Защо се появи "лимонадена мафия" в Португалия

Защо се появи "лимонадена мафия" в Португалия


Газираните напитки се оказват новата златна мина за контрабандистите в Португалия, която облага допълнително сладките питиета, разказва "Дойче веле". Само хармонизирането на данъците в ЕС може да пресече този проблем.


"Добър ден, документите за проверка, моля." Митничарят Елдер Мендес спира за проверка поредния камион - вече е изгубил бройката им за деня. Още от седем сутринта заедно с петима колеги той контролира превозните средства, които влизат от Испания през ГКПП Вилар Формозо - един от най-натоварените гранични пунктове в Португалия.


Новата любима стока на контрабандистите


Днес митничарите търсят една контрабанда стока, която все по-често попада в мрежите им. Колкото и да е странно, става дума за газирани напитки. В Португалия те се облагат с допълнителен данък заради съдържанието на захар, ето защо все повече подсладени напитки се вкарват контрабандно от Испания. Срещу тази контрабанда митничарите организират вече няколко координирани операции, които се провеждат едновременно в цялата страна. Днешното дежурство на Елдер Мендес е част именно от една такава операция.
"През 2017 година в Португалия беше въведен допълнителен данък върху разхладителните напитки, които съдържат захар", обяснява капитан Елдер Фернандес, шеф на Криминалния отдел на Републиканска национална гвардия на Португалия, която отговаря и за митническия контрол. "През последните две години констатираме, че контрабандата на такива напитки не само е нараснала, но вече е и съвсем професионално организирана."


Че това наистина е така доказа една операция миналата година, при която бяха конфискувани повече от 600 хектолитра необмитени безалкохолни напитки. Това беше и най-големият удар срещу "лимонадената мафия", защото ставаше дума за неплатени данъци в размер на цели 40 000 евро. Напитките трябвало да стигнат до магазини и заведения в столицата Лисабон.


Различните данъци в държавите в ЕС все по-често водят до проблеми


"Проблемите идват от това, че данъците в ЕС все още не са хармонизирани", оплаква се капитан Фернандес, който припомня, че бедите започват още с ДДС. И, както се разбира, проблем се оказва и "захарният данък" в Португалия, чиято идея е да се ограничи консумацията на вредната захар. "Данъкът не е кой знае колко висок, но при големи количества сумите вече става сериозни", казва митничарят. Тъкмо поради това Мандес и колегите му проверяват камион след камион.


Португалските митничари проверяват палетите със стока, катерят се върху цистерните, за да огледат вътре за евентуални газирани напитки, сравняват товарителници и данъчни формуляри. Митничарите трябва да си пробиват път през истинска джунгла от въпроси: Върнат ли е испанският ДДС? Наложен ли е португалският ДДС? Къде е удостоверението за платен "захарен данък"?


И докато митничарите се потят по границата, вътре в страната "захарният данък" вече дава положителни резултати. Много производители на безалкохолни напитки снижиха съдържанието на захар в своите продукти, а и потребителите ограничиха консумацията на газирани напитки. Което означава, че масови явления като диабетът или затлъстяването получават поне донякъде отпор. Нищо, че данъкът възлиза на нищожното 1 евро на хектолитър.


Колкото и да е нищожен данъкът, мафията си знае интересите - нейният "лимонаден" клон припечелва добре от контрабандата на газирани напитки от Испания. "Та нали никой татко няма да се вдигне чак до Испания, за да купи напитките за рождения ден на своето дете, илюстрира митничарят Мендес. Тази работа я вършат професионалисти, които действат с размах."


Контрабандата ще спре, когато данъците се хармонизират


И не печелят лошо. "Едно кенче с газирана напитка, съдържаща кофеин, се продава за 50 евроцента, при положение че в португалския магазин същото кенче струва 1 евро. За контрабандистите остава тлъста печалба", обяснява капитан Фернандес. Ето защо тази контрабанда е изключително изгодна. И вече не може да се контролира само на границата, тъй че митничарите започват да проверяват както камиони във вътрешността на страната, така и магазини и заведения за контрабандни напитки.


Митничарят Мендес току-що е спрял поредния камион. Всичко е наред, няма контрабандни напитки. В ранния следобед операцията приключва. 48 митничари са проверили общо 500 камиона, но този път не са открили контрабандни газирани напитки. Елдер Мендес и колегите от неговия екип се изтеглят - поне до следващия път, когато започне поредната операция. А проверките и контрабандата през испанско-португалската граница ще свършат едва тогава, когато държавите от ЕС най-после се договорят да уеднаквят данъците си.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  Значи има пристрактяване и към сладките газирани напитки.

  Еретик
 2. 2 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 778 Неутрално

  "защото ставаше дума за неплатени данъци в размер на цели 40 000 евро."

  Уау, цели 40 000 евро, евала Дойче Веле и Дневник, от мухата стадо слонове правите...

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Доста объркана дописка.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  "Проблемите идват от това, че данъците в ЕС все още не са хармонизирани"
  Нали? Една държава въвежда идиотски данъци, а другите трябва да я следват? За да нямало контрабанда.
  Аз да попитам: защо хората с нормално тегло трябва да се лишават от сладки неща или да ги купуват на двойна цена само защото имало затлъстели? З
  Защо наказват и хората с нормално тегло?

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2438 Весело

  До коментар [#4] от "pamela":
  По същата логика, по която наказват и ваксинираните.

  До коментар [#4] от "pamela":

  "Защо наказват и хората с нормално тегло?"

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Да облагат само захарта. Защо облагат всички храни съдържащи захар ?!?

 7. 7 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 891 Весело

  "защото ставаше дума за неплатени данъци в размер на цели 40 000 евро."Уау, цели 40 000 евро, евала Дойче Веле и Дневник, от мухата стадо слонове правите...
  —цитат от коментар 2 на alfanero


  Не е това, просто не внимават когато преписват. Така и учителите хващат преписвачите.

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  "Контрабандата ще спре, когато данъците се хармонизират"

  Не! Контрабандата ще спре, когато се спре с безумните данъци!

 9. 9 Профил на LIon
  LIon
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Значи има пристрактяване и към сладките газирани напитки.
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов


  захарта отдавна е ясно че е наркотик

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5681 Неутрално

  "Контрабандата ще спре, когато данъците се хармонизират"

  Контрабандата никога не спира, само се променят стоките обект на контрабандата

 11. 11 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  До коментар [#5] от "DDR":

  Няма нищо общо с ваксинацията.
  Ако аз се тъпча със сладки храни, това засяга само моето здраве, но не и здравето на някой друг. Идиотско е да наказваш хора, които нямат проблем с теглото само защото има и такива с проблем.
  В Европа въведоха сертификати за да не наказват ваксинираните.

 12. 12 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  По-скоро целта е да събират повече данъци, а не толкова загриженост за здравето след като повечето хора не злоупотребяват със захарта.
  Защо лъжат хората, че уж са загрижени за здравето им?

 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3376 Весело

  До коментар [#9] от "LIon":

  "Значи има пристрастяване и към сладките газирани напитки.
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов

  захарта отдавна е ясно, че е наркотик"
  ===============
  За мен едва след като стои три месеца заедно с някакви плодове в бидон и после мине през казан.

  Еретик
 14. 14 Профил на LIon
  LIon
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#9] от "LIon":"Значи има пристрастяване и към сладките газирани напитки.—цитат от коментар 1 на Костадин Ивановзахарта отдавна е ясно, че е наркотик"=============== За мен едва след като стои три месеца заедно с някакви плодове в бидон и после мине през казан.
  —цитат от коментар 13 на Костадин Иванов


  това е алкохол, не захар....

 15. 15 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  “ Само хармонизирането на данъците в ЕС може да пресече този проблем.”
  ——
  Не може, само ще го измести до най-близката граница. На туй му са вика “регулаторен арбитраж” и си има причини що възниква

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 16. 16 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#6] от "skw42563365":

  Защото е по зелено иии по печелившо

  ГоШо
 17. 17 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  В случая Португалия нарушава правилата за общия пазар на ЕС като извършва митнически проверки на стокообмен между две държави от ЕС. Португалските законодатели са тръгнали да борят високото потребление на захар по грешния път.

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  "Само хармонизирането на данъците в ЕС може да пресече този проблем." :)

  Да изравним всички данъци с най-високите :)

  Пълно малоумие.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  В случая Португалия нарушава правилата за общия пазар на ЕС като извършва митнически проверки на стокообмен между две държави от ЕС. Португалските законодатели са тръгнали да борят високото потребление на захар по грешния път.
  —цитат от коментар 17 на Борис


  И кой е правилния път?

 20. 20 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 894 Любопитно

  "Нищо, че данъкът възлиза на нищожното 1 евро на хектолитър."

  "Едно кенче с газирана напитка, съдържаща кофеин, се продава за 50 евроцента, при положение че в португалския магазин същото кенче струва 1 евро."

  На това кенче данъка трябва да му е под половин цент, или разликата идва отдругаде или Дневник пак не са внимавали в превода. Залагам на второто.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Потят се били митничарите - дали е така.
  Едно е вярно, докато има нужда от митничари, ще има и далавери и съответно мафии или отделни хора, които да ги въртят.
  А това е един излишен разход за вътрешните граници на ЕС, така че трябва да се направи необходимото.

 22. 22 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Ами в Германия кафето е с акциз, който е на възраст повече от 100 години, защото тогава е бил лукс стока. Немските митничари, които сноват по магистралите следят за контрабанда на кафе. Ограничението е 10кг/човек. Основно следят за внос от Люксембург.

 23. 23 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  В случая Португалия нарушава правилата за общия пазар на ЕС като извършва митнически проверки на стокообмен между две държави от ЕС. Португалските законодатели са тръгнали да борят високото потребление на захар по грешния път.
  —цитат от коментар 17 на Борис


  немците проверяват за внос на кафе, на цигари, алкохол, бира (всичките са акцизни стоки). Винаги могат да те спрат, ако решат че можеш да пренасяш акцизна стока. На Дунав мост защо има опашки? Сигурно защото е забранено да се проверяват документите на товарите?

 24. 24 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#9] от "LIon":"Значи има пристрастяване и към сладките газирани напитки.—цитат от коментар 1 на Костадин Ивановзахарта отдавна е ясно, че е наркотик"=============== За мен едва след като стои три месеца заедно с някакви плодове в бидон и после мине през казан.
  —цитат от коментар 13 на Костадин Иванов


  то въобще не е нужно да е с плодове. Алкохол може да се добива с домашни условия с вода, захар и дрожди. И вече може да се овкусява с някакъв плод. Например може да се прави вино от грейпфрут, портокали, банани, киви, манго. Може и мед с дрожди. Има и високоалкохолни турбо дрожди, та човек може да докара 20 и нагоре % алкохол, за 5 дена.

 25. 25 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Потят се били митничарите - дали е така.Едно е вярно, докато има нужда от митничари, ще има и далавери и съответно мафии или отделни хора, които да ги въртят.А това е един излишен разход за вътрешните граници на ЕС, така че трябва да се направи необходимото.
  —цитат от коментар 21 на tsvetko_51


  митничари има и защото борят ДДС измамите за стоки, които иначе не биха напуснали държавата на продавача, но няма да се внесе ДДС. Само че ДДС няма да бъде премахнато.

 26. 26 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  Има да, защото има три бели отрови: Бяло брашно , бяла захар и бели мазнини.

 27. 27 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3376 Весело

  До коментар [#14] от "LIon":

  "това е алкохол, не захар...."
  ==========
  Знам, хората си мислят, че остава шекер.

  Еретик
 28. 28 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3376 Весело

  До коментар [#22] от "alabalko":

  "Ами в Германия кафето е с акциз, който е на възраст повече от 100 години, защото тогава е бил лукс стока. Немските митничари, които сноват по магистралите следят за контрабанда на кафе. Ограничението е 10кг/човек. Основно следят за внос от Люксембург."
  ==============
  Баси ограничението. 10 килограма кафе и един литър ракия. Само смятай колко време е необходимо за опукването на едното или другото!

  Еретик
 29. 29 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3376 Весело

  До коментар [#24] от "alabalko":

  "то въобще не е нужно да е с плодове. Алкохол може да се добива с домашни условия с вода, захар и дрожди. И вече може да се овкусява с някакъв плод. Например може да се прави вино от грейпфрут, портокали, банани, киви, манго. Може и мед с дрожди. Има и високоалкохолни турбо дрожди, та човек може да докара 20 и нагоре % алкохол, за 5 дена."
  ==============
  Знам, но съм от старите "ценители". Истинско грозде и добавка от захарен разтвор. Истинско отлежаване в дъбови бурета, а не дъбов чипс. Истински розови домати или карфиол....
  За дрождите си прав, ама нали сме келеши.

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK