Италианският Сенат блокира законопроекта за защита на жени и ЛГБТ+ от насилие

Италианският Сенат блокира законопроекта за защита на жени и ЛГБТ+ от насилие

© ReutersИталианският Сенат гласува в сряда за блокиране на дебата по законопроект, който щеше да превърне насилието срещу жени и ЛГБТ+ хора в престъпление от омраза, като на практика отхвърля предложението, одобрено преди това от долната камара на парламента.


Законопроектът, подкрепян от лявоцентристката Демократическа партия (ДП), предизвика ожесточени дискусии в Италия, като Ватиканът също се включи, заявявайки, че така може да се ограничи религиозната свобода на католическата църква.


315-членният Сенат гласува със 154 срещу 131 гласа за блокиране на по-нататъшния дебат по законопроекта, след като дясноцентристките партии заявиха, че текстът ще ограничи различни мнения по въпросите на ЛГБТ+, включително тези, които твърдят, че семейството задължително изисква съюз на мъж и жена.
Парламентът няма да може да поднови дискусиите по предложения закон през следващите шест месеца, а лявоцентристките депутати смятат, че ще бъде невъзможно да се стигне до одобряването му преди изтичането на мандата на законодателния орган в началото на 2023 г.


"Законът е мъртъв", каза сенаторът от Демократическата партия Дарио Парини пред "Ройтерс".


Италианският Сенат блокира законопроекта за защита на жени и ЛГБТ+ от насилие

© Reuters


ЛГБТ+ групи за застъпничество правата на това малцинство казват, че хомофобията е сериозен проблем в Италия и отдавна се оплакват, че хомофобските и трансфобските атаки се наказват от съда по по-леки обвинения в сравнение с расистките нападения например.


Arcigay, най-голямата италианска група за правата на ЛГБТ+, регистрира повече от 100 престъпления от омраза и дискриминация всяка година, но многобройните опити през последните 25 години за създаване на закон за наказване на актове на хомофобия и трансфобия се провалиха.


В Италия, където през 2016 г. бяха узаконени еднополовите съюзи, одобряването на законите за гражданските права често е белязано от силна опозиция от католически и консервативни групи.


Поддръжниците на законопроекта, кръстен на гей депутата от ДП Алесандро Зан, многократно отричаха, че той ще засегне свободата на словото, заявявайки, че ще наказва само престъпленията от омраза.


Ватикана се опасява, че законът може да доведе до криминализиране на църквата в Италия заради отказ да благославя гей бракове, заради противопоставяне на осиновяването от хомосексуални двойки или за отказ да преподава теория на пола в католическите училища.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK