Радев обеща София "в голяма степен" да се води от гласа на македонските българи

Радев обеща София "в голяма степен" да се води от гласа на македонските българи

© Юлия ЛазароваПрезидентът Румен Радев обяви, че в България започва позитивна промяна в отношенията към Северна Македония - те вече няма да изолират македонските българи от процеса на вземане на решение.


"Оттук нататък България в голяма степен ще се води от вашето желание, от вашето волеизявление като национална идентичност в българската памет," каза Радев във встъпителните си думи на среща с представители на някои организации на българите в Северна Македония.


След обявеното създаване на партия


Организациите са "Културен център "Иван Михайлов" - Битоля","Трибуна" - Прилеп, "Македонско българско приятелство" - Скопие, "Коридор 8" - Скопие, "Интеракция" - Охрид, и "Единство" - Кочани. На срещата бе и партия "Граждански демократичен съюз" на Петър Колев, с която бъдещият политически проект на фондация "Македония" на Виктор Стоянов обяви, че ще търси коалиция.
Стоянов обяви, че ще прави партия този месец, а външното министерство приветства стъпката. Според първия дипломат Светлан Стоев това е "единственият и правилен път", ако българите в страната искат да "постигнат своето утвърждаване".


Коментарът на Радев днес бе, че приветства стъпките към единство на българите в Северна Македония, тъй като "без това единство вашите организации не могат да бъдат защитени". Президентът повтори, че България подкрепя българите "в борбата за равноправие с другите части от народи в Северна Македония" и макар да "не може и не трябва" да се меси в делата на съседната суверенна страна, очаква "инициатива" за защита на права да идва именно от българските организации.


Насочване към правата на българите


С днешната среща Радев продължава усилията си да префокусира усилията за решаване на спора, блокирал европейската перспектива на Северна Македония, по-скоро с правата на самоопределящите се като българи в страната, отколкото с въпроси на историята и езика. Тази заявка бе най-недвусмислено направена на срещите (които и Радев спомена) в Словения между лидерите на ЕС и Западните Балкани, президентът обясни, че е отстоявал позицията и на Европейския съвет.


Съгласно условията, за които говори президентът, вписването на българите в конституцията на Северна Македония (затова Радев говори за "части от народи", каквито са другите етнически общности - албанци, сърби, бошняци, турци, роми) и други гаранции за правата им. Въпросът се очаква да е и част от двустранните документи, изготвяни между Скопие и София, които според държавния глава ще се обсъждат през ноември.


Същевременно размяната на реплики между България и Северна Македония по въпроса през последните седмици премина и под знака на взаимни нападки заради съдбата на български военни гробища в страната.


Броят на българите и защита на правата им


Радев повтори настояването си броят на самоопределящите се като българи да бъде отчетен адекватно в резултатите от преброяването, приключило в края на септември. Преди той е сравнявал сегашния малък брой (над 1400 души) с този на близо 120 хил. души с български паспорти (а това е различен критерий от декларирането на самосъзнание). В управляващата коалиция в Северна Македония също имаше призиви всички, чувстващи се като българи, да се самоопределят.


Ролята на България като държава според него е, че "съгласно конституцията ние сме длъжни да отстояваме правата на всички българи у нас и навън". Има и "допълнително условие", тъй като в Договора за добросъседство от 2017 г. в чл. 11 е записано "правото да отстояваме вашите права, на нашите сънародници".

Точният цитат (чл. 11, ал. 4), е, че "всяка от договарящите се страни има право да защитава правата и интересите на своите граждани на територията на другата страна, в съответствие с международното право".

"Докато въпросът с човешките права и дискриминацията не бъде решен, не виждам как ще се отворят преговорите за членство," каза Радев, поставяйки под въпрос схващането в Скопие, че с идването на редовно правителство в София проблемът ще се реши.


Два вида вето


На базата на променения подход - на отдалечаване от историческия спор като условие за преговори на Северна Македония с ЕС - президентът опита да разграничи причините България да блокира процеса в момента от тези по времето на правителството на премиера Бойко Борисов.


"Ветото, което наложих сега на последния съвет на 6 октомври, ако може да се нарече вето, има съвсем друг характер... съвсем друга аргументация" и е свързано с нужда да спре процесът на "дебългаризация и дискриминация, премахване на езика на омразата". "Във фокуса на това вето сте вие," заключи той.


Малко преди последните думи, отправени към края на срещата, вицепрезидентът Илияна Йотова обясни, че "България изгуби много време, осланяйки се само на исторически въпроси" за ветото си и че редовното правителство "бягаше от темата за правата на българите". Тя изтъкна, че на смесената историческа комисия са били възложени очаквания, които учените не могат да изпълнят, тъй като това са решения за политиците.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Обеща?

  Като какъв?

  Пенсионер?

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  Това заглавие свързва асоциации с нашите избори на 14.11. Мисля, че би трябвало да се коригира, като се подчертае, че става въпрос за отношенията със СРМ.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#1] от "diq55699032":

  Пенсионер може да бъде пожарникаря от Банкя. Догодина прави годините за пенсиониране по член 311 от КТ.

 4. 4 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Президентът повтори, че България подкрепя българите "в борбата за равноправие с другите части от народи в Северна Македония" и макар да "не може и не трябва" да се меси в делата на съседната, суверенна страна, очаква "инициатива" за защита на права да идва именно от българските организации.

  Ако действително е надрънкал тези глупости, то това е още едно доказателство, че трябва да бъде изритан от политиката по-най-бърз начин.

 5. 5 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Не съм фен на г-н Радев, но АДМИРАЦИИ за това. Да се надяваме, че и другите ще подкрепят. Даже хората на г-н Сорос в България.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 6. 6 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Оставка бе, Радев! ЧАО! :)

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  "ако българите в страната искат да "постигнат своето утвърждаване". - самият факт, че ТЕ са изключени от другите етноси не означава ли, че са утвърдени за българи, т.е. самото непризнаване е признаване за различие, което властите в СМакедония отстояват? Споровете за самоопределяне са безсмислени защото генетично, родово, исторически никой не може да пренебрегне същността си. Българи или не, всеки знае какъв е, а дали го признава някъде зависи от моралните му ценности. Българите са навсякъде и дори да са асимилирани е запазено исторически миналото им, а дали някой го признава или не, това е негово право заради конюнктурата, от която пак ще се разграничи ако има по-добри условия за друго.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  "Оттук нататък България в голяма степен ще се води от вашето желание, от вашето волеизявление като национална идентичност в българската памет,"

  Цял ден ще умувам какво значи това.

 9. 9 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  "Оттук нататък България в голяма степен ще се води от вашето желание, от вашето волеизявление като национална идентичност в българската памет,"Цял ден ще умувам какво значи това.
  —цитат от коментар 8 на galapagas


  Радев оплете клишетата, които е наизустил.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  румен президента за пореден път грубо се намесва във вътрешните работи на суверенна държава, призовавайки за създаване на партия на етнически принцип.
  Със същите мотиви Заев може да призове България да признае партия на македонците у нас.

 12. 12 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 905 Неутрално
 13. 13 Профил на krokodil_gena
  krokodil_gena
  Рейтинг: 90 Неутрално

  А бе редакцията, какво става с Лозан Панов?

 14. 14 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Много тъжно и някак обидно е Радев да е президент....

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 15. 15 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Много силен ход на Радев, ще вземе патриотичния вот.

 16. 16 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Според написаното - добре, това е пътят - с малки стъпки днешно сближаване и приемане, историческите разделители остават за отдалечено и не толкова емоционално взаимно приемане.

 17. 17 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#14] от "Птоломей Едно":

  Без алтернатива е. Претендентът с неговите поеми от 90-те "Рокер" и "Два мерцедеса"
  е направо отчайващ.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2030 Разстроено

  Поредната глупост на българските политици и предателство на българските интереси от г-н Радев! Македонските българи не са само малцината идентифицирани се като българи в Република Северна Македония! Това са и основателите на ВМРО дали живота си за свобода на Македония преди стотина години, чиято идентичност се фалшифицира в РСМ и на които се отказва същото това право на самоопределение, което искат македонистите! Това са и стотици хиляди българи избягали в майка България след войните в началото на 20 век, а също и техните наследници които живеят из цяла България! Това са и българите от Пиринска Македония, които са били задължавани в края на 40-те години да впишат националност "македонец" в личните си паспорти под заплаха от затвор и загуба на работата си!

  РСМ има право да е независима държава и гражданите и могат да се самоопределят както намерят за добре. Но това не може да става за сметка на македонските българи! И Радев няма право да игнорира интересите на 90% от македонските българи, повечето от които са в България!

 20. 20 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 3964 Весело

  румен президента за пореден път грубо се намесва във вътрешните работи на суверенна държава, призовавайки за създаване на партия на етнически принцип.Със същите мотиви Заев може да призове България да признае партия на македонците у нас.
  —цитат от коментар 11 на Toshko Afrikanski


  пРезидент Радев е бивш генерал, разбира от висш пилотаж на самальоти, но в политиката се движи като слон в стъкларски магазин!

  Намесва се във вътрешните работи на РСМ, сега нямало повече да се говори за историческото минало, щели сме да гледаме в бъдещето!

  Този сигурно си мисли, че вече сме президентска република?

  ДБ: Време е да спечелим България
 21. 21 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#18] от "Santos":

  Тази кампания е много вяла на всички партии. с някакви участия по студията май ще си остане.

 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#14] от "Птоломей Едно":

  Защо? Ти по Цецка ли въздишаш?! :)))

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Неутрално

  А бе редакцията, какво става с Лозан Панов?
  —цитат от коментар 13 на krokodil_gena


  Вече не го подкрепят.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 24. 24 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 754 Любопитно

  До коментар [#15] от "doctor.no":
  Няма как македонски българин да гласува за Радев или за неговата партия .
  Та нали точно с предателството на българските комунисти беше създадена тази народност "македонец" и измислен македонският език.

 25. 25 Профил на lemans
  lemans
  Рейтинг: 438 Неутрално

  "Оттук нататък България в голяма степен ще се води от вашето желание, от вашето волеизявление като национална идентичност в българската памет,"Цял ден ще умувам какво значи това.
  —цитат от коментар 8 на galapagas


  Хаха все повече заприличва на бай Тошо - освен визуално имам предвид :) Искам да му видя физиономията с увисналото чене като на бай Тошо на 10ти ноември - само че на Чорапа ще е на 21 ... :)

 26. 26 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1518 Весело

  До коментар [#14] от "Птоломей Едно":Без алтернатива е. Претендентът с неговите поеми от 90-те "Рокер" и "Два мерцедеса"е направо отчайващ.
  —цитат от коментар 17 на doctor.no


  Ама разбира се, точно така е! И самальот не можа да кара тоя ми ти претендент, хеле пък да ти направи „Кобрата на Пугачов“, „Камилата на Лихачов“ или „Кучето на Иван Петрович Павлов“ хич не го и търси! А пък в коремните и лицевите опори хептен го няма! С какво ще впечатли хората в Брюксел? М? А за такива подвизи като качването на Черни връх или изяждането на три джолана даже няма и да питам! Прав си, че „е направо отчайващ“! Пиши още нещо, а?

 27. 27 Профил на ефрейтора
  ефрейтора
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Единственото , което може да се каже за този абсолютно некадърен пРезидент е , че требва да бъде изринат на политическото бунище...

 28. 28 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#22] от "Petleshev":

  Цецка 2

 29. 29 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Неутрално

  Радев да не обещава нищо от мое име. Не съм го оторизирал.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 30. 30 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  късно е либе за китка , Зеления сертификат прати Радев за зелен хайвер

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 31. 31 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1518 Любопитно

  До коментар [#18] от "Santos":Тази кампания е много вяла на всички партии. с някакви участия по студията май ще си остане.
  —цитат от коментар 21 на doctor.no


  Е да де, ама Ристе и в студията не се появява! Или чака решението днес на Конституционния съд за Кире „Ех, Канада“, че да изригне? Ти знаеш ли нещо?

 32. 32 Профил на ефрейтора
  ефрейтора
  Рейтинг: 284 Неутрално

  От конституционния съд : Бай , бай Кирчо ...

 33. 33 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Щях да гласувам за Панов. Но слушах неговите коментари за проблема със СМ. Нищо конкрено. Въртеше се. Аз съм потомък на бежанци от Македония и участници в Илинденското въстание. Трябва да слушат моето и на всички като мен мнение. Не на Луна или Азис. Прадядо ми, дядо ми, баща ми, бабите ми, никога няма да им сменя имената и националността. Чуда се как моите братовчеди в СМ го правят. С тях общувам, но никога не говорим на тази тема.Спотайват се като бити к-чета.

 34. 34 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#26] от "Santos":

  По последните публикувани данни на Галъп Герджиков получава по-малък % гласове от ГЕРБ.
  Какво да кажем повече, след като избирателите на издигналата го партия не го припознават като кандидат.

 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  До коментар [#18] от "Santos":Тази кампания е много вяла на всички партии. с някакви участия по студията май ще си остане.
  —цитат от коментар 21 на doctor.no


  СТРАХ ... или американците ще ги уволнят или българите ще ги отхвърлят
  = цунг-цванг - каквото и да кажат по която и да е тема политиците.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#20] от "Полковник Паликъщов":
  И става все по-неадекватен.
  Наместо наистина да положи усилия за подновяване на диалога, той на практика минира бъдещите преговори!
  Грандоманщината му вече приема уродливи размери.
  Няма ли кой да му каже, че външната политика на България се определя от Народното събрание, а не от някакъв, който е в предизборна кампания?

 37. 37 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#26] от "Santos":

  Прав си за Радев. Даже и Жипка не може да кара. Пък и футбол не играе. А на килограми и корем - хич го няма.

 38. 38 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Не знам доколко тия македонски българи днес на Дондиков 1 са представителна извадка.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 39. 39 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3227 Весело

  До коментар [#8] от "galapagas":

  "Оттук нататък България в голяма степен ще се води от вашето желание, от вашето волеизявление като национална идентичност в българската памет,"

  Цял ден ще умувам какво значи това.
  ==============
  През това време в РСМ вече ще са обявили, че пътният им лист е разписан.

  Еретик
 40. 40 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#38] от "Пипера е много лют":
  Най- ревностните българи, които радеят за македонските българи са в Банкя.

 41. 41 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2030 Гневно

  нямало повече да се говори за историческото минало, щели сме да гледаме в бъдещето
  —цитат от коментар 20 на Полковник Паликъщов


  Не може да имаме нормални отношения с РСМ и народа и в бъдещето, ако не може да се съгласим за миналото! При това не само за древното минало от времето на "Самуил, цар български" (по Димитър Талев) но и от най-новата ни история през последните 100-120 години.

  Идентичността е огромна движеща сила, която мотивира политическите възгледи на хората. (Вижте как идентичността, макар и не националната идентичност, разделя днес дори американците, които живеят в една, при това най-богатата държава на света). Да се опитваме да градим бъдеще като залагаме в основата му несъвместими възгледи за миналото ни е като да заложим огромна бомба със закъснител в основата на една къша!

  Жителите на РСМ имат право на самоопределение. Но това самоопределение не може да е основано на фалшифицирането на най-новата ни история! Аз не вярвам, че утре (или след десетки години) те ще се нарекат българи, само защото ще признаят че Гоце Делчев (примерно) се е идентифицирал като българин. Но ако някой смята, че това е така и затова трябвало да се приеме фалшифицирането на българската история, той предава правото на самоопределение на македонските българи, които са голяма част от целокупния български народ и са изстрадали това право!

  Радев няма право да предава българския народ!

 42. 42 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 775 Весело

  До коментар [#8] от "galapagas":

  „Цял ден ще умувам какво значи това.“

  Няма какво да умуваш, има си народна поговорка, „една патка умувала, умувала и на края умряла...“

 43. 43 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Какво ли още ще измисли този пРезидент?

 44. 44 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Правилен, но много закъснял ход! ... или умишлено оставен за през време на предизборната кампания!

 45. 45 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#18] от "Santos":Тази кампания е много вяла на всички партии. с някакви участия по студията май ще си остане.
  —цитат от коментар 21 на doctor.no


  Да. Радев панически бяга от пряк дебат. Може би защото ще го изкарат от зоната му на комфорт, в която има само предварително наизустени клишета.

 46. 46 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#8] от "galapagas":„Цял ден ще умувам какво значи това.“Няма какво да умуваш, има си народна поговорка, „една патка умувала, умувала и на края умряла...“
  —цитат от коментар 42 на joro4900


  Като цитираш, цитирай докрай:

  ... Друга не умувала и я преварила.

 47. 47 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#26] от "Santos":По последните публикувани данни на Галъп
  —цитат от коментар 34 на doctor.no


  Тук спрях да чета.

 48. 48 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  А бе редакцията, какво става с Лозан Панов?

  —цитат от коментар 13 на krokodil_gena

  Вече не го подкрепят.
  —цитат от коментар 23 на Alarmstufe Rot


  Даже на тях им дойде малко в повече от търпимото.

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Нашите отношения със Северна Македония не мръднаха през последните десетилетия. Останаха на ниво , кой е по-велик от другия.

 50. 50 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1050 Весело

  До коментар [#40] от "evtimvz":

  Това е безспорно! И често са в пивница "Сливнишки герой".

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 51. 51 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Българските дружества от Македония да се сдружат с македонските дружества от България и чрез ЕС ценностите за които говори Радев, нека потърсът ЕС да им помогне с финансиране на българското малцинство в Македония и македонското малцинство в България. Има си дружества такива от двете странни и да се реши този въпрос и в двете странни по ЕС начин в 21 век.
  ЕС гражданите разбират какво пиша - тиквите из Балканите с мъка разбират демокрацията и все неразбрали са ама и тези тикви имат си срок на годност и немогат срещу ЕС ценности.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK