Случаят с Осман Кавала - кой е той и защо Ердоган рискува разрив с Европа

Случаят с Осман Кавала - кой е той и защо Ердоган рискува разрив с Европа


Продължителното задържане в затвора на филантропа Осман Кавала и отказът на Турция да признае решение на ЕСПЧ може да струва на страната членството или правото на глас в Съвета на Европа в края на ноември, коментира "Дойче веле".


Турският филантроп и активист Осман Кавала никога не е бил осъждан за престъпление - въпреки това той е в затвора от почти четири години в Турция въпреки решението на висш европейски съд.


На 17 септември Съветът на Европа отправи последното си предупреждение към Турция да освободи 64-годишния предприемач, като предупреди, че процедурата за нарушение срещу Анкара ще започне в края на ноември, ако Кавала не бъде освободен дотогава.
Но засега Турция отказва да признае решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от 10 декември 2019 г., в което се посочва, че Европейската конвенция за правата на човека е била нарушена и следователно е разпоредено Кавала да бъде освободен незабавно.


ЕСПЧ заключи, че арестът на Кавала се основава на политически мотиви без никакви разумни доказателства в подкрепа на обвиненията. Турските служители обаче не изпълниха решението и казаха, че решението на ЕСПЧ не е окончателно.


И сега няколко държави оказват натиск върху Турция.


Изявлението на посланиците


В понеделник посланици от Германия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Швеция и САЩ призоваха за "справедливо и бързо" разрешаване на случая на Кавала.


В съвместно изявление посланиците на 10-те държави призоваха Турция да следва решенията на Съвета на Европа, орган за правата на човека, към който се присъедини през 1950 г. "Продължаващото протакане в процеса срещу него... хвърля сянка върху уважението към демокрацията, върховенството на закона и прозрачността в турската съдебна система", се казва в изявлението.


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува действията на посланиците, заплашвайки да ги експулсира от страната.


"Казах на нашия външен министър: Не можем да имаме лукса да бъдем домакин на тази група у нас. Вие ли трябва да дадете на Турция такъв урок? Кои мислите, че сте", каза той в четвъртък. Посланиците бяха извикани до Министерството на външните работи преди изявлението на Ердоган и бяха обвинени в "политизиране на делото Кавала".


Случаят с Осман Кавала - кой е той и защо Ердоган рискува разрив с Европа

© Reuters


В какво е обвинен Кавала


Кавала е обвинен във финансиране на протести в парка "Гези" в Истанбул през 2013 г. и в предполагаемо участие в опит за преврат през 2016 г.


Той беше задържан на 18 октомври 2017 г. след среща в "Гьоте институт" относно съвместен проект с Anadolu Kultur, организация с нестопанска цел в Истанбул, подкрепяща културни и социални проекти.


След две седмици в ареста Кавала беше официално арестуван на 1 ноември 2017 г. във връзка с протестите в парка "Гези" по обвинения в "опит за сваляне на конституционния ред" и "опит за сваляне на правителството". Впоследствие той бе изпратен в затвора с максимална сигурност "Силиври" извън Истанбул.


Той беше оправдан през февруари 2020 г., но нова заповед за арест срещу него беше издадена само часове по-късно, този път за отделно дело, обвиняващо го, че е замесен в опита за преврат на 15 юни 2016 г.


Близо месец по-късно беше снето това обвинение, но беше държан в ареста по обвинение в "политически или военен шпионаж".


През май 2020 г. Европейският съд по правата на човека отхвърли искането на Турция решението по молбата на Осман Кавала да бъде отнесено до Голямата камара. Това финализира решението на съда от декември 2019 г.


Адвокати и опозиционни депутати пред Съдебната палата в Истанбул на 21 май 2021 г., където започна повторният процес срещу Кавала.

© Reuters

Адвокати и опозиционни депутати пред Съдебната палата в Истанбул на 21 май 2021 г., където започна повторният процес срещу Кавала.


Няколко дела се обединиха През септември 2020 г. Главната прокуратура на Истанбул изготви нов акт, обвинявайки Кавала в сътрудничество с Анри Барки, известен турски учен в Съединените щати, и че "имаше роля в опита за преврат".


През януари 2021 г. оправдателната му присъда в процеса за "Гези" беше отменена. На второто заседание на процеса срещу Осман Кавала по обвинения в преврат и шпионаж, проведено на 5 февруари 2021 г., съдът реши да присъедини това дело към процеса за "Гези" и разпореди продължаването на задържането на Кавала.


На 28 юли 2021 г. процесът "Гези" беше обединен с процеса "Чаршъ", в който срещу 35 членове на çArşı - група футболни фенове на "Бешикташ", започна повторен процес за предполагаемо "организиране на заговор срещу правителството по време на протестите в парка "Гези". Съдът определи 26 ноември 2021 г. за дата за следващото заседание.


Адвокатите на Кавала отбелязаха, че обвинителният акт от септември 2020 г. е не повече от основаващо се на измислици предположение и не съдържа никакви конкретни доказателства. Правозащитни организации по света остро критикуваха ареста на Кавала и заявиха, че обвиненията са политически.


Кой е Осман Кавала


Кавала е една от най-известните фигури на гражданското общество в Турция. Бизнесменът е допринесъл за създаването на няколко издателства в Турция от началото на 80-те години на миналия век, като десетилетие по-късно подкрепя множество организации на гражданското общество.


През 2002 г. той основава Anadolu Kultur. Целите на организацията включват създаване и популяризиране на изкуствата и културата в Турция, подкрепа на местни инициативи, наблягане на културното разнообразие и права и укрепване на местното и международно сътрудничество.


Той също така е член-основател на фондация "Отворено общество" на филантропа Джордж Сорос в Турция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK