Слънчева буря показа кога викингите достигат Америка

Слънчева буря показа кога викингите достигат Америка

© ReutersНов метод за датиране чрез добре документирана слънчева буря показва, че викингите пристигат в Америка 471 години преди Колумб и следите от това са видими по осем дървени постройки, обрасли с трева.


Селището в северната част на канадския остров Нюфаундленд отдавна е известно като доказателство, че Христофор Колумб далеч не е европеецът, "открил" Америка. Загадка оставаше кога викингите са прекосили Атлантическия океан, за да го построят.


Мястото с френско-английското име Л'Анс-о-Медоуз (L'Anse aux Meadows) е изградено през 1021 г. от новата ера. Три парчета дърво - от три различни дървета - използвани в постройките му, са изследвани в търсене на специфичен радиовъглероден отпечатък в годишните им пръстени.
Слънчевите бури - изблик на високоенергийни космически лъчи или поток от елементарни частици - произвеждат такъв отпечатък. Известна е много мощна буря от това време: тя е регистрирана през 992 г.Общо 29 годишни пръстена са формирани след съдържащия този отпечатък. Това означава, че дървото е отсечено през 1021 г., обяснява археологът от университета в Грьонинген Маргот Куйтемс, първи автор на проучването.Колумб достига до Америка през 1492 г. Пътешествието на викингите е първото известно прекосяване на Атлантическия океан - със сигурност преди описваното (и оспорвано като факт) пътуване на неназован император на Мали, за което разказва през 1324 г. най-богатият управник на африканската империя, Манса Муса.


Според Михаел Дее, също от Грьонингенския университет, не е възможно местни жители да са изградили селището, тъй като "коренните" обитатели не притежавали метални остриета (с такива са отсечени дърветата). По думите му не е известно колко време е прекарала колонията на острова. Може да е било десетилетие или по-малко. Групата вероятно е наброявала стотина души. Структурите наподобяват създадени от викингите в Гренландия и Исландия, обяснява още той.


Според Дее 2021 г. грубо съответства на сведенията в исландски саги, които разказват за селището Винландия, ръководено от лидер на име Лайф Ериксон, и за множество взаимодействия с местните - и мирни, и изпълнени с насилие. "Възниква въпросът колко от всичко друго описано в сагата е вярно."


В опит да се установи кога е построено селището Л'Анс-о-Медоуз, открито през 1960 г., вече е използван по-стандартният радиовъглероден метод за датиране, но той не даваше достатъчно точни резултати; само посочваше, че материалите най-вероятно са от 11 век.


Известни като изключителни мореплаватели, викингите най-вероятно са търсили нови източници на суровини и това е било част от мотивацията им за пътуването, отвело ги до Нюфаундленд (според повечето схващания стигнали дотам от Гренландия).

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Л'Анс-о-Медоуз е от първите обекти под защитата на ЮНЕСКО, а тази слънчева буря е част от цялостната слънчева активност, която предизвиква Глобалното средновековно затопляне (8 - средата на 14 в.), което благоприятства и викингските плавания. Не съществуват съмнения, че викингите са първите европейци достигнали Америка целенасочено.
  За съжаление някои скандинавци са се престарали в това отношение. В средата на 19 в. е създаден фалшивият надпис от Минесота, а картата на Винланд, също се оказа фейк, изработен през втората половина на 20 в.

  CONTADOR GRATUITO!
 2. 2 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Самият колумб никога не е стъпвал на континента, а само на Карибските острови - имало е шанс да стъпи в Южна америка, но точно тогава не е слязъл от кораба , а само е изпратил моряци :-) Пак по ирония на съдбата като млад на борда на португалски кораб е видял Гренландия на път за Исландия, но също не е слязъл.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 3. 3 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Страхотно е как благодарение на учените човешкото познание за миналото, настоящето и бъдещето непрекъснато се обогатява!

 4. 4 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Това е много интересна информация. Благодаря! Тъкмо понеделник, 25 октомври имам лекция за европейската колонизация на Новия свят.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 5. 5 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 912 Весело

  А работата с нашта вера май умря, язък дето строиха платфирми и надуваха баржи. Съвсем повоенному стана пак - показахме активност и толкоз.

 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Това е много интересна информация. Благодаря! Тъкмо понеделник, 25 октомври имам лекция за европейската колонизация на Новия свят.
  —цитат от коментар 4 на andreas_hofer


  Колумб велик мореплавател ли е или е злодей?

 7. 7 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  дайте я насам тая слънчева буря да каже какво ще става на камен бряг.

 8. 8 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Само дето това на снимките много мяза на наште стиропорени старини.
  И после - как точно се е "документирала" слънчева буря в края на 10-ти век?

 9. 9 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  [quote#6:"Мусаши"][/quote]

  Зависи кого питаш. В Испания го мислят за велик човек, в Латинска Америка все повече хора го смятат за мародер и масов убиец. Аз се опитвам да не налагам мнение на студентите ми, а да им дам различните гледни точки. Казвам им така, че през 1492 г. ей така да тръгнеш с кораб през океана да търсиш нов път към Изтока е същото като в момента да тръгнеш с космически кораб да търсиш живот на Марс, примерно. Тоест, нужна е огромна смелост и безспорно Колумб е бил много смел и амбициозен, но от друга страна не може да се отрече, че е бил доста алчен човек и действията му на Карибите не са безупречни, меко казано. Ти какво мислиш по въпроса?

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 10. 10 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#9] от "andreas_hofer":

  Колумб е бил човек на веремето си, а е то било изпълнено с насилие. Испания окончателно се освобождава от арабското присъстивие и започва чистка. Отнасят го мюсюлманите и евреите. Те трябва да се покръстят или да напуснат. На фона на това не можем да очакваме някакво специално отношение от Кристофоро към местните. Самият той е генуезец, постъпил на испанска служба, т.е. наемник. Проектът му за откриване на западен път към Индиите е добре дошъл за испанската корона и му дават трите стари кораба.
  Подвигът на Колумб е несъмнен. Неговите деяния срещу местното население бледнеят пред тетора на Кортес и Писаро. Но все пак проблемът е и в онези, които не са способни да се съпротивляват.

  CONTADOR GRATUITO!
 11. 11 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  До коментар [#10] от "г-н Думанов":

  и аз не знам как така осъждат Колумб, хора и племена, за които е било нормално да принасят в жертва деца и младежи. да не говорим, че друг пък мореплавател го бяха изяли канибалите.

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4211 Весело

  "викингите пристигат в Америка 471 години преди Колумб"

  Още една причина да се свалят паметниците на Колумб, освен тази , че бил злодей, който избивал местното население , според левичарите.

 13. 13 Профил на tekumse
  tekumse
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#9] от "andreas_hofer":

  Основният проблем с тезата Колумб откривателя е че всичко става с късмет а не с умисъл. Математиката му е куцала и е за малко да умрат от глад. Да не говорим за липсата на въображение и как е кръстил хората западно индийци без да имат нищо общо с Индия.

 14. 14 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  [quote#6:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 9 на andreas_hofer
  Зависи кого питаш. В Испания го мислят за велик човек, в Латинска Америка все повече хора го смятат за мародер и масов убиец. Аз се опитвам да не налагам мнение на студентите ми, а да им дам различните гледни точки. Казвам им така, че през 1492 г. ей така да тръгнеш с кораб през океана да търсиш нов път към Изтока е същото като в момента да тръгнеш с космически кораб да търсиш живот на Марс, примерно. Тоест, нужна е огромна смелост и безспорно Колумб е бил много смел и амбициозен, но от друга страна не може да се отрече, че е бил доста алчен човек и действията му на Карибите не са безупречни, меко казано. Ти какво мислиш по въпроса?[/quote]

  Мисля,че не можем да съдим хора,живели преди векове с днешните разбирания Всеки трябва да се разглежда в светлината на неговата епоха.И в тази връзка Колумб е велик пътешественик,въпреки че имал погрешна представа къде точно е попаднал.
  Интересно ми е дали латиноамериканците се възмущават и от ацтеките,които са провеждали геноцид над други индиански племена.

 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  До коментар [#13] от "tekumse":

  Все пак е търсил Индия, при това на запад. Така, че е логично да ги кръсти по този начин.

 16. 16 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  До коментар [#9] от "andreas_hofer":Основният проблем с тезата Колумб откривателя е че всичко става с късмет а не с умисъл. Математиката му е куцала и е за малко да умрат от глад. Да не говорим за липсата на въображение и как е кръстил хората западно индийци без да имат нищо общо с Индия.
  —цитат от коментар 13 на tekumse


  А дали ако беше казал на краля на Испания,че тръгва да търси неоткрити земи,щеше изобщо да има експедиция?Та трябва да се допусне хипотезата,че нарочно е казал това,което е искал да чуе меценатът.

 17. 17 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#9] от "andreas_hofer":

  Ацтеките също са били доста алчни и зли същества, има ли са ужасяващи ритуали, ама не виждам нещо това да се коментира ??!

  Цялата работа е, че Колумб е на пангара по политически причини. Няма да ти обяснявам чий, сещаш се и сам. Сега в Америка има за стремеж да се оплюе белият човек за всичко. Да се оплюе и отрече.

 18. 18 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 667 Весело

  Съвсем очевидно е. Не са викингите. Македонците са. От 1018 до 1021 г. - точно навреме да емигрират към Америка. Затова сега Габриел Ескобар ги подкрепя.

 19. 19 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Съвсем очевидно е. Не са викингите. Македонците са. От 1018 до 1021 г. - точно навреме да емигрират към Америка. Затова сега Габриел Ескобар ги подкрепя.
  —цитат от коментар 18 на dorko


  Мдаа... Драган Охридски е откривателят на Америка:

  https://www.burgasnews.com/2021/02/01/драган-охридски-е-завзел-повече-земи-о/

  Сам съм, други няма...
 20. 20 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 549 Любопитно

  До коментар [#12] от "tacheaux":

  Мен друго ме чопли След като викингите по ония времена са успели да стигнат и то в северните части ,значи не е било токова студено и е имало глобално затопляне

  ГоШо
 21. 21 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#12] от "tacheaux":Мен друго ме чопли След като викингите по ония времена са успели да стигнат и то в северните части ,значи не е било токова студено и е имало глобално затопляне
  —цитат от коментар 20 на Гошо


  Е как да не е имало ??! ... ма много си невеж !!! Не си ли учил, че викингите са строели много ТЕЦ-ове, карали са мръсни дизели и са яли по бял ден пърдящи крави ??!

 22. 22 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#6:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 9 на andreas_hofer
  ....Казвам им така, че през 1492 г. ей така да тръгнеш с кораб през океана да търсиш нов път към Изтока е същото като в момента да тръгнеш с космически кораб да търсиш живот на Марс, примерно. Тоест, нужна е огромна смелост и безспорно Колумб е бил много смел и амбициозен, но от друга страна не може да се отрече, че е бил доста алчен човек и действията му на Карибите не са безупречни, меко казано. ?[/quote]

  Това е прекрасно описание на Колумб и според мен такова трябва да е мнението на мислещият човек.

 23. 23 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#9] от "andreas_hofer":Ацтеките също са били доста алчни и зли същества, има ли са ужасяващи ритуали, ама не виждам нещо това да се коментира ??! Цялата работа е, че Колумб е на пангара по политически причини. Няма да ти обяснявам чий, сещаш се и сам. Сега в Америка има за стремеж да се оплюе белият човек за всичко. Да се оплюе и отрече.
  —цитат от коментар 17 на Alex Ivanov


  И белите търговци на роби не са правили нещо кой знае колко скандално за времето си, като цяло не са и участвали в хващането на робите из Африка. Това се е правело от арабски и африакански ловци на роби, които са ги продавали на всеки, които има нужда и пари. Нито дума в наши дни за арабския и африканския принос, нали? Няма и да чуем.

 24. 24 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  .... Цялата работа е, че Колумб е на пангара по политически причини. Няма да ти обяснявам чий, сещаш се и сам. Сега в Америка има за стремеж да се оплюе белият човек за всичко. Да се оплюе и отрече.
  —цитат от коментар 17 на Alex Ivanov


  Ами като изключим компаса и коприната от Китай, и арабските цифри всичко останало се е появило най-вече на северната част на Средиземно море, и впоследствие този център се е преместил на север. И политкоректно ще е да се признае нещо и на другите раси, все пак светът става все по-глобален.

 25. 25 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  ...... Колумб е бил много смел и амбициозен, но от друга страна не може да се отрече, че е бил доста алчен човек и действията му на Карибите не са безупречни, меко казано. Ти какво мислиш по въпроса?
  —цитат от коментар 9 на andreas_hofer


  Колумб е откривател, но и предприемач. Убедил е кралят да инвестира в неговия проект, и е трябвало да върне средствата с лихвите. Иначе той си е знаел какво го чака. А и със сигурност е искал и да забогатее. 26. 26 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  По логиката на много пишещи горе Султана е бил в правото си да избива чрез башибозука българи по време на и след Априлското въстание.
  Съдбата и мнението на местните за Колумб не е по различна от паметта за Кортес и Писаро.
  От една гледна точка са били смечлчаци, от друга са затрили цели култури, при това прибягвайки до чудовищна жестокост при това в немислими за времвто си ( и особено мястото) мащаби.

 27. 27 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  До коментар [#25] от "pontius_glarus":

  Но за разлика от викингите Колумб наистина "открива" Америка и дава началото на интензивните контакти между двата континента, и преобразяването на двете Америки по европейски модел. И на протоамериканските цивилизации светът дължи нещо, но как ли щели те да се развият, след като не познавали дори колелото?

 28. 28 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2873 Весело


  Ех, Нюфаундленд , Нюфаундленд - земльо мАкедонска!

 29. 29 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#8] от "Араламбене му е майката":

  Питай учените. То с питане става тази работа и сляпото окато прави.

 30. 30 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  До коментар [#23] от "morf":

  А, тя алчността си я носим в гените.
  При някои е по-изявена, при други не толкова.
  През Средновековието в Европа повечето доминиращи католически ордени са намерили начин да я опрвадаят според канона.
  Сега също когато навлизаме в новото Средновековия Ал Гор и подобни също с "високоморални" мотиви се "хранят" и то не зле от СО2 квоти, които костват мизерията, здравето и жинота дори на милиони.

 31. 31 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Много интересна приказка, но за съжаление нямаща много общо с действителността. Най-малкото, че селището е строено през 80те години на миналия век. Анонимния автор не знае, може би, но Гугъл е на помощ...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 32. 32 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Весело

  До коментар [#29] от "piliferus":
  "Питай учените. То с питане става тази работа и сляпото окато прави."

  Питах. Излезе, че имало сериозни изригвания горе-долу на 100-150 години. Та въпросът е как са решили 29 години след кое точно е бил отсечен пъна. Отговорът се крие ето тук:
  "... първоначално е използван по-стандартният радиовъглероден метод за датиране, но той не даваше достатъчно точни резултати" - учЕните предварително са знаели коя точно година им трябва, за да излезе пасианса на инвестицията.
  А пък Божо Димитров беше намерил цял скелет на истински вампир в Созопол.
  Айде сега да гледаме и цесекато.

 33. 33 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 782 Любопитно

  ...Колумб велик мореплавател ли е или е злодей?...
  —цитат от коментар 6 на Мусаши


  Защо "или"!?

 34. 34 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Викинги, Америка, отивам да си пусна Immigrant Song.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 35. 35 Профил на kibik0000
  kibik0000
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "г-н Думанов":

  Гледайте сериала "Vikings" по NETFLIX

 36. 36 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#25] от "pontius_glarus":Но за разлика от викингите Колумб наистина "открива" Америка и дава началото на интензивните контакти между двата континента, и преобразяването на двете Америки по европейски модел. И на протоамериканските цивилизации светът дължи нещо, но как ли щели те да се развият, след като не познавали дори колелото?
  —цитат от коментар 27 на pontius_glarus  Много уместен коментар, РЕСПЕКТ😀!

  Викингите...иди знай как и защо са стигнали до Америка? Според мен-НЕ в търсене на нови ресурси (както написа някой преди мен)😀 Океанските течения са завлекли група хора там. Яки пичаги, построили къщи с модерни (за времето сечива) и...ТОЛКОЗ!

  Не са се върнали в къщи да разкажат за благинките там...човещинка😀

  Колумб (наемник, "вагнеровец" от време оно) е тръгнал да търси плячка за меценатите му, но е успял да информира меценатите си за к'ва манджа има там😀 Щото корабоплаването/корабостроенето е било по напреднало. И подобни експедиции са били по добре планирани (и инвестирани) и...останалото е история от факти😀
  До коментар [#27] от "pontius_glarus":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 37. 37 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 682 Неутрално

  С'я... понеже некой спомена "терора на Кортес", нека припомним следното:
  - Кортес превзема Теночтитлан начело на армия от 500 испанци и 100 000 индианци, на които им е бил писнал терорът на ацтеките. Бай Ернан просто умело се възползва от местните междуособици, така както османците използват гражданската война във Византия от първата половина на 14-ти век;
  - след превземането на ацтекската империя много от другите индиански племена си остават ако не съюзници, то поне нещо като васали в създадената от Кортес Нова Испания;
  - самият Кортес има жена индианка и деца от нея, като става основоположник на междурасовите мулти-култи любов и поколения;
  - след много кратък размисъл в Мадрид дали индианците са баш хора или нещо подобно, злата католическа църква твърдо заявява, че индианците са също чеда Божии, а кралица Исабел ги обявява за свои поданици;
  - първият университет в т.нар. Нов свят е именно в Мексико;
  - и до ден днешен в земите на Нова Испания си има индианци - за разлика от повечето бивши британски и френски колонии;
  - основното избиване или целенасочено уморяване на индианци в някои от днешните латиноамерикански държави, като Чили и Аржентина, например, се случва след "освобождението" им от Испания, от местните креолски елити;
  - главният убиец на местното население - едрата шарка, не е "пусната" нарочно от испанците, докато за некои практики в Северна Америка е по-добре да не споменаваме.

  Та, истината не е черно-бяла, ама никак.

 38. 38 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1185 Любопитно

  Чудесни коментари! Ако бяхте в моя клас на всички трябваше да ви пиша шестици, даже десетки по местната испанска система. :)

  До коментар [#11] от "karatista":
  Да, Джеймс Кук са го изяли ха Хаваите. А, сега има паметник там или поне 2008 година имаше.

  Налагането на левичарска политическа коректност е причината за оплюването на всички европейци, както и масовото унищожаване на техни паметници в момента в Новия свят. Африканските племена действително сами са си докарвали робите до бреговете на Западна Африка, зулусите пък са извършвали истински геноцид над по-слаби племена и са ги прогонвали далече от родните им места.
  В университета един мой професор ни показа 5 различни издания на една книга за индианците в пред-Колумбова Америка. В първите издания, ацтеките са описани като кръвожадни и агресивни, поробващи и избиващи по-слабите племена и извършващи ужасни човешки жертвоприношения. Това са факти, разбира се. Но, с всяко следващо издание, особено тези от 2000 и 2008, последни до момента, когато беше лекцията, всички тези факти са захаросани до неузнаваемост. Прилагателни като кръвожадни и агресивани са премахнати, набляга се на постиженията им в градоустройството, администрацията, математиката, човешките жертвоприношения са споменати мимоходом, като веднага се добавя, че европейците са били още по-големи варвари с инквизицията, преследването на вещици, еретици и т.н. Не се сещам в момента за авторите на книгата, но няма и нужда, защото подобен подхов виждам в десетки други книги. Дори в новите американски учебници не се говори за откриването на Америца от европейците, което било много грешно и евроцентрично, а просто за достигането и колонизирането на Америка от европейците.

  Мисля,че не можем да съдим хора,живели преди векове с днешните разбирания Всеки трябва да се разглежда в светлината на неговата епоха.
  —цитат от коментар 14 на Мусаши


  И аз това повтарям постоянно. И също казвам, че човек трябва да мисли критично и аналитично, извън модата на моментната политическа конюнктура. Но, явно сега е модерно да се оплюва всичко европейско и да се хвали всичко автентично индианско/африканско/полинезийско. Никой не иска и да говори за тормозените и избиваните бели фермери в Южна Африка в момента. Но, аз просто поставям гледните точки и въпросите и оставям младите хора сами да стигнат до изводите.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 39. 39 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  По логиката на много пишещи горе Султана е бил в правото си да избива чрез башибозука българи по време на и след Априлското въстание.Съдбата и мнението на местните за Колумб не е по различна от паметта за Кортес и Писаро. От една гледна точка са били смечлчаци, от друга са затрили цели култури, при това прибягвайки до чудовищна жестокост при това в немислими за времвто си ( и особено мястото) мащаби.
  —цитат от коментар 26 на Paolo Di Canio


  Те тия култури па що народ са затрили .... живи деца са принасяли в "дар" на боговете, трепали са други племена, имали са някои от тях също роби ..... ма защо се мълчи за тези неща ??!

 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  секи 4ти км

  Ай ся.
  Слънчев смут "доказателство".

  Ся кво.
  Воряжки claim за собствеността Америка?

  Варяги воряги викинги... все от един дол племе.

  пп
  Дренки от един и същ дол (сентенция)

  "Слънчева буря показа кога викингите достигат Америка"

 41. 41 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Неутрално

  До коментар [#38] от "andreas_hofer":

  Още нещо, днес ролята на Испания и Португалия в търговията с роби е забравена и главните виновници за станалото винаги са Англия и САЩ - техните добри ученици.

  klimentm
 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Неутрално

  Да не забравяме и огромната роля на Великите географски открития за развитието на човешкат цивилизация, последствията са икономически,политически и научен растеж, предпоставка за бъдещата Индустриална и Буржуазна ревилюции.

  klimentm
 43. 43 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Само не разбрах, как слънчевата буря е фиксиран през 992 г.?

 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Весело

  Да се обвинява Колумб в това че е престъпник защото е открил Новия Свят е смешно и плиткоумно, то съдържа в себе си скритият намек че Америка можеше да не бъде открита изобщо и всички щяха да живеят щастливо и свободно!
  Колумб и другите конквистадори просто пренасят порядките и модела на страните колонизатори - Испания и Португалия.
  Инересно защо никой не обвинява например Америго Веспучи че е престъпник?!

  klimentm
 45. 45 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Чудесни коментари! Ако бяхте в моя клас на всички трябваше да ви пиша шестици, даже десетки по местната испанска система. :)До коментар [#11] от "karatista":Да, Джеймс Кук са го изяли ха Хаваите. А, сега има паметник там или поне 2008 година имаше. Налагането на левичарска политическа коректност е причината за оплюването на всички европейци, както и масовото унищожаване на техни паметници в момента в Новия свят. Африканските племена действително сами са си докарвали робите до бреговете на Западна Африка, зулусите пък са извършвали истински геноцид над по-слаби племена и са ги прогонвали далече от родните им места. В университета един мой професор ни показа 5 различни издания на една книга за индианците в пред-Колумбова Америка. В първите издания, ацтеките са описани като кръвожадни и агресивни, поробващи и избиващи по-слабите племена и извършващи ужасни човешки жертвоприношения. Това са факти, разбира се. Но, с всяко следващо издание, особено тези от 2000 и 2008, последни до момента, когато беше лекцията, всички тези факти са захаросани до неузнаваемост. Прилагателни като кръвожадни и агресивани са премахнати, набляга се на постиженията им в градоустройството, администрацията, математиката, човешките жертвоприношения са споменати мимоходом, като веднага се добавя, че европейците са били още по-големи варвари с инквизицията, преследването на вещици, еретици и т.н. Не се сещам в момента за авторите на книгата, но няма и нужда, защото подобен подхов виждам в десетки други книги. Дори в новите американски учебници не се говори за откриването на Америца от европейците, което било много грешно и евроцентрично, а просто за достигането и колонизирането на Америка от европейците.
  —цитат от коментар 38 на andreas_hofer

  В Северна Америка команчите са били толкова свирепи, че са били на прага напълно да унищожат друго племе, което всява страх - апачите. Команчите нямат друг занаят освен отглеждане на коне и грабежи. Заловените мъже винаги са убивани, децата вземани и превръщани в команчи (има бели деца, взети в плен и по късно издигнали се до вождове).
  Основното забавление на жените команчи е били измъчването на пленниците. Не с някаква цел, а за удоволствие; скалпирането е само начало. Следва рязане на ушите, устните, езика и клепачите. Голям смях и радост е предизвиквало слагането на въглени на корема на пленниците.
  Та, щастливо и задружно са си живели индианците преди пристигането на испанците.
  (Да не ги кажеш тези неща на студентите; не искам да си загубиш работата)

 46. 46 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  До коментар [#36] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Благодаря!

 47. 47 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  ....Ся кво.Воряжки claim за собствеността Америка?Варяги воряги викинги... все от един дол племе.ппДренки от един и същ дол......."
  —цитат от коментар 40 на dnevnikar


  Дренки от един и същ дол... просто едни изтъкнати главорези от тъмните векове... Заключение между другото на един скандинавски автор.
  И точно викингски, или варяжки наемници, предоставени любезно от княз Владимир на Василий 2 Българоубиец, около 6000, вършели мръсната му работа срещу политически опоненти. Точно те извършили и ослепяването на 1500 предали се български войници след погрома край Беласица през 1014г. (1/6 от цялата войска). За целта варягите използвали киселина, която не ослепявала напълно – макар зрението да било катастрофално увредено, жертвата можела да различава светлина, мрак, сенки и форми. Но била завинаги инвалидизирана, и без да могат вече да се бият или работят, ослепените се превръщали в тежест на семействата си.

  https://bulgarianhistory.org/varyagite-profesonalnite-ubiici-na-vasilii-vtori/

 48. 48 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  До коментар [#20] от "Гошо":

  Ами няколко века е било много горещо, доста повече от сегашното затопляне. Северните пътища са били чисти от лед и морското ниво не е заливало Хималаите както сега ни плашат затоплистите! Въглеродния двуокис също и бил рекордно висок и без Гретенизма! Сигурно 8-10 век са затворили въглищнитецентрали и са минали на перки и водород за да охладят планетата!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 49. 49 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#45] от "Nedyalko Lazarov":

  :) Благодаря, че ми напомни това за команчите и апачите. Между другото на френски апач си е апаш. А, писателят Гюстав Емар е бил измъчван от апачите и става техен роб за определено време, затова ги ненавиждал и пише много позитивно за техните врагове команчите. Сигурно знаеш, щом се интересуваш от индианците, че подобно поведение е било повсеместно в Северна Америка. И хюръните или юрони на френски, са били буквално изтребени най-вече от Мохок и техните ирокезки съюзници, а децата на врага са били осиновявани за да се увеличи племето. Аз говоря за тези неща, в Испания не са така изтрещели на тема политическа коректност, но винаги се намира някой латиноамериканец или американец да ми каже, че белите са били много по-лоши и жестоки. :)

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 50. 50 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  До коментар [#49] от "andreas_hofer":

  по лични впечатления за латиноамериканците мадрид си е центъра на света или поне беше допреди няколко години. може би в щатите да има движения, но в латинска америка си има уважение към испанците.

 51. 51 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1250 Весело

  До коментар [#45] от "Nedyalko Lazarov":

  Тъй тъй...а сега кажи дали си наясно кога конете достигат земите на команчите. Щото, драги ми пишман историк, конете в Америките, ги носят европейците. За местните това са били непознати животинки. Чини ми се че много индиански филмчета си гледал.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 52. 52 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#45] от "Nedyalko Lazarov":Тъй тъй...а сега кажи дали си наясно кога конете достигат земите на команчите. Щото, драги ми пишман историк, конете в Америките, ги носят европейците. За местните това са били непознати животинки. Чини ми се че много индиански филмчета си гледал.
  —цитат от коментар 51 на tsyrvulan

  Личи си, че си много умен и още по-образован.

 53. 53 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 323 Неутрално

  На Колумб дължим КОМЕРСИАЛНОТО откриване на Америка. Морските пътища до там. Иначе, фактически е открита много преди Колумб, и преди викингите даже. Тези идианци откъде са?

 54. 54 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#32] от "Араламбене му е майката":

  Нищо не си питал. Иначе щеше да научиш, че доказателствата за дадено събитие се подреждат в правилна форма, за да се установи истината. В този случай, радиовъглеродният метод показва датиране около 1000 години, а дървесните кръгове показват знаци на слънчеви изригвания от 1021. Двете заедно показват, че не става дума за 870 година, нито за 1170 година..

 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4154 Любопитно

  До коментар [#2] от "dark'star":

  Черна Звезда, това не е вярно. Всъщност Колумб е стъпил в Южна Америка през 1498 г. в днешна Венецуела.

  А, през 1502 г. стъпва и в Хондурас, а после и в Панама. Това са централно американски държави, но се водят като част от Северна Америка.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4154 Любопитно

  До коментар [#24] от "pontius_glarus":

  Китай дава на света много повече от компаса и коприната, ето тук можеш да прочетеш повече по тази тема:

  https://interestingengineering.com/made-in-china-chinese-inventions-that-changed-the-world

  Иначе, има и други велики цивилизации, които не са били европейски и които правят важни открития... от древен Египет например.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 57 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  До коментар [#56] от "Иво":

  Вече има и много филми на тема с китайския принос, и ще има и други, след като има кой да плаща. Включ. и че китайската цивилизация била на 7000 г., но първите им владетели, които не са част от легендите и митовете са от 1500г. пр. Хр. Както и един куп други митични владетели, от които няма никакви находки.
  Наскоро четох, че китайците открили дестилацията на уискито, но шотландците не го знаели.
  Дестилацията и на коняка, но в Коняк и не са чували за това.
  Иво, поразходи се малко в различни музеи в Балканите, и ще намериш невероятни артефакти, за които няма филми по Дискавъри, защото малките балкански държавици нямат подобни финанси. А до Шабла за открити градежи от 4700 г. пр. Хр., и ние изобщо нямаме претенции, че са български. Както и със златото от 4 450 г. пр. Хр., изложено в Археологическия музей на Варна. Да, говори се за артефакти от култура Варна (някакви древна култура от Балканите), не че има нещо общо с варненци и Портних, а защото в близост до мястото им след хиляди години на картата се е появил гр. Варна.
  Така че стига с тези приказки за пъпа на Земята в Китай, дето до припадък се яде ориз.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK