ОИСР: Няма как да се разбере изнася ли България корупция в чужбина

ОИСР: Няма как да се разбере изнася ли България корупция в чужбина

© Юлия ЛазароваВъзможно ли е държавата от Европейския съюз, от години смятана от гражданите си за най-корумпираната, да не изнася корупция в чужбина? Отговорът според нов доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е, че не се знае какво е положението.


А не е известно, защото българските власти практически нямат разследвани случаи за българи, подкупващи в друга държава. Същото важи и за преминаването на пари за подкупи в чужбина през български фирми. Както и за прекратяването на участие в български обществени поръчки на чужди граждани, осъдени за измами и корупция в друга държава. Не съществува ефективна правна рамка за търсене отговорност на граждани за корупционни действия - или свързани с това нарушения - извън България.


При отсъствие на приключили случаи от този тип не може да се оцени и дали органите на реда си вършат ефективно работата и дори доколко полезни са обученията на магистрати по тази тема, която България отчита пред ОИСР. Макар да е препоръчано да се въведе преди 10 години, още няма адекватна статистика за международното сътрудничество на България с други страни.
Заключенията са от разпространен преди дни доклад за на Работната група за подкупите в международните бизнес транзакции, отговаряща за прилагане на една от конвенциите на ОИСР. Тя е за борба с подкупването на чуждестранни официални лица при международни бизнес транзакции и свързаните с нея инструменти и влезе в сила в България още миналия век - в началото на 1999 г.


Става дума основно за мерки - организационни и законодателни - засягащи случаи на български физически и юридически лица, както и за български компании, принадлежащи на уличени в корупционни действия граждани на други държави. Предишният доклад беше от 2011 г. с последван през 2013 г. от междинна проверка, установила, че са изцяло приложени 8 от 28 препоръки (частично - други 8 и не са приложени 12)


Докладът от 14 октомври 2021 г. е по повод Четвърта фаза от прегледа на прилагането на Конвенцията на ОИСР срещу подкупите. Работата по него започва през 2016 г., одобрен е на 14 октомври 2021 г. от представителите на 44-те страни членки на организацията и е огласен на 22 октомври.


Още първото изречение в съобщението за публикуването е безпрекословно: "Засичането, преследването и засиленото внимание за чуждестранната корупция са неща, които остро липсват в България и ситуацията трябва значително да се подобри, включително с обширни промени в законодателството".


Сред изредените нови препоръки има съвсем конкретни, като:


- спешно предприемане на мерки за повишаване на вниманието към рисковете от чуждестранна корупция сред всички релевантни обществени и частни заинтересовани страни


- гарантиране, че обвиненията за чуждестранна корупция правилно се оценяват от компетентни власти, предприемат се подходящите проверки и разследвания и насочване вниманието на прокурорите към това колко важно е да действат срещу чуждестранни лица


- приемане на законодателство, осигуряващо ясна и цялостна защита срещу отмъщение на подаващите сигнали за предполагаема чуждестранна корупция.


В началото на месеца на срещата на страните от ОИСР в Париж участваха трима български министри - на финансите Валери Велчев, на външните работи Светлан Стоев и вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Преди форума имаше спекулации, че на 6 държави, сред които България, може да бъде предложен формален процес за членство в организацията, но тази идея на генералния секретар Матиас Корман не получи подкрепа.

© oecd.org

В началото на месеца на срещата на страните от ОИСР в Париж участваха трима български министри - на финансите Валери Велчев, на външните работи Светлан Стоев и вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Преди форума имаше спекулации, че на 6 държави, сред които България, може да бъде предложен формален процес за членство в организацията, но тази идея на генералния секретар Матиас Корман не получи подкрепа.

Обществени поръчки без антикорупционна клауза


Един от системните проблеми, продължаващи вече десетилетие е, че в договорите за обществени поръчки няма антикорупционна клауза и не се проверява дали чуждестранна компания-кандидат е известна с участие в измами и корупция. Препоръката е била първоначално отправена към Агенцията за обществени поръчки, но след това България обяснила на ОИСР, че този държавният орган, който регулира обявяването и възлагането на обществени поръчки, всъщност не отговаря за възлагането на конкретните поръчки. Поради това АОП не се интересува от вътрешния контрол или етичните правила във фирмите кандидати, нито прави сравнение с данните на международни финансови институции. Така се оказва, че Световната банка е посочила 5 български фирми за вършили забранена дейност (измама и корупция).


В текста се отчитат и положителни промени като обновяване на текстове в Наказателния кодекс и нов закон за борба с прането на пари, усилията за обучаване на органите на реда, сътрудничеството между институциите, както и това на финансовото разузнаване с финансовия сектор. За някои от мерките има становище, че може да не се окажат съразмерни и ефективни - такава е санкцията за водене на счетоводство, прикриващо корупция. Тук наказанието стига до 10 000 лв при фирмите, но авторите обръщат внимание, че това са едва 5100 евро - сума, която едва ли е проблем за бизнеса, особено този, който е готов да се включи в корупционна схема.


Посочени и случаи, като този, в който българската прокуратура знае, но не предприема нищо, за български гражданин, обвинен за измама и подкупване във връзка с банков кредит в друга държава. Обяснението било, че нямало нужда да провеждат паралелно разследване, защото българинът се признал за виновен и е осъден и престъплението не било извършено на българска територия. В друг случай става дума за подозрение за прекарване на пари за подкуп през български "кухи" компании и молба за сътрудничество от друга държава към софийската прокуратура. Не са предприети никакви предварителни проверки или досъдебно производство със същите мотиви.


"Водещите проверяващи (от групата на ОИСР) са сериозно загрижени, че продължава отсъствието на задържания, разследване и повдигане на обвинения по случаи с чуждестранна корупция в България, особено по обвинения, за които се съобщава публично или за които групата е подала информация на българските власти", пише в коментар на тази материя от авторите на доклада. В допълнение се казва, че разбират, че в България приоритетите са борба с организираната престъпност и злоупотребите с еврофондове, но се напомня, че тя има ангажименти и по международни документи като конвенцията на ОИСР.

Ролята на медиите и тормоза над "Икономедиа"


При посещението си в България през май представители на групата обсъждат и състоянието на свободата на медиите и ролята им на източник на данни за споменатия вид корупция. На срещата става дума, че публикациите за корупция "бързо отшумяват", защото "обществените власти не реагират на въпроси и запитвания от медиите". Трудно се достига до публична информация заради нежелането на властите и слабото сътрудничество с тях, пише още в доклада.


Авторите цитират и случая със съдебния тормоз срещу един от издателите на "Дневник" и "Капитал". "Икономедиа" и Иво Прокопиев не са изрично посочени, но се казва, че "съдебният тормоз срещу независими медии продължава да се засилва. В частност, през май 2020 г. "Репортери без граници" спомена делото срещу издател по обвинения за приватизационна измама. Според RSF този процес изглежда е пример за "растящ политически натиск срещу голяма независима медийна група" от "политически контролирани агенции" в "отговор на журналистически разследвания, разкрили неприятни истини за случаи на корупция".


По данни на БНБ водещите страни за преки чуждестранни инвестиции от България през 2020 г. са:


- Люксембург
- Обединените арабски емирства
- Чехия
- Молдова
- Северна Македония
- Лихтенщайн


Последната по-показателна за нормална работа на бизнеса бе 2019 г. и тогава инвестициите от България към други страни са били 332 млн. долара срещу 1.2 млрд. долара, вложени директно в България.


България трябва до една година да информира какво е направила за преследването в контекста на конвенцията на юридически лица и защита на информатори. След две години в работната група на ОИСР трябва да бъде внесен български писмен отговор какво е свършено по всички препоръки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  с други думи - нищо, но лошото чувство остава, щото миришат лошо и са ганьовци

 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Ужасен превод!
  Ето пример - оригинален текст:"enact legislation that provides clear and comprehensive protections from retaliation to whistleblowers in the public and private sectors who report suspected acts of foreign bribery.:
  Превод с Гугъл преводач: "да приеме законодателство, което предоставя ясни и изчерпателни защити от отмъщение на лицата, подаващи сигнали за нередности в публичния и частния сектор, които съобщават за предполагаеми действия за чуждестранен подкуп."
  Текст в горната статия: "приемане на законодателство, осигуряващо ясна и цялостна защита срещу отмъщение от чужденци на подаващите сигнали за предполагаема корупция."
  Според българския текст ще ни отмъщават чужденци?!

 3. 3 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  Поредният безсмислен доклад за отчитане на някаква дейност. Казва се едно голямо нищо, разтягане на локуми и общи приказки .....

 4. 4 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 939 Любопитно

  До коментар [#2] от "Lazarus":

  Някой инвестира ли в България през последните 6 месеца?

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 5. 5 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lazarus":Някой инвестира ли в България през последните 6 месеца?
  —цитат от коментар 4 на proventuss


  Само като видиш кои са "водещите" държави с инжестиции и ти става ясно в каква перачница се е превърнала България:

  "По данни на БНБ водещите страни за преки чуждестранни инвестиции от България през 2020 г. са:
  - Люксембург
  - Обединените арабски емирства
  - Чехия
  - Молдова
  - Северна Македония
  - Лихтенщайн"

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Какво значи България да изнася корупция? Да не би да означава да дадеш авансово 3 млрд за самолети с надежда, че в цената е включено безпроблемно бъдеще? Или да изнесеш маски за Германия?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  Какво значи България да изнася корупция? Да не би да означава да дадеш авансово 3 млрд за самолети с надежда, че в цената е включено безпроблемно бъдеще? Или да изнесеш маски за Германия?
  —цитат от коментар 6 на дерибеев


  Това не е корупция, а "евроатлантически ценности".

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":

  В посочените държави не са ли изнесени български капитали?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":В посочените държави не са ли изнесени български капитали?
  —цитат от коментар 8 на дерибеев


  Добре, че са Българските капитали да помогнат на Люксембург, че много са го закъсали напоследък горките, тока вече едвам си плащат 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1921 Любопитно

  До коментар [#6] от "дерибеев":

  Не,корупция е да дадеш 3 милиарда лева за Руски поток без разклонение в България, за да се установи, че приходите от него не покриват лихвите по заема и оперативните разходи...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 11. 11 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2185 Гневно

  Отново се чака часът да стане 12 без 1 секунда. Типично...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 12. 12 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1921 Весело

  Според мен са пропуснали сериозните инвестиции в Катар ...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 13. 13 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 455 Весело

  е то друго за изнасяне нямаме , само схеми за измами и тарикатски врътки за сметка на населението

 14. 14 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 757 Неутрално
 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1025 Разстроено

  Системната корупция е проблем вече 140 години и родилно петно от преди повече от 30 години на българската демокрация!
  Очевидно никой няма камбанки да разсече този Гордиев възел!!!

 16. 16 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1729 Любопитно

  "...Авторите цитират и случая със съдебния тормоз срещу един от издателите на "Дневник" и "Капитал". "Икономедиа" и Иво Прокопиев не са изрично посочени..."

  Ама не са изрично посочени и обичайните заподозрени, като Шиши и Черепа!
  Гешев ако изнася нещо, какво е то? Модни каскети?
  А Главатарят на "Бъдещата Партия-Победител" 🤣😂🤣на Избори - Nov'2021, какво изнася?

  Fu*k Your Opinion
 17. 17 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1729 Весело

  До коментар [#12] от "mitko11":

  В Катар инвестирахме в производството на Фурми!
  Официален представител : "Пилето"!

  Fu*k Your Opinion
 18. 18 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Естествено ,че изнасяме,охо и още как! Дори и Брендо е със швейцарски паспорт.Виена е столицата на съветския капитал,и българските послушковци също са там.Нали имаше някаква смрад със Цветанов,някакъв дебелак и бивш австрийски министър + съветска проститутка...

 19. 19 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  През лятото на 2020 г. имаше внос на корупция от Дубай!

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  "А не е известно, защото българските власти практически нямат разследвани случаи за българи, подкупващи в друга държава."

  А другите държави имат ли случаи на разследване на корупция от българи опитващи се да корумпират техни служители :)

  Или и там не е ясно положението, но е важно да има приказки. :)

 21. 21 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  И те ли са в далаверата?

 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Да внесем малко яснота. Корупция е когато двама души (страни) се уговарят така,че да ограбят ТРЕТИ човек. Например,Божков и Борисов се уговарят лотарията да плаща по-малко данъци,(които отиват в техните джобове),в резултат на което пенсионерите са ограбени и получават по-малки пенсии.

 23. 23 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#20] от "realguru":

  В Чехия има. Не заемат центъра на криминалните хроники, но малко преди корона-кризата имаше такъв случай в северна Чехия.
  Разбира се, много по-чести тук са случаите за продажба на дроги, за проституция или сводничество от български извършители. Но имаше и за корупция.

  E PLVRIBVS VNVM
 24. 24 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2419 Любопитно

  ОИСР: Няма как да се разбере изнася ли България корупция в чужбина
  ****************************************************

  Колко ли е платено на ОСИР , за да генерира такова изявление? И кой ли е платецът?

  Мараба, С-ДС доносници!
 25. 25 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Пак лакърдията, наречена корупция. Думата, дето се изпразни от съдържание и се превърна в бухалка. Стартов сигнал за аранжирани протести, наказателни акции и компроматни разправии с лошите.

 26. 26 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Ние можем и друго да изнасяме - корумпиращи специалисти... справка - Кристалинка.

  другари комунисти (ПП, БСП, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 27. 27 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2419 Любопитно

  До коментар [#6] от "дерибеев":Не,корупция е да дадеш 3 милиарда лева за Руски поток без разклонение в България, за да се установи, че приходите от него не покриват лихвите по заема и оперативните разходи...
  —цитат от коментар 10 на mitko11


  Я дай по-подробно инфо за непокриващите приходи. Можеш и да уточниш прогнозите си и основавайки се на случващото се с цената на природния газ.
  Та?

  Мараба, С-ДС доносници!
 28. 28 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Пак лакърдията, наречена корупция. Думата, дето се изпразни от съдържание
  —цитат от коментар 25 на Сара


  Грешиш - не корупцията е изпразнена от съдържание, тя изпразва съдържанието. На публичните финанси.

  Мараба, С-ДС доносници!
 29. 29 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5777 Неутрално

  Пак лакърдията, наречена корупция. Думата, дето се изпразни от съдържание и се превърна в бухалка. Стартов сигнал за аранжирани протести, наказателни акции и компроматни разправии с лошите.
  —цитат от коментар 25 на Сара


  ++++++++++++++++++++++++++

  ДБ: Време е да спечелим България
 30. 30 Профил на Raynichka Tsvetkova
  Raynichka Tsvetkova
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Без да споря че в България корупцията е системен проблем, не мисля че тези които повдигат този въпрос са чисти като момини сълзи. Обществена тайна е че част от откраднатите от българите отиват като подкупи в европейската комисия, затова безобразията в България са търпяни толкова години.

 31. 31 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#9] от "padrino":

  Не ти е подходяща иронията в случая . Люксембург реално свой пари нямат , а препират чужди /т.е. позволено им да го правят/ Не забравяй също, че Люксембург в същност е и най субсидираната страна от ЕС

  ГоШо
 32. 32 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 629 Неутрално

  А къде са нашите доказателства за ширеща се корупция? Няма ги. Това какво означава? Или нивото корупция у нас съвсем не такова, каквото ни се внушава, или ние приемаме корупцията за нещо в реда на нещата, и си се корумпираме съзнателно.

 33. 33 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2419 Весело

  Ужасен превод!
  —цитат от коментар 2 на Lazarus


  Човече, това е Дневник. Тук работят хора със специфични интелектуални възможности.

  Мараба, С-ДС доносници!
 34. 34 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  с други думи - нищо, но лошото чувство остава, щото миришат лошо и са ганьовци
  —цитат от коментар 1 на Anton Andonov


  Яй са гановците са лоши а навлеците НПО с чуждестранното финансиране които рекетират и преправят държава и бизнес са бистра вода ненапита!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 35. 35 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  А вие там....знаете ли, какво е македонска наденица.....явно, не или не искате да знаете?!?

 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Ние можем и друго да изнасяме - корумпиращи специалисти... справка - Кристалинка.
  —цитат от коментар 26 на Миро


  Според мен Кристалинка си беше жертва на корупцията, която уж нямало по белия Свят. :)

 37. 37 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#13] от "rossen4i4o":

  И проститутки

 38. 38 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  [quote#5:"padrino"][/quote]

  Обратното, което е може би още по-лошо, включително за всеки що-годе нормален данъкоплатец.
  Това не са инвестиции КЪМ, а са "инветеции" ОТ България към тези държави. Спомняте си скандалите за хора без 1 работен ден, деца на заслужили юристи, които разполагат с много добри влогове в Лихтенщайн или Люксембург ( не си спомням добре), както и за "инвестиции" на едни хора ударени от Магнитски в СА. Инвестиции с пари откраданати от нас.
  Но каскетурата не вижда нищо дори когато им изпратят директна информация - случая с Христо Бисеров е като за учебник, как не трябва да се води досъдебно производство. Май тази дисциплина е добре засегната в учебните планове.

 39. 39 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  ...Авторите цитират и случая със съдебния тормоз срещу един от издателите на "Дневник" и "Капитал". "Икономедиа" и Иво Прокопиев не са изрично посочени..."
  ========================
  Изнасянето на истини за кръга "Капитал" вече се слага в графата "тормоз"?

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 40. 40 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#6] от "дерибеев":Не,корупция е да дадеш 3 милиарда лева за Руски поток без разклонение в България, за да се установи, че приходите от него не покриват лихвите по заема и оперативните разходи...
  —цитат от коментар 10 на mitko11


  Я дай по-подробно инфо за непокриващите приходи. Можеш и да уточниш прогнозите си и основавайки се на случващото се с цената на природния газ.
  Та?
  —цитат от коментар 27 на Манчо


  Балкански поток има 5 (пет) РАЗКЛОНЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ И ЕДНО СПЕЦИАЛНО ДА ПРИЕМА ГАЗОВЕТЕ НА митко11

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 41. 41 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Падринчо, пак не си разбрал.

  Инвестиране В и инвестиране От са
  Диаметрално противоположни движения течове.

  Да получиш то не е, като га когато даваш.

  До коментар [#5] от "padrino":
  До коментар [#2] от "Lazarus":

  Някой инвестира ли в България през последните 6 месеца?
  —цитат от коментар 4 на proventuss

  Само като видиш кои са "водещите" държави с инжестиции и ти става ясно в каква перачница се е превърнала България:

  "По данни на БНБ водещите страни за преки чуждестранни инвестиции от България през 2020 г. са:
  - Люксембург
  - Обединените арабски емирства
  - Чехия
  - Молдова
  - Северна Македония
  - Лихтенщайн"

 42. 42 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Малко и наивно то
  хич не знаело какво
  Задание ще изпълнява ;)

  До коментар [#36] от "realguru":
  Ние можем и друго да изнасяме - корумпиращи специалисти... справка - Кристалинка.
  —цитат от коментар 26 на Миро

  Според мен Кристалинка си беше жертва на корупцията, която уж нямало по белия Свят. :)

 43. 43 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3992 Неутрално

  "ОИСР: Няма как да се разбере изнася ли България корупция в чужбина"

  България е малка за да изнася корупция в чужбина. Най-големият износител на корупция е Русия. България внася корупция от тази страна в особено големи размери.

 44. 44 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Снимката е добра. По логиката на дрънкащите постоянно за чекмеджета и шкафчета човекът на снимката е яко корумпиран.

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 45. 45 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  В Сингапур ако проверите...

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  До коментар [#1] от "Anton Andonov":

  По-точно, нищо не е свършено и нищо не е разследвано, затова няма нищо.

 47. 47 Профил на SofiaG
  SofiaG
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Пазете се от лицето Марио Иванов. Наркозависим е и обигран в извършването на измами.

 48. 48 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 31 Неутрално

  Извършва значителни по размер измами – многократно е викан и задържан в службите. Профилът му е на социопат, който обича жените и прави всичко възможно да си набави средства посредством финансови измами. Марио е бил на разпити в СДВР много пъти като срещу него има много досъдебни производства.

 49. 49 Профил на Valentin Iordanov
  Valentin Iordanov
  Рейтинг: 31 Неутрално

  Марио използва връзките на съпругата си Моника за да си набавя информация за вложители в Уникредит Булбанк. После им звъни с предложение за инвестиций.

 50. 50 Профил на Дарина
  Дарина
  Рейтинг: 31 Неутрално

  Марио Иванов е обучен от едноименните Глобал Маркетс за брокер и понеже няма друго препитание и доход използва наученото за да завлича хора с крупни суми.

 51. 51 Профил на Жаки
  Жаки
  Рейтинг: 52 Неутрално

  По никакъв повод не разговаряйте с това лице. Ако се свърже с Вас, незабавно се обадете на 112 или се свържете с дежурен на най-близкото полицейско управление

 52. 52 Профил на Калин
  Калин
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Аз работех за него, откровен женкар, нищо друго не го интересуваше.

 53. 53 Профил на  Ива
  Ива
  Рейтинг: 39 Неутрално

  И аз работех за малко под Марио Иванов – дочух, че крадял от твърдите заплати на служителите си. Прибрал част от сумите, като ги теглил в брой от сметките. Когато скандалът гръмнал, се оправдал с шефовете си. Май е свидетел срещу тях. Парите отишли за купони и пороци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK