В Нидерландия разследват смъртта на десетки, закупили "самоубийствен прах"

В Нидерландия разследват смъртта на десетки, закупили "самоубийствен прах"

© ReutersНидерландските власти разследват 33 предполагаеми смъртни случаи на хора, закупили "самоубийствен прах" от член на група, подкрепяща правото на смърт в страната, съобщиха прокурорите в сряда.


Броят на делата се появи в процесуални изслушвания преди евентуален процес срещу няколко членове на групата, наричаща себе си Cooperative Last Will. Очаква се броят да нарасне, след като друг член на групата каза пред вестник, че е продал субстанцията на повече от сто души. През 2018 г. имаше публикации за закупено вещество от поне 300 души, както и че членовете на кооператива са се увеличили от 3400 на 20 хиляди.


Кооперативът, която популяризира "Вещество X" като евтин и безболезнен начин за смърт от 2018 г., е престъпна организация, която подпомага незаконните самоубийства, твърдят сега прокурорите.
Евтаназията и самоубийството с помощта на лекар са законни в Холандия при много строги условия и под надзора на медицински специалисти. Подпомагането на самоубийство или предоставянето на средства за доброволно прекратяване на живота извън строгите критерии за евтаназия се наказват с лишаване от свобода до три години.


Прокурорите обвиниха 28-годишен член на кооперацията в незаконно раздаване на лекарства и пране на пари и подготвят повдигане на обвинение в подпомагане на самоубийство, каза говорителят Барт Васен. "Разследваме 33 случая, при които "вещество X" е било продадено на хора, които по-късно са починали. В 15 от тези случаи е заключено, че са починали от употребата на "вещество X", каза Васен.


Заподозреният Алекс Шот беше освободен в очакване на съдебен процес. Други двама членове бяха арестувани миналата седмица. Един от тях, 78-годишният психолог Вим ван Дайк, по-късно каза пред холандския вестник De Volkskrant, че е продал "Вещество X" на "над сто души".


Председателят на кооперацията Йос ван Вийк също е разследван. Той каза на холандското токшоу Op1, че Cooperative Last Will "винаги е действал в рамките на закона".


Холандия е първата страна в света, която легализира евтаназията и самоубийството с помощта на лекар през 2002 г. Пациентите трябва да изпитват непоносимо физическо или психическо страдание, без изгледи за подобрение и трябва да са искали многократно да умрат, докато са взимали напълно съзнателно решения.


Квалифицирани лекари определят дали критериите са изпълнени. Случаите се разглеждат от независима комисия и се отнасят до органите на реда в случай на съмнение.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Малоумщини. Това е единственото право, което никоя сила на земята не може да ни отнеме - да прекратим съществуването си. Сега същите хора ще се обърнат към други методи за самоубийство, а някои от тях водят до още повече страдание.

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5844 Неутрално

  У нас се бастисваме сами, без да го осъзнаваме...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Още една по-важна тема от срещата на Радев с македонски българи.

  Интересно, ще пуснете ли новина за хемороидите на лелята на кмета на Тимбукту.
  Само и само да не пуснем нещо с достойна българска международна позиция.
  Абе на вас да не би да ви плащат от сръбското/руското посолство? Или в гранта ви от Америка за България изрично да пише, че не може в никакакъв случай да пускате новини с които да се гордеем като българи? Само оплюване и манипулации ли ви позволяват от "ктиторите"?
  А вас не ви ли е срам да работите в такава "медия"?

  Затова сме на 1001 място по медийна свобода.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  както и че членовете на кооператива са се увеличили от 3400 на 20 хиляди.
  ________________
  Не им е лесно, най-богати на глава от населението, но не им се живее!
  Може предприемчиви туроператори да им предлагат Слънчев Бряг? Имат много опции - бой по баровете, менте алкохол, надрусани сводници, балкониг и други екстремни преживявания в морето и край него! С тези прахчета не е никакво самоубийство а обикновена ниско бюджетна евтаназията!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  А ние като по-бедни на глава от населението щото много ни се живее, на ден по 100-200 човека се затриват от тъпотия.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3442 Весело

  Още една по-важна тема от срещата на Радев с македонски българи.Интересно, ще пуснете ли новина за хемороидите на лелята на кмета на Тимбукту.Само и само да не пуснем нещо с достойна българска международна позиция.Абе на вас да не би да ви плащат от сръбското/руското посолство? Или в гранта ви от Америка за България изрично да пише, че не може в никакакъв случай да пускате новини с които да се гордеем като българи? Само оплюване и манипулации ли ви позволяват от "ктиторите"? А вас не ви ли е срам да работите в такава "медия"?Затова сме на 1001 място по медийна свобода.
  —цитат от коментар 3 на johnniewalker

  Ако си повърнал всичко.Измий си устата,че много мирише.

 7. 7 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Честно казано е тъжно и гротескно! Но...
  В крайна сметка , ако някой има желание да не тежи повече на обществото по някакъв начин...

 8. 8 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Холандците са хубави хора,но не подлежат на разбиране...

 9. 9 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#5] от "Свинчуга":

  Толкова искам да открия лекарство срещу "българската тъпотия"! Засега не мога, но мога да ти дам хиляди плюсчета. :)

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 10. 10 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Ама моля ви се, всичко си е както си се налага и си се изисква! Що старите цигани не се самоубиват? Ами щото си живеят в семейството, гледат си малките циганета и се радват на живота. И с достойнство си угасват от старост. А почне ли да ги боли, помагат всички - и синовете, и щерките, и снахите, и зетьовете., и внуците. С обич. И те не си сменят пола , не ходят по прайдове и децата им не ги захвърлят в хоспис, дето вегетират и нищо друго не им остава, освен да се гръмнат, така или иначе! Учете се от тях, не от холандците!

 11. 11 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Холандците са хубави хора,но не подлежат на разбиране...
  —цитат от коментар 8 на makemydayy


  Какво да разбираш, аз, ако съм безнадеждно болен, предпочитам да си изпразня една спринцовка с инсулин, вместо да вегетирам "под медицинско наблюдение".

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 12. 12 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#10] от "Сара":

  Старите цигани/с уговорката м/у 50 и 60 години/ имат X броя деца, а българите 1-2. И ако дъщеря ти е в Търново, а синът в Германия, кой ще те гледа, скъпа?

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 13. 13 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#12] от "proventuss":
  Ами точно това му е именното, скъпи. Ценнастна система. Едни си гледат старите родители, другите зорлем ги карат да са тренди, ходейки по прайдовери и сменяйки пола си като носни кърпи. А това, че щерката е в Търново, а синът в Германия, не е пречка. Има дечурлига, има рода, не са всички в Търново и Германия. А от Търново и Германия идват пари за гледането им. Не от хосписа, от родата, дето ги обича! Капито?

 14. 14 Профил на Glock
  Glock
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Сложиш ли сам край на живота си, това означава никакви пари за фармацевтичните компании. Затова предпочитат да ги държат във вегетативно състояние, болни, но не мъртви.

  Иначе в Япония нещата са по-различни.

  Що се отнася до циганите, аз циганин с очила с диоптри не съм виждал все още. Ако някой види, да прати една снимка и да си пожелае нещо.

  “In the Kamigata area, they have a sort of tiered lunchbox they use for a single day when flower viewing. Upon returning, they throw them away, trampling them underfoot. The end is important in all things.” ― Yamamoto Tsunetomo, Hagakure: The Book of the Samurai
 15. 15 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#8] от "makemydayy"
  Много хубави хора са. Празниците им са свързани с гонене на злите духове от Холандия в Германия. Иначе са мечтата на всяка диктатура. Каквото им кажат, следват го, без много да се замислят. Мисленето вреди!

 16. 16 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#14] от "Glock":
  Ама не си виждал и циганин с памперси, вързан на стола да не падне, докато недостатъчният персанал ги храни, нали? Ами той живее - там до 50 ли, до 60 ли, ама е жив. А другият седи умрял пред телевизора,пдо 80-90 г., добре за статистиката, сменят му памперса, хранят го като гъска и, чудо, искал да се самоубие! Ами той е умрял отдавна!

 17. 17 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 462 Весело

  е , НЗОК ще го пусне безплатно по аптеките , с препоръки 65+

 18. 18 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#12] от "proventuss":

  Извинявайте ама за това е трябвало да се замислиш още като си го възпитавал тия деца. Щото познавам доста хора, които възпитаха емигранти още от първи клас а после се жалват колко са им ниски пенсиите и как държавата не се грижи за тях. Еми сори, държавата са и вашите деца, няма вариант само моите деца да се грижат за всички пенсионери.

 19. 19 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Сигурно са лекували Covid 19...хахахах

 20. 20 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#10] от "Сара":

  Оф, вечния разбирач, непрочел статията! Става въпрос за терминално болни хора, чието съществуване е просто болка и мъка, не за хора, на които им е писнало да живеят! Чукча писател!

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#14] от "Glock":

  И това какво значи според вас - че нямат нужда ли? Или че масово са толкова бедни и прости че не ползват очила и се мъчат като кучета?

 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3136 Разстроено

  До коментар [#3] от "johnniewalker":

  "Още една по-важна тема от срещата на Радев с македонски българи.
  Интересно, ще пуснете ли новина за хемороидите на лелята на кмета на Тимбукту.
  Само и само да не пуснем нещо с достойна българска международна позиция.
  Абе на вас да не би да ви плащат от сръбското/руското посолство? Или в гранта ви от Америка за България изрично да пише, че не може в никакакъв случай да пускате новини с които да се гордеем като българи? Само оплюване и манипулации ли ви позволяват от "ктиторите"?
  А вас не ви ли е срам да работите в такава "медия"?"
  ============
  Когато разбера какъв ви е проблемът, ще се опитам да ви отговоря.

  Еретик
 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  Нидерландия насърчава всичко възможно под слънцето ! Няма как всеки втори да се друса, а когато се стигне до смъртоносен прах, както го наричат, изведнъж да се окаже незаконно самоубийството....... Затова и пиша от ден първи, че подобни общества вървят към самоунищожение. Законно или не, те да си решат !

 24. 24 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3136 Разстроено

  До коментар [#8] от "makemydayy":

  "Холандците са хубави хора,но не подлежат на разбиране..."
  ==============
  Познавам само един такъв, но се разбираме прекрасно, макар и на лош немски.

  Еретик
 25. 25 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3136 Разстроено

  До коментар [#20] от "Ядосан Октопод":

  "хора, чието съществуване е просто болка и мъка, не за хора, на които им е писнало да живеят! Чукча писател!"
  ============
  вероятно и при тях е имало защо.

  Еретик
 26. 26 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5156 Разстроено
 27. 27 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ядосан Октопод":
  Ами за този случай си има палиативна медицина, ядосаний! А тя и сега предлага много, ама много широки възможности.

 28. 28 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  До коментар [#8] от "makemydayy"Много хубави хора са. Празниците им са свързани с гонене на злите духове от Холандия в Германия. Иначе са мечтата на всяка диктатура. Каквото им кажат, следват го, без много да се замислят. Мисленето вреди!
  —цитат от коментар 15 на Сара


  Холандците са навирали на кучето отзад англичани,испанци португалци.
  Владели са пгромни доходоносни колонии..
  Послушните народи нямат такава история...

 29. 29 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 388 Любопитно

  "предоставянето на средства за доброволно прекратяване на живота " ??!? Че по тази логика и кухненски ножове, както и въжета не трябва да се продават.... нещо силно се губи по връзката с логиката..

 30. 30 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ядосан Октопод":Ами за този случай си има палиативна медицина, ядосаний! А тя и сега предлага много, ама много широки възможности.
  —цитат от коментар 27 на Сара


  Много филми за доктори гледаш по българските телевизии. Ако, не дай боже, опреш до палиативни грижи, веднага ще хукнеш да търсиш прахчетата на тия.

 31. 31 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#27] от "Сара":

  Да, да, пробвайте се да вземете препарат със зелена рецепта, ще ви се прище веднага да се метнете от високо. Ако въобще успеете да си вземете такава рецепта щото човек дето има нужда от нея със сигурност не може да премине сам през процедурата да я вземе. Абе на кратко, да не дава господ да имате нужда.

 32. 32 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#31] от "m17":
  Ами пробвали сме. За съжаление. Трамала (дериват на морфина) го предписа личният лекар. Без проблеми. Когато пластирити спряха да действат, минахме на инжекции. Пак без проблеми. Грижата за болния беше трогателна, с един огромен проблем за мен. Лекарят отказа категорично допълнително възнаграждение, каза, че от колеги пари не взима(болният е пенсиониран лекар).
  А за асистираните самоубийства: моя близка, дългогодишна шефка на радиотерапия в онкология(там, където са най-тежките случаи), аз съм я питала: защо не им давате там нещо, че да не се мъчат, когато са безнадеждни, да си умрат достойно? Защото, казва, имала съм в моята практика случаи, изписваме човека да си умре в къщи, защото сме безсилни, а той след няколко месеца пристига пращящ от здраве. Медицината НЕ е точна наука. Не е като геометрията, 3 постулата, 5 теореми и пей сърце! И точно за това уважавам невероятно труда на лекарите! А че точно скандинавията прегръща идеята, е друга тема!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK