На живо

Коронавирусът по света: Москва е затворена от частична карантинаДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
ЕС ще произведе 3.5 млрд. ваксини срещу COVID-19 през 2022 г.

Заводите за ваксини на фармацевтичните компании, произвеждащи препарати срещу COVID-19, на територията на ЕС ще произведат 3.5 млрд. дози догодина. Това съобщи председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен преди започващата в петък среща на 20-те най-големи икономики в света, която ще обсъжда начините за справяне с пандемията.


По-голямата част от тези ваксини ще бъдат изнесени, каза Фон дер Лайен, добавяйки, че от началото на годината са изнесени 1.2 млрд. дози ваксини, докато 800 млн. са произведени за ЕС.


ЕС ще подкрепи ангажимента на Г-20 до средата на следващата година 70% от световното население да има поставена поне по една доза ваксина срещу COVID-19 и ще призова за увеличаване на производствените мощности в развиващите се държави.


Брюксел обеща да задели 1 млрд. евро, за да помогне за изграждането на заводи за ваксини в Африка. Фон дер Лайен каза, че Еврокомисията е съдействала за сключването на споразуменията на "Бионтех"/"Пфайзер" за бутилиране на тяхната ваксина в Южна Африка, Сенегал и Руанда, както и че работи за разкриване на производство на ваксини в Гана, Египет, Нигерия и Кения.


ЕС си поставя за цел до 2040 г. 60% от ваксините за Африка срещу различни заболявания, да се произвеждат на континента. Сега 99% от тях се внасят.


Коронавирусът по света: Москва е затворена от частична карантина

© European commission (audiovisual service)

Ryanair обеща до 5 дни да връща пари за отменени полети

Нискотарифният авиопревозвач "Райънер" (Ryanair) обеща в четвъртък до пет дни да връща парите за отменени полети след критики за това как се справя с възстановяванията в разгара на пандемията от COVID-19.


Авиокомпанията съобщи, че възстановяванията ще бъдат обработвани в рамките на 24 часа след анулирането на полет, което ще позволява на клиентите да резервират нови полети незабавно или да изберат да получат средствата обратно в рамките на пет работни дни, съобщи Ройтерс.


Нова функция на приложението й обещава известия в реално време и видеоклипове от оперативния център на авиокомпанията, за да информира пасажерите за състоянието на полета им. Клиентите ще могат да правят промени в полетите или имената на пътниците чрез приложението, вместо да се обаждат на агент за обслужване на клиенти.


Коронавирусът по света: Москва е затворена от частична карантина

© Associated Press

Задължителна ваксинация и маски в Унгария

Правителството на Унгария ще изисква служителите в държавните институции да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 след скока в новите случаи на коронавирус, съобщи в четвъртък началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан Гергели Гуляс.


Работодателите в частния бизнес получат право да направят ваксинациите срещу COVID-19 задължителни за своите служители, ако смятат, че това е необходимо. Носенето на маски също ще стане задължително в обществения транспорт от 1 ноември, предава Ройтерс. Отменят се свижданията в болниците и в социалните домове.


През последните седмици в Унгария се наблюдава стабилен ръст на инфекциите. В четвъртък са отчетени 4039 нови заразени, като всеки ден новите случаи се удвояват спрямо предходната седмица.


Унгария, страна с население от 10 милиона души, отчете 30 692 смъртни случая от началото на пандемията. Повече от 5.72 млн. души са били напълно ваксинирани срещу вируса досега, а над 1.16 млн. са получили трета, бустерна ваксина.


"Очакваме новите инфекции да скочат и броят на хората, лекувани в болница, също ще се увеличи, макар и в по-малка степен... но ще имаме по-малко хора, нуждаещи се от вентилатори и умиращи (отколкото по време на предишната вълна на пандемията)", Гуляс казах.


Той призова повече унгарци да се ваксинират: "Можем само да ограничим четвъртата вълна... ако повече хора се ваксинират. Имаме много ваксини", добави той.


Унгарци чакат за влизане в зоологическата градина в Будапеща на фона на плакат, че това става срещу зелен пропуск, който беше въведен в страната през май

© Associated Press

Унгарци чакат за влизане в зоологическата градина в Будапеща на фона на плакат, че това става срещу зелен пропуск, който беше въведен в страната през май

Европа и Великобритания взаимно си признават COVID сертификатите от петък

Европейската комисия съобщи, че е решила да одобри признаването на COVID сертификатите за ваксинирани, преболедували и тествани пътници, издавани от Великобритания от 29 октомври, петък.


От 29 октомври, петък, издадените от британските власти документи за COVID ще се признават в Европа, а британските в държавите от ЕС.


Подобно решение е взето и за Армения и официалния здравен сертификат, издаван там.


Досега европейските COVID сертификати се признават в 18 държави извън Европейския съюз.

Словашкият парламент спря работа заради заразен депутат

Словакият парламент отмени заседанието си в четвъртък, след като един депутат даде положителна проба за COVID-19, съобщават местните медии, цитирани от Ройтерс.


Парламентът прекъсна заседанието до 2 ноември, след като пробата на депутат от управляващата коалиция се оказа положителна, съобщи телевизия ТА3. Повечето от 150-те депутати са напълно ваксинирани и много от тях отидоха да се тестват след съобщаването на случая.


Словакия отчита повишен брой нови случаи на заболяването през последните седмици. Страната е сред европейските държави с по-ниски нива на ваксинация. Около 43% от словаците са напълно ваксинирани.


На 27 октомври бяха съобщени 4981 нови случая, най-високият дневен брой от декември 2020 г. Хоспитализирани са 1384 души, като почти 80% от тях не са напълно ваксинирани, показват данни на здравното министерство.

Карантина: В Москва работят само хранителни магазини и аптеки

Руската столица въведе най-строгите мерки за затваряне от юни 2020 г. в четвъртък, опитвайки да помогне на болниците пред настъпващата вълна от коронавирус, доведе до рекордно високи нива на смъртните случаи от еднодневна пандемия.


Частичното затваряне, при което само основни магазини като аптеки и супермаркети могат да останат отворени, докато училищата и държавните детски градини са затворени, идва преди едноседмичното прекъсване на работа, наредено от правителството в цяла Русия от 30 октомври.


Подобно на Москва, някои региони решиха да започнат локдауните предварително.


На жителите на Москва е позволено да напускат домовете си свободно и това накара онези, които могат да си го позволят, да заминат на почивки в чужбина, вместо да си стоят вкъщи, пише Ройтерс. Неваксинираните хора над 60 г. ще останат затворени по домовете си до февруари.


Ваксинационен център е отворен в магазина ГУМ на Червения площад в Москва

© Associated Press

Ваксинационен център е отворен в магазина ГУМ на Червения площад в Москва


Част от московчани подкрепят затварянето, защото смятат, че то ще забави разпространението на инфекцията и ще помогне на здравната система да издържи на натиска, но други ги намират за безсмислени преди по-голямата част от населението да бъде ваксинирана.


Междувременно властите съобщиха за нов рекорд на починали в Русия в четвъртък -1159 души за последните 24 часа. Новите случаи са 40 096 нови инфекции в сравнение с 36 582 в сряда

Австралия потвърди, че отменя забраната за пътуване

Австралия смекчи препоръката си за пътуванията в пандемията до няколко страни, в това число САЩ, Великобритания и Канада на фона на подготовка другата седмица да отвори границите си за пръв път от 18 месеца, предаде Ройтерс.


От 1 ноември Австралия отменя забраната за пътуване в чужбина за напълно ваксинираните си граждани, както и да приема ваксинирани туристи без карантина.


Въпреки "Делта" вълната разпространението на коронавируса в Австралия остава слабо, а броят на ваксинираните се увеличава бързо.От началото на пандемията на континента са регистрирани под 200 хил. случаи и около 1900 жертви, напомня БТА.

Бременните се нуждаят от две дози ваксина

Жените, които получават първата доза от иРНК ваксина срещу COVID-19, докато са бременни или кърмят, се нуждаят от втората доза, за да получат пълна защита, съобщи Ройтерс, като се позова на ново изследване.


Авторите му сравняват имунните отговори към ваксините на "Модерна" и "Бионтех"/"Пфайзер" при 84 бременни жени, 31 кърмачки и 16 небременни и не кърмещи жени на сходна възраст. След първата инжекция всички са изработили антитела срещу коронавируса. Но нивата на антителата са по-ниски при жени, които са били бременни или кърмят.


Други характеристики на имунния отговор също изостават при бременни и кърмещи жени след първата доза, но "наваксват" до нормалното след втората инжекция. В доклад, публикуван миналата седмица в Science Translational Medicine изследователите обясняват, че за да може тялото на майката да подхранва плода, "настъпват значителни имунологични промени през цялата бременност". Новите открития показват, че бременността променя отговора на имунната система към ваксината. Като се има предвид, че бременните жени са силно уязвими към усложнения от COVID-19, "има критична нeобходимост" те да получат втората доза по график, смятат изследователите.


Коронавирусът по света: Москва е затворена от частична карантина

© Associated Press

COVID мерките са удвоили дефицита на руските региони

Мерките за ограничаването на последствията от пандемията от коронавирус са стрували на руските региони 1.1 трилиона рубли, съобщи агенция ТАСС, като се позова на доклад на Сметната палата.


В резултат задлъжнялостта на областите към федералния бюджет се е увеличила въпреки средствата, отпускани от правителството за справяне с кризата. Вътрешната задлъжнялост на регионите е нараснала с 380 млрд. рубли, достигайки 2.5 трлн. рубли.

Швеция разширява програмата си за поставяне на трета ваксина

Швеция ще започне да предлага бустерни ваксини срещу COVID-19 на хора на възраст 65 или повече години, както и на здравните работници, като постепенно разшири кампанията до цялото население през следващите месеци.


"Благодарение на факта, че толкова много хора са ваксинирани, можем да живеем живота си в по-голяма степен, както обикновено", каза здравният министър Лена Халенгрен, цитирана от Ройтерс. "Сега предлагаме усилващи дози на още 1.5 милиона души."


Медицинският персонал, на който ще бъдат предложени бустери, включва и социалните работници и гледачите.


Инфекциите остават на сравнително ниски нива четири седмици след премахването на почти всички ограничения и препоръки в Швеция. Все пак смъртните случаи започнаха бавно да растат.


"Забелязваме намаляващ ефект на антителата. През лятото имаше огнища в старчески домове. Третата доза осигурява значително увеличение на антителата", каза ръководителят на Агенцията за обществено здраве Йохан Карлсон.


Преди това хората, живеещи в домове за възрастни хора и тези на възраст 80 или повече години, отговаряха на условията за бустер шест месеца след втората доза. Около 85% от всички шведи на възраст 16 или повече години са направили една ваксина, а 80% са с две или повече дози. През последните седмици се предлагат ваксинации и на деца във възрастовата група 12-15 г., но при тях ваксинираните са малко.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK