Промяната на климата: 10 отговора за цената, които икономистите търсят

Промяната на климата: 10 отговора за цената, които икономистите търсят

© ReutersПреговорите за климата на COP26 в Глазгоу, които започват в неделя, може да са най-добрият за всички последен шанс в света да се ограничи глобалното затопляне до не повече от 1.5-2 градуса по Целзий, определено в Парижкото споразумение от 2015 г.


Залозите за планетата са огромни - включително за влиянието върху икономиките по света и бъдещата стабилност на глобалната финансова система.


Ето 10 въпроса, свързани с изменението на климата, на които определящите икономическата политика по света се опитват да отговорят:


1. Колко струва промяната в климата
От наводнения и пожари до въоръжени конфликти и миграция: икономическите модели опитват да се справят с множеството възможни странични ефекти от глобалното затопляне. Основната оценка на МВФ е, че неконтролираното затопляне ще свие със 7% от световното производство до 2100 г. Групата на световните централни банки Network for Greening the Financial System (NFGS) поставя летвата още по-високо - 13%. В проучване на "Ройтерс" сред икономисти средният показател за загубата на продукция в този сценарий е 18%.


2. Къде въздействието ще се усети най-тежко


Очевидно, че ще се усети най-силно в развиващия се свят. Голяма част от бедните по света живеят в тропическите или региони на малка надморска височина, които вече страдат от климатичните промени като суши или покачване на морското равнище. Освен това техните страни рядко разполагат с ресурси за смекчаване на такива щети. Докладът на NFGS предвижда общи загуби на продукция над 15% за голяма част от Азия и Африка, нараствайки до 20% в страните от Сахел.


3. Какво означава това за личния живот на хората


Промяната на климата ще доведе до 132 милиона повече хора в крайна бедност до 2030 г., заключи доклад на Световната банка от миналата година. Факторите включват загуба на доходи от земеделие; по-ниска производителност при труда на открито; покачване на цените на храните; повишена заболеваемост и икономически загуби от екстремни метеорологични условия.


4. Колко ще струва да се поправи всичко това


Защитниците на незабавните действия казват, че колкото по-рано се започне, толкова по-добре. Широко използваният макроикономически прогнозен модел на NiGEM дори предполага, че ранното начало би означавало по-малко намаляване на нетни печалби в производството благодарение на големите инвестиции в зелена инфраструктура. Същият модел предупреждава за загуби на продукция до 3% в сценарий за преход в последния момент.


5. Кой ще изгуби в един свят с "нулеви нетни въглеродни емисии"


На първо място, всеки, който е зависим от изкопаеми горива. Доклад на института Carbon Tracker през септември изчисли, че над 1 трилион долара инвестиции от петролния и газовия сектор вече няма да са печеливши в един истински нисковъглероден свят. Освен това МВФ призова за прекратяване на всички субсидии за изкопаеми горива - които изчислява на 5 трилиона долара годишно, ако се смятат и заниженото облагане за доставки, екологичните и здравните разходи.


6. Каква трябва да е реалната цена на въглерода


Схемите за данъци или разрешителни, които се опитват да оценят щетите, нанесени от емисиите, създават стимули за зелено развитие. Но досега само една пета от глобалните въглеродни емисии са обхванати от подобни програми, като въглеродът се оценява средно на едва 3 долара за тон. Това е много под $75/тон, които според МВФ са необходими за ограничаване на глобалното затопляне до доста под 2°C. Допитване на "Ройтерс" сред икономистите показа, че те препоръчват 100 долара/тон.


7. Това ще предизвика ли инфлация


Всичко, което влияе върху цената на замърсяването на изкопаемите горива, вероятно ще доведе до покачване на цените в някои сектори - например в авиацията. Това от своя страна може да доведе до това, което централните банки определят като инфлация - широкообхватно и трайно покачване на цените в цялата икономика. И все пак историята показва, че не е непременно така: въглеродните данъци, въведени в Канада и Европа, тласнаха общите цени надолу, защото намаляха доходите на домакинствата и следователно потребителското търсене, показа скорошно проучване. Вярно е също, че бездействането може да доведе до инфлация: документ на Европейската централна банка миналата година предупреди за покачване на цените на храните и стоките поради екстремни метеорологични явления и недостиг на земя, причинен от разрастване на пустинните зони и повишаване на морското равнище.


8. Наистина ли зелените постижения отделят емисиите от икономическия растеж


Истински устойчивият растеж предполага, че икономическата активност може да расте според нуждите, без да се добавят още повече емисии. Това е светият граал на "абсолютното отделяне". Но досега всяко отделяне е било до голяма степен относително - в смисъл просто на постигане на по-високи темпове на икономически растеж, отколкото темпове на увеличаване на емисиите - или е постигнато чрез преместване на замърсяващи производство от една национална територия на друга. И затова засега глобалните емисии все още се увеличават.


9. Кой ще понесе бремето на прехода


Идеята за "справедлив преход" беше подкрепена от организации като Европейския съюз, за да се гарантира, например, че групите от обществото, които са с ниски доходи, не влошават положението си. В глобален мащаб богатите страни, които след своите индустриални революции генерираха по-голямата част от емисиите, обещаха да помогнат на развиващите се страни да напредват чрез 100 милиарда долара годишни трансфери - ангажимент, който досега не е изпълнен.


10. Може ли това да предизвика глобална финансова криза


Глобалната финансова система трябва да бъде изолирана както от физическите рискове от изменението на климата, така и от сътресенията, които вероятно ще се случат по време на преход към свят с нетни нулеви въглеродни емисии. Централните банки и националните финансови министерства призовават банките и другите финансови играчи да изяснят позициите си относно излагането на техните резултати на подобни рискове. ЕЦБ и други регулаторни органи дадоха да се разбере, че има да се измине дълъг път по този въпрос.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2087 Неутрално
 2. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  Зелените талибани няма да се кротнат. Очаква ни по - висока инфлация, ръст на цените, обедняване до край на и без това бедните. Както и увеличаване на тяхния брой. А според прогнозите, тази зима ще е още по - студена от миналата. И няма заляти страни от повишаване нивото на океаните, защото няма и повишаване. Гренландия все още не е станала отново зелена. Нищо, че ледниците се топят.

 3. 4 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  "оценка на МВФ е, че неконтролираното затопляне ще свие със 7% от световното производство до 2100 г."

  А това общо взето казва всичко.
  Без никакви затоплистки мерки - засягат се 7% от световното производство (от "глобалното затопляне")
  Самите затоплистки мерки - доста над %7 от световното производство.

  Всеки сам да си направи математиката 😉

 4. 5 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 3594 Весело

  ... въглеродните данъци, въведени в Канада и Европа, тласнаха общите цени надолу, защото намаляха доходите на домакинствата и следователно потребителското търсене, показа скорошно проучване.
  ______________________________________________________

  Въглеродни данъци и цените почнали да падат ... стигнах до тук и повече не трябва да чета.

  Грешни изводи, за да ни направят послушковци!

  ДБ: Време е да спечелим България
 5. 6 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 755 Неутрално

  https://www.investor.bg/analizi/91/a/esg-balonyt-moje-da-se-spuka-337862/?page=2

  50 трильона инвестирани във ветърни мелници? За да ги завъртът с пачалба требва всеки ден, всеки час да водът пропаганда срещу нефта и въглищата! КАК МОЖЕ ДА ИМА НУЛЕВИ ЕМИСИИ ПРИ ИЗРИГВАЩИ ВУЛКАНИ, ПАТАМ АС?

 6. 7 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 748 Неутрално

  На тия глупости могат да повярват само зелените тъпаци в Германия. Скоро ще започнат енергийни бунтове в Европа. На Макронят още му държи влага след ония няколко цента еко данък на дизела.

 7. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Като не става с добро, ще стане с лошо - една глобална (световна) война или природен катаклизъм и въглеродната неутралност ще бъде постигната. Засега вървим по тоя сценарий.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 8. 9 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 3594 Весело

  Всичко, което влияе върху цената на замърсяването на изкопаемите горива, вероятно ще доведе до покачване на цените в някои сектори - например в авиацията.
  ___________________________________________________

  Още една неточност, вдигането на цените на горивата автоматически покачват цените на цялата потребителска кощница, храни, облекла и електроника!

  Целият анализ е направен с грешни изводи, много полуистини обосновани с лъжи.

  ДБ: Време е да спечелим България
 9. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#6] от "scott":

  Не "нулеви емисии", а "въглеродна неутралност". Има голяма разлика.
  "Въглеродна неутралност" означава емисиите от антропогенната дейност да не надвишават това, което може да преработи растителния свят.
  Сиреч към тази цел може да се работи не само чрез намаляване на замърсяването на въздуха по много начини, а и чрез засаждането на нови гори, например.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 11 Профил на chironex
  chironex
  Рейтинг: 140 Неутрално

  Климата в света се променя и това е факт, който се доказва ежедневно.

 11. 12 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Явно няма мърдане, решили са го. Вместо да кълнем, ще трябва да се адаптираме. На всеки е ясно, че е добре да се стремим към въглеродно неутрална икономика. На всеки е ясно, че има и други пътища - ограничаване на свръхпотреблението, промяна на икономическите модели на растеж на всяка цена. Очевидно корпоративната алчност не може да бъде ограничена, тъй че ще плащаме. Но за да можем да плащаме, ще ни е необходим растеж. Въобще порочен кръг, от който няма измъкване.

 12. 13 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Климата в света се променя и това е факт, който се доказва ежедневно.
  —цитат от коментар 11 на chironex


  Ъ?!
  Естествено че се променя, нали затова е климат?
  Иначе щеше да се нарича график.

 13. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4296 Весело

  На тия глупости могат да повярват само зелените тъпаци в Германия. Скоро ще започнат енергийни бунтове в Европа. На Макронят още му държи влага след ония няколко цента еко данък на дизела.
  —цитат от коментар 7 на moreee


  Но за сметка на това Франция е най-големият производител на електричество от Атомна енергия и на всички други в ЕС е забранено да имат такива защото били "опасни" само Френските са "безопасни" 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 14. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4296 Весело

  Климата в света се променя и това е факт, който се доказва ежедневно.
  —цитат от коментар 11 на chironex


  За първи път в историята да знаеш. Досега климатични проблеми на земята никога не е имало 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 16 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  Поредната зелена пропаганда.
  Статия за нивото на Грета.

 16. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  Крайно подвеждащи въпроси....
  Особено тъп е въпрос номер 10....

  Естествено че ще има криза....
  И ако тя е изкуствена.....всичката тая мега кампания отива на кино....
  Ще трябва да бъде разрушена цялата до сегашна финансова матрица....
  Трябва да изчезнат термини като.... "БВП от глава на населението".
  Сурови данъци за всеки димащ комин.....и т.н....

  Bukalemun
 17. 18 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  ”И все пак историята показва, че не е непременно така: въглеродните данъци, въведени в Канада и Европа, тласнаха общите цени надолу, защото намаляха доходите на домакинствата и следователно потребителското търсене, показа скорошно проучване.”

  Не съм забелязал, общите цени да са тласнати надолу, но пък забелязвам, че обедняването на домакинствата в този цитат, се счита за някакъв голям успех.
  Явно целта на новите зелени данъци е да ни направят бедни, но зелени. От мен, мерси, другари!

 18. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  Въпроси.... 1...2 и 7 са също глупави.....
  Мери се в числа и това обърква сериозността на темата....

  Bukalemun
 19. 20 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Да разбирам че не ви харесва факта че последните години се наблюдават рекордни реколти? Ок, но това са фактите, няма климатичен катаклизъм.

 20. 21 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Скоро ще започнат енергийни бунтове в Европа.
  —цитат от коментар 7 на moreee


  Почти със сигурност ще има още тази зима.

 21. 22 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#11] от "chironex":

  ”Климата в света се променя и това е факт, който се доказва ежедневно.”

  Кой ли е спасил климата от промяна по времето на динозаврите, когато средно годишните температури са били с 10°С над сегашните, а въглеродния диоксид 3-4 пъти над сегашните нива?
  Подозирам, че са рептилиите, които са наложили жестоки зелени данъци на динозаврите. 😂

 22. 23 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2144 Гневно

  " покачване на цените на храните и стоките поради екстремни метеорологични явления и недостиг на земя, причинен от разрастване на пустинните зони и повишаване на морското равнище."

  Как така пропуснаха такава дреболия, като нарастване броя на хората, които се нуждаят от хранителни стоки.

  подпис
 23. 24 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 915 Неутрално

  ... въглеродните данъци, въведени в Канада и Европа, тласнаха общите цени надолу, защото намаляха доходите на домакинствата и следователно потребителското търсене, показа скорошно проучване.______________________________________________________Въглеродни данъци и цените почнали да падат ... стигнах до тук и повече не трябва да чета. Грешни изводи, за да ни направят послушковци!
  —цитат от коментар 5 на Полковник Паликъщов


  Затоплистката ламя няма засищане!!!
  СПИРАНЕ НА ПЛАЩАНИЯТА ЗА ВЪГЛЕРОДНИ КВОТИ!
  ЗАЕДНО СРЕЩУ ЗАТОПЛИСТКИЯ РЕКЕТ!

 24. 25 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Бързайте братя да намаляваме емисиите, че температурите се покачват, ледниците се топят, нивото на океана се покачва, и 2020 г. Манхатън ще е под вода! Това го научих още през 2006 г. от визионерския филм на Ал Гор "Неудобната Истина".
  Чудно ми е Гор ще долети ли на този форум със самолета си, или като Грета ще гребе с лодка? Защото всички други големци ще ги видим със самолетите им, лимузините им и охраната им, ще седнат на банкета вечерта и ще мислят как да ограничат НАШИТЕ емисии, докато техните са си ОК, защото видиш ли, те имат пари да си купуват офсети и да си плащат квоти.
  А за нас остава да нямаме вече коли (щели да пуснат роботаксите да се возим, в бъдеще - ако им плащаме), да не ядем месо, европейските политици гледам за тази зима призовават в къщи да ходим с пуловери, та да не хабим фосилни горива за отопление... любопитно ми е на този форум без отопление ще им бъде залата и те с пуловери ли ще дебатират?

 25. 26 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#1] от "zxp53317185":

  Ти луд ли си да вярваш на фактите и очите си,
  когато зелените учЕни доказаха, че ни чака суша, ниски добиви и глад? Това, че реколтите в последните години са рекордни, а валежите обилни, изобщо не е важно, защото не е политкоректно.

 26. 27 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#10] от "БМЗ":


  Мдаа, ама другариата от ЕК препоръчва ползването на все повече енергия от възобновяеми източници. И в това число дървесина.
  Та не знам как ще стане това - хем да режем горите бръже, хем горските плоши да се увеличават.
  А и дърветата са възобновяеми, разбира се, но след средно 50 години.
  Въобще...

  Panta rhei....
 27. 28 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1021 Разстроено

  Баси тъпотиите чета напоследък... За последните 2 години светът е луднал изцяло. А все си мислех, че ще се намери някой да им сложи юздите на "зелените" и чак не мога да повярвам, че ще им мине номера и ще ни го наковат изотзадзе...

  Време е за Бунт, сега и веднага!!!

 28. 29 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#20] от "zxp53317185":

  Това е заради химикалите на Синджента и Лидея. ☺️
  Иди да видиш как са изсъхнали боровете в Княжевската гора, хм? Най-добре вижда от отсрещния хълм, там дето минава ЖП линията.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 29. 30 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":

  Зелените талибани са лесни - няколко шамара и ще идат да правят любов, а не война.
  Големият проблем е в охранените фигури в дълбоката сянка, които решиха, че печатането на пари може да се върже с химерата "глобално затопляне" и изкараха на сцената проваления играч Ал Гор.

 30. 31 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#27] от "Molossian":

  Където има желание - има начин. Където няма, се търси причина. (с)

  Апокалипсисът апокалиптичен
 31. 32 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#10] от "БМЗ":

  ”Не "нулеви емисии", а "въглеродна неутралност". Има голяма разлика.
  "Въглеродна неутралност" означава емисиите от антропогенната дейност да не надвишават това, което може да преработи растителния свят.”

  Невъзможна задача.
  България бълва 60 млн тона въглероден диоксид годишно. При 40% горски площи, растителността поема малко над 20% от емисиите. И ние сме едни от лидерите в Европа, пред над са 4 държави като Швеция и Латвия. В Германия обаче този процент е 10. Тоест, със залесяване германците трябва да залесят целия ЕС и част от Русия, за да покрият собствените си емисии и да станат въглеродно неутрални. С намаляването на емисиите е същото положение - затварят се въглищни централи, но пък се гори биомаса, която също емитира въглероден диоксид. Производството на соларните панели и електромобилите пък също е с голям въглероден отпечатък - емисиите намаляват, ама с малко.
  Тоест, въглеродната неутралност е добре платен мит и е невъзможно да се постигне, освен ако не се върнем към технологиите от 17 -18 век.

 32. 33 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#32] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Ами ще се върнем, не се притеснявай. След колапса на нашата некадърна и боклучива цивилизация, над 90% от населението на планетата си заминава.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 33. 34 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Бързайте братя да намаляваме емисиите, че температурите се покачват, ледниците се топят, нивото на океана се покачва, и 2020 г. Манхатън ще е под вода! Това го научих още през 2006 г. от визионерския филм на Ал Гор "Неудобната Истина".Чудно ми е Гор ще долети ли на този форум със самолета си, или като Грета ще гребе с лодка? Защото всички други големци ще ги видим със самолетите им, лимузините им и охраната им, ще седнат на банкета вечерта и ще мислят как да ограничат НАШИТЕ емисии, докато техните са си ОК, защото видиш ли, те имат пари да си купуват офсети и да си плащат квоти.А за нас остава да нямаме вече коли (щели да пуснат роботаксите да се возим, в бъдеще - ако им плащаме), да не ядем месо, европейските политици гледам за тази зима призовават в къщи да ходим с пуловери, та да не хабим фосилни горива за отопление... любопитно ми е на този форум без отопление ще им бъде залата и те с пуловери ли ще дебатират?
  —цитат от коментар 25 на Камен


  Докато човешката биомаса плаща и не се съпротивлява ще я използват!
  Има само един начин:
  СПИРАНЕ НА ПЛАЩАНИЯТА ЗА ВЪГЛЕРОДНИ КВОТИ!
  НЕ !!! НА ЗАТОПЛИСТКИЯ РЕКЕТ!

 34. 35 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  ЦРУ прогнозира климатични междудържавни сблъсъци най-късно до 2040 г.

  [email protected]
 35. 36 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  Докладът изброява 11 държави и ги определя като потенциално най-засегнати от негативните последици от глобалното изменение на климата.

  [email protected]
 36. 37 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  Според авторите, тези държави могат да стигнат до крайни мерки в името на оцеляването. Посочват се по-специално за притежаващите ядрени оръжия Китай, Индия и Пакистан, както и Афганистан, Северна Корея и редица страни от Централна и Южна Америка - Гватемала, Хаити, Хондурас, Никарагуа, Колумбия.

  [email protected]
 37. 38 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Изглежда има косенсус само в това, че климата се променя, както винаги е било в цялата история на планетата. А различията са в това дали може да направим климата константа. За всеки здравомислещ човек е ясно, че човечеството не е в състояние да спре промените в климата, по много простата причина, че не може да влияе на НИТО ЕДИН от главните фактори, които обуславят климата, те са: отдалеченост на планетата от Слънцето, наклон на земната ос, слънчевата активност, движението на Слънчевата система, тектонична и вулканична дейност, океанските и въздушните течения.
  Зелените лакомници са се хванали като удавник за парниковия ефект, който е направил живота на планетата, изобщо възможен. 2/3 от парниковия ефект обаче се дължи на водните пари. Тоест, според зелените учЕни това трябва да е най-големия замърсител на атмосферата. Но тъй като няма как да се обясни на пролетариата, че трябва да се спаси планетата като се пресушат водните площи се изкоренят всички дървета, избора на замърсител пада върху въглеродния диоксид.
  Не че някога въглеродния диоксид е бил замърсител, но пък е удобна причина да обясни някакво затопляне от 1-1,2 °С, изчислено незнайно как.
  И сега, ще обявим необходимия за фотосинтезата на растенията въглеродния диоксид за замърсител и убиец на планетата. Цирк! Следва в спасяването на планетата да се намали водата на рибите и да се спре духането на вятъра. Разбира се, затова ще бъдат поискани нови трилиони долари зелени данъци.

 38. 39 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#37] от "karabastun":

  Въпросните страни да вземат да си ограничат раждаемостта, а не да възхваляват Шериата и средновековните традиции на многодетните семейства.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 39. 40 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  Нивото на журналистиката е под нулата. Тази статия е направо потресаваща. Дори няма смисъл да се коментират вътре глупостите.

 40. 41 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  ... въглеродните данъци, въведени в Канада и Европа, тласнаха общите цени надолу, защото намаляха доходите на домакинствата и следователно потребителското търсене, показа скорошно проучване.______________________________________________________Въглеродни данъци и цените почнали да падат ... стигнах до тук и повече не трябва да чета. Грешни изводи, за да ни направят послушковци!
  —цитат от коментар 5 на Полковник Паликъщов


  Това е една от най-потресаващите лъжи, които съм чел.

 41. 42 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  Климата в света се променя и това е факт, който се доказва ежедневно.
  —цитат от коментар 11 на chironex


  Климатът в света никога не е спирал да се променя. Това е факт.

 42. 43 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  на снимката - симпатични муцунки... и никакви мозъчета

  1. Колко струва промяната в климата
  а колко ще струва една ледникова епоха? началото й по-точно, защото до разгара й няма да доживеят разумни свидетели
  да, без наводнения, но пожари ще има
  и миграции, и геноцид, за да се настаняват пришълците
  и измирането на победителите от настъпващия студ
  По-добре се радвайте на затоплянето
  и съобразете малко къде ще строите, от какво ще строите и дали ще спазвате елементарни мерки за безопасност!

  2. Къде въздействието ще се усети най-тежко
  не, не там, където пише
  суша при затопляне? геолозите казват обратното, че пустините растат при студен климат; при топъл има повече изпарение и повече дъждове
  топлият климат е благоприятен за селското стопанство
  но ако то е съсипвано и нарочно неразвивано - това вече не е кусур на климатичните промени
  а с повишаване на морското равнище - един метър за век е наистина апокалипсис! повече беля става от вълновата ерозия на незащитени брегове

  3. Какво означава това за личния живот на хората
  значи, че капитализмът по принцип множи бедността
  но това е от областта на социалното, не климатичното

  4. Колко ще струва да се поправи всичко това
  ето това вече е приказка!
  как се сдържаха цели три точки да не заговорят за пари!
  всъщност истинският въпрос е "кой ще печели от поправянето"
  и никакви въпроси "а можем ли да поправим? а ТРЯБВА ли да поправяме нещо, от което има значително повече изгоди?"

  5. Кой ще изгуби в един свят с "нулеви нетни въглеродни емисии"
  а кой и какво ще спечели в свят без тия глупости?

  6. Каква трябва да е реалната цена на въглерода
  ама че глупости...

  7. Това ще предизвика ли инфлация
  здрасти!

  8. Наистина ли зелените постижения отделят емисиите от икономическия растеж
  ъхъ, наръчник "как хем да съгреша, хем да ида в рая"

  9. Кой ще понесе бремето на прехода
  както винаги - бедните
  богатите, които все повтарят, че "няма безплатен обяд", постоянно ручат на аванта - и даже не ручат, а лапат като хали, защото богатството няма насищане

  10. Може ли това да предизвика глобална финансова криза
  откакто са измислени парите, а после финансите стават водещи като дейност, печалба и влияние върху всичко останало - оттогава сме в перманентна криза


  няма да питам кой алтернативно мъдър е писал тая статия
  не ме интересува

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 43. 44 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#33] от "БМЗ":

  под "колапс на цивилизацията" може да се разбира и просто рухване на текущата олигархична система, маскирана като "демокрация"

  т.е. падане на оковите от хората

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 44. 45 Профил на avalanche
  avalanche
  Рейтинг: 445 Весело

  ЦРУ прогнозира климатични междудържавни сблъсъци най-късно до 2040 г.
  —цитат от коментар 35 на karabastun


  По подходящо е да се каже ЦРУ планира.. :)

 45. 46 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1391 Весело

  т.е. падане на оковите от хората
  —цитат от коментар 44 на Николай Теллалов


  Кои хора, тия дето си хвърлят фаса на земята, пушейки на 3 метра от коша ли?
  Вземи се поразходи пеша покрай някой междуградски или междуселски път да видиш колко боклуци има, предимно от пластмасов произход. Тия бутилки и кенчета да не ги хвърля Рокфелер? Или Ганьо Андрешков Балкански?

  Ако бях диктатор веднага щях да забраня производството и продажбата на пластмасови бутилки, чашки, торбички, найлон и т.н. Нека народа да мъкне вода/напитки в тежки стъклени бутилки или в алуминиеви манерки, като в казармата. Ти му даваш едно улеснение, да му е по-леко - той ти се качва на главата, щото го мързи тия 20 г пластмаса да ги занесе до контейнера! Забрана на потребителското общество - няма да потребявате. Като не знаете как, няма да потребявате. Ще седите на свещи и ще се возите на каруца. Ще си тъчете сами дрехите от лен и вълна, няма да ми опявате за синтетични влакна, якета от Гортекс и пр. лигавщини. Я колко емисии бълват химическите заводи, а вие накрая какво? - всеки сезон нова дрешка искате и после на сметището (в лошия случай в дерето). Ами няма да има потребителско общество.

  Ама ха, все елитите ви виновни.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 46. 47 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  До коментар [#46] от "БМЗ":

  Няма нужда да се забранява пластмасата. Достатъчно е само да се изкупува обратно на прилична цена и всички ще си връщат бутилките. Хората са го измислили.

 47. 48 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 722 Гневно

  До сега не съм прочел убедителна хипотеза подкрепена с научни аргументи за затоплянето и ледниковия период. Според мен се дължат на слънчевата активност, а настоящата луда истерия - на зелената пропаганда. Социалистите след като станаха непопулярни позеленяха.

 48. 49 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#46] от "БМЗ":

  елитите дават пример
  не си съгласен с това?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 49. 50 Профил на giy14583303
  giy14583303
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Може ли една луда да подлуди света?
  Май ДА.

 50. 51 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":

  Да и ще те правят на компост за да си полезен за нещо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK