Франция и Германия допуснаха доставки на "зелен водород" по "Северен поток 2"

Франция и Германия допуснаха доставки на "зелен водород" по "Северен поток 2"

© ReutersРусия и Европа могат да си сътрудничат по въпросите на климата, а по тръбите на "Северен поток 2" би могъл да тръгне "зелен водород", който да захранва континента с "климатично неутрална енергия".


Такава визия представят посланиците на Германия и Франция в статия, публикувана от деловото издание РБК.


Според Геза Андреас фон Гайр и Пиер Леви в следващите десетилетия Русия може да се превърне в доставчик на водород, водещ туристически център на света, както и център на "зеленото" финансиране. Дипломатите смятат за "важна" заявката на руския президент Владимир Путин, че страната му ще е климатично неутрална не по-късно от 2060 г. (десетина години след ЕС).


Идеята не е съвсем нова
В статията, още няколко акцента от която следват в този материал, "зеленият" водород се споменава само мимоходом - като възможен сценарий. Това става в момент, когато "Северен поток-2" е завършен след споразумение между Вашингтон и Берлин за неналагане на нови санкции на проекта, но тръбата чака одобрение от германските регулатори, за да започне експлоатацията ѝ, въпреки острите критики от Путин.


Чистият водород, произвеждан с мощности, разчитащи на нисковъглеродна енергия, обаче е важна част от бъдещата климатична политика на ЕС. Еврокомисията представи стратегията си за водорода миналата година, а през август тази обрисува визията си за бъдещето на зеления транспорт, в което водородът също има място. Брюксел работи и за създаване на такива водородни мощности извън ЕС, например в Украйна.


Поддръжници на "Северен поток 2" - силно оспорван в Европа заради рисковете от задълбочаването на енергийната зависимост от Русия - твърдят от няколко години, че възможността за доставка на водород в бъдеще е потенциална полза от проекта. Германският бизнес смята това за възможно, но активисти имат резерви.


Канцлерът Ангела Меркел е заявявала, че Германия предпоставя "ненужността" на руския газ след 2045 г. предвид трансформацията на енергийния сектор в Европа. Руски представители от своя страна са обсъждали възможностите Русия да изнася водород към страната.

Идеята, чието осъществяване още изглежда далеч, бе предложена за пръв път през 2018 г. от базираната в Германия Uniper, една от компаниите в изграждането на проекта. "Газпром", работеща над технология за превръщане на природен газ във водород, никога не е отхвърляла такъв вариант (а изпълнителният директор на проектната компания за "Северен поток 2" Матиас Варниг заяви през юли, че той се проучва в момента). Реализацията му същевременно би искала изграждането на сериозни мощности, с каквито Русия в момента не разполага, и, според някои експерти, решаване на технически въпроси, свързани с транспорта на водорода по тръбите.

Русия вече отправи към Германия през декември и алтернативно предложение - въпросният метод, пиролиза, да се използва в заводи, които "Газпром" може да построи в Северна Германия, където "нисковъглероден водород" да се произвежда от доставяния от компанията газ.


Прогноза за след 30 години


По думите на двамата посланици Русия има потенциал да стане важен доставчик не само на устойчива енергия, но и на технологични решения и научни достижения, ако осъзнае предизвикателствата в изменението на климата, ако се възползва от открилите се възможности и приеме смели политически решения заедно с партньорите си в Европа. Впечатляващата ѝ природа може да привлече много пътешественици, а въглищният Кузнецки басейн (известен като Кузбас, в южната част на страната) може да стане регион на наука и зелена промишленост.


Отбелязват се и потенциалът за ролята на атомната енергия в енергийния баланс заедно с "безкрайните гори" на Русия, смекчаващи изменението на климата, и този в износа на редки земни метали, незаменими във ветропарковете и електромобилите. Зелената трансформация би "увеличила качеството на всекидневния живот не само в Москва, а и в цялата страна".


Всичко това се описва във вид на хипотеза за времето след 30 години. "Звучи твърде добре, за да е вярно?... Действително е възможно след 30 години", ако ЕС и Русия си протегнат ръка, смятат Фон Гайр и Леви.


Публикацията е замислена да съвпадне с навечерието на предстоящата климатична конференция COP26, която започва в края на тази седмица в Глазгоу, Шотландия (в която Путин ще се включи видеоконферентно). Посланиците смятат, че климатичното сътрудничество между Русия и ЕС може да се укрепи, когато Франция стане председател на Съвета на Европейския съюз в първата половина на 2022 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Значи и ВОДОРОД ще купуваме от Россия?
  И да заменим зависимост от Газ със зависимост от Водород? 😊

 2. 2 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Повръща ми се от токова зелено. Само в родната казарма имаше повече

 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  "По думите на двамата посланици Русия има потенциал да стане важен достанчик не само на устойчива енергия"

  Защо ни е "устойчива енергия" от Русия?
  Явно руската енергия освен "най - евтина" ще се окаже и "най - устойчива"?

 4. 4 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  Аз пък към 2060-та мисля да си направя вила на Луната.

 5. 5 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  И да заменим зависимост от Газ със зависимост от Водород? 😊
  —цитат от коментар 1 на МиГ-29


  Май ще е по - лошо.
  Ще заменим независимост (въглища) със зависимост (гас, водород итн.)

 6. 6 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#3] от "zxp53317185":

  Ами защото бизнесът иска устойчивост и предвидимост, а не да му вдигат цените по средата на производствения процес.
  Не са прости нито французи, нито германци.
  Политиката си е политика, а икономиката трябва да върви.

  кратък
 7. 7 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 796 Неутрално

  В Русия комунизма свърши, започна в Европа.

 8. 8 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#6] от "Мариана Кълвачева":

  Точно така! Единствения начин е един глобален КЕВР, който да казва колко струва водата и енергията, вкл. от слънцето. Мисля, че няма друг начин да вървим напред. Ако няма кой да ни казва кое колко струва, просто нямаме никакъв шанс!

 9. 9 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Ние 9ак сме от страната на булката! Колкото по-бързо позеленяват Германия и Франция, толкова повече ще ни дерат за нашите ТЕЦове и въглеродните им емисии.

 10. 10 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мариана Кълвачева":

  Аха, да ти таковам устойчивостта дето зависи от Русия 😉

 11. 11 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  "По думите на двамата посланици Русия има потенциал да стане важен достанчик не само на устойчива енергия"Защо ни е "устойчива енергия" от Русия? Явно руската енергия освен "най - евтина" ще се окаже и "най - устойчива"?
  —цитат от коментар 3 на zxp53317185


  Ами не ти трябва де! На нас ни трябва свръх скъпа енергия, с която пожарникарят ни уреди, като ни върза на една борса с Гърция! Само дето гърците са по-добри търговци от нас и са си накупили фючърси и сега им излиза тройно по-евтино. Но какво от това! Пожарникардкият газ - най-любимият газ за всеки гербер.

 12. 12 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  тия сладури да се сетят да попитат химици, за да ги открехнат по темата "нравът и навиците на водорода"

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5954 Неутрално

  Не разбирам, каква е "зелената" файда, да се преработва природен газ до отделянето на водорода от него, а после този водород да се гори. Според мен, "въглеродният отпечатък" на цялото това упражнение, е по-голям, от директното горене на природен газ.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3137 Весело

  Рядко глупав проект, според мен, направен, за да накара зелените активисти да приемат руският пАток. Водорода буквално изтича през стените на тръбите и резервоарите, защото молекулата му е миниатюрна и иазтича директно през кристалната решетка. Тук говорим за индустриални количества водород. Много по- евтино е да се пренася електричестото което ще се хаби за производството на водорода директно! Най- лесно и с най- малки загуби водорода се прави от природен газ. С електричество загубите са неоправдани!

  Северен поток 2 никога няма да се изплати, щом след 2045-та няма да се ползва!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3041 Весело

  Ясноооо!
  Явно затова от ЕК заговориха за водорода като "алтернатива" за спасение от енергийния батак, в който ни набутаха.

 16. 16 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#4] от "stargate":

  от коя нейна страна?
  ;)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 17. 17 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мариана Кълвачева":Аха, да ти таковам устойчивостта дето зависи от Русия 😉
  —цитат от коментар 10 на zxp53317185


  Ти си втори! Първи я натакова пожарникарят, като развали дългосрочния договор.

 18. 18 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#11] от "3biri":

  За нас най - важна не е енергията от природен газ а тази от въглища. А именно нея искат да ни спрат и няма голяма партия която да е против.

 19. 19 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Доста интересно. Ако един ден се мине на водородни автомобили.

 20. 20 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мариана Кълвачева":

  да, не са прости
  а с много сложни форми на лудост

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 21. 21 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#8] от "cnu40695109":

  +

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 22. 22 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 946 Весело

  След 30 години я камилата, я камиларя.
  А междувременно първата тръба на СП2 ще тръгне с неустойчив безцветен природен газ след само 4 дни.
  През януари - и втората.
  Щото зелено, зелено, ама ако оставиш Ханс на тъмно и студено, и вземе че му замръзне задника и причернее пред очите, на политиците ще им посинеят дупетата от ритници.
  Там не е Източна Европа, не са свикнали на такива волности...

  Знанието е сила, информацията - власт
 23. 23 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#10] от "zxp53317185":

  Явно индустриалците от Германия и Франция не искат някой друг да им "такова" бизнеса, като взема решения за тяхната икономическа ефективност, седейки в креслото си в Тексас, примерно.
  Искат сами да решават кое е добро за тях и кое е неприемливо.

  кратък
 24. 24 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  .Първи я натакова пожарникарят, като развали дългосрочния договор.
  —цитат от коментар 17 на 3biri


  Хич не ми приказвай врели некипели тролски булшит.
  Дългосрочните договори бяха развалени на ниво еврокомисия и за дълъг период дават осреднени по - ниски цени за клиента отколкото дългосрочните договори. Вдигането на цените се дължи на въглеродните квоти, които могат да се премахнат от раз на цената на политическо решение и нищо повече.

 25. 25 Профил на Веселин Петров
  Веселин Петров
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Значи и ВОДОРОД ще купуваме от Россия?И да заменим зависимост от Газ със зависимост от Водород? 😊
  —цитат от коментар 1 на МиГ-29


  Е, има и алтернатива Германия да купува газ от Русия и да произвежда Водород, естествено зелен и после ние да купуваме от Германия зелен водород. Така мръсния червен газ ще е естествено зелен водород :). Както и да е, без малко червен газ май няма да минем следващите 20-30 години, освен ако китайците не развият достатъчно ториевите реактори или ядрен синтез.

 26. 26 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#11] от "3biri":За нас най - важна не е енергията от природен газ а тази от въглища. А именно нея искат да ни спрат и няма голяма партия която да е против.
  —цитат от коментар 18 на zxp53317185


  Вие да не сте миньор в мини Марица изток?! За нас най-важно е да имаме газ, бензин, дизел, ток на поносими цени.

 27. 27 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#19] от "skw42563365":

  в гимназиалните учебници по химия за водорода пише много интересни неща

  препоръчвам за запознаване преди фантазиране

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 28. 28 Профил на sanio_balkanski
  sanio_balkanski
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Най- лесно и с най- малки загуби водорода се прави от природен газ. С електричество загубите са неоправдани!Северен поток 2 никога няма да се изплати, щом след 2045-та няма да се ползва!
  —цитат от коментар 14 на Realist


  Опа... предложението, тече си природен газ по СП2. В северна Германия се разделя водорода от другите фракции...


  "...
  Русия вече отправи към Германия през декември и алтернативно предложение - въпросният метод, пиролиза, да се използва в заводи, които "Газпром" може да построи в Северна Германия, където "нисковъглероден водород" да се произвежда от доставяния от компанията газ.
  ..."

 29. 29 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  До коментар [#13] от "Незнайко в Слънчевия град":

  И аз се зачудих в заглавието "зелен" водород пък в текста говорят за "син" водород
  Русия няма капацитет за момента да произвежда зелен водород - имат планове за огромна приливна електроцентрала 10Мгвт и от нея да го правят, но кога ще стане не се знае.

 30. 30 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Това, водородите, за нашите комисари е нещо като райския газ преди операционна интервенция. Дано настъпи епизод на отрезвяване.... Пожелателното зелено мислене може да нанесе трайни увреждания либералната кап-икономика. Добре е, че на тезгаха има държавен капитализъм, не че е дип демократичен, ама поне не води към още революции.

 31. 31 Профил на tnj33650843
  tnj33650843
  Рейтинг: 30 Неутрално

  А по Южен поток не можеше ли?

 32. 32 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  [quote#24:"zxp53317185"][/quote]

  Някой от двамата разправя булшити ама не съм аз! Унгария, защо е с дългосрочен договор, въпреки че за разлика от нас имат конектори с вси9ките си сеъседи, а гербавите за 12 години не можаха ра изградят една връзка с Гърция.

 33. 33 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 447 Весело

  Очен харашо, зелени дрогаре...

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 34. 34 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  До коментар [#14] от "Realist":

  Не е това идеята,
  Когато напече слънцето през деня и ФЕЦ произвеждат ток, който на никого не му трябва, но тябва да се изкупува да се използва за хидролиза на вода и получаване на водород.
  Получения водород да се използва за производството на ток по време на пиковото натоварване на ел мрежата - сутрин и вечер
  Между другото има още един водород "жълт". Това е този който се получава от хидролиза на вода като се използват нощните излишества от ядрените централи.

 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3041 Весело

  Северен поток 2 никога няма да се изплати, щом след 2045-та няма да се ползва!
  —цитат от коментар 14 на Realist


  Не, че нещо, ама заради сегашните свръхцени за Газпром вече е изплатен!
  Сам Милер ехидно благодари за това ...

 36. 36 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3041 Весело

  Очен харашо, зелени дрогаре...
  —цитат от коментар 33 на Александр Г. Дугин (№55)


  Правилното би трябвало да е по Ленин:

  "Верным путем идете товарищи!"

 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  Трай коньо...
  Западни спекуляции "надежди говежди".

  Сега Рус има големи запаси газ (без кавички:) природни.
  Сега.
  Готови да потекат през тръба на Киевска Рус
  или на Бела Рус или даже през Турска...

  Ама не.
  Инатлив Запад не сътрудничи в подчинение

  "Франция и Германия допуснаха доставки на "зелен водород"
  по "Северен поток 2""

 38. 38 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  А къде изчезнаха доставките на евтин втечнен газ от САЩ? Едно пиленце каза, че въпреки "устойчивостта" на тези доставки те са заминали направо за Китай, а Европа трябва да се оправя с Русия.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Зелен водород е добре. А Зеленият змий е даже още по-добре.

 41. 41 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  Щатите ща им позволят ли или тях ги слушат само държави като България?

 42. 42 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  "в следващите десетилетия Русия може да се превърне в доставчик на водород,"
  Меките китки в Брюксел стига са се ослушвали кой какво извън ЕС да произвежда.
  Крайно време е да мислят не какво да внасят , а какво ще произвежда ЕС.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 43. 43 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Най ми се чини че руснаците ще нагнетяваят червен природен газ а на изхода ще излиза зелен водород за Франция и Германия. Чудесата на демокрацията!

  Евроатлантида
 44. 44 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1439 Любопитно

  Статията от някоя Кифла ли е писана?
  Тръбите от подходящ материал ли са? Колко време ще издържат ако по тях се транспортира Водород? Писачът/писачката, чували ли са за Метални Хидриди?

  Fu*k Your Opinion
 45. 45 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Интересно... Уж ЕС и почти всички страни в Европа са срещу Путин и Русия, а всъщност постоянно им правят услуги.

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално


  " Германия предпоставя "ненужността" на руския газ след 2045 г."
  Дотогава я камилата, я камиларя.

 47. 47 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2295 Неутрално  Русия има изградени огромни ВЕЦ мощности, които обаче са доста далече от населени места.

 48. 48 Профил на SgtPepper
  SgtPepper
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Газът non olet.

  https://www.youtube.com/watch?v=0QantBeDe9Q
 49. 49 Профил на SgtPepper
  SgtPepper
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#13] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Аз си мислех, че CH4 както и да гориш, вългеродната емисия е една и съща. Но от друга страна:
  "Метанова пиролиза – ....Чрез въпросния процес метанът се разделя на газообразен водород и твърд въглерод, който е ценен материал за различни отрасли на индустрията и може да се съхранява безопасно. "

  https://www.youtube.com/watch?v=0QantBeDe9Q
 50. 50 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1071 Неутрално  Не става дума за доставка на чист водород по " Северен Поток 2 " , а за микс от природен газ и водород . Водородът може да бъде 20 % от сместа , която ще тече по газопровода . Правени са експериментални опити и от Руснаци ако и от Японците в " Мицубиши " . По емпиричен път са стигнали до извода , че 20 % е максимумът , който може да има водородът . Ако надвиши въпросните проценти водородът започва да прониква в металите и те стават крехки и чупливи . Веднъж започнали процесите са необратими . И не става дума само за тръбите но и за компресорите в компресорните станции .

  Веднъж оказала се в Германия сместа от природен газ и водород може да се използва по два начина .

  1 . Да се гори в Газовите ТЕЦ - ве . Водородът има много по - висока температура на горене от природния газ . Именно това е и другото ограничение на водорода . Ако се гори чист водород в Газовите ТЕЦ - ове температурата на горене ще е толкова висока , че горелките и котлите ще се разрушат . Максимум 20 % водород .

  2 . Вторият по - интелегентен начин е водородът да се отдели от природния газ и да се използва отделно . Например има автомобили на така наречените горивни клетки които използват чистия водород , за да произведат електричество , което от своя страна задвижва автомобила . Има и автомобили с двигатели с вътрешно горене , които са проектирани да горят водород вместо бензин .

  Освен това водородът се използва в много химически процеси и производства . Всъщност огромната част от произвеждания в днешно време водород се използува Именно там . 51. 51 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  "Според Геза Андреас фон Гайр и Пиер Леви в следващите десетилетия Русия може да се превърне в доставчик на водород, водещ туристически център на света, както и център на "зеленото" финансиране."

  Също така, Русия може да се превърне в доставчик на демокрация, братство и равенство! Да ни е честито, другарки и другари!
  ......
  „500-те най-богати руснаци притежават 40% от всички финансови активи
  Според банка Credit Suisse миналата година 57% от общото финансово богатство в страната е било концентрирано в ръцете на 1% от най-богатите жители на Руската федерация, средно по света тази цифра е 44%.“, 10.06.2021 г. –
  https://www.gazeta.ru/business/news/2021/06/10/n_16084592.shtml

 52. 52 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  А къде изчезнаха доставките на евтин втечнен газ от САЩ? Едно пиленце каза, че въпреки "устойчивостта" на тези доставки те са заминали направо за Китай, а Европа трябва да се оправя с Русия.
  —цитат от коментар 38 на 3biri


  Ми там си е, той се купува винаги от Америка ФОБ терминала на Шениър в Луизиана, или в Корпус Кристи, Тексас. Ама трябва да си наемеш кораб да го докараш до Гърция, то пък терминала за регазификация нещо се бави, уж ще тръгне 2023 - питай Баце, щото той даде доста милиони за него, България има 20% в проектната компания. Този терминал представлява инфраструктура на брега, плюс един конвертиран стар танкер за втечнен газ (продаден ни от едни гърци - ГасЛог) който е преработен да регазифицира.
  След туй трябва и да го докараш до БГ, пък интерконектора май и той се бави....

  А, и ако искаш да купуваш от американците, на спот пазара наистина трябва да се наддаваш с китайци и корейци, а те в момента яко са закъсали за газ и хич не гледат цената. И си имат чартирани готови танкери, те също са малко дефицитни в момента.
  Ако искаш запазен обем само за тебе, трябва да сключиш 20-годишен договор с клауза тейк-ор-пей (тоест, вземаш-не вземаш, пак плащаш). Миналата година немалко товари отказаха доста държави така, защото по техните си борси газът беше по-евтин, отколкото американския. Сега е обратното и наваксват.

 53. 53 Профил на Ivan431
  Ivan431
  Рейтинг: 87 Неутрално

  До коментар [#13] от "Незнайко в Слънчевия град":И аз се зачудих в заглавието "зелен" водород пък в текста говорят за "син" водородРусия няма капацитет за момента да произвежда зелен водород - имат планове за огромна приливна електроцентрала 10Мгвт и от нея да го правят, но кога ще стане не се знае.
  —цитат от коментар 29 на 1001


  10 Мегавата е нищо ! В Германия има 60000 МВТ Ветрогенератори !

 54. 54 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#29] от "1001":


  До коментар [#13] от "Незнайко в Слънчевия град":И аз се зачудих в заглавието "зелен" водород пък в текста говорят за "син" водородРусия няма капацитет за момента да произвежда зелен водород - имат планове за огромна приливна електроцентрала 10Мгвт и от нея да го правят, но кога ще стане не се знае.
  —цитат от коментар 29 на 1001


  Всъщност за 10 Гигавата инсталирана мощност . Казва се Мезенска Приливна Електро Станция , ПЕС . Намира се в естуара на река Мезен на североизток от Архангелск на брега на Бяло Море .

  За да построят обаче това чудо Руснаците ще искат твърди гаранции и договори от страна на Европа и за изкупуването на водорода произведен там и доставен до Европа . Русия има и технологиите и възможностите да построи и ПЕС - а и турбините и генераторите , но ще иска да има твърд пазар за произведения водород . Вече са построили експериментално - промишлена ПЕС наречена Кислогубская на брега на Баренцово Море . 1 . 7 Мегавата инсталирана мощност . След смяната на генераторите и турбините вече работи безотказно повече от 30 години . 55. 55 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1724 Любопитно

  До коментар [#50] от "bxr35608444":

  Има един интересен въпрос:
  След 1942 г. Германия използва на Източния фронт синтетичен бензин, получен при преработка във въглищните мини на Силезия.
  Та въпросът е защо не се действа в тази посока?.....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 56. 56 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1071 Неутрално  До коментар [#14] от "Realist":


  Рядко глупав проект, според мен, направен, за да накара зелените активисти да приемат руският пАток. Водорода буквално изтича през стените на тръбите и резервоарите, защото молекулата му е миниатюрна и иазтича директно през кристалната решетка. Тук говорим за индустриални количества водород. Много по- евтино е да се пренася електричестото което ще се хаби за производството на водорода директно! Най- лесно и с най- малки загуби водорода се прави от природен газ. С електричество загубите са неоправдани!Северен поток 2 никога няма да се изплати, щом след 2045-та няма да се ползва!
  —цитат от коментар 14 на Realist
  Рядко тъп коментар . Достоен само за един Руски зет , който жена му Рускинята го е изгонила от къщи .

  " Северен Поток " 2 е единствения газопровод в света , който се изплаща с това , че не работи . Най - парадоксалното , е че колкото повече и по - дълго не работи толкова по - бързо се изплаща . Ако сертифициран и пуснат от гламавите Европейци спотовите цени на Европейските газови борси никога нямаше да стигнат $ 1967 . И никога нямаше да се задържат вече повече от 2 месеца в диапазона на $ 800 - $ 1 200 . Болшинството от Еврогейските страни плащат природния газ по цена с 83 % обвръзка със спотовите цени на една от трите борси в Европа , NBP ( National Balance Point ) , ICE London и TTF ( Title Transfer Facility ) Амстердам .

  Колкото по - дълго Европейците протакат пускането на " Северен Поток 2 " , толкова по - дълго " Газпром " ще прибира свръхпечалби от продажбите си на газ в Европа . Единствените защитени са страните и компаниите , които са оставили старите си дългосрочни договори за покупка на газ по цени обвързани с цените на нефта и нефтопродуктите , мазут и газьол . 57. 57 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#34] от "1001":

  За съжаление тези процеси са с много нисък КПД. Много по-смислено е да се използват батерии.
  Освен това, не е вярно, че през деня няма консумация. Повечето индустриални предприятия, както и офисите и търговските центрове работят през деня.

 58. 58 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Франция и Германия допуснаха доставки на "зелен водород" по "Северен поток 2"

  Значи германците няма да купуват руски газ след 2045г . То и с петрола положението е същото. Въпроса е кой плати за тези потоци и дали ще се изплатят. Това с доставките на зелен водород някаква залъгалка за Путин ли е? Русия пак ли се прецака?

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 59. 59 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  До коментар [#47] от "Нинов":

  да ама по класификацията на ЕС тока от ВЕЦ не е зелен, даже знам защо.
  Позовават се на едно изследване в Бразилия, че въглеродния диоксид отделен от наносите в язовира е съпоставим с произведения ток. Затова за зелени признават само проточните централи

 60. 60 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  До коментар [#57] от "tie_interceptor":

  виж натоварването по часове
  http://www.eso.bg/
  сутрин 6-10 и вечер 6-22-23ч

 61. 61 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#55] от "mitko11":


  До коментар [#50] от "bxr35608444":Има един интересен въпрос:След 1942 г. Германия използва на Източния фронт синтетичен бензин, получен при преработка във въглищните мини на Силезия. Та въпросът е защо не се действа в тази посока?.....
  —цитат от коментар 55 на mitko11


  Скъпо , бе Бате Митко . Те Германците тия изпълнения са ги правили от зор , а не защото им харесва или им излиза сметката . Компанията , която е произвеждала въпросния синтетичен бензин се казва " Leuna " . Германия е разполагала с много кюмур тогава от цяла окупирана Европа и произвеждала синтетичния бензин , но не дизел . Синтетичния бензин си е имал и своите недостатъци . Сравнително по - висока температура на замръзване . Една от причините Германското настъпление да закъса пред Москва . За производството на авиационен бензин , дизел и мазут обаче е необходим истински нефт . Трактори , локомотиви , кораби подводници изискват дизел или мазут . Това е на практика причината в края на войната Червената Армия толкова бързо и безапелационно да превземе Берлин . След края на операция " Багратион " почти всички немски генерали вкупом настояват Хитлер да съсредоточи почти всички резерви срещу Първи и Втори Беларуски Фронтове настъпващи през Полша през река Одер срещу Берлин . Хитлер обаче докрая се дърпа и разпилява ценни ресурси като Танковата СС дивизия в Балатонската Битка и Други СС дивизии при битката за Будапеща . Причината , е че Унгария е последния доставчик на истински нефт за Германската Армия , Флот и Авиация . Резултатът , е че силите съсредоточени да отбраняват Берлин са недостатъчни и Руснаците ги разпердушинват за кратко време . Берлин всъщност пада , когато защитниците му разбират , че Руснаците го заобикалят и обкръжават . Влизането вътре в града е вече агонията на защитниците му .

  Относно заводите на " Leuna " за синтетичен бензин , в един момент през 1944 година Американците ги надушват и разпердушинват обаче Германците успяват сравнително бързо да ги възстановят криво ляво и американците не виждайки моментален ефект от действието си се отказват от по-нататъшни бомбардировки . Значи решението на американските плановици е гениално и е могло да съкрати войната почти с година ако не са се били отказали . След войната американците правят специално разследване , за да разберат защо планът им не е сработил . Оказва се всичко са направили правилно просто е трябвало да бъдат по - настойчиво и да продължат да бомбардират втори и трети път ако трябва Германците са били почти клекнали .
  Сега ако се произвежда въпросното гориво първо ще е по - скъпо от произвежданото от нефта . Другия проблем , който ще възникне , е че синтетичния бензин няма да отговаря на безбройните Европейски регулации и стандарти Евро 5 , Евро 6 и прочие . Никой няма да ти разреши да го гориш в Европа . Относно замръзването според мен съвременните технологии могат да решат въпросния проблем . Отделно континентална Европа големи студове няма с изключение на Скандинавия и Алпите . 62. 62 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#55] от "mitko11":
  "След 1942 г. Германия използва на Източния фронт синтетичен бензин, получен при преработка във въглищните мини на Силезия.
  Та въпросът е защо не се действа в тази посока?....."

  Ето защо:
  „Бивш френски премиер започна работа в руската компания „Зарубежнефт“
  Фийон е поредния бивш европейски политик,
  присъединили се към руските компании за изкопаеми горива.

  Австрийският бивш външен министър Карин Кнайсел,
  която нашумя с танц с президента Владимир Путин на сватбата си през 2018 г., беше назначена през юни в борда на петролния гигант „Роснефт".

  Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е председател на борда на „Роснефт“ от 2017 г., председател е на съвета на директорите на Nord Stream 2 AG (Швейцария) и е председател на Комитета на акционерите на Nord Stream AG (Швейцария).“, 03.07.2021 г. bgnes.bg/news/bivsh-frenski-premier-zapochna-rabota-v-ruskata-kompania-zarubezhneft/

 63. 63 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2273 Весело

  Санкции значи безкрай......тук ще пазим кюмюро.....

 64. 64 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Е, има и алтернатива Германия да купува газ от Русия и да произвежда Водород, естествено зелен и после ние да купуваме от Германия зелен водород.
  —цитат от коментар 25 на Веселин Петров


  От природен газ не се добива "зелен водород", а "син водород":

  https://3e-news.net/bg/a/view/8869/sinijat-vodorod-sreshtu-zelenija

  Сам съм, други няма...
 65. 65 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Посланиците да не са били наскоро в Сочи... че ги е напекло нещо... слънцето... цар слънцето

  I shave with Occam's razor
 66. 66 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  „Проблемът със синия водород се заключава в това, че вие имате нужда не само от водороден тръбопровод, но също и от метанов тръбопровод, а след това и от тръбопровод за СО2. Единственото търговско използване (на уловен СО2) е да се повиши ефективността на петролните кладенци, тоест да се произвежда още повече СО2. Така че това е пълна глупост“

  Работите със синия водород твърдо вървят към зелен хайвер.

 67. 67 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#14] от "Realist":

  СП2 е насочен директно с/у Украйна и донякъде Полша. Ако руснаците спрат транзита през Украйна до 2 год. ще упеят да постигнат всичко което искат в Украйна.

 68. 68 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#19] от "skw42563365":

  Прочети нещо за хиденбург (дирижабъл е)

 69. 69 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#55] от "mitko11":

  скъпо е

 70. 70 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  До коментар [#58] от "C est la vie":

  Залагалка ама не за Путин, а за обществата в Европа и САЩ.
  Лицемерието им чупи мивки.
  Това и на филм да го измислиш ще стои тъпо.

 71. 71 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3137 Весело

  Между другото, чудя се как никой не се сети да събира въглеродният двуокис от въздуха и да прави метан или метанол от него. Явно няма интерес от мейджърите да си почистят бизнеса. И да, има си реакция, нарича се реакция на Сабатие и изисква вода, въглероден двуокис, температура и катализатор, метал от рода на цинк.

  По този метод са превели светлинен газ преди 100 години, и по този метод на Марс правят гориво. Нужни ви са само слънчеви панели за енергията и оборудване....

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 72. 72 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#71] от "Realist":

  вече има производство на еко-горива чрез синтез на соларна енергия (без електричество). Огледала нагряват джада, която прави водород.

 73. 73 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1863 Любопитно

  До коментар [#57] от "tie_interceptor":

  '' Много по-смислено е да се използват батерии.'' - и колко е въглеродният отпечатък на една индустриална батерия от дизайнерската дъска до унищожаването й? Колко струва?

 74. 74 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#72] от "Нинов":

  Може ли линк?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 75. 75 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#73] от "imaligoogle_hr":

  Не знам, но едва ли и Вие знаете.
  Във всеки случай, френската компания, която използва голямата "батерия" на Тесла е много доволна, както и операторът на преносната мрежа.
  Да добавя, че и производстното на горивни клетки, резервоари за водорода също има немалък екологичен отпечатък и КПД е в пъти по-ниско от система фотоволтаици/ветрогенератори и батерии. КПД на горивна клетка с водород не надвишана 40%. КПД на електролизата не надвишава 60%. Така КПД на системата не надвишава 25%... Огромни загуби, но няма да ги плащат енергийните компании, а потребителите. Съвременните батерии губят не повече от 5% от енергията за кратки срокове.

 76. 76 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3137 Весело

  До коментар [#72] от "Нинов":
  До коментар [#74] от "iak":

  Няма такова масово производство, защото е ненужно. По- лесно, по просто и в пъти по- ефективно е да събираш произведената слънчевата енергия в батерия. Ефективността е 80%. Не е като 20-30% ефективността на електролизата, или всичките други загуби, заедно в това че в клетката, при изгарянето оползотворената енергия е 30%-40%.

  Наистина, някой частни решения, като производството на стомана с водород намалява замърсяването на 95%, там може би е нужна електролиза, но никъде другаде не я виждам.

  И не че не са правени опити. Тойота и Хонда имат коли на водород от 15 години и ги продават в САЩ,, все същото супермижаво производство като преди 15 години. В САЩ, също имаше опити за водородна икономика преди 20 години, Калифорния има цели 10 действащи водородни станции, които стоят като паметници за стотината водородни автомобила продадени за последните 20 години, още от времето на първият Буш. Водородната икономика Стигна до кривата круша!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 77. 77 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#75] от "tie_interceptor":

  "Не знам, но едва ли и Вие знаете.
  Във всеки случай, френската компания, която използва голямата "батерия" на Тесла е много доволна, както и операторът на преносната мрежа."

  Тези дни в Гига Невада, в САЩ паркинга пред фабриката беше пълен със 150 мегапака,. чакащи транспорт за клиенти. Явно стоката се търси много яко! Един Мегапак на Тесла е индустриална батерия с капацитет от 3 мегаватчаса, която е с размерите на обикновен контейнер и може да се свързва с неограничен брой Мегапак батерии.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 78. 78 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3137 Весело

  Тези дни в Гига Невада, в САЩ паркинга пред фабриката беше пълен със 150 мегапака,. чакащи транспорт за клиенти. Явно стоката се търси много яко! Един Мегапак на Тесла е индустриална батерия с капацитет от 3 мегаватчаса, която е с размерите на обикновен контейнер и може да се свързва с неограничен брой Мегапак батерии.
  —цитат от коментар 77 на Realist


  И ето ви снимка:

  https://twitter.com/SawyerMerritt/status/1452822468176011269

  500 мегаватчаса чакат своят транспорт до клиенти!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 79. 79 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#21] от "Николай Теллалов":

  Абе аз се бъзиках, ама то кво стана.. хахахах

 80. 80 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#21] от "Николай Теллалов":

  Набих си минус, да има един.. дано да успея да обърна вота аггагага

 81. 81 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2295 Неутрално
 82. 82 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#55] от "mitko11":

  защото е глупаво и скъпо

  от въглища по-лесно се синтезира НАФТА, гориво за ДИЗЕЛОВИ двигатели, изобретени именно в Германия, но доста време пренебрегвани там

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 83. 83 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#58] от "C est la vie":

  германците САМО КАЗВАТ, че няма да купуват газ след 24 години
  а дали ще е така - и те не знаят

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 84. 84 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#71] от "Realist":

  на Марс още никой не прави гориво

  полезно е да се прави разлика между мераци/обещания и свършени факти

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 85. 85 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#72] от "Нинов":

  що за "джаджа"?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 86. 86 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3137 Весело

  До коментар [#84] от "Николай Теллалов":

  Опитите правени в края на 20 век с малката инсталация финансирана от НАСА по проект на Доктор Зубрин, сегашният председател на Марс Асоциацията бяха успешни!

  Това се случи преди 30 години. Сега на Марс има специален уред който произвежда кислород от въздуха на Марс само с електричество.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 87. 87 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3137 Весело

  До коментар [#81] от "Нинов":

  И такъв проект има, евтини водородни дискове, компанията се нарича Плазма Кинетикс.

  https://plasmakinetics.com/

  Ако наистина Германия, Франция, Тойота, Шел, Бритиш Петролеум, ...., бяха заинтерисовани, ако наистина някой по света беше много заинтерисован за водородната икономика, биха закупили тази компания или поне щяха да направят инфраструктурата. Не е нужно да пренасяш водорода по тръба, купуваш си го от магазина както газовата бутилка сега!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 88. 88 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4456 Весело

  Когато написах, че ЕС се навежда на Путин всеки ден се скъсахте да ми обяснявате как съм пишел глупости и съм бил Руско протеже и комунист😂😂😂

  А то какво се оказва, че аз съм този с трезвата оценка на ситуацията а Вие сте тези които са като коне с капаци 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 89. 89 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Между другото, чудя се как никой не се сети да събира въглеродният двуокис от въздуха и да прави метан или метанол от него. Явно няма интерес от мейджърите да си почистят бизнеса. И да, има си реакция, нарича се реакция на Сабатие и изисква вода, въглероден двуокис, температура и катализатор, метал от рода на цинк.
  —цитат от коментар 71 на Realist

  Е нали природата точно това е направила вместо нас? Метанът под земята от какво е - нали точно от това. Даже още една стъпка по-натам е направила и чрез налягане е концентрирала енергията в още по-сложни въглеводороди, не само метан. Как се наричат знаеш ли - петрол.
  Можем просто да садим растения. Даже няма какво да ги садим - природата и затова се е погрижила - те се разпространяват сами, ако не им пречиш.
  Само че това е ставало ефективно когато на планетата е имало по-малко човешки същества - един, два, три, пет милиарда... Сега като са 7, почти 8, не знам. Те имат тенденцията да изсичат горите и зелените площи, и да правят на тях градове, паркинги, пък също и слънчеви централи.
  Ако хората си останат 7 милиарда и отделят значителна част от земната повърхност за растения, няма да са нужни никакви зелени еквилибристики, карбонови офсети, и тем подобни глупости.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK