От хипотези до международни договори - как светът се ангажира да спаси климата

От хипотези до международни договори - как светът се ангажира да спаси климата

© ReutersТазгодишната конференция на ООН за климата в Глазгоу, Шотландия, е 26-ият път от 1995 г. насам, когато световните лидери се събират, за да се противопоставят на глобалното затопляне. Но осъзнаването, че индустриалната дейност причинява изменението на климата, и дискусиите за това какво да се прави по въпроса, започват много по-рано.


Ето някои ключови моменти в глобалния разговор за климата:


Началото на XIX в. Няколко европейски учени изследват как различните газове и пари могат да улавят топлината в земната атмосфера.
През 90-те години на XIX в. шведският учен Сванте Арениус изчислява температурния ефект от удвояването на въглеродния диоксид в атмосферата. Той показва, че изгарянето на изкопаеми горива вероятно ще затопли планетата.


1938 г. Чрез събиране на исторически данни за времето, британският инженер Гай Календар за първи път показва, че температурите на планетата се повишават в съвременността. Той съпоставя температурните тенденции с измерените повишения на атмосферния въглероден диоксид и предлага хипотезата, че температурната промяна е свързана с тях.


1958 г. Американският учен Чарлз Дейвид Кийлинг започва систематично да измерва нивата на въглероден диоксид в атмосферата над хавайската обсерватория при вулкана Мауна Лоа. Откритията му водят до "кривата на Килинг", графика, показваща постоянно нарастващи концентрации на CO2.


1988 г. Джеймс Хансен, американски климатолог, свидетелства пред Конгреса, че планетата се затопля поради причинено от човека натрупване на парникови газове, и отбелязва, че това вече променя климата и времето.


1990 г. На т. нар. Втора световна конференция за климата на ООН учените подчертават рисковете от глобалното затопляне за природата и обществото. Британският премиер Маргарет Тачър казва, че са необходими обвързващи цели за емисиите.


1992 г. Страните подписват Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (UNFCCC) на Срещата на върха за Земята в Рио. Целта на UNFCCC е да контролира емисиите за предотвратяване на екстремни промени в климата, но също така закрепва идеята за "общи, но диференцирани отговорности". Това означава, че развитите страни трябва да направят повече, защото са отговорни за повечето емисии в хода на историята. Договорът не определя обвързващи цели за емисиите.


1995 г. Страните по UNFCCC се събират за първата "конференция на партиите" или COP в Берлин. Окончателният документ призовава за правно обвързващи цели за емисиите.


1997 г. На COP3 в Киото, Япония, страните се споразумяват за първия договор, който изисква специфични намаления на емисиите. Съгласно Протокола от Киото развитите страни са задължени да намалят емисиите между 2008 и 2012 г. от нивата от 1990 г., като за различните страни са определени различни ограничения. В Съединените щати важни републикански фигури в Сената заклеймяват споразумението като "мъртво родено".


Подготовката на разговорите в Киото.

© Reuters

Подготовката на разговорите в Киото.


2001 г. Президентът на САЩ Джордж Буш встъпва в длъжност и нарича Протокола от Киото "фатално сбъркан". Това, че го отхвърля, е сигнал за фактическото излизане на САЩ от протокола.


2005 г. Протоколът от Киото влиза в сила, след като Русия го ратифицира и така се изпълнява изискването поне 55 държави, които представляват поне 55% от емисиите, да го ратифицират.


2007 г. Делегатите се споразумяват на COP13 в Бали да работят по ново обвързващо споразумение, което да включва както развитите, така и развиващите се страни.


2009 г. Преговорите на COP15 в Копенхаген почти се провалят на фона на спорове за обвързващи ангажименти за изтичането на Протокола от Киото. Вместо да създадат нова рамка, както е предложено в Пътната карта от Бали, страните гласуват да "вземат под внимание" необвързващо политическо изявление.


null

© NASA.gov

null


2010 г. COP16 в Канкун отново не успява да определи нови обвързващи цели за емисиите. Споразуменията от Канкун обаче създават Зелен фонд за климата, за да подпомогнат развиващите се страни за адаптиране и смекчаване на последиците, и поставят за цел ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий над средното доиндустриално ниво.


2011 г. Преговорите на COP17 в Дърбан, Южна Африка се провалят. Китай, Съединените щати и Индия отказват да подпишат обвързващото намаляване на емисиите преди 2015 г. Вместо това страните по UNFCCC се съгласяват да удължат Протокола от Киото до 2017 г.


2012 г. Тъй като Русия, Япония и Нова Зеландия се противопоставят на нови цели за емисии, които не обхващат развиващите се страни, страните се споразумяват на COP18 в Доха да удължат Протокола от Киото до 2020 г.


2013 г. На COP19 във Варшава представители на по-бедните страни излизат за няколко часа поради липсата на съгласие за това как да се справят със загубите и щетите, свързани с климата. В крайна сметка е постигната половинчата сделка.


2015 г. Глобалното затопляне надвишава 1 градус по Целзий. Екстремните метеорологични явления, включително наводнения, засушавания и горски пожари, продължават да стават все по-чести и по-тежки по целия свят, а страните все повече се сблъскват с тези непосредствени заплахи от изменението на климата.

2015 г. Парижкото споразумение е първият глобален пакт, който изисква обещания за емисии както от развитите, така и от развиващите се страни. От всички тях се иска да обещаят национално определени вноски (NDC) с нарастваща амбиция на всеки пет години. Подписалите се обещават да се опитат да задържат глобалното затопляне в рамките на 1.5 градуса по Целзий от средните доиндустриални нива.

2017 г. Президентът Доналд Тръмп нарича Парижкото споразумение лошо за икономиката и казва, че Съединените щати ще се оттеглят. Това става официално през 2020 г.


2018 г. Тийнейджърката активистка Грета Тунберг привлича световното внимание, докато протестира пред шведския парламент и с течение на времето събира младежи по целия свят, за да се присъединят към нейното движение "Петъци за бъдещето", за да настояват за действия в областта на климата.


2019 г. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш нарича "пропусната възможност" липсата на амбиция, показана на COP25 в Мадрид.


2020 г. Годишната COP се отлага заради коронавирусната пандемия.

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  ”2015 г. Глобалното затопляне надвишава 1 градус по Целзий. ”

  Само дето са пропуснали, че не става въпрос за 2015 година, а за период от 100 години, а изчисленията са направени незнайно как. Примерно, с включване на измервателна станция от пустинята Невада и изключване на станция от Северния полюс.

  ”Екстремните метеорологични явления, включително наводнения, засушавания и горски пожари, продължават да стават все по-чести и по-тежки по целия свят, а страните все повече се сблъскват с тези непосредствени заплахи от изменението на климата.”

  Валежите в последните 2 десетилетия са рекордни, тоест сушата е измислена от смахнати зелени учЕни.
  Пожарите не знам какво общо имат със затопления с 1 °С климат. Мисля, че няма как да се приеме, че при 20 градуса всичко е точно, а при 21 вече става самозапалване. Пожарите се причиняват от хора, а естествените от мълнии, са предимно в Сибир, където пък е студено.

 4. 4 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  ”А керванът си върви - намаляваме СО2..Според проекта за национална енергийна стратегия на Министерството на енергетиката, очаква се до 2025 г. капацитетът за производство на електроенергия от биомаса да се увеличи със 150 до 170 мегавата, а произведеното електричество да нарасне с 400%. ”

  Би ли ни казал, защо смяташ, че намаляваш въглеродния диоксид, като гориш повече дърва, при което се отделя въглероден диоксид?
  За ФПЧ , отделяни при горенето на биомаса, хич няма и да споменавам, щото ще излезе, че за да спасим градусите, убиваме хората.

 5. 5 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 542 Неутрално

  КОГАТО НАВДЕНЕТЕ ЧЕ КЛИМАТИЦИТЕ ПОТРЕБЯВАЩИ ТЕРАВАТИ ЗА ОХЛАЖДАНЕ ПРЕЗ ЛЕТОТО ОТДЕЛЯТ ПЕТ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ТОПЛИНА ОТКОЛКОТО ОХЛАЖДАТ ТОВА ПЛЮС ПРОИЗВЕДЕНАТА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЗА ДА ГИ ЗАХРАНИ ОТДЕЛЕНАТА ТОПЛИНА ЗА ТОВА , ЩЕ БЪДЕ КЪСНО КОГАТО ГО НАВДЕНЕТЕ ТОВА И МАЩАБА МУ !!! ПРИМЕР МЕТРО ДВЕ 18 ГРАДУСА ЛЮЛИН ЕДНО 28 ГРАДУСА В ЕДИН МОМЕНТ

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  "Света" е много силно казано!
  До момента за съжаление само Европа се ангажира с тежки и непопулярни мерки!
  Дано не се случи така, че само ние да платим сметката...

 7. 7 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 924 Неутрално

  История на идеята - "Как чрез затоплизъм да създадем бизнес и да стрижем цели държави и народи чрез международни договори, подписани против волята на тези народи, от продажни и безскруполни политици!"

 8. 8 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#3] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Изказването ти е същото, както когато погледнеш броя заразени в понеделник сутрин и кажеш - а, еми те са много по-малко от вторник, значи броя заразени намалява. Гледай тенденцията, не флуктуацията.

 9. 9 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  Историята на една лудост

 10. 10 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 924 Весело

  А, няма такова нещо бе. В Булгаристан, и, в частност, в тоя форум, неща като Ковид и климатични промени не съществуват.Ганьо от всичко разбира, не знаете ли?
  —цитат от коментар 1 на NANAI


  Забрави да кажеш още, че са плоскоземци и не спазват правата на човека.

 11. 11 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  "2015 г. Глобалното затопляне надвишава 1 градус по Целзий. Екстремните метеорологични явления, включително наводнения, засушавания и горски пожари, продължават да стават все по-чести и по-тежки по целия свят, а страните все повече се сблъскват с тези непосредствени заплахи от изменението на климата."

  ...а като се изпляска такова нещо обикновено се посочва източникът на което стъпва твърдението, в противен случай си е просто бръщолевене.

 12. 12 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  "До момента за съжаление само Европа се ангажира с тежки и непопулярни мерки!
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  Не е за съжаление, а за щастие. По - добре 10 % идиоти по света отколкото 100% 😉
  Поне ще имаме къде да емигрираме като сринат икономиката и ни върнат в прединдустриалната епоха.

 13. 13 Профил на pka211007469
  pka211007469
  Рейтинг: 170 Неутрално

  История на идеята - "Как чрез затоплизъм да създадем бизнес и да стрижем цели държави и народи чрез международни договори, подписани против волята на тези народи, от продажни и безскруполни политици!"
  —цитат от коментар 7 на nhh18551388


  Напоследък бизнесът им почва да им куца.
  Влагат огромни средства в пропаганда и пак не става.
  Стара истина е че: Можеш да лъжеш малко хора за много време, можеш да лъжеш много хора за кратко време, но никога не можеш да излъжеш много хора за много време.

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Гневно

  До коментар [#12] от "zxp53317185":

  Чемодан, вокзал, мАЦква!!!

 15. 15 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Тази зима(в Южното полукълбо зимата е от април до септември)е била най-студената в историята на Южния полюс откакто има измерване. Ледът в Антарктида е на рекордни нива,а този в Арктика нараства. Вчера в Швеция на Гретето е измерена температура от минус 24 градуса. През месец октомври.
  Ама ни плашат с глобалното затопляне.

 16. 16 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Значи, все едно сме във времето на Хитлеровата или Сталиновата пропаганда. Като почнат от всички медии да те заливат с едно и също, накрая вземеш та го повярваш.
  Това и рекламистите отдавна са го открили - като слушаш по 10 пъти на ден "пийте Кока Кола" накрая и сам без да разбереш как, като си в магазина посягаш и слагаш 1-2 бутилки в количката.
  Та и с това глобално затопляне и СО2 емисии е същото. Народът, облъчван от 10-20 години вече отвсякъде с тази пропаганда, взе че й повярва. Забрави критичното мислене.

  Чудно ми е провеждането на този форум колко емисии ще генерира - ще дойдат от цял свят делегати със самолетите си, с лимузините, с охраната, със секретарките... вечерта ще седнат на банкета, ще ядат и пият и ще умуват как да намалят НАШИТЕ емисии - но техните са ОК, защото с пари могат да си купят офсети и квоти за емисии.
  А за нас се готви да не караме собствени коли (ще ни пуснат да се возим на роботаксита - срещу заплащане), да не ядем месо (ще има вкусни бургери и пържоли от соя), и в къщи да ходим с пуловери, както призоваха европейските политици тази зима, за да не хабим фосилни горива, които изпускат емисии.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#16] от "Камен":

  Да добавя, че и човекът изпуска много въглероден двуокис при издишане и така е пряко отговорен за глобалните климатични промени. Затова се налага или да диша наполовина или наполовина да се намали популацията. Едни пичове направиха нещо в Ухан, същите имат още по-силни био оръжия, маскирани като вируси и ваксини.

  Колкото повече - толкова повече
 19. 19 Профил на pka211007469
  pka211007469
  Рейтинг: 170 Весело

  Тази зима(в Южното полукълбо зимата е от април до септември)е била най-студената в историята на Южния полюс откакто има измерване. Ледът в Антарктида е на рекордни нива,а този в Арктика нараства. Вчера в Швеция на Гретето е измерена температура от минус 24 градуса. През месец октомври. Ама ни плашат с глобалното затопляне.
  —цитат от коментар 15 на Мусаши


  Скоро един активист от затоплистко НПО твърдеше, че ако някъде има голямо застудяване то всъшност се дължи на глобалното затопляне.
  Извади от ръкава и теорийка как по полюсите ставала някаква инверсия на въздушни маси.
  За това, каза той, вече не говорели за "Глобално затопляне" а за "Климатични промени".
  Така че не вървиш с твоите факти. :)

 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Весело

  До коментар [#15] от "Мусаши":

  Ледът в Антарктида е на рекордни нива,а този в Арктика нараства
  ========
  Тогава.... "чемодан, вогзал....и пошел на... ##й"....
  Но да не забравиш.... Там жилфонд няма.... :)...!

  Bukalemun
 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Весело

  Добре, а какво правим с вулканите? Гретето какво предлага?

 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Весело

  До коментар [#1] от "NANAI":

  "В Булгаристан, и, в частност, в тоя форум, неща като Ковид и климатични промени не съществуват."

  Във форума никога не сме отричали ледниковите епохи и глобалния затоплизъм след тях (без намесата на човека, дори без намесата на СО2), нито сме отричали мутациите на вирусите.
  Ама тъпите, които се правите на умници, не може да разберете, че вашите мантри не са подкрепи с логични факти. И то от времето на Сванте Арениус (смятал Земята като "абсолютно черно тяло" при 15 градуса, което ще поглъща инфрачервена адсорбция, без да отчита топло- и масо-преноса в атмосферата. А за тези процеси в хидросферата (океанските течения, породени от силите на Корнелиус) и литосферата (континенталния дрейф със съпътстващите го земетресения и изригвания на вулкани) изобщо хал хабер си няма.
  Така и не може да вденете, че ако затоплите една термоизолирана камера с фазова граница въздух/вода (газирана вода - разтворен СО2 във водата), СО2 ще се увеличи във въздуха (разтворимостта на СО2 във вада пада с повишаване на температурата). Но ако увеличите СО2 (добавяне на електролит - морска сол в газараната вода), няма да промени температурата в камерата.
  Чрез изпарението и конденза на 10% (водни пари) от атмосферата (първите два километра от тропосферата) се съхранява 1000 пъти повече топлина в сравнение от инфрачервеното поглъщане на 0.04% от атмосферата (СО2).
  Вие за специфичен топлинен капацитет чували ли сте? Как нараства при фазов преход? Или изобщо не сте пили уиски (течност) с ледени кубчета в нея?

 23. 23 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Този влак вече замина, в някои райони ще има още 30-40 години относително нормален климат, но за другите вече няма спасение. Също като с ковида в България, всеки се спасява поединично, гледа къде има шанс да има минимум промени и там планира да се пенсионира. За децата - съжалявам, родителите ви изядоха всичко, за вас остава да платите сметката.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 24. 24 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3909 Неутрално

  Е, аз пък не разбирам защо затоплянето на климата е лошо?
  Ако дъбове растат в Северен Урал, като преди 6000 години /там днес е северната граница на иглолистните гори/ какво му е лошото?
  Ако лозя се отглеждат в Шотландия, ечемик - в Исландия, крави - в Гренландия, като преди 1000 години, какво му е лошото?

 25. 25 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3909 Разстроено

  Реално цялата борба със затоплянето е най-чист пример за упадъка на една цивилизация, в случая западноевропейската, според Тойнби.
  "Водещият елит" се е превърнал в "управляващ елит" и вече не води напред, ами се бори за запазване на статуквото - сегашния климат.

 26. 26 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Тия предрешени комунисти така ще спасят климата, че камък върху камък няма да остане.

 27. 27 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Да приемем за вярна парадигмата, че ако си беден не може да станеш богат без да ползваш "евтините" въглища. Слагам в кавички, защото обществото реално плаща повече през дългосрочното влошаване на здравето, а и приемаме, че цената е равна на разходите за добив без да мислим какво е нужно, за да си направим нов петрол и въглища. Та ако искаме да убедим неразвитите страни би следвало първо да поставим по-непосредствени цели. Например потребяваме 100, значи даваме ви безлихвен дългосрочен заем, но следващата година искаме 2 от тези 100 да се произвеждат от ВЕИ. Парите ще се връщат през сметките за ток но не като вдигнем цените, а като изплатим нещото за по-дълго време. Като изградим ВЕИ за 2 единици тази година, следващата казваме, че искаме 3 и така, а не да кажем еди коя си година 100% да е ВЕИ. Не става така.

 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  Хубава ретроспекция по климатичната тема е направена в тази статия. Мерси на Дневник за споделянето.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Не е вярно това, и други държави също се ангажират с различни мерки имащи за цел да се намалят изпусканите парникови газове в атмосферата.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  До коментар [#24] от "Patsis":

  По принцип никой не е доказал че ще е лошо (ако въобще ще се случи).
  Затова редовно поствам факти за рекордни реколти по места, но явно фактите не се харчат, а страховете.

 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#24] от "Patsis":

  Ето тук е обяснено защо е лошо:

  https://ec.europa.eu/clima/climate-change/climate-change-consequences_bg

  http://eea.government.bg/bg/soer/2009/3quality/1climate

  П.П.
  За твое улеснение споделих статии на български език от страна на българските официални власти занимаващи се с тази тематика, така и европейските власти.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  ”2015 г. Глобалното затопляне надвишава 1 градус по Целзий. ”Само дето са пропуснали, че не става въпрос за 2015 година, а за период от 100 години, а изчисленията са направени незнайно как. Примерно, с включване на измервателна станция от пустинята Невада и изключване на станция от Северния полюс.
  —цитат от коментар 3 на Котаракът на Шрьодингер


  То на Северния полюс станция няма ама за тия осреднени оценки наистина се ползват данните от няма и 6000 метеорологични станции по света - любопитна особеност е, че 40% от тях в САЩ и само 8 в цяла Антарктида - и оттам като подбират правилната функция за интерполиране могат да изкарат затопляне навсякъде понеже 60% от квадрантите, на които разделят земното кълбо всъщност не съдържат станция ами се интерполират. Затова редовно по картите им най-голямо затопляне все се наблюдава в Южния Пасифик, Централен Сибир, пустинята Калахари и пр - където няма кьорава станция.

 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#22] от "wanderer":

  Уандаре, ти сериозно ли си въобразяваш, че знаеш повече по тази тема от хилядите учени климатолози и еколози (от цял свят... от САЩ до Япония), които изследват тези глобални процеси цял живот!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иво":

  Всяка една точка не е подкрепена с научни факти, а резултат на лични възприятия, съответно е пълен булшит

 35. 35 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#19] от "pka211007469":

  Карл Попър беше казал, че за да счита една теория за научна тя трябва да допуска възможността да бъде оборена. "Промяната на климата" не може да се обори ами се твърди, че се потвърждава от всяко едно метеорологично явление - жега, студ, суша, порой, вятър, безветрие и пр - сиреч идеален пример за псевдонаука.

 36. 36 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Добре, а какво правим с вулканите? Гретето какво предлага?
  —цитат от коментар 21 на pamela


  Ама то Гретето и за Китай дето е с най-много емисии от всички държави нищо не казва, нито за Саудитска Арабия и ОАЕ дето са с най-много емисии на глава от населението - само на Европа и САЩ + Канада размахва пръстче и гледа лошо.

 37. 37 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  До коментар [#35] от "jazzdevil":

  Е не мога да скрия че успяха да плъзнат хората по динена кора и да влизат в спорове - има ли промяна в климата или няма, а всъщност това въобще не е релевантният спор.

 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Весело

  До коментар [#31] от "Иво":Всяка една точка не е подкрепена с научни факти, а резултат на лични възприятия, съответно е пълен булшит
  —цитат от коментар 34 на zxp53317185


  Хаха... глупости на търкалета! Точно обратното е, всяка една точка е подкрепена от научни факт, чети и се ограмотявай по темата:

  https://climate.nasa.gov/scientific-consensus/
  https://ec.europa.eu/jrc/en/research-topics?f[0]=im_field_research_areas:2209

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Да спасява климата е все едно да бави времето, да поскъпват цените и прочее популярни безсмислици

 40. 40 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#21] от "pamela":
  "Добре, а какво правим с вулканите?"

  Витоша кога изригва?

 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  До коментар [#21] от "pamela":

  какво правим с вулканите?
  ======
  Ако са множко....купете си пещера... (без майтап)....
  Засега са евтини....но за напред когато температурата удари педесетака по Целзий....идеята ще се превърне не само в доходен бизнес....а и в първостепенна необходимост....

  Bukalemun
 42. 42 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  До коментар [#38] от "Иво":

  Хаха, добре къде са научните факти?
  Аз една препратка към проучване не виждам?
  Само политически лозунги.

 43. 43 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  От хипотези до международни договори - как светът се ангажира да спаси климата
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  Късно е!
  Мандалото лопна...

 44. 44 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  История на идеята - "Как чрез затоплизъм да създадем бизнес и да стрижем цели държави и народи чрез международни договори, подписани против волята на тези народи, от продажни и безскруполни политици!"
  —цитат от коментар 7 на nhh18551388


  Или за по-кратко: Как да правим пари от въздух.

 45. 45 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3909 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иво":

  Морското равнище се е покачило след края на ледниковия период - и човечеството не е загинало от това.
  Човекът се е приспособил да живее при най-различни условия, от екваториалните гори през тропичните пустини и умерената зона до полюсите - не виждам какво лошо има да продължава да върви напред и да се приспособява към средата. Защо трябва да се борим за запазването на сегашните климатични условия или за връщане към климатичните условия от втората половина на 19-ти или 18-ти век?

 46. 46 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1781 Любопитно

  До коментар [#38] от "Иво":

  Ти самият, защо на покажеш каква четка за зъби ползваш, в какви опаковки са ти шампоаните, верото?

 47. 47 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3909 Неутрално

  До коментар [#36] от "jazzdevil":

  Че какво да им каже - все едно на глух камбана да биеш.
  Гретето е продукт на западноевропейската цивилизация, днес разпростряла се на няколко континента и живее с нейните недостатъци и проблеми, реални или измислени. Останалия свят за нея са все едно извънземни.

 48. 48 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3909 Неутрално

  До коментар [#33] от "Иво":

  И установяват - какво? Че климатът се променя. Ами той винаги се е променял. За цикли на Миланкович да сте чел? Аз съм чел за тях на 10-12 години в "По стъпките на Питагор".

 49. 49 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#22] от "wanderer":Уандаре, ти сериозно ли си въобразяваш, че знаеш повече по тази тема от хилядите учени климатолози и еколози (от цял свят... от САЩ до Япония), които изследват тези глобални процеси цял живот!?
  —цитат от коментар 33 на Иво


  Ама те учените са си написали в доклада, че тия климатичните модели са гола вода поради многото наслагващи се допускания. После и че няма никакъв тренд в честотата и интензитета на екстремните явления. Работата е, че накрая техните изследвания ги взимат един екип от лобисти, политици и адвокати и те списват заключенията ползвайки словесни еквилибристики за да нагласят картинката такава каквато им трябва с формулировки от типа на "за момента е установено с ниско ниво на сигурност, че климатичните промени причиняват повече засушавания/наводнения/урагани и пр"

 50. 50 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 3774 Неутрално

  ”2015 г. Глобалното затопляне надвишава 1 градус по Целзий. ”

  Само дето са пропуснали, че не става въпрос за 2015 година, а за период от 100 години, а изчисленията са направени незнайно как. Примерно, с включване на измервателна станция от пустинята Невада и изключване на станция от Северния полюс.

  —цитат от коментар 3 на Котаракът на Шрьодингер


  Така е, много измервателни станции високо в планините са закрити, на база на което "съвсем естествено" затоплистите "документират" някакво мнимо затопляне!

  "Спясяването" на климата става със зелена диктатура! Пазарният механизъм, който решава какво ще се продава, го хвърлиха на боклука и сега с окръжни от ЕС се налагат изкуствено създадениправила!

  ДБ: Време е да спечелим България
 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Весело

  До коментар [#42] от "zxp53317185":

  Хахаха... така става като не четеш докрай статиите. ;-)

  Сега ги отвори отново и стигни до частта с References​. И почваш да отваряш и четеш едно след друго... от едно до 14. :-) Като ги свършиш тези мога да ти намеря допълнителен материал...

  П.П. Приятно четене. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 3774 Весело

  Тази зима(в Южното полукълбо зимата е от април до септември)е била най-студената в историята на Южния полюс откакто има измерване. Ледът в Антарктида е на рекордни нива,а този в Арктика нараства. Вчера в Швеция на Гретето е измерена температура от минус 24 градуса. През месец октомври. Ама ни плашат с глобалното затопляне.
  —цитат от коментар 15 на Мусаши


  Глобалното затопляне, за да докаже, че го няма, пуска от време на навреме много ниски температири!

  ДБ: Време е да спечелим България
 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#45] от "Patsis":

  Защото Патсис, първо ще изчезнат държави, като Тувалу например. Освен това големи части от мегаполиси разположени на океанския бряг ще бъдат бъдат погълнати от водата. Ето повече подробности:

  https://www.dw.com/bg/екстремни-жеги-засушавания-и-наводнения-ситуацията-с-климата-е-драматична/a-59559754

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#46] от "imaligoogle_hr":

  Пластмасови, по простата причина, че в българските търговски мрежи продават само такива. Но после поне изхвърлям отпадъците разделно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3909 Неутрално

  До коментар [#53] от "Иво":

  И като изчезне държава като Тувалу - какво?
  Откъде накъде трябва да има точно определен брой държави?
  Говорим за ГЛОБАЛЕН проблем!
  Вие явно не сте чели "Последният от Атлантида" на Беляев. Един от героите задава на върховния жрец въпроса защо седи и описва на плочи катастрофата, когато Атлантида загива.
  "Загиват народите, а човечеството живее !" - отговаря Ацро Шану.

 56. 56 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3909 Неутрално

  До коментар [#53] от "Иво":

  Като са изчезнали Видинското царство или Добротичкото деспотство да не се е свършил светът? Не, и дори България не се е свършила, ами се е възродила.
  Що се касае до залетите мегаполиси - не е задължително човечеството да живее в мегаполиси. Пък и не виждам какво пречи да се настроят нови мегаполиси 50 или 100 метра по-горе.

 57. 57 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  Този влак вече замина, в някои райони ще има още 30-40 години относително нормален климат, но за другите вече няма спасение. Също като с ковида в България, всеки се спасява поединично, гледа къде има шанс да има минимум промени и там планира да се пенсионира. За децата - съжалявам, родителите ви изядоха всичко, за вас остава да платите сметката.
  —цитат от коментар 23 на fpyyh


  Мани - не вярват в Мерките..

  Навред неизкъртени пейки в парковете , а теа са са цопнали.

 58. 58 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  ”А керванът си върви - намаляваме СО2..Според проекта за национална енергийна стратегия на Министерството на енергетиката, очаква се до 2025 г. капацитетът за производство на електроенергия от биомаса да се увеличи със 150 до 170 мегавата, а произведеното електричество да нарасне с 400%. ”Би ли ни казал, защо смяташ, че намаляваш въглеродния диоксид, като гориш повече дърва, при което се отделя въглероден диоксид?За ФПЧ , отделяни при горенето на биомаса, хич няма и да споменавам, щото ще излезе, че за да спасим градусите, убиваме хората.
  —цитат от коментар 4 на Котаракът на Шрьодингер


  Зелените политики!

  Изгаряме едва 230 000 тона отпадъци на година, за цяла България, а в една централа само , до Стокхолм изгарят 700 000 тона..

  В една централа в Британия , Дракс - изгарят 20 000 тона дърва на ден , в провинциалния Единбург изгарят 480 000 тона дърва , а Ганьо се интересува от ФПЧ и от цените на тока..

  Ми - СПАСЯВАМЕ ПЛАНЕТАТА ОТ КОВАРНО ЗАТОПЛЯНЕ!

  Някои ще обеднеят , други ще умрат от рак , заради ВЕИ .. но кое ни е важно - Планетата и целия живот или нашите лични проблеми?

 59. 59 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#53] от "Иво":

  Ивчо - в Дойче Веле сигурно пак са ти спестили информацията, че напук на повишаващото морско ниво територията на островната държава Тувалу не се е смалила а даже е нараснала:

  https://www.nature.com/articles/s41467-018-02954-1

 60. 60 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иво":


  До коментар [#33] от "Иво":

  “Когато водата се затопля, тя увеличава обема си. Същевременно глобалното затопляне води до топене на полярните ледени покривки и ледниците.”

  Това е цитат от линковете, които си дал. Верен ли или не е верен? Знаеш ли, че чистата вода има най-малък обем (най-висока плътност -0.999 г/см3) при 4 целзиеви градуса? Сиреч, когато се затопля “ледникът”, от минус 10 градуса до стапянето си, обемът вода намалява.
  В Океана вода ли имаме или “воден разтвор”? И дали той е идеална течност - линейно намаляне на плътността с повишаване на температурата? Ако някои от разтворените вещества се “отделят” (утаят като карбонати или се изпарят като слабо разтворим газ, СО2), какво става с “нарастващия” обем?
  И да, аз твърдя едно единствено нещо: парниковият ефект, създал условие за Живот на Земята, се дължи над 90% на водата - покрива над 71% повърхността на водата; има най-висок топлинен капацитет от газообразните вещества (без водорода). А температурата на планетата е такава заради температурата на основния фазов преход, течност/твърдо или плюс минус 50 от температурата на замръзване на водата (не е задължително да е нула градуса - при други налягания или разтвори е различна).
  Твърдя, че зависимостта температура-концентрация на СО2 в атмосферата (каквото и да значи това - тропосферата или стратосфера, където при минус 60-70 градуса СО2 ще е зачезнало) не е изяснена поради разтварянето на СО2 в хидросферата и абсорбцията (хемосорбция) в литосферата. Сиреч, концентрацията на СО2 в атмосферата ще зависи от наличния “резервоар” (хидросферата и литосферата), а той е пъти по-голям от това, човечеството отделя при изгарянето на въглеводороди.
  Имам и “обоснованото предположение”, че атмосферният кислород е резултат от фотосинтеза. Сиреч, за да го увеличим, трябват повече зелени растения (водорасли, най-вече) и за тях требе достатъчно СО2. В алкална среда (рН=8.6 на Световния океан) фотосинтезата се забавя.

 61. 61 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  До коментар [#51] от "Иво":

  Не се прави на луд шматарок 😉

 62. 62 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  До коментар [#53] от "Иво":И като изчезне държава като Тувалу - какво?.
  —цитат от коментар 55 на Patsis


  Мен пък някак си ме убеди да мина на насекоми и на петорен ток с това 😂

  Важното е Тувалу да не потъне!

 63. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#55] от "Patsis":

  Лесно ти е на теб да пишеш и какво от това!? Не си се родил тувалиец. :-)
  Иначе, ти сам го каза, проблема е ГЛОБАЛЕН и затова изисква глобален отговор! Точно заради това от десетилетия се правят такива международни конференции посветени решаването (или най-малко търсенето на решения) на този проблем.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 64. 64 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#59] от "jazzdevil":

  За съжаление е точно обратното:

  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877343521000713

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 65. 65 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  Това е цитат от линковете, които си дал. Верен ли или не е верен?
  —цитат от коментар 60 на wanderer


  Разбира се, че е ВЕРЕН! Огромните маси ледове намиращи се над Северния ледовит океан, както Грийнландия (най-големия остров на света, по-голямата част от който е покрит с ледници), както Антарктида се топят и от там повишават нивото на световния океан. Ето, повече по тази тема:

  https://theconversation.com/record-breaking-winter-winds-have-blown-old-arctic-sea-ice-into-the-melt-zone-165561

  https://www.theguardian.com/environment/2021/jul/30/greenland-ice-sheet-florida-water-climate-crisis

  https://www.theguardian.com/environment/2021/apr/30/antarctic-doomsday-glacier-may-be-melting-faster-than-was-thought

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Весело

  До коментар [#51] от "Иво":Не се прави на луд шматарок 😉
  —цитат от коментар 61 на zxp53317185


  Тези които отричат глобалното затопляне и промени в климата, както и негативните последици от това се правят на луди шматароци. 😉

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  До коментар [#66] от "Иво":

  Като имаш някаква информация за негативни последици от "климатичните промени" я кажи за какви пари говорим все пак?

 68. 68 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#22] от "wanderer":

  "...Чрез изпарението и конденза на 10% (водни пари) от атмосферата (първите два километра от тропосферата) се съхранява 1000 пъти повече топлина в сравнение от инфрачервеното поглъщане на 0.04% от атмосферата (СО2)..."

  Мълчи, да не те чуят, че тогава ще искат да пресушат всички океани и езера. И ще "гасят" облаците, че да не пада дъжд. От формени "тъпунгери" (май не са никакви тъпунгери, а новите Остапбендеровци, открили нов начин за сравнително честно изкарване на пари) всичко може да се очаква.

 69. 69 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Тази зима(в Южното полукълбо зимата е от април до септември)е била най-студената в историята на Южния полюс откакто има измерване. Ледът в Антарктида е на рекордни нива,а този в Арктика нараства. Вчера в Швеция на Гретето е измерена температура от минус 24 градуса. През месец октомври. Ама ни плашат с глобалното затопляне.
  —цитат от коментар 15 на Мусаши


  Ами след като "глобално затопляне" в Южното полукълбо НЯМА, чудно ли е, че понякога става и доста студено? За Северното полукълбо има някакви аномалии около "вечния лед" в Сибир, който достига на дълбочина над 1 километър. Как и поради каква причина е възникнал този "вечен лед" е загадка, може би следствие на някакъв катаклизъм. Та там май е започнало някакво размразяване, все пак ядрото на земята е доста горещо, което именно предизвиква леко затопляне на Северното полукълбо. Но няма нищо общо с "парниковите газове".

 70. 70 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 924 Весело


  Добре, а какво правим с вулканите? Гретето какво предлага?
  —цитат от коментар 21 на pamela


  Предлага да събираме пари и да и ги даваме, за да се бори с изригванията!

 71. 71 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  До коментар [#45] от "Patsis":

  Ето.... Това вече е един добър и по сериозен анализ....
  Колко сме все силни, силни и безсилни пред нещата които се случват около нас.

  Bukalemun
 72. 72 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3909 Неутрално

  До коментар [#63] от "Иво":

  Говорим от гледна точка на човечеството, нали обсъждаме глобален проблем.
  Ако тувалците са сплотени помежду си, то и да се изселят другаде, и да се разпръснат по света, пак ще се съхранят като етнос, както това е станало с евреите, асирийците, арменците. А ако ги свързва помежду им само това, че случайно са се родили някъде, .... ами прав им път.

 73. 73 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#64] от "Иво":

  Ти разбира се тая статия дето я постваш нито си я чел, нито си я преглеждал за да знаеш, че тя съдържа единствено страшни хипотетични МОДЕЛИ какво уж щяло да стане в далечното бъдеще за разлика от онази дето аз постнах, която сравняваше исторически данни и сегашната площ на Тувалу - едното са спекулации а другото са факти!

 74. 74 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  До коментар [#65] от "Иво":

  "Огромните маси ледове намиращи се над Северния ледовит океан"

  Теглото на плаващите ледници (две трети от всички ледници) е отчетено в морското ниво - и да се стопят и да се увеличат, морското ниво няма да се промени.

  Колкото до Гренландия, ей тук има една симулация,
  https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.aav9396
  с праволинейни допущания дава 5 см повишаване на морското ниво през ... 2500 г.

  "and we assume that ocean temperatures rise at the same rate as atmospheric temperatures. To estimate the impact of parametric uncertainties for each of the three emissions scenarios, we perform a rigorous 500-member ensemble of simulations in which we vary 11 key model parameters governing atmospheric forcing, surface processes, submarine melt, calving, and ice dynamics. In addition, we identify a control simulation for each scenario, which we use for inter-scenario comparisons."

  Отбелязвам само две неща:
  1. Допускането, че температурата на океана нараства както температурата на атмосферата съдържа три лъжи - а) температурата в тропосферата се изменя по различен начин на тази в статосферата Коя точно атмосферната температура се взема!?
  б) температурата на Океана в дълбочина също се изменя и то нелинейно. Температурата на 100 метра дълбочина е по-висока от тази на повърхността, а на два километра е по-ниска от тази на повърхността.
  с) градиентът на температурата във двете фази е коренно различен " At the middle latitudes, tropospheric temperatures decrease from an average temperature of 15°C (59°F) at sea level to approximately −55°C (−67°F) at the tropopause."
  Докато при Океана се променя от 12°C до минус 1°C .
  "The mesopelagic is the uppermost region. Its lowermost boundary is at a thermocline of 12 °C (54 °F) which generally lies at 700–1,000 meters (2,300–3,300 ft) in the tropics. Next is the bathypelagic lying between 10 and 4 °C (50 and 39 °F), typically between 700–1,000 meters (2,300–3,300 ft) and 2,000–4,000 meters (6,600–13,100 ft). Lying along the top of the abyssal plain is the abyssopelagic, whose lower boundary lies at about 6,000 meters (20,000 ft). The last and deepest zone is the hadalpelagic which includes the oceanic trench and lies between 6,000–11,000 meters (20,000–36,000 ft).
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ocean #World_ocean
  2. От 11 ключови параметри на симулацията няма нито един отчитащ изпарението (и от Океана, и от ледниците), нито някаква оценка на топлопренос. А за използваните са правени произволни хипотези (топене в подповърхностния океански слой, валежи на сняг и други).

 75. 75 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  А керванът си върви - намаляваме СО2..

  Според проекта за национална енергийна стратегия на Министерството на енергетиката, очаква се до 2025 г. капацитетът за производство на електроенергия от биомаса да се увеличи със 150 до 170 мегавата, а произведеното електричество да нарасне с 400%. Измерено в пари, при сегашната структура на цените, това означава нов енергиен подсектор с приходи от половин милиард лева, от които 360 млн. лв. субсидии.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK