Спор за цените и ролята на ЕС може да остави най-бедната държава в Европа без газ и ток

Спор за цените и ролята на ЕС може да остави най-бедната държава в Европа без газ и ток

© ReutersВ разгара на задълбочаваща се енергийна криза в Европа най-бедната държава на континента може да остане без газ по причини, в които се преплитат икономиката и политиката.


Кремъл отрича да използва енергетиката като оръжие в спора с Молдова, но спорът се разгаря, докато Кишинев променя геополитическата си ориентация, а нови договорености с ЕС будят въпроси в Москва.


Днес между Молдова и "Газпром" се очакват нови преговори в Санкт Петербург, но Кишинев даде сигнал, че не очаква пробив.
Защо "Газпром" и Молдова спорят за доставките и какво предстои?


"Написахме история"


Тази година "Газпром" и Молдова договориха доставка на газ само до края на октомври. Рязкото увеличаване на цените (от под 150 долара на 1000 куб. м миналата година до 550 миналия месец) постави продължаването на сделката под въпрос. В резултат молдовският парламент реши да обяви миналия петък извънредно положение - в сила поне до 20 ноември - а гражданите и бизнесът се призоват да пестят енергия. Доставките вече са свити с една трета от миналия месец.


Преговорите продължиха, но досега Молдова ги смята за безрезултати. "Не са прости, обясни премиерът Наталия Гаврилица пред парламента. Цената на природния газ рязко се повиши... В момента нямаме нито споразумение, нито увереност, че такова ще се постигне."


Кишинев бързо започна да се възползва от възможностите на извънредното положение, които в случая включват купуване на природен газ по ускорена процедура, и подписа с полската PGNiG договор за пробна покупка на 1 млн. куб.м газ. Това количество е крайно недостатъчно при потребност от около 3 млрд. куб.м годишно (или около 1.5% от цялото изнасяно от Русия количество), макар от PGNiG да изразяват готовност за бъдещи доставки.


Символиката му най-вероятно е забелязана в Кремъл - за пръв път Молдова потърси алтернативен източник за газ, различен от този на руския енергиен гигант. При това "Газпром" държи и 50% от компанията, която транспортира и разпределя газа, и назначава най-голям брой представители в управляващите ѝ органи. "В понеделник страната ни написа история, казва за Би Би Си външният министър Нику Попеску. За пръв път Молдова купи газ от източник, който не е руската "Газпром".


Същото количество ще се купи от Нидерландия, след като водещият доставчик на петролни продукти Vitol спечели тази седмица търг, обявен от държавната енергийна компания.


Политически или икономически въпрос


Тези сделки "на парче" оставят Молдова далеч от желаната цел за енергийна сигурност. Газовата връзка с Румъния би могла да осигури около половината нужен газ (Молдова поиска помощ от ЕС за целта), но Букурещ не е готов да напълни тръбите, а и би излязло доста по-скъпо, отколкото ако газът се купи от "Газпром".


Политическият привкус в спора се осигурява най-малкото от смяната на властта. Миналата година проевропейски ориентираната Май Санду стана президент на мястото на демонстриращия близост с Кремъл Игор Додон. Санду не иска конфронтация с Русия, но настоява и за излизане на руските войски от Приднестровието и не признава анексията на Крим. Тя свика и предсрочни избори, които нейният блок спечели.


"Газпром" е най-големият акционер в молдовския оператор "Молдовагаз".

© Reuters

"Газпром" е най-големият акционер в молдовския оператор "Молдовагаз".


Прессекретарят на руското президентство Дмитрий Песков нарече преговорите между Молдова и трети страни "вътрешен въпрос" за Кишинев, но отбеляза, че цената на газа за Молдова по тези сделки накрая ще е по-висока от обсъжданата с "Газпром".


Москва твърди, че проблемът не е политически, а само икономически. За РБК руски източник, близък до преговорите, твърди, че Москва предлага отстъпка от 25% от цената, ако Кишинев се ангажира да изплати 700 млн. долара, натрупани за предишни години като задължения към "Газпром", без Приднестровието. Условието на Молдова обаче, според същия събеседник, е намалението да е наполовина. "Газпром" не вижда в това разминаване политика, тъй като част от изплатените задължения ще отидат директно в руския бюджет.


Точният размер на задълженията, натрупвани от 1994 г. насам, потвърждава Санду, може да възлиза на милиарди, но според нея голяма част от неплатената сума се полага на Приднестровието.


Днес обаче "Файненшъл таймс" съобщи, че "Газпром" е поискал от Кишинев две неща:

- отсрочка в договора с ЕС за реформа на енергийния пазар, позволяваща той да стане по-свободен и конкурентен


- промяна на споразумение за свободна търговия с ЕС или дори отказ от него.


Събеседници на изданието обясняват, че след парламентарните и президентските избори в страната пренасочването на интереса към ЕС подтиква Москва да използва положението на "Газпром" като средство за натиск, за да не се напуска "руската орбита". Нещо повече, Русия би предпочела търговското споразумение с ЕС да бъде изоставено, а Молдова да се присъедини към Евразийския съюз.


Какво предстои


Ако ситуацията се изостри, без да се осигурят нужните доставки на газ, властите ще имат възможност да преминат към нормирано потребление на газ. Молдова освен това не разполага с хранилища и не би могла да натрупа запаси от други източници.


Страната разчита на газ за над половината от енергйния си микс.


Режим на тока не е неизбежен сценарий. Осемдесет процента от електричеството се генерира от работеща на газ централа в Приднестровието.


В тази ситуация Молдова се изправя пред още една опасност: масови безредици или заради недостиг на газ, или заради твърде високите цени за отопление и електричество в задаващата се зима. "Руснаците удрят страната в най-слабото ѝ място във възможно най-лошия момент," казва за "Файненшъл таймс" по този повод участник в газовите преговори.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1389 Любопитно

  Кактв спор има за цените??
  Цената е борсова! Колкото - толкова!
  И защо Русия да намалява цените? Да не би Германия да намалява цените на Мерцедесите???

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  С газта се произвежда хляб и се топлиш зимата. С мерцедесите - не точно това. В момента Русия дъни на свръхпечалби, а Молдова са си бедняци щото са точно в руската орбита досега...

 3. 3 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1389 Любопитно

  До коментар [#2] от "Хи-хи":

  Е то и при мерцедесите има свръхпечалби. Така работи Капитализма!
  Да перефразирам - защо Европа не намали цените на мкечните продукти и ябълките за Русия? 😀

  В Русия съм! В Русия съм!
 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1389 Любопитно

  И, много ли е европейско да не се плаща за вече изконсумирана газ? Вече го няма СССР, Молдова не е реСпублика и трябва да си плаща консумираното.
  И тея чакат като Украйна. В Украйна никой не беше пипвал 30 години шосетата, вулйанични кратери са се образували. Чакат. Някой да им ги оправи. СССР ли, ЕС ли - не знам. Въобще има нещо сбъркано в народите от бившия СССР, включително Русия.

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1754 Любопитно

  "Не са прости," :)

  ''властите ще имат възможност да преминат към нормирано потребление на газ'' - четете на глас! :)

  Откога принудата/неволята е възможност? :)

  Предтавете си

  ''Българите ще имат възможност да преминат към нормирано потребление на... хляб''!

  Каква ''възможност'' е като нямаш друг избор?!!!!

 6. 6 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  "Кремъл отрича да използва енергетиката като оръжие "
  А кой го твърди ?
  Една красива американска журналистка с три грама мозък, та Путин я нахрани обилно в присъствие на сума ти народ и това вървя по международния обмен.
  Има видео в тубата.
  Мегън Кели поне бе умна, а сега са пратили тая Барби само да скляпа с ресници.

  кратък
 7. 7 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Украйна ще им предостави безплатно газ на заем и проблема ще се реши. Да му мислят руските цървули в Приднестровието.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 8. 8 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  Не мога да ги разбера демократите, хем са про западни хем искат евтина руска газ... Това е шизофрения. Като искаш свободен пазар, цените там са 3 пъти по-високи. Диверсифицираш се със скъп втечнен газ и спираш да ревеш. Малко е скъпичко да си демократ, но гащниците ще го разберат по трудния начин. За да може западняка да взема 4000Е заплата, той трябва да ограби някое демократизирано племе, няма друг начин, това е цената на свободата и демокрацията. На молдовците като им е скъпо 550$ руска газ, нека да вземат евтината демократична от Холандия за 1000$.

 9. 9 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  Украйна ще им предостави безплатно газ на заем и проблема ще се реши. Да му мислят руските цървули в Приднестровието.
  —цитат от коментар 7 на Viva la Evolution


  Това пък как ще стане!? Украйна от къде ще го изкопае? От нивите с картофи ли?

 10. 10 Профил на Simeon Krastev
  Simeon Krastev
  Рейтинг: 34 Неутрално

  Че какво чудно има? Цените на газа в европа са над 700/куб.м. и дори изхвърчаха над 1000. Молдова с цена 500/куб.м. пак плаща по-ниска от пазарната цена. До сега са плащали по 150, трябва много да се наведеш, за да искаш цена с 500% по-ниска от пазарната. Не може хем онова, хем душата в рая.

 11. 11 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1103 Любопитно

  Преди време попаднах на кадри от столицата на на Молдова и с интерес открих, че прилича много на друг Европейски град. Всичко от архитектурата, състоянието на пътищата и тротоарите, автомобилния парк, начина по който изглеждат хората, та чак до предизборните агитационни плакати. Дори дизайнът и цветовете на тяхната държавна лотария бяха същите, че и магазините Лафка.
  Споделям с молба да откриете десетте разлики:

  https://youtu.be/wnDxHTaeNX0

  https://youtu.be/akJwIfil70o

  П.П Приликите с други държави останали под влиянието на Русия след края на студената война са напълно случайни ;)

 12. 12 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1796 Весело

  Украйна ще им предостави безплатно газ на заем и проблема ще се реши. Да му мислят руските цървули в Приднестровието.
  —цитат от коментар 7 на Viva la Evolution


  Ама аз не съм се насладил докрай на мисълта ви! Безплатно на заем!!!

 13. 13 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1706 Любопитно

  До коментар [#7] от "Viva la Evolution":

  на стойност 1 мрд долара, пък твърдят че в Украйна нямало гази пари

 14. 14 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Кактв спор има за цените??Цената е борсова! Колкото - толкова!
  —цитат от коментар 1 на Веселин Дечев

  Не е точно тъй - борсова е ако си на спот. Примерно сега газът на ТТФ (европейската борса) е 90 евро за тоя месец. Има и фючърси, които са в бекуордейшън - тоест очакваната бъдеща цена пада. За Март 2022 е 78. За лятото на 2022 е дори 45. Отсега ли ще купиш нужното ти количесто за след 3 и след 6 месеца и ще заключиш тия 78/45, или ще чакаш тогава да го купиш на спот белким падне - ама може пък и да се качи?
  Газпром обаче предлага и дългосрочни договори. Ако се обвържеш за 5 години, може да ти го дадат на 40. Ако се обвържеш за 10 години, може и още по-евтино. Ама той на борсата може пък да стане 20 - тогава си се прецакал.
  А може и да ти го обвържат по формула с цената на петрол, обикновено Брент с 3 месеца лаг - както бяхме ние преди време с Газпром. Тогава пък гледаш петрола как върви по борсите, трябва да следиш какво казал Саудитския крал, какво казал Байдън...

  Въобще, никак не е лесен този бизнес. Не е като да кажеш на консуматорите - толкова е цената, плащайте. Все ще се намери кой да каже - ама ти ако беше сключил ей такава сделка, сега на нас щеше да ни е по-изгодно, ама понеже не си - оставка! Ако ли пък си сключил сделка, все ще те обвиняват, че Путин те е купил и си взел комисионни.


 15. 15 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#14] от "Камен":

  90 евро за какво - да Британска топлинна единица - но това не е кубик
  И кой те излъга че по дългосрочните договори цените са фиксирани - обикновено са 6 месечни усреднени цени по кошницата за която са обвързани.
  На България как се повиши цената - договора никой не го е виждал но май е 70% по борсова цена и 30% по цените петрола. Цените на петрола долу горе стоят но комонентата с борсовата цена се променя всеки месец, като усреднената цена за последните 6 месеца

 16. 16 Профил на protoger
  protoger
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Северномакедонците цицат нелегално ток от европейската мрежа, молдовците искат да цицат газ. Една стока са. Хилави нации - хилави държави.

 17. 17 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Същото може да се случи с всяка Европейска страна във всеки един момент.

  Това показва колко важно е всяка държава да има независими и надеждни източници на енергия.
  В момента много страни в Европа разчитат в опасно голяма степен на ненадежден доставчик като Русия, и на ненадеждни зелени източници.
  Пълна идиотщина е да се затрива стабилната въглищна енергетика и да се разчита на вятър и Русия.

 18. 18 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 802 Весело

  Украйна ще им предостави безплатно газ на заем и проблема ще се реши. Да му мислят руските цървули в Приднестровието.
  —цитат от коментар 7 на Viva la Evolution


  Де ви намират такива тролчета не ми е ясно?
  Това безплатно на заем е някакво нововъведение в търговията.
  Украйна добива но не може да подсигури дори собствените си нужди. До сега крадеше от транзита но след кат тръбата взе да пресъхва и това вече е проблем. През миналия петък дото Тимошенко им чете лекция на украинците за да се осъзнаят. Па тти ще спасяват Молдова? От кого? От Руснаците? Та те не искат да ги завоюват, а просто да си плащат. В момента в въпрос на търговска сделка при която Санду иска още отстъпки. Може но трябва и нещо друго да даде в замяна. Това е отговора на руснаците. Ами който иска да спасява Молдова да им даде заем да си изплатят задължениуята. Тогава няма да има проблем. Въпросът че че всички стоят от страни и само приказват и дават наставления. Сиирджии сър!

  pastor
 19. 19 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#2] от "Хи-хи":

  "С газта се произвежда хляб и се топлиш зимата. С мерцедесите - не точно това. В момента Русия дъни на свръхпечалби, а Молдова са си бедняци щото са точно в руската орбита досега..."

  Иди кажи на американците да ти дадат ток или петрол под борсовата цена, обясни им, че ще произвеждаш хляб и ела да ни кажеш, какво са ти отговорили...

 20. 20 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  "...властите ще имат възможност да преминат към нормирано потребление на газ".
  =========================================================================

  Какъв поетичен начин да кажеш, че властите ще са принудени да въведат режим на потреблението.

 21. 21 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  "Иди кажи на американците да ти дадат ток или петрол под борсовата цена, обясни им, че ще произвеждаш хляб и ела да ни кажеш, какво са ти отговорили...
  —цитат от коментар 19 на alfanero


  Аз ги попитах, но не ми отговориха нищо.
  Само ми показаха определена конфигурация от сгънати и опънати пръсти.
  Не знам, какво означава това.

 22. 22 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#15] от "1001":

  Е какво значение има мерната единица - американците търгуват за 1 млн. БТУ, холандците за 1 МВч, руснаците за 1000 куб.м., но газът си е все газ.
  Превръща се по формула 94.79 куб.м. са 1 Мвч, тоест 90-те евро на ТТФ са равни на къмто 1100 долара за 1000 куб.м. Така че цена 550 долара хем е изгодна, ако я сравниш със спота, хем е неизгодна ако я сравниш с фючърса за след 6 месеца, а пък ако я сравниш с цената отпреди една година е направо безбожна (тогава ТТФ варираше между 20 и 30)

  Иначе си прав, че руснаците са доста потайни и все настояват договорите да са им секретни, и точната формула е трудно да се разбере. Все пак, колкото по-дългосрочно се ангажираш - толкова по-благоприятни условия. Рискът обаче си остава за теб, ако на борсата цената стане по-изгодна, защото дългосрочните договори са тейк-ор-пей.

 23. 23 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#19] от "alfanero":

  Ако не си от тяхното обкръжение те и надборсово няма да ти дадат. Туй със спот цената те го пробутват на всичките си "другарчета". И другарчетата изпълняват яко...

 24. 24 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#23] от "Хи-хи":

  Бе ти ни разясни изречението.
  "С газта се произвежда хляб и се топлиш зимата. С мерцедесите - не точно това."

  Да не би американците и арабите да го продават петрола или тока на цена под пазарната,ако ще правиш хляб или ще се топлиш?

 25. 25 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1026 Неутрално  До коментар [#23] от "Хи-хи":


  До коментар [#19] от "alfanero":Ако не си от тяхното обкръжение те и надборсово няма да ти дадат. Туй със спот цената те го пробутват на всичките си "другарчета". И другарчетата изпълняват яко...
  —цитат от коментар 23 на Хи-хи


  Пълни глупости . Обвързването цената на природния газ със спот цената на Европейските газови борси беше наложено със сила на " Газпром " от Европейската Комисия . " Газпром " беше съден даже да плаща неустойки и компенсации затова , че договорите му били дългосрочни и били обвързани с цената на нефта и някои от нефтопродуктите като мазут и газьол .

  Ето каква радост беше тук във форума на " Дневник " , когато " Газпром " беше победен преди 3 години :

  "Еврокомисията принуди "Газпром" да се откаже от господстващо положение в Източна Европа" https://www.dnevnik.bg/3184553 26. 26 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#25] от "bxr35608444":

  Някои бленуваха широкорекламирания хамерикански шистов газ.
  А тоя линк е за други неща

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK