Десет години след смъртта на Кадафи Либия е далеч от стабилността

null

© Reuters

nullДесет години след смъртта на Муамар Кадафи, пометен от въстание, хвърлило Либия в непреодолим хаос, страната се мъчи да приключи прехода си към демокрация, но има опасност разногласия между съперничещи лагери да провалят президентските избори през декември. Преди десет години "водачът" Кадафи бе преследван чак до своя бастион Сирт в Северна Либия, линчуван от бунтовници и екзекутиран същия ден, а тялото му - изложено публично на местен пазар.


Така след 42 години авторитарно управление "вождът на революцията", свалила монархията в страната, бе отнесен от вихъра на Арабската пролет. За свалянето му допринесе и оспорваната международна интервенция, предприета през 2011 г. под егидата на НАТО. Без обаче да сбъдне стремежите на демонстрантите, тази интервенция хвърли северноафриканската страна в спирала от насилие и вътрешни разделения, подхранвани от намеса на външни фактори.


След продължили с години сблъсъци между враждуващи лагери през март т. г. накрая под егидата на ООН бе съставено преходно правителство, което да поведе страната към президентски избори, насрочени за 24 декември. "Ситуацията видимо се подобри. Примирието, договорено през октомври 2020 г., все още е в сила и правителството на националното единство се задържа като единствено правителство в Либия", обясни за АФП изследователят Хамиш Киниър от института "Вериск Мейпълкрофт".
"Политическата стабилност обаче става все по-крехка. В близките шест месеца ще се разбере дали спокойният период след примирието не е бил само една възможност за въоръжените групировки да си превържат раните, или пък има истински напредък към политическо решение", добави той.


"Липса на опит"


Според либийския университетски преподавател Махмуд Халфала изборите сами по себе си "не са достатъчни за окончателно решение". "Страната няма опит, а пътят към промяната е дълъг", посочва той, изброявайки условията за умиротворяване на страната: "край на намесите отвън, зрялост на гласоподавателите в избора на техни представители, който да е далеч от всякакви племенни или регионални съображения, всеобщо приемане на резултатите" от вота.


А разделението в страната е все тъй остро. Това сочи и неотдавнашната полемика около влезлия в сила закон за президентските избори, скроен по мярка с цел да позволи силният човек на Източна Либия - маршал Халифа Хафтар, да участва в надпреварата. Текстът, ратифициран от парламента, заседаващ в източния град Тобрук, бе отхвърлен от Висшия държавен съвет - сената на страната със седалище в Триполи, Западна Либия. Освен това парламентът отложи с един месец изборите на депутати, насрочени за същия ден.


Хората в Триполитания са настроени дълбоко враждебно към Хафтар след неуспешните му опити да превземе с военна сила столицата, продължили от април 2019 до юни 2020 г. Негови портрети, белязани с червен кръст, са окачени по фасадите на редица административни сгради. "Ако изборите се състоят въз основа на положенията, описани от Камарата на представителите, без по-широка подкрепа от политическите групировки в западните региони това може да доведе до ново разцепление в Либия с две конкурентни правителства", предупреждава Киниър.


"Рискът ще нарасне, ако Халифа Хафтар спечели президентския пост, защото той е токсична фигура за въоръжените групировки, защитавали Триполи по време на неуспешната му офанзива", допълва наблюдателят.


"По-добър живот"


За международната общност приоритетът е провеждането на избори въпреки неуредиците в политическия процес. "Осъзнаваме, че е имало нередности, дори случаи на корупция, но все така вярваме, че решението е в тези избори", споделя европейски дипломат на работа в Триполи. Либийците пък се надяват на "по-добър живот и стабилност, осигурени от тези избори", отбелязва либийският аналитик Ахмед ар Рашраш.


За управлението на Кадафи бе характерно най-вече безмилостното потискане на каквито и да било опити за протест, но либийците се радваха тогава на сравнително заможен живот благодарение на огромните доходи от петрол. През първото десетилетие на века например БВП на глава от населението там бе най-високият на континента. После войната промени положението - постоянни спирания на тока, повредена инфраструктура, инфлация... Либийците преживяха тежко ужасите на нестабилността.


Десетилетието на хаос в Триполи "се отрази върху живота на либийците в психологически и икономически план", отбелязва Исам ал Меджри, бизнесмен, който се надява бъдещото правителство "да обезоръжи" милициите и "да се бори с инфлацията". "Влезли сме в порочен кръг заради проваления политически процес", оплаква се Абделфатах Бенур, държавен служител.


Фарадж Наджиб, търговец от източния град Бенгази, люлка на въстанието, иска да остане оптимист. "Изборите са лъч на надежда за либийците, които силно обедняха", казва той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Честно, някой мислил ли си е че Либия ще близо до стабилноста някой ден?

  Тоя сатрап го отстраниха американските комуняги, защото почна да продава петрол на европейските комуняги срещу евра, и така застраши хегемонията на долара който е вързан за нефта и е поддържан като резервна валута от американския военен комплекс.

  Сега Либия изнася нефт на нивата от 2011 година малко след края на войната тоест 20% от възможностите си (от 1,6 милиона барела на ден на 0,4 милиона барела на ден).

  Поставена е на колене и икономиката и е разбита. Така е който си мисли че може да се бори с глобалните комуняги го убиват и го опозоряват.

  https://www.eia.gov/international/analysis/country/LBY

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Кадафито “продаде” иранските атомни схеми.
  Кадафито се надцени, и си плати.
  И народа му си плаща сега.
  Не че либийскоте племена някога са имали избор?
  Стана малко като “бий Самара да се сеща магарето”?
  Сещате ли се ребята?

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Разстроено

  Такава държава просто няма!
  Има воюващи помежду си племена и кланове!
  Ще е добре всички сатрапи да помнят как точно свърши кадафи!!!

 4. 4 Профил на kirilspasov
  kirilspasov
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#1] от "radelmarfx":

  Малко преиначаваш нещата... Този сатрап го свали Франция основно... да беше операция на НАТО, но ударите нанесоха Франция и Великобритания... в средиземно море беше самолетоносача Шарл де Гол...
  Не казвам, че това е ставало без съгласието на САЩ, но мотора за свалянето бе друг...

  Тъжното е, че тези общества, не могат без "сатрап"... въпрос на време е някой нов да хване бухалката...

 5. 5 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Така след 42 години авторитарно управление "вождът на революцията", свалила монархията в страната, бе отнесен от вихъра на Арабската пролет. За свалянето му допринесе и оспорваната международна интервенция, предприета през 2011 г. под егидата на НАТО. Без обаче да сбъдне стремежите на демонстрантите, тази интервенция хвърли северноафриканската страна в спирала от насилие и вътрешни разделения, подхранвани от намеса на външни фактори.
  —цитат от коментар 0 на статията  Интересен е резултат при налагането
  на "евро-атлантическите ценности" с насилие!

 6. 6 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 771 Неутрално

  По времето на Кадафи Либия беше втората най-богата държава в Африка след ЮАР.

 7. 7 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  То пък при лудия Кадафи имаше голяма стабилност..С тия убийства и изнасилвания в затворите.И с тия взривявания на пътнически самолети...

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#1] от "radelmarfx":

  Лъжеш (се)!

  Кадафи беше първият,който вдигна цената на нефта през 80-те години и подир него се повлякоха и другите държави от Близкия изток...

  Цената на нефта се изчислява в долари. ВИНАГИ. Какво ознавача това умнико? Че няма никакво значение,че Кадафи е продавал нефта си в евро,защото преди да го продаде,той е принуден да го преизчисли в ДОЛАРИ. На практика,Кадафи пак е продавал в долари нефта.

 9. 9 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2585 Весело

  Либия ще се окаже най - успешната операция на САЩ ....срещу Европейският съюз...Вместо държава в която всички полуàваха възнаграждения ,и където пред завършване беше огромен проект ,който увеличаваща земеделската площ с 12 % . Сега имаме бедно население , без контрол върху нефта. За сметка на това в Европа непрекъснато идват хора от там .

 10. 10 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 675 Неутрално


  Кадафи беше диктатор- факт.
  Друг факт обаче е , че направи Либия от една от най-бедните, една от най-богатите африкански държави, изчисти дълга, натрупа 127 милиарда долара спестени либийски пари в Швейцария, образованието и медицинските услуги бяха безплатни, а да имаш дом беше записано като конституционно право и всеки можеше да получи такъв - безплатно.

  Проблема за него стана, когато отказа да се подчинава на французите, заплаши американците да се откаже от петродолара и заговори за африкански златен паричен стандарт.

  Резултатите ги виждаме и днес- обратно в каменната ера за цялата страна, бедност, насилие, гражданска война, срив на икономиката, срив на здравеопазването.

  127-те милиарда на либийския народ бяха заграбени от международната банкова мафия и изчезнаха яко дим. А най-голямото престъпление на НАТО беше че освен убитите хора, бомбандира огромната напоителна система на Либия и съсипа селското стопанство и способността на държавата да се самоизхранва.

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Разстроено

  До коментар [#5] от "vagabond66":

  Интересен е резултат при налагането
  на "евро-атлантическите ценности" с насилие!
  ========
  Турция е една друга държава.....платила с много човешки жертви....срещу насилието което споменаваш....
  Поети, журналисти, бизнесмени,....дори двама премиера....
  Хич не е лесно....
  Затова, Либия е още в началото на пътя....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Има доста груба фактологическа грешка, възстанието не помете Кадафи. ВВС на САЩ пометоха Кадафи. По спомен, възстанниците не се знаеше дали болшинството са либийци и имаха доста сериозен проблем докато не се намеси Хилъри.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  Либия е пример за "успешното" налагане на "демокрация" по атлантически разбирания. ЕС сега си плаща за това.

 14. 14 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#7] от "makemydayy":

  Да, затова без Кадафи Южна Италия все повече прилича на Южна Африка.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 15. 15 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 359 Гневно

  Хилъри Клинтън и оная маймуна ТРЯБВА да бъдат ДРАНИ ЖИВИ за това,което направиха с Либия и Сирия...Ама НЯМА!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  ко не бе. Сега в Либия се шири една "демокрация"

  Комунистите са виновни!
 18. 18 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":

  Кадафи продаваше нефта в евро на европа. Защо му е да преизчислява цената в долари след като му плащат в евро не е много ясно ама щом смяташ, че ще пордава първо в евро и после ще прави преизчисления лошо няма.

  Може по същия начин да е преизчислявал и в корейски юани ама в крайна сметка е вземал евро.

  Колкото до първата глупост която си казал, вземи се образовай, През 1980 година цената на нефта се вдигна защото долара беше освободен от златото през 1971 година което произведе огромна инфлация в щатите и понижи покупателната способност на долара. Тогава не Кадафи а пазара увеличи цената на нефта както и на другите основни продукти, включително и златото което стана от 300 долара за унция на 800.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Разстроено

  До коментар [#19] от "venci4":

  По тези географски ширини на практика няма вероятност да започнат да мечтаят за демокрация.
  По-скоро мечтаят за автоматично оръжие!!!

 21. 21 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#20] от "selqnin":

  Всеки трябва да е въръжен.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Да не стане само 10 години след отстраняването на ГЕРБ в България няма редовно правителство. :)

 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#12] от "Deadpudding":

  Напротив, това не е грешка в статията, а истина и факт. В крайна сметка Кадафи и неговия режим бяха унищожени от самите либийци. Пак те жестоко линчуваха и убиха Кадафи. НАТО само им помогна от въздуха, но основната част от работата по свалянето на режима му беше свършена от либийските бунтовници и техните групировки.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Весело

  До коментар [#15] от "deacon":

  Хаха... коя е оная маймуна!? :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Десет години след смъртта на Муамар Кадафи, пометен от въстание, хвърлило Либия в непреодолим хаос,

  Ммммда
  Въстание начи.!!!!

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Любопитно

  До коментар [#21] от "radelmarfx":

  Какво е "въръжен"?
  Обитателите на клиниката в Карлуково също ли трябва...?

 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#18] от "radelmarfx":

  Цената на нефта на световните пазари е в долари. Ако ти решеш да ми продадеш един барел нефт в евро,и ти и аз ще трябва да го преизчислим в долари,защото иначе може да единият от нас да излъже другият и да му продаде по-скъпо барела нефт. Днес еврото е на един курс спрямо долара,но утре долара може да поскъпне е аз и ти ще сме на загуба. При всички случай ти,(тоест Кадафи),трябва още на другият ден да обърне еврата си в долари или да купи нещо с тях. Иначе може да се "набута".

 28. 28 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4030 Весело

  Кадафи беше диктатор- факт.Друг факт обаче е , че направи Либия от една от най-бедните, една от най-богатите африкански държави, изчисти дълга, натрупа 127 милиарда долара спестени либийски пари в Швейцария, образованието и медицинските услуги бяха безплатни, а да имаш дом беше записано като конституционно право и всеки можеше да получи такъв - безплатно.Проблема за него стана, когато отказа да се подчинава на французите, заплаши американците да се откаже от петродолара и заговори за африкански златен паричен стандарт.Резултатите ги виждаме и днес- обратно в каменната ера за цялата страна, бедност, насилие, гражданска война, срив на икономиката, срив на здравеопазването.127-те милиарда на либийския народ бяха заграбени от международната банкова мафия и изчезнаха яко дим. А най-голямото престъпление на НАТО беше че освен убитите хора, бомбандира огромната напоителна система на Либия и съсипа селското стопанство и способността на държавата да се самоизхранва.
  —цитат от коментар 10 на praseta_mezeta


  Иначе според автора било всенародно възстание!

  ДБ: Време е да спечелим България
 29. 29 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4030 Неутрално

  Либия е един нагледен пример, един от многото, за провала на политиката "Режим чейндж"!

  ДБ: Време е да спечелим България
 30. 30 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  До коментар [#15] от "deacon":

  Международният наказателен съд се отказа да разглежда престъпленията на американските военни в Афганистан. Какво остава за Либия и Сирия.

 31. 31 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иво":

  Без самолетите на НАТО и бомбите и ракетите им, както и наложената зона без полети за либийски военни самолети, тези бунтовници щяха да бъдат насметени набързо.

 32. 32 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  До коментар [#28] от "Полковник Паликъщов":

  То и в Сирия бяха въстаници, а се оказаха обикновени платени главорези, обучавани и подпомагани от НАТО/САЩ.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Колкото Либия е по-далеч от стабилността, толкова танкерът „Бадр“ е по близо до джоба на евродепутата от ГЕРБ.

 35. 35 Профил на whr54650908
  whr54650908
  Рейтинг: 21 Разстроено

  Не думай! Каква изненада! Живял съм в заблуда, че демокрацията вече е цъфнала и вързала на либийска почва, защото нали Западът им я внесе?

 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Либия е един нагледен пример, един от многото, за провала на политиката "Режим чейндж"!
  —цитат от коментар 29 на Полковник Паликъщов


  Най-нагледния си остава Афганистан :)

  Там 20 години ги демократизирана, наливаха пари, организираха избори, даже няколко избори, различни президенти се изредиха. И накрая като си тръгнаха нещата се върнаха в изходно положение за има няма 1 седмица. :)

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Толкова племена, толкова недружелюбни съседи, които не искат да видят една стабилна Либия, какво да се очаква.

 38. 38 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Поуката - където “демократичната общност” доведе демокрацията с бомби и ракети, се настаниха мир и благоденствие.
  Примери много.

 39. 39 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#36] от "realguru":


  Ти остави изборите, кози за милиони долари командироваха в Афганистан. Щото има балами да плащат

  https://www.motherjones.com/politics/2016/01/afghanistan-pentagon-cashmere-goats-wool-waste/

 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#31] от "Vlado Nikolov":

  Възможно е.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#32] от "Vlado Nikolov":

  Там обаче САЩ и НАТО не посмяха да се намесят така, както се намесиха в Либия. Това което ги спря беше Русия, която пряко се намеси във войната на страната на режима на Башар ал-Асад.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#27] от "deaf":

  Човече, спри се.

  По твойта логика всички трябва да преизчисляваме всичко в долари. Като си купуваш сутрин баничка в долари ли ти я продават или в левчета.

  Съгласен съм че долара определя цената на баничката, защото вътре влизат гориво и брашно които на световните пазари са в долари, но това не значи че не може да се направи сделка в друга валута.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 44. 44 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Толкова племена, толкова недружелюбни съседи, които не искат да видят една стабилна Либия, какво да се очаква.
  —цитат от коментар 37 на Роси


  Ключът е в недружелюбните съседи. Франция най-вече.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  Не че нещо, ама араби и демокрация някак двете стоят несъвместими......

 47. 47 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  По времето на Кадафи Либия беше втората най-богата държава в Африка след ЮАР.
  —цитат от коментар 6 на moreee


  И то благодарение на западните инвестиции.Либия и другите арабски държави не могат сами да си вадят петрола и газа,само западни сонди огат.Русия няма такава специализирана технология..

  shlshlshlshl
 48. 48 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  [quote#44:"мики маус"][/quote]

  Бъркаш,тази държава сееща хаос в Либия на първо място е Турция с "умерените" и главотези и на второ място Русия подкрепяща маршал Хафтар,който е кадафист и путинист.

  shlshlshlshl
 49. 49 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Не че нещо, ама араби и демокрация някак двете стоят несъвместими......
  —цитат от коментар 46 на samoedin


  Все някога ще се случи.Демокрация идва ит гръцката дума демос и означава народ.Демокрация означава народовластие.Какво по-хубаво от това народът да властва,а не някой ислямо-болшевишки авторитарист..

  shlshlshlshl
 50. 50 Профил на Jack
  Jack
  Рейтинг: 88 Неутрално

  "Десет години след смъртта на Кадафи Либия е далеч от стабилността"

  Там където НАТО са вилнели няма да има стабилност 50 год напред, Афганистан, Ирак , Либия ...

 51. 51 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Любопитно

  Честно, някой мислил ли си е че Либия ще близо до стабилноста някой ден? Тоя сатрап го отстраниха американските комуняги, защото почна да продава петрол на европейските комуняги срещу евра, и така застраши хегемонията на долара който е вързан за нефта и е поддържан като резервна валута от американския военен комплекс. Сега Либия изнася нефт на нивата от 2011 година малко след края на войната тоест 20% от възможностите си (от 1,6 милиона барела на ден на 0,4 милиона барела на ден).Поставена е на колене и икономиката и е разбита. Така е който си мисли че може да се бори с глобалните комуняги го убиват и го опозоряват. https://www.eia.gov/international/analysis/country/LBY
  —цитат от коментар 1 на radelmarfx


  Какви "комуняги" бре, "умнико"?! Той самият беше вид комуняга- Либия беше Джамахирия. Убиха го глобалните КАПИТАЛЯГИ!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 52. 52 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Любопитно

  По времето на Кадафи Либия беше втората най-богата държава в Африка след ЮАР.
  —цитат от коментар 6 на moreee


  Дори първата, по РЕАЛНИ доходи и привилегии, за гражданите си.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 53. 53 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Дирктаторът Кадафи стана неудобен на Европа и САЩ и беше ликвидиран при съвместна операция. Другото са хорски приказки. Иначе за някои народи демокрацията е неприложима, пример: Либия.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 54. 54 Профил на Da.Dobre
  Da.Dobre
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Прегрешения та на Садам си ги спомням - БОВ, клетви пред ООН-о, кошаревски свидетели, обаче ми се губи Кадафито къде стъпи на криво. Иначе се видя, че механично налагане на демокрация на хора, които живеят още на племена, си е голяма щуротия.

 55. 55 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#46] от "samoedin":

  "Не че нещо, ама араби и демокрация някак двете стоят несъвместими......"

  Абе те ще станат съвместими, но след известно време... стотина години може би...

  Лошото е, че този период от време не може да се прескочи, както си въобразяваха някои, а трябва да се изживее.

 56. 56 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Любопитно

  До коментар [#23] от "Иво":Без самолетите на НАТО и бомбите и ракетите им, както и наложената зона без полети за либийски военни самолети, тези бунтовници щяха да бъдат насметени набързо.
  —цитат от коментар 31 на Vlado Nikolov


  Освен това, на европейците бързо им свършиха бомбите/ракетите, и се наложи САЩ да "помага".

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 57. 57 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  Кадафи не е стъпил кой знае какво накриво. Атентатът над Локърби, да. Но там нещата отдавна, отдавна се изясниха. Виновниците издирени и наказани. Дори пуснаха някакъв да се върне в Либия. Малко преди да решат да свалят Кадафи. Истината е, че той започна да сътрудничи в борбата с тероризма. Както каза Кондолиза Райс /държавен секретар при Буш младши/ в негово лице Щатите, и западът въобще, имаха вече съюзник. Погромът над Либия и смъкването на режима бе част от т.н. арабска пролет - иновация на администрацията на Обама, директно дирижирана от държавната му секретарка Хилъри Клинтън. Когато като в най-дивашките времена на ранното средновековие пулично го линчуваха, тя със змийска усмивка каза - дойдохме, видяхме и... той умря. Перефразирайки Цезар с неговото вени, вици, види - дойдох, видях, побебих. Там е работата, че умря и посланикът на САЩ в Либия, както умряха и някои негови сътрудници. За провала Хилъри Клинтън бе разпитвана цял ден в Конгреса. Иначе, какво донесе иновацията на Обама и Клинтънова се вижда в публикацията. Напълно разсипана държава. Станала предмостие за нелегална емиграция от Африка в Западна Европа. Вярно, няма го авторитарния Кадафи, но какво има... Изобщо финансово-олигархичните кръгове около Демократическата партия много се плашат от авторитарни вождове. Смъкнаха, между другото и Хосни Мубарак в Египет и за малко не превърнаха държавата в подобие на Либия или Сирия. Добре че се намериха смели генерали, начело с Ал Сиси и им объркаха сметките.

 58. 58 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Как някои нашенци много бързо го забравят,
  щуротиите на диктаторите, които правят.

 59. 59 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#57] от "nik_77.":

  Много добре казано!

  "За провала Хилъри Клинтън бе разпитвана цял ден в Конгреса."

  И какво от това? Както видяхме, това не й попречи да се кандидатира за президент.

  Изобщо ми прави впечатление, че хората по върховете на държавната управа не носят НИКАКВА отговорност за решенията си! Ама били умрели хора в резултат на тези грешни решения... Много важно... Тези даже не изпитват срам! А пък да си признаят грешката - абсурд!

 60. 60 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Рекох да хвърля едно око, пак ли победи демокрацията? И верно, пак победи!

  Десет години след смъртта на Муамар Кадафи, пометен от въстание, хвърлило Либия в непреодолим хаос, страната се мъчи да приключи прехода си към демокрация, но има опасност разногласия между съперничещи лагери да провалят ... всьо и вся...

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 61. 61 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 820 Неутрално

  За провала Хилъри Клинтън бе разпитвана цял ден в Конгреса."И какво от това? Както видяхме, това не й попречи да се кандидатира за президент. Изобщо ми прави впечатление, че хората по върховете на държавната управа не носят НИКАКВА отговорност за решенията си! Ама били умрели хора в резултат на тези грешни решения... Много важно... Тези даже не изпитват срам! А пък да си признаят грешката - абсурд!
  —цитат от коментар 59 на areta


  Мне, въпиющо наложително е да прочетеш материалите от Народния съд като противоположен пример как народа може да потърси отговорност!

  Но разбира се трябва да разбираме, че без социалистическа революция и национализация "хората по върховете на държавната управа" ще намерят как да се договорят помежду си и с прокуратурата и със съда ... и те така.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 62. 62 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Прегрешения та на Садам си ги спомням - БОВ, клетви пред ООН-о, кошаревски свидетели, обаче ми се губи Кадафито къде стъпи на криво. Иначе се видя, че механично налагане на демокрация на хора, които живеят още на племена, си е голяма щуротия.
  —цитат от коментар 54 на Da.Dobre


  Кадафи мечтаеше за силен Африкански съюз и обща валута.

 63. 63 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  Наивитетът сред много американски политици е във вярването, че "всички искат да живеят като нас защото ние сме бленуваният свят". Е, впоследствие разбират, че не е така, но трудно се примиряват, а попътно има и катастрофи.
  Все пак в Либия участието на САЩ беше минимално, имаха опита по бомбардирането жилищата на Кадафи от преди. Там Франция беше лидер по някакви свои причини.
  ПП
  После, всеки военен конфликт е възможност за служебно израстване по звание за военните от подполковник нагоре в американската армия. А животът в мирновременни бази в Европа , и особено в Германия, е най-хубавото което мнозина от отслужилите си спомнят...

 64. 64 Профил на vng101064644
  vng101064644
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Както и да го опаковате, фактите са следните - 10 години след абсолютно незаконната западна атака срещу Либия, такава държава просто няма. Нещо повече след 10 години демокрация, това се превърна в държава където има пазар за роби. И тук започва любимата ми част - след като са сътворирли истинско мазало, западняците си истриват ръцете с любимото - ,,явно още не са дорасли за демокрация", или другото ,,народа сам трябва да извърви този път"...хахаха.

 65. 65 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Гледах по тв армията на Катар с бунтовниците го настигна и един 21 годишен младеж с неговия пистолет го застреля.След това некои уби този младеж.Пистолета беше позлатен на Кадафи и с него бе убит.Това беше празник за бг. медицински сестри.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK