Бъбрек на прасе бе успешно присаден на човек в САЩ

Бъбрек на прасе бе успешно присаден на човек в САЩ

© ReutersАмерикански хирурзи успяха да трансплантират бъбрек на прасе на жена в мозъчна смърт.


Това е огромен медицински успех - въпреки че използването на животни при хора остава далечна перспектива, функциониращият бъбрек при такъв пациент е добра първа крачка.


Прасето, предоставило бъбрека, е генетично модифицирано (за да не съдържат тъканите му молекула, която е известна с това, че води до отхвърляне на присадени органи).
Органът е функционирал успешно след трансплантацията поне 54 часа, преди да бъде обявен успех, разказва екипът зад трансплантацията.Операцията в медицинския център Langone в Нюйоркския университет на 25 септември е извършена така, че органът е напълно свързан с кръвоносните съдове, но поставен на място извън тялото (по-близо до лявото бедро), където лесно да може да се вижда и да се наблюдават функциите му.


Възможност за справяне с недостига на органи


Бъбрекът заработил в мига, когато човешката кръв преминала през него, и започнал да произвежда "очакваното количество урина". Нивото на креатин в организма (индикатор за бъбречна недостатъчност) на пациента се върнало в нормалните граници след операцията.


Семейството на жената, изпаднала в мозъчна смърт, е разрешила опита, смятайки, че тя всъщност би участвала с удоволствие.


Самият хирург, извършил операцията - Робърт Монтгомъри - живее с чуждо сърце от три години. Според него резултатът от операцията е бил като при всеки друг случай на трансплантация от донор човек, извършена от неговия екип. "Много бъбреци на починали хора не заработват веднага и отнема дни или седмици да започнат. Този проработи веднага", казва за "Ню Йорк таймс".


След операцията пациентката е изключена от животоподдържащите системи.


По оценки на Световната здравна организация всяка година се правят близо 130 хил. трансплантации по света, но това е под 10% от нужния брой, СЗО смята, че наличието на по-голям запас животински органи отчасти би решило проблема с недостига.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK