Валдрин Лука, бивш косовски министър: Образованието не гарантира успех, нужно е да се наслаждаваш на живота

Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Валдрин Лука по време на дискусия в София за 30-ата годишнина от създаването на Американския университет в България, 16 септември.

© Лили Тоушек

Валдрин Лука по време на дискусия в София за 30-ата годишнина от създаването на Американския университет в България, 16 септември.Някои идват в България по работа, други - по любов, но не всеки може да се похвали, че връзката му с нея е започнала с курс по английски език. Бившият икономически министър на Косово Валдрин Лука е в този кратък списък.


Когато Лука вдига телефона, е на 7 часа разлика от София - в Бостън - за срещи с клиенти. Комуникационната платформа, чийто директор за растежа е Лука, Solaborate, е с централа в Калифорния, но създателят ѝ е от родното Косово, където е и центърът за глобалните ѝ операции. Компанията със 150 служители в Косово (които ще станат 200 до края на годината) се занимава с различни способи за връзки между клиенти и потребители в различни сфери, но Лука без колебание се спира на една, попитан как би обяснил на двамата си синове какво работи - опитва да дигитализира здравната система с технологии на най-високо ниво и да осигури възможност за добро здравеопазване на места, които обикновено се посещават от доктори за няколко часа, един или два пъти седмично, обяснява за "Дневник".


"Искаме смарт клиники във всяко село, така, че гражданите да могат да се консултират с доктор, да вземат диагнози, рецепти на едно място, без да ходят до болницата в града." Това решение би било добро и за хора с хронични заболявания, и то не само в хода на пандемията. Те трябва да могат да получат мониторинг на състоянието си у дома и доктор - в телевизора си за консултация. Дигитализация на болнични стаи също е част от бизнеса и в нея Solaborate действа и на американския пазар.
Преди тази мисия Лука е на друга - политическа - основите за която са положени години в България години преди началото ѝ.


Роденият в Гякова (южно Косово) Лука се мести в Тирана със семейството си през 1988 г. - заради конфликта със Сърбия. Именно връщането му в Косово отваря пътя за първата среща с Американския университет. Тя е продиктувана от обстоятелствата - сблъсъкът с Белград срива образователната система. Образованието на майчин език на практика е незаконно от 1991 г., когато режимът на Слободан Милошевич премахва дългогодишни привилегии. Няколкостотин хиляди албанци остават извън образователната система, а за тях училището - в частни домове, мазета и офиси - е почти конспиративна дейност.


Затова в началото Лука отива в АУБ на курс по английски, финансиран от Американската агенция за международно развитие USAID. Обучението продължава само три месеца, но те са му достатъчни, за да вземе решение. "Мястото ми хареса и реших да остана, разказва за "Дневник." Бях кандидатствал и в други университети, но толкова добре си прекарах в Благоевград, имах много приятели, близо до дома и реших, че само тук искам да уча."


От компютрите към икономиката и политиката


Решението се оказва лесно, приемането със стипендия - не толкова. Кандидатства няколко пъти. Прибира се в Косово и подава документи, докато през септември 2002 г. постоянството му дава плодове. Следващата трудност е да разбере какво иска да прави: от инженер той прехвърля предпочитанията си към работа, която изисква повече взаимодействие с хора. След първия семестър се отказва от курсовете по компютърни науки и се прехвърля в икономика.


Търсех курсовете, които щяха да ми дадат нужното ниво умения как да правя правилни политики и икономика и да ги анализирам така, че да имат възможно най-голямо въздействие върху страната - това оформи фокуса ми върху бъдещето.Политическото бъдеще обаче не е на дневен ред в началото. Лука си се представя напр. като централен банкер, като отговорен за монетарни политики и стабилизиране на икономиката на Косово (а от завършването му до независимостта остават едва няколко години). Решението му променя поканата, която получава от "известни политици" във вече обявилото независимост Косово през 2009 г. , след връщането си от магистратура по бизнес администрация в САЩ и с опит в базирани в Косово неправителствени организации. Лука, който членува в Новия косовски алианс (партия, основана от политика и бизнесмен, бивш президент и вицепремиер, Беджет Пацоли), не назовава известните, привлекли го към обществения живот.


Опитват да го убедят, че политиката може да е добър начин да помогне. "В началото бях против, но опитах да го гледам непредубедено... Претеглих ситуацията и помислих: добре, да опитам, защо не?" На парламентарните избори през 2010 г., не влиза в парламента, защото квотата за 1/3 жени в парламента размества депутатските мандати. Става съветник в кабинета на индустриалния министър, по-късно - генерален директор на агенцията за насърчаване на инвестициите в страната. Не скрива, че образованието в България му е помогнало да тръгне по този път.


Как се прави държава "от нулата"


"Ето така стана. Опит с частния сектор, политиката, инвестициите, видях как потенциалът на икономиката и публичните политики променя живота на хората, създава работни места, помага на бизнеса да намира нови пазари и да се разшири. Казах си: ако искаш да помогнеш на държавата, ето това е добър начин." Съсредоточава се върху политиката и през 2017 г. става министър за икономическото развитие в кабинета на Рамуш Харадинай. По това време Косово е независимо от под 10 години и проблемът със Сърбия далеч не е единственият му. Най-младата държава в Европа трябва да изгражда институционална инфраструктура, каквато никога не е имала.


Коя е първата крачка на един нов министър в подобна ситуация?


"Трябваше да започнем всичко от нулата - законодателство, полиция, съдилища. Същото бе и с политиките, с начина, по който управляваме публичните компании." Според него решенията от 1999 г. нататък са вземани "на парче, с краткосрочно мислене - само за да се оцелее". Корупцията и шуробаджанащината - тези особености на държавното строителство оставят много предизвикателства за всеки започващ министър.


Той подписва най-голямата сделка за централа на въглища в Косово (страна, богата на ресурси) в момент на силен натиск от ЕС срещу централата и и на силен от САЩ - в нейна подкрепа. И до днес стои зад договора и признава, че "не е на една и съща страна по този въпрос" с правозащитниците. "Управлението на този натиск бе сред най-трудните неща." Подобряването на инфраструктурата - също; отговаря за всички публични компании. "А това означава прокарване на водопроводи до села, подобряване на интернет, на канализацията и всички тези неща, които подобряват живота на хората - особено в отдалечени райони." Истински изпитания се оказват работата по достъп до питейна вода в редица райони или управлението на "Трепча", индустриалния комплекс около най-голямата оловно-цинкова мина в Европа. "Отне време да върнем хора високообразовани от чужбина, за да повишим ефективността им."


Връщането в политиката не е на дневен ред поне за следващите пет години и поне докато с работата си в технологичната индустрия създава работни места. "Но ще стана по-агресивен в политиката, колкото повече остарявам."

Разговорът с Валдрин Лука е част от специалния проект "Уроци за успех" по повод 30 години от създаването на Американския универиситет в България (АУБ). В него ви срещаме с хора, променили "правилата на играта". Те са изявени лидери със социална ангажираност, които се изправят смело срещу предизвикателствата на днешния свят. Общото между тях е, че започват своя път от Американския университет в България и разказват за своите стъпки към успеха, за трудностите, с които са се сблъскали, и за уроците, които са научили.

На всеки един от тях задаваме и по 10 въпроса:


1. По какъв начин студентските ви години повлияха на пътя, по който сте днес?


- Бях в АУБ за първи път през 1999 г. Това беше период непосредствено след войната в Косово, буквално 3 месеца след нея. По това време бяхме изпълнени с омраза и гняв към народа на Сърбия. И все пак, ето ни, в университет, където имаше студенти от всяка страна в региона и трябваше да живеем с това. Трябваше да се оформим по различен начин, за да се съсредоточим върху бъдещето, но без да забравяме миналото.


Бъдещето в моята визия беше в региона на Балканите да се живее щастливо, както живеехме в АУБ. Всички националности, които са имали горчива история, разделени и разкъсани, въпреки това да се забавляват заедно, да учат и купонясват. Тази визия ме оформи през студентските ми години. 20 години по-късно смятам себе си за човек, отворен за сътрудничество както в политическия свят, така и в този на бизнеса. Аз бях първият министър, подписал регионално споразумение в Белград. Първият министър, официално посетил Сърбия. Не би било възможно без цялото преживяване, започнало в АУБ през 1999 г.


2. Как решихте да кандидатствате в АУБ?


- Образователната система на Косово беше напълно унищожена през 90-те години на миналия век при режима на Милошевич. Само основното училище беше законно, така че трябваше да завърша гимназия по време на нощни смени или в частни домове. Същото беше и за университета. След войната всичко беше объркано и в тази среда не можеше да се осигури подходящо образование. Междувременно имах няколко приятели на приятели, които бяха в АУБ и го споменаха като възможен вариант. Започнах да копая по-дълбоко и дойде възможност да отида в АУБ за интензивен курс по английски език от септември - декември 1999 г., финансиран от USAID. Междувременно разглеждах възможности в чужбина, особено в Обединеното кралство. Но като имах незабравимо преживяване през тези 4 месеца, реших, че единственото място, което искам да уча, е АУБ.


3. Кой е преподавателят, оставил най-голям отпечатък върху вас?


- Няколко преподаватели оформиха ориентацията ми и ми оказаха влияние. Но ако трябва да избера един, това би бил Стив Съливан, тъй като той беше най-добрият професор по икономика. Начинът, по който той изнасяше лекции, ме накара да разбирам икономиката по начин, който беше много полезен в кариерата ми.


4. Какъв е най-важният урок, който получихте там?


- Най-важният урок в АУБ беше, че образованието само по себе си не е всичко и не гарантира успех в живота. Въпросът е във всичко друго, от разнообразието до спорта, до други извънкласни дейности, клубове и партита. Да се наслаждаваш на живота, да се свързваш с хора и да гледаш училището е перфектната комбинация, с която да се оформи човек, а това предлага АУБ по-добре от всеки друг университет навсякъде.


5. Какъв си представяхте, че ще станете, когато започвахте да учите в университета?


- Исках да бъда инженер, компютърен учен, когато отидох в АУБ. Всъщност започнах първия семестър, като имах курсове като въведение в програмирането. Но хоризонтът ми се отвори още повече през този семестър и исках да бъда фокусиран повече върху хората, по-голямата картина, социалните въздействия и промените, така че промених посоката към икономика. И когато започнах да уча, усетих, че съм вдъхновен от някои от най -добрите икономисти в света и как те оформяха цели държави. Библиотеката в АУБ, която е още една причина да обичам АУБ, ми помогна да се разровя по-дълбоко в различни икономически теории.


6. Как се измерва успехът в живота?


- За мен успехът в живота е пълноценен живот. Аз лично се чувствам пълноценен, когато имам шанс да помогна на хората и да променя живота им завинаги, било чрез създаване на работни места или подобрения в инфраструктурата, като например осигуряване на основни нужди като питейна вода или подходящи санитарни условия. Имах възможност в живота си да направя това за много хора чрез различни инвестиции и политики, които предприех като министър на икономическото развитие на Косово.


Освен да помагаш на хората, успехът в живота е и да имаш щастливо семейство. В днешния ни интензивен работен свят ние сме склонни да оставяме семействата си настрана и да се съсредоточаваме върху кариерата.


7. Кои са трите урока, които научихте през последната година?


• Успехът не идва за една нощ. Това изисква упорита работа и постоянство.


• Мрежата се подценява. Във всички мои кариерни пътища именно мрежата ми от хора в АУБ и другаде ми даде тласък да бъда една крачка напред.


• Намерете щастието в малките неща и не се влияйте от щастливия живот в социалните мрежи.


8. Коя е книгата, която ви се иска да бяхте прочели в университета?


- Иска ми се да да бяхме напътствани да четем повече книги за саморазвитие, които формират навици. Това е много важно за успеха на човек, но така и не му давахме тежест.


9. Ако можехте да разрешите един проблем в обществото, кой щеше да е той?


- Равен достъп до висококачествени здравни грижи, използващи технологии. Имаме голямо разминаване между живеещите в градовете и тези в селските райони. Голямата разлика в качеството на публичните и частните услуги. Това трябва да се промени.


10. С какво мислите, че бихте се занимавали след 10 години?


- Оттеглил се от работа на пълен работен ден и работещ по мисии, които променят живота на хората, като например подобряване на достъпа до образование за бедните.


Всичко, което трябва да знаете за:

Още от Специален проект

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Като изтребваш косовски сърби.

 2. 2 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  това ми звуи като материал на дойче зеле...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 3. 3 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Докато се чудел какво да прави и хоп променил "правилата на играта"?
  От статията се разбира, че просто е влязъл в една от игрите, за която май не намира и смисъл от образование :)

 4. 4 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Толкова е тъп! Схемите на славянските братя са проработили и там. Познавам няколко косовари и сърби ,и албанци.Намери ли са наìн да се образоват и по-никакъв начин не споделят такова твърдение.Дори един пъленият завърши тук в СУ... Тоя е пълен идиот!Но да им е честит!

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Евала! Съгласен съм с него.


  До коментар [#4] от "wpo34378687":

  Кое точно не споделят? Че образованието (не) гарантира успех? Или че (не) е нужно да се наслаждаваш на живота?

 6. 6 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":

  Какво според теб е успех?
  За някой може да е успех да се образоват.
  За други - да изядат 20 биг мака.
  За трети - да се "изтропат" в някой интернет форум.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 7. 7 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  4 Андрешковци дебнат на рибежа - и вече отстреляха човека с “експертното” си мнение …

  Е, за това БГ е на такова дередже, а Косово (с многото си кусури и проблеми) се развива стремглаво
  Иначе / образованието дава умения да се работи с информация. Без това в днешно време човек е обречен на следване на стереотипи, шуробаджанащина и други “екстри”

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":Какво според теб е успех?За някой може да е успех да се образоват.За други - да изядат 20 биг мака.За трети - да се "изтропат" в някой интернет форум.
  —цитат от коментар 6 на Ebeneezer Goode  До коментар [#6] от "Ebeneezer Goode":

  Ти даваш примери за наслада,а не за успех.
  Успех е да притежаваш колкото се може повече ВЛАСТ...

 9. 9 Профил на rpv01648785
  rpv01648785
  Рейтинг: 51 Неутрално

  Доста кадърни и пробивни младежи от целите Балкани минават през АУБГ. Жалко, че България и в частност Благоевград не може да им предложи много за да ги задържи да правят бизнес и да се развиват на местна почва. Ако имаше мислещи глави в тая държава щяха да осигурят условия и в такива градове с потенциал, а не да наливат пари само в София.

 10. 10 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Твърдението в заглавието е вярно, разбера се. Но статията прилича по-скоро на рекламна статия за АУБГ по линия на дядо Спонсор.

 11. 11 Профил на rpv01648785
  rpv01648785
  Рейтинг: 51 Неутрално

  "Роденият в Гякова (южно Косово)"

  На български се нарича Дяково, това е стар български град. Защо го поалбанчвате?

 12. 12 Профил на Pravednik
  Pravednik
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Цялото население на Косово се занимава с наркотрафик и търговия с оръжие и проституция, така, че е прав донякъде. За какво са им на шиптърите образование, при положение, че от наркотиците печелят милиарди?

  Няма живот без болка.
 13. 13 Профил на Pravednik
  Pravednik
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Роденият в Гякова (южно Косово)"На български се нарича Дяково, това е стар български град. Защо го поалбанчвате?
  —цитат от коментар 11 на rpv01648785


  Защото са албанофили, а н българи и предпочитат исляма и велика Албания, пред България и християнството, ето защо. :)

  Няма живот без болка.
 14. 14 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  1988 г. -конфликт със сърбите ????

  кратък
 15. 15 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Учен, умен колкот щеш
  сваляш със уста звездици
  байно нямаш ли парици
  ти си просто диване
  и какво ли още не...

 16. 16 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Не виждам как България използва подобни хора (завършили образование тук) за да разширява влиянието си в бивша Югославия и бившия СССР. В АУБГ са завършили и хора, които са (били) министри в Черна гора, Молдова и т.н. Това са неформални връзки, които могат да са много полезни. Трябва да се използват.
  Този "младеж" е бил министър в правителството на Харадинай. Това за мен слага кръст на всичките му други постижения. Харадинай и Тачи са косовските Ратко Младич и Радован Караджич. Време е Косово да се отърве от генерацията политици-командири от АОК и да отвори нова страница.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 17. 17 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#13] от "Глупендер":

  Албания за България е естествен съюзник, за разлика от сърбите, които са ни изначален враг.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 18. 18 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1086 Весело

  До коментар [#12] от "Тъпоъгълник":

  Дали си стъпвал някога в Косово?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 19. 19 Профил на Lee Gier
  Lee Gier
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Много млади хора разбират "наслаждението на живота" с консумацията на "растения" и продукти от "растения". Точно тук се явяват албанските "образовани" младежи и девойки и ви "осигуряват" нужното количество "наслада". Ако нямате пари има опция вие да им направите "насладата" на тях или на други,които искат повечко "наслада" при това с някоя част на тялото си.
  Успеха в живота им се измерва със скъпа кола и дрифтене + албанска чалга до дупка при това в ранните часове.
  Айде чупката!

  За да направиш прерия ,е нужно- пчела и детелина, и една мечта голяма. Но и мечтата стига само ако пчела и детелина няма.
 20. 20 Профил на Lee Gier
  Lee Gier
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#17] от "Пипера е много лют":

  Албанците нямат съюзник. С християните са християни, с мюсюлманите са мюсюлмани. С комунистите са комунисти, демократите са демократи. Патриархалното им общество е с разбирания на близкоизточни араби. Подлостта и надменността са им нормални "достойнства". Това,че на 4-5 от пишещите им допадат интимните отношения с албаноговорящи не означава,че всички други трябва да са на техният акъл. Работил съм години с албанци от 3 гогини с косовси албанци. Имам мнение и няма да го променя заради един лъскав български говорещ албанец.

  За да направиш прерия ,е нужно- пчела и детелина, и една мечта голяма. Но и мечтата стига само ако пчела и детелина няма.
 21. 21 Профил на Lee Gier
  Lee Gier
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Превеждайте си с гугъл
  https://ostkirchen.info/kosovo-orthodoxe-kirche-prangert-geschichtsmanipulation-der-islamischen-gemeinschaft-an/

  За да направиш прерия ,е нужно- пчела и детелина, и една мечта голяма. Но и мечтата стига само ако пчела и детелина няма.
 22. 22 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#20] от "Lee Gier":

  Аз нямам никакви илюзии за това какво са шиптарите и с какво са известни. По-горе съм писал и за военнопрестъпнците Харадинай и Тачи, които доскоро бяха премиер и президент на Косово. Просто каквито и да са, те са 100 пъти по-добри от т.нар. "братя сърби", пред които форумното русофилие благоговее. Албанците имат много неща да правят, преди да стигнат и 1/10 от злините, които са извършени от шумадийците. Толкова е просто, да.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4123 Неутрално

  До коментар [#13] от "Глупендер":Албания за България е естествен съюзник, за разлика от сърбите, които са ни изначален враг.
  —цитат от коментар 17 на Пипера е много лют


  Българските сърбомани са мазохисти. На тях им прави удоволствие сърбите да ги обиждат , да ги унижаат , да ги малтретират. Това са хора без национално достойнство, готови да слугуват на Сърбия, доказала се в историята като най-големият враг на България.

 24. 24 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#23] от "tacheaux":

  Едно към едно с форумното русолюбие.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 25. 25 Профил на Petar Georgiev
  Petar Georgiev
  Рейтинг: 109 Неутрално

  Аз съм Праведника. Понеже ми блокираха стария акаунт, а имам още няколко. Реших от тук да пиша за да казвам неприятната истина на всеки, които предпочита сладките лъжи, пред горчивата истина.

  Албанците са терористи и касапи на хора и нямат място в Европа и Балканите. Косово е част от Сърбия и винаги е било част от Сърбия!

 26. 26 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1086 Весело

  До коментар [#25] от "Petar Georgiev":

  Обикновен югославски подсърбин си ти, никакъв праведник не си.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Децата много ще го харесат този министър. И те също като него мислят.

 28. 28 Профил на Petar Georgiev
  Petar Georgiev
  Рейтинг: 109 Неутрално

  До коментар [#25] от "Petar Georgiev":Обикновен югославски подсърбин си ти, никакъв праведник не си.
  —цитат от коментар 26 на Пипера е много лют


  Албанска подлога си пък ти. Не съм сърбоман, нито, какъвто и да е било фил или фор. Това, че сърбите са ни правили злини в миналото, не означава, че трябва да заобичаме албанците, които също, като сърбите ни мислят злото. И е крайно време да престанем с албанофилията. Македония е половината шиптърска вече и след десетина години, ще има ново предразпределение на Балканите. По - добре е да се обединим с наите християнски братя на Балканите, отколкото да подкрепяме ислямски главорези и терористи, каквито са албанците. :)

 29. 29 Профил на Petar Georgiev
  Petar Georgiev
  Рейтинг: 109 Неутрално

  До коментар [#17] от "Пипера е много лют":Албанците нямат съюзник. С християните са християни, с мюсюлманите са мюсюлмани. С комунистите са комунисти, демократите са демократи. Патриархалното им общество е с разбирания на близкоизточни араби. Подлостта и надменността са им нормални "достойнства". Това,че на 4-5 от пишещите им допадат интимните отношения с албаноговорящи не означава,че всички други трябва да са на техният акъл. Работил съм години с албанци от 3 гогини с косовси албанци. Имам мнение и няма да го променя заради един лъскав български говорещ албанец.
  —цитат от коментар 20 на Lee Gier


  И аз съм работил със шиптъри и ги знам, какви са лицемерни и подмолни. Били сме ги по времето на ВСВ при Косовската операция и още ни имат страх, като чуят за българин. И така трябва. Някой форумци тук искат да лижат за.ниците на албанските трафиканти на дрога, но на шиптърите изобщо не им пука за нас и нашите пристрастия. Даже съм склонен да мисля, че ако видят какво представляват албанците, много бързо ще се отрекът от албанофилията си. :)

 30. 30 Профил на miteka
  miteka
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#25] от "Petar Georgiev": А че Косово е било в по-голямата си част българска територия не го споменаваш, защото дотолкова ти стигат познанията или можеш да говориш само с опорни точки на чужд националистически интерес?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK