Консерваторът Марки-Зай победи Клара Добрев и ще се изправи срещу Орбан на изборите

Петер Марки-За с кмета на Будапеща Гергей Карачон.

© Reuters

Петер Марки-За с кмета на Будапеща Гергей Карачон.Консерваторът Петер Марки-Зай ще е противникът на обединената опозиция на премиера Виктор Орбан през пролетта на 2022 г.


Това стана, след като основният му опонент, Клара Добрев, призна поражението си и призова единството на опозицията да се запази. Новината съвпадна и с ново проучване, даващо шанс на опозицията да победи управляващия от 2010 г. премиер, вкарал Унгария в конфликт с ЕС по редица теми, от миграцията до свободата на медиите и върховенството на закона.


Предстои да се оповестят окончателните резултати. При 60% преброени гласове обаче Марки-Зай имаше потвърдена преднина от над 60 хил. гласа. Съотношението между двамата - около 60 на 40% - почти не се промени, откакто започнаха да излизат резултати. Освен в няколко унгарски провинции Марки-Зай води във всички (без един) обявени към 21 ч. българско време окръзи на Будапеща, чийто кмет подкрепи именно него, преди да се оттегли от надпреварата.
След първия тур родената в София Добрев изглеждаше като много вероятен победител, ако се съдеше по нагласите на унгарски и световни медии.


Експерти обаче отбелязваха, че състезанието може да се промени при оттегляне на единия от двамата и основни конкуренти - втория на първия тур кмет на Будапеща Гергей Карачон и третия Марки-Зай. Напрежение в състезанието внесе именно решението на либерала Карачон, да се оттегли от надпреварата и да подкрепи Марки-Зай. Част от подкрепящите именно консервативния кандидат смятат, че политик със социални възгледи, по-близки до Орбан, има по-голям шанс да го победи.


Първият кандидат на обединената опозиция


Марки-Зай, на 49 години, е консервативен (и доближаващ се до Орбан по теми като миграцията), но силно проевропейски кандидат, който поддържа присъединяването на Унгария към еврозоната и обещава справяне с корупцията и срива на демокрацията, регистрирано по време на управлението на Орбан.


Той е кмет на градчето Ходмезьовашархей след изборите през 2018 г., когато опозицията се обедини около него като кандидат на предсрочни местни избори и той спечели (при това в град, смятан тогава за "крепост" на приближени на Орбан). Победата му даде тласък на усилията на противниците на Орбан да работят координирано срещу неговата партия "Фидес" на европейските избори през пролетта на 2019-а и обединено - на местните през същата година и на парламентарните през пролетта на 2022-ра.


Крачката е важна за опозицията, защото част от успеха на Орбан бе свързана с дългогодишната ѝ разпокъсаност. За нея имаше и основания, доколкото идеологическите различия бяха големи - от либерали, социалисти и консерватори до крайнодесни. Марки-Зай не бе част от формалното обединение на петте партии, първи започнали да си сътрудничат, а градеше структури паралелно с тях. Затова за него се срещат определения като "аутсайдер" или "узурпатор на опозицията".


Анкета на института Medián с данни, събрани на терен между 29 септември и 4 октомври, междувременно показа днес, че коалицията около "Фидес" и християндемократите е загубила 6 пункта от подкрепата си спрямо юни 2021 г. и има 44% подкрепа. Опозицията, обратно, е увеличила своята с 5 пункта и достига до 47%.


Повече за Марки-Зай, който разговаря с "Дневник" във времето преди европейските избори през 2019 г., четете тук.


За надпреварата между него и Добрев четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK