САЩ обсъждат отмяната на визите за България и още 3 страни

Алехандро Майоркас

© dhs.gov

Алехандро МайоркасСАЩ обсъждат добавянето на четири държави към категорията, позволяваща на техни граждани да пътуват за престой до 90 дни в страната, без да се изискват за това визи. Една от тези държави е България.


"Ройтерс" цитира министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас да казва, че "имаме четири държави, за които предстои да вземем решение: Израел, Кипър, България и Румъния". На събитие на индустрията за пътувания той допълва, че "ние сме много, много фокусирани върху програмата" за безвизово влизане в САЩ, носеща значителни ползи за икономиката и сигурността.


Хърватия бе включена през септември в програмата (реално това ще стане от 1 декември) и сега Роджър Дау, изпълнителният директор на Американската асоциация за пътувания, казва, че това вече е донесло 100 милиона долара за икономиката на САЩ. "Всеки път, когато добавите някоя от тези страни, пътуванията буквално избухват", допълва той.
"Ройтерс" припомня, че през февруари - съвсем скоро след назначаването му на поста - Майоркас е разговарял с еврокомисаря по вътрешните работи и "двамата изразиха продължаващ интерес към поддържането на споразумението за регистриране имената на пътуващите и работата с България, Хърватия, Кипър и Румъния за покриване на критериите на безвизовата програма".


Освен условието делът на отказаните молби за неемигрантски визи в една страна да е трайно под 3%, тя трябва да отговори и на изисквания, свързани с борбата с тероризма, прилагането на законите, контрол на имиграцията, сигурност на документите и ефективно управление на границата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK