическата коалиция на Садр на изборите, които бяха белязани от рекордно ниска избирателна активност.
Този 47-годишен проповедник, превърнал се от радикал в популист, се възползва от ширещото се негодувание срещу прекомерната намеса на Иран в Ирак чрез въоръжените милиции.


Садр е запомнен с оглавяването на съпротивата срещу американските сили, но през последните години той промени образи си и започна да се представя като националист, който се бори срещу корупцията и влошаващите се обществени услуги. Макар и да се радва на тесни връзки с иранския политически и религиозен елит, Садр критикува публично както иранското, така и американското влияние в страната. През последните години той критикуваше потока от иранско оръжие към шиитските милиции в Ирак.


Садр се ползва със симпатиите на милиони иракчани, включително на тези, които воюваха в редовете на неговите милиции "Армията на Махди", още от ранните дни на американската окупация. През 2014 г. той прегрупира бойците си под името "Бригади на мира" - "Сарая Салам" - и води битки срещу "Ислямска държава".


В понеделник вечер имаше празненства в Садр Сити, беден багдадски квартал, в който живеят около 3 милиона души и който е кръстен на бащата на духовника, аятолах Мохамед Садик Садр, убит през 1999 г. от предполагаеми агенти на Саддам Хюсейн.


Макар и мнозина да не излязоха да гласуват, завладени от общото чувство на апатия, добре смазаната политическа машина на Садр мобилизира лоялното ядро от негови последователи и се възползва от новото изборно законодателство, което раздроби избирателните райони. Дори и все още неокончателни, обявените резултати почти със сигурност ще дадат на Садр по-голямо влияние в правителството.


Муктада ас Садр

© Associated Press

Муктада ас Садр


Поляризиращата роля на Иран


Подкрепяните от Иран милиции, известни под колективното наименование "Сили за народна мобилизация" (СНМ), придобиха популярност и огромно влияние, след като изиграха ключова роля за разгрома на джихадистите от "Ислямска държава", започнал през 2014 година. Коалицията "Фатах", която е съставена от кандидати от СНМ, стана втора политическа сила на изборите през 2018 г., което беше възприето като индикация за засилващо се влияние на Техеран в Ирак.


Но въоръжените групировки започнаха все повече да се възприемат и като заплаха за държавната власт, а въпросът за оръжията, които са извън контрола на държавата, се превърна в проблемен. Когато в края на 2019 г. десетки хиляди хора в Багдад и преобладаващо шиитския Юг се разбунтуваха, разгневени от корупцията и иранското влияние, иракски милиции участваха в потушаването на вълненията с бойни патрони. Правозащитници ги обвиниха за поредица отвличания на демонстранти и млади активисти. Наскоро имаше няколко случая, когато маскирани бойци на шиитски милиции, въоръжени с картечници и ръчни противотанкови гранатомети, открито преминаваха с автомобилите си по централните улици на Багдад в зловеща демонстрация на сила, подчертаваща все по-голямата опасност, която непредсказуемите милиции, верни на Техеран, крият за Ирак.


"Партиите, които претендират да представляват СНМ, бяха наказани от обществото заради позициите си срещу движението "Тишрин", каза Нисан аз Зайер, независим кандидат, наричайки протестите от 2019 г. с името на месеца, в който те избухнаха. Аз Зайер беше кандидат от листата на движението "Имтидад", участниците в която бяха набрани от редиците на протестното движение; тя събра над 22 000 гласа в южната провинция Насирия, едно от огнищата на демонстрациите.


Ликвидирането на иранския генерал Касем Сулеймани и командира на иракските милиции Абу Махди ал Мухандис при американски удар с дрон през януари 2020 г. породи нов разкол сред милициите, който ги направи още по-непокорни и задълбочи различията между тях.


Какво предстои


Резултатът от изборите ще има вътрешни измерения и ще определи в значителна степен отношенията на Ирак със съседите му и САЩ през следващите четири години. Малко вероятно е Садр да успее да сглоби управленска коалиция без близките до Иран политически групировки. Всяка партия или коалиция, която иска да излъчи премиер и да състави правителство, първо ще трябва да събере мнозинство от поне 165 депутати в 329-местния парламент.


Сглобяването на подобна коалиция обаче най-вероятно ще отнеме месеци. Освен това Иран все още има значително влияние сред няколко шиитски блока и фигури и ще се опита да упражни натиск при преговорите.
САЩ и арабските държави от Залива ще очакват с нетърпение да разберат дали действащият министър-председател Мустафа ал Казими ще може да си осигури втори мандат.


Ал Казими, бивш началник на разузнаването, който е подкрепян от Вашингтон, успешно балансираше между американските и иранските интереси в Ирак. Той освен това беше домакин на няколко кръга преговори между регионалните противници Иран и Саудитска Арабия за намаляване на напрежението. Сега, докато Садр решава дали отново да предпочете Казими като компромисен кандидат, съдбата на тези преговори виси на косъм. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6091 Неутрално

  Показва още, че влиянието на религията се засилва.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Весело

  Спокойно, както обикновено докато другите пишат "анализи" и протестни декларации евреите дискретно, тихо, но смъртоносно ефективно ще оправят нещата!!!

 3. 3 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Звучен шамар за Иран и Турция и настъпление на САЩ.Благодарение на предишната администрация в Белия Дом.За Сирия също звучен шамар за Турция,след като САЩ са дали пълната подкрепа за сирийските кюрди.Това означава,че САЩ очертаха червените линии за Турция,Иран,Русия и режима на Асад.

  shlshlshlshl
 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  "Духовник във възход" показа, че влиянието на Иран в Ирак е ограничено"

  Разбира се, че е ограничено. И то не от днес или вчера. На предишните парламентарни избори в Ирак отново партията на Садр спечели изборите. Иракските правителства от тогава насам работиха много за подобряването на отношенията на страната с ОАЕ и дори КСА. Освен това Ирак има добри отношения с ЕС и разбира се големия източен съсед Иран. САЩ също имат влияние в страната.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  "За пръв път в парламента ще бъдат представени кандидати, свързани с антиправителственото протестно движение от 2019 г."

  Чудесна новина! Жалко, че много млади иракчани решиха да бойкотират изборите, вместо да участват в тях. Ако бяха гласували сега то тези протестни партии щяха да получат много по-голяма подкрепа и да имат по-голямо влияние в иракския парламент.

  П.П. Да вземат пример от България, тук протестните партии се представиха доста добре на миналите избори, надявам се и на предстоящите също.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  По време на Пустинна буря, американците и съюзниците им можеха да свалят Саддам. Но тогава анализаторите прецениха, че премахването на силния лидер, макар и много лош, няма да доведе до демокрация. Страната и регионът като цяло не са готови за това. Във властовия вакуум ще се зароди хаос и или на преден план ще излезе друга авторитарна фигура, или ще има трайна нестабилност, дори и гражданска война.

 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  "Макар и мнозина да не излязоха да гласуват, завладени от общото чувство на апатия"

  Това което прочетох аз, че избирателната активност на последните избори в Ирак беше 41%, като най-ниска избирателна активност в страната е имало точно в столицата Багдад (където живее някъде към 1/3 от цялото население на страната). Точно в Багдад имаше и най-много антиправителствени протести през миналата година. Затова и по-ниската избирателна активност там.

  П.П. За справка на последните парламентарни избори в България активността беше 44%. Само 3% повече от Ирак.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1841 Любопитно

  не съм напълно наясно, но ако някой знае моля да каже
  Аетолах може да си избира всяка страна като Патриарх или е един за всички шиити като Папа

 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  До коментар [#8] от "1001":

  И аз не съм много запознат с този въпрос, но знам, че в Ирак има поне няколко аятолаха, като най-уважавания от тях ал-Систани. Когато папа Франциск беше в Ирак преди няколко месеца, те двамата имаха много ползотворна среща:

  https://www.theguardian.com/world/2021/mar/06/pope-francis-and-grand-ayatollah-sistani-call-for-unity-at-iraq-meeting

  Не знам как се избират аятоласите, но очевидно аятоласите нямат властта на папата както е Римокатолицизма.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK