Как се разследва "най-голямата глобална индустрия" - разказ от екипа зад досиетата "Пандора"

Как се разследва "най-голямата глобална индустрия" - разказ от екипа зад досиетата "Пандора"


Един от най-големите изтичали някога масиви с данни за действията на политици, бизнесмени и други в офшорни зони отеква втора седмица в световното публично пространство. Преминали през Британските Вирджински острови и други юрисдикции сделки и активи, показани в досиетата "Пандора" на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), не насочват непременно към незаконни действия, но изваждат на показ съмнения за корупция, укриване на данъци и активи, които много от тях не биха могли да си позволят с основния си доход.


"Дневник" се обърна към Йелена Чосич, която е част от екипа за работа с данни на ICIJ, с въпросите, възникващи от това разследване, за начина, по който е работил екипът, за целите и очакваните му резултати.


Как преглеждат и обработват 12 млн. документа


Сътрудничеството, обхванало над 600 журналисти по света, доведе до публикуването на информация за активи на стойност милиарди в офшорни зони. Данните са извлечени от 11.9 млн. документа (малко по-малко, отколкото в "Досиетата от Рая") и 2.94 терабайта (безпрецедентен масив информация).
Как изобщо се обработват почти 12 млн. документа? Как се избира откъде да започне работата в екипа от близо 40 души в ICIJ?Каква част от данните вече е обработена


Най-важните документи са проверени. В момента се прави опит за структуриране на данните от тях, за да могат партньорите по-лесно да ги използват. Според Чосич, ако може да се очаква голямо развитие, то е в историите, които предстои да се развият или публикуват. "Много е трудно да се публикува всичко за 5-6 дни. Мога да ви кажа, че ще има още разследвания - не само от ICIJ, но и от партньорите по света."


Ще има ли и други имена


По този въпрос от ICIJ могат да отговорят кратко: "Да." Броят на очакваните нови (а може би дори изненадващи за самите журналисти) имена вероятно ще е по-малък от откритите досега, но ще ги има, смята Чосич.


Ще стане ли публично достъпна цялата информация


"Да, това е част от базата данни Offshore Leaks Database," в която в момента има информация от предишни течове. Нужно ще е обаче време за преминаване през всички данни от "Пандора" и проверка, обяснява журналистката.


Как се пази тайна цели две години


Работата по огромния масив документи продължава две години. През това време нищо от нея, през нито един от партньорите на ICIJ, не се появи публично? Как успя консорциумът толкова дълго време да опази пази теча от изтичане?Какво означават досиетата "Пандора" за Източна Европа


Йелена Чосич работи по координацията с партньорите на ICIJ в Източна Европа. С работата си в КЪДЕ????? тя има поглед върху Източна и особено Югоизточна Европа; Балканската мрежа за разследваща журналистика например често публикува разследвания за злоупотреби във властта в Сърбия, Черна гора и други държави в региона. Ще имат ли обаче ефект и последните разкрития?Промели ли се подходът на политиците и бизнеса към офшорните сметки


Досиетата "Пандора" са поредния теч с данни за политици, бизнесмени и други, които крият по различни причини парите си на глобално ниво. Само от 2016 г. насам имаше други два големи масива, изтекли онлайн - "Досиетата от Панама" (Panama Papers) и "Досиетата от Рая" (Paradise Papers). Във всяка от тях имаше милиони документи и стотици известни на национално или глобално ниво имена. Може би желаещите да използват такива инструменти, попаднали в "Пандора", ползват нови тактики?


"Има и промени," обяснява Чосич. По думите ѝ някои от използваните за офшорни услуги компании са затворени, други остават в бизнеса.


Някои от компаниите са затворени, някои остават в бизнеса. Компании като Alcogal (правна кантора в Панама) например, появявали се и преди в документи като свързани с офшорни дейности, са основната "панамска" връзка в "Пандора", използвани много и от граждани на Латинска Америка, и на Русия; в конкретни региони може да остават предпочитани конкретни дестинации, както Кипър е чест избор на руснаците. В хода на разследванията на ICIJ се очертава набор от 39 юрисдикции, използвани за подобни цели.Колко големи са потоците в "Пандора" и колко голяма - офшорната индустрия


Колкото и мащабен да изглежда течът, довел до досиетата "Пандора", възниква въпросът каква част представлява от глобалната офшорна индустрия. Според Чосич няма как да се оцени, но става въпрос за "трилиони", а офшорният бизнес вероятно формира "най-голямата глобална индустрия".Защо хората продължават да правят това, ако има риск да ги хванат


Течовете от последните години показаха, че притежателите на офшорни сметки не са недосегаеми. Защо продължават да ги използват, ако има риск да бъдат хванати? "Рискът да те изобличат е по-малък от това да увеличиш богатствтото си, като не плащат данъци, като не декларираш имуществото и яхтите си," смята Чосич. "Ако изкарвате пари от Русия от доходоносен бизнес, които печелите, като сте близък приятел на Путин, не искате да се знае, че сте го направили, нали? Искате просто да го скриете."


Ще спрат ли политиците да използват офшорни зони след толкова течовеЙелена Чосич вижда ефекта от работата на ICIJ другаде - справянето с проблема е въпрос на време и на "изток", и на "запад" в Европа и е добре дотогава колкото може повече информация за потенциални нередности да стане публична.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Явно това разследване се прави с цел някой да сложи ръка на финансови активи и да ги завлече в
  държавните бюджети. Държавите все по трудно ще успяват да изплащат пенсии и помощи за безработни. Започват да мислят за алтернативни методи за финансиране като кражба на фирмени активи.

 2. 2 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Аз прочетох че изследването е финансирано от Сорос и го приех като пропаганда
  Но данните които са цитирани не могат да са достъпни без използване на данните от М6, ЦРУ и ГРУ, което поставя въпроси дали не са договорени предварително, кого да изобличат, за кого да си замълчат
  Начина по който отсвириха Зеленски е показателен - на корицата на разследването, кой защо и как реши така го да представи е интересно

 3. 3 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 960 Неутрално
 4. 4 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Цитат:
  Един от най-големите изтичали някога масиви с данни за действията на политици, бизнесмени и други в офшорни зони отеква втора седмица в световното публично пространство.

  --------

  За абсолютно същото Асандж го нарочиха за Престъпник № 1 и в момента гние в Тауър без съд и присъда...

 5. 5 Профил на rso56649547
  rso56649547
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Как, елементарно - едни тайни служби пускат подбрана информация на подбрани "журналисти" за да удрят неудобни политици и бизнесмени.

 6. 6 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Интересно е да се обясни на простолюдието в света ЗАЩО защо за извършването на едно и също ПРЕСТЪПЛЕНИЕ (проникване, крадене на чуждо инфо и пр.) - хакерите са престъпници, а журналята (макар и използвани от Филантропа) - герои...

 7. 7 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  По темата за активите на политиците г-жа Чосич даде пример с кралят на Йордания, който има активи за 100млн.

  :-)
  Рядко срещана глупост...

  I Want To Believe
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Всеки да си носи последствията. Това не са грешки, това са предумишлени престъпления-неплащане на данъци, пране на пари и спечелено от кражби, наркотици и рекет. И , според някои, щом една част не могат да бъдат открити, дай да скрием всички.

 9. 9 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 328 Весело

  Интересно е да се обясни на простолюдието в света ЗАЩО защо за извършването на едно и също ПРЕСТЪПЛЕНИЕ (проникване, крадене на чуждо инфо и пр.) - хакерите са престъпници, а журналята (макар и използвани от Филантропа) - герои...
  —цитат от коментар 6 на Аскет


  Може ли да се опитам да дам отговор на въпроса, с уговорката, че не считам, че журналистите са герои, а просто лица, които вършат работата на други лица, визирам данъчните и полицейските/прокурорските органи.
  Та разликата се състои в следното - използването на офшорки ВСЕ ОЩЕ не е забранено от закона, но е важно да се знае, че всяко лице Е ЗАДЪЛЖЕНО и ТРЯБВА ДА ДЕКЛАРИРА тези свои офшорки, както и движението по банковите сметки, свързани с офшорките, към съответните данъчни и полицейски /местното на всяка държава ДАНС/ органи. "Геройството" на тези хора се състои във факта, че там, където са намесени офшорките, става дума обикновено за лица с много власт и пари, които искат да скрият последните и поради тази причина разкриването им може да докара сериозни главоболия на самите журналисти, включително и физическа саморазправа. Само защото някой е открил, че ти переш пари и не си си декларирал офшорките. Източването на някаква база данни, която реално не е направена с цел да увреди крайния собственик на тези данни, защото той не е укрил/извършил нещо нередно и т.н. не може да се счита за геройство, защото реално не уврежда сериозно /във финансов аспект/ лицата, чиито данни са извадени на светло. Докато публикуването на информация за скрити сметки на лица, които ИЛИ НЯМА откъде да докажат произхода на средствата, които се съдържат в тези офшорки ИЛИ ползват тези офшорки за пране на пари чрез трафик на капитали и средства, УВРЕЖДА интересите на гражданите на тези държави, в чиито бюджет биха влезнали парите, ако бъдат обложени с нормалните за съответната страна данъци... Така че разликата е в "осветляването" на едни УМИШЛЕНО СКРИТИ СРЕДСТВА и в "осветляването" просто на информация, от която по-трудно може да настъпят сериозни финансови негативни последици за осветлените лица ... :):):) Не бива да пропускаме и факта, че скриването на информацията за офшорките нарушава немалко разпоредби на данъчни и финансови закони в много страни - не използването на офшорките, а умишленото укриване на информацията за тях ... И в този смисъл разкриването на укривана информация е по-близо до геройството, отколкото изтичането на информация от дадени масиви, несвързана с укриването на тази информация :):) Надявам се така да е по-ясно :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK